Leder

Politireformen giver grund til forsigtig optimisme, men stop nu med det nærhedspladder

På trods af at reformen, som alle andre politireformer, bliver solgt med faste fraser om mere nærhed, så giver politireformen grund til forsigtig optimisme på området for tung, organiseret og økonomisk kriminalitet
Den nye politireform bygger på en bred aftale mellem den socialdemokratiske regering, Enhedslisten, SF, De Radikale, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Venstre er lidt usædvanligt ikke med.

Den nye politireform bygger på en bred aftale mellem den socialdemokratiske regering, Enhedslisten, SF, De Radikale, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Venstre er lidt usædvanligt ikke med.

Henning Bagger

Indland
17. december 2020

Sent tirsdag aften faldt aftalen om politireformen på plads. Lidt usædvanligt valgte Venstre at sidde over, og lige så usædvanligt er Enhedslisten for første gang med i et politiforlig, der altså bygger på en bred aftale mellem den socialdemokratiske regering, Enhedslisten, SF, De Radikale, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Som det er fast tradition med politireformer, bliver også denne reform markedsført med, at den vil skabe større nærhed mellem politiet og borgerne. »Nærhedsreform« bliver den kaldt, og stavelsen »nær« – der kan klistres på snart sagt hvad som helst, når det handler om politi – optræder 39 gange på aftalepapirets 31 sider.

Blandt andet skal der opstilles 20 nærpolitistationer rundt om i landet, der skal have nærhalvtidsåbent med kontortid i hvert fald tre timer dagligt på hverdage. De gør ikke for megen skade og giver noget at flytte rundt på i 2023, når aftalen udløber.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Bundgaard

Rejseholdet nedlagt i 2002, genopstår i 2020
Høje Taastrup nærpoliti nedlagt 2016. Genopstår i 2020
Fortsæt selv.
Jeg føler mig til grin for mine egne penge. Kunne politikerne ikke lægge langsigtede planer med visioner i stedet for denne "grave et hul og fylde det op igen" tilgang?

Torben Lindegaard

@Bo Elkjær

Det er sikkert OK med den 13. Politikreds oven i de 12 bestående til opklaring af økonomisk kriminalitet.

Frem til 1990 blev momsen opkrævet af Distriktstoldkamrene -
og der var altså forargeligt, at et firma under inspektion kunne flytte adresse fra det ene Distriktstoldkammer til det næste og få enhver inspektion til at løbe ud i sandet.

I hvert fald var der aldrig en krone at hente i skyldig moms - eller skat, for den sags skyld - når firmaet endelig var blevet løbet op af tolderne .... og aktiviteten var selvfølgelig blot overført til et andet selskab og fortsat ufortrødent - og så kunne Distriktstoldkamrene ellers starte forfra.

Tak for oversigt, men artiklen indeholder ikke nogen begrundelse overhovedet om hvorfor 'nærheden' er noget pladser.
Derfor forekommer artiklen utrolig københavner-agtig og nærmest arrogant, da det undeforstås hvori pladderet består.
Eller er artiklen afsnit 2 i en serie?

Martin Rønnow Klarlund og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

Så hvis billisterne kører pænere skal der afskediges billister, da der derved kommer færre penge i bødekassen? Eller er vi i gang med en ny motivationsmodel for offentligt ansatte: Skriv nogle flere bøder eller du bliver fyret.

Fra politisk hold har der været en besynderlig tilgang til politiet. for samtidig med behovet for politibetjente og politistationer steg, blev der i mange år skåret ned. Færre politibetjente frem for flere, langt færre politistationer frem for flere lokale stationer. Det der sker nå er ikke mere politi. Det er brandslukning efter afmontering af politiet gennem de seneste 2 årtier.

Også her har det blå hold været "fremme" i skoene for at skabe deres "visioner" om det "moderne" Danmark - Bemærk her, at udtrykket "moderne" i Venstre perspektiv betyder ødelæggelse af velfærdsstaten Danmark.

Hvis man ser på de kommuner, der får en nærpolitistation, så er det vist lidt begrænset, hvor mange borgere, der får den fysisk nær på sig - tænk hvis der var placeret ét bibliotek i en kommune, og biblioteket blev kaldt for et nærbibliotek. Men hvad skal man bruge en politistation til i dag? Er der efterspørgsel efter et fysisk sted, hvor man kan gå hen og anmelde kriminalitet eller er behovet ikke snarere, at der er nogle betjente i marken, der gør et politiarbejde?

Freddie Vindberg

Jeg er allerede mere tryg nu. Fremover kan politiet rykke hurtigere ud, hvis der er problemer med nogle araberdrenge, der kaster med popcorn mod danskere i S-togene.