Leder

Det kan bliver sidste gang for Netanyahu. Det er sådan set også på tide

Det fjerde israelske valg på to år kan blive det sidste for Israels længstsiddende premierminister, Benjamin Netanyahu
Selv om Benjamin Netanyahu ikke længere er truet af centrum-venstre-koalitionen i Knesset, betyder det ikke, at hans trængsler er forbi. Han imødeser hård konkurrence fra højrefløjen.

Selv om Benjamin Netanyahu ikke længere er truet af centrum-venstre-koalitionen i Knesset, betyder det ikke, at hans trængsler er forbi. Han imødeser hård konkurrence fra højrefløjen.

Amir Cohen

Indland
29. december 2020

For fjerde gang i løbet af to år skal israelerne til valgurnerne – og som ved de foregående valg er der også denne gang tale om en afstemning for eller imod ’kong Bibi’, som premierminister Benjamin Netanyahu kaldes i folkemunde.

Eller snarere: for eller imod Likud-lederens gentagne forsøg på at opnå immunitet mod retsforfølgelse i de kriminalsager, der er berammet til februar.

Formelt er valget til marts begrundet i uenighed om finansloven, der ikke kunne vedtages inden for den lovmæssige deadline den 23. december, hvorfor valget automatisk blev udskrevet.

Det var ellers tæt på at lykkes for Netanyahu at skubbe deadline med en manøvre, der spillede på den personlige forfængelighed hos koalitionspartneren Benny Gantz, forsvarsminister og leder af partiet Kahol-Lavan (Blå-Hvid).

Han gik med til at lovgive om en udsættelse, da den ville sikre, at han fik opfyldt sin ambition om at overtage premierministerkontoret den 1. november som led i den rotationsordning, der blev aftalt ved dannelsen af ’corona-koalitionen’ i maj.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Klart på tide - at Bibi viger pladsen for den yderligtgående zionistiske højrefløj er da udpræget gode nyheder, ik sandt Ellegaard? (Ikke at det gør den store forskel)