Leder

Sagen om bornholmske brødres bestialske drab i Nordskoven fik det rigtige udfald

Det var rigtigt af nævninge og dommere, at de gav de bornholmske brødre en hård straf for deres brutale mishandling af Phillip Johansen i en skov på Bornholm. Og det var også rigtigt, at de ikke blev dømt for en racistisk hadforbrydelse
Den 28-årige Phillip Johansen blev fundet død i en skov. To brødre er i dag blevet kendt skyldige i drab ved retten på Bornholm. Brødrene får 14 års fængsel hver. Dommen er anket til landsretten. Chefanklager Benthe Lund Pedersen er tilfreds med dommen.

Den 28-årige Phillip Johansen blev fundet død i en skov. To brødre er i dag blevet kendt skyldige i drab ved retten på Bornholm. Brødrene får 14 års fængsel hver. Dommen er anket til landsretten. Chefanklager Benthe Lund Pedersen er tilfreds med dommen.

Pelle Rink

Indland
2. december 2020

To hvide brødre slår en sort mand ihjel i en skov på Bornholm. Den ene bror har en tatovering med to hagekors og teksten »White Power« på benet, og en af dem holder et knæ mod ofrets hals på en måde, der sender tankerne i retning af mordet på George Floyd i USA.

Det kunne lyde som beskrivelsen af et racistisk motiveret drab. Men selv om det kunne lyde sådan, er det ikke sikkert, at det er sådan.

Sikkert er det til gengæld, at drabet var aldeles bestialsk. I timevis mishandlede de to brødre den sorte mand, 28-årige Phillip Johansen. De stak ham med en flaske, tæskede ham med granrafter og en rive, tildelte ham brændemærker med en opvarmet ildrager og trampede ham i ansigtet og skridtet med træsko.

Når han mistede bevidstheden, holdt de pause, og når han kom til bevidsthed igen, fortsatte de den grusomme tortur.

Da brødrene var færdige, lå Phillip Johansen bevidstløs tilbage i skoven med brækkede knogler, snit- og stiksår, overskårne sener, begyndende hjerneskade, voldsomme forbrændinger, delvist knuste testikler og svært beskadigede lunger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Så der er kun forbrydere der erkender at det er racistisk at det kan dømmes som et racistisk drab. Så kan en voldtægtsforbryder vel også bare sige at offert gjorde det frivilligt?

Eva Schwanenflügel, Frej Sundgaard, Brian Nocis Jensen, erik pedersen, Ruth Sørensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Ja Per, det gør de fleste voldtægtspersoner jo nok allerede. Hvad er sammenhængen med sagen her? Hvori er det racistiske? Du forstår vel at racisme ville være et motiv? Hvor har du det fra andet end at du har fået at vide at offeret havde en anden etnicitet fra gerningsmændene?

Offeret havde et slags forhold til gerningsmændenes mor og de kendte ham i forvejen. Det er absolut mere plausibelt at forholdet til deres mor, eller en antaget dårlig behandling af hende fra offerets side, ligger til grund for mordet. Langt mere plausibelt end at det skulle være et racistisk motiveret mord på en person man længe har været venner med.

Anette Juhl Skov, Søren Sommer, Mette Eskelund, Gert Friis Christiansen, Gitte Loeyche, Peter Mikkelsen, Ib Gram-Jensen, Jacob Schmidt, arne tørsleff, Ole Svendsen, Jan Kauffmann, Klaus Lundahl Engelholt, David Zennaro, Jens Flø og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar

Jeg tror jeg forstår at Danmark har en for svag lovgivning eller doms praksis omkring racisme - det virker klart at som der er et kraftigt racistisk element i denne forbrydelse, den ene var tatoveret med White Power, det er jo en erklæret racist.

Per Langholz. Der kan være en lang række motiver til at en person bliver overfaldet. Du lader til gerne at ville antage at det var pga. hans etnicitet og ikke fordi moderen havde sagt at han havde forgrebet sig på hende. Hvorfor det?

Mette Eskelund, Gert Friis Christiansen, Niels Christensen, Jacob Schmidt, Klaus Lundahl Engelholt og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Det giver måske nok mening at rejse en eller anden grad af tvivl om hvorvidt racisme har været en faktor. Men omvendt har forbløffende mange mennesker været ude og udtale sig yderst skråsikkert om at racisme absolut ikke kan tænkes at være en faktor. Ikke at dommen i øvrigt & som sådan virker utilfredsstillende, men det ER nu lidt pudsigt.

Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Ruth Sørensen og Per Langholz anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Per Langholz, d. 1. december, kl 21:17
De to brødres SMS-beskeder, emails, FB-opslag og andre personers vidneudsagn, der konkret handler om ofret og om de tro brødre har nævnt eller skrevet om eller indikeret et racistisk motiv, ville være dét der skal til. Så nej, det er ikke bare gerningsmanden alene, der bare lige kan påstå noget og så skal man tro på det.

Bevisbyrden skal altså faktisk bestå af nogle...beviser. Ikke bare "guilt by association", hvor fordi at man kan få associationer til racistiske drab, er det ikke ensbetydende med at racisme var motivet eller det udslagsgivende bag drabet.

Mette Eskelund, Klaus Møller Kristensen, Gert Friis Christiansen, Bjarne Poulsen, Frej Sundgaard, Peter Mikkelsen, Karen Grue, Jacob Schmidt, Ole Svendsen, Klaus Lundahl Engelholt, Estermarie Mandelquist, jens christian jacobsen, Torsten Jacobsen, David Zennaro, Jørgen Larsen, Simon Turner og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Det der er pudsigt er da at folk ikke har fantasi til at se at en ung utilpasset mand kan få en hagekors tatovering uden at være superracist og i øvrigt stadigt have sorte mennesker som venner.

Folk fraskriver helt deres forklaring af det skete selvom de ting de har sagt er skærpende, f.eks at man holdt pauser i voldsorgiet. Det havde de ikke behøvet at fastholde og det taler straffen op og fastslår at der var mishandling i stedet for en enkelt voldshandling i et drikkelag.

Søren Sommer, Niels Christensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

De er fundet skyldige i drab og har fået 14 års fængsel. Er det så ikke fuldstændig ligegyldigt hvad deres inderste motiver måtte have været?

Gitte Loeyche, jens peter hansen, Christian de Thurah, Rolf Andersen, Palle Jensen, Torsten Jacobsen, Ete Forchhammer , Erik Fuglsang, Ulla Nygaard og Chris Skovgaard anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Man tatoverer vel ikke sig selv, så nogen må ha’ lavet den nazi-tatovering.. Mon man vil kunne holde ud at tatovere noget, man finder henad afskyeligt? Er der et miljø der accepteres, for den slags? Er den morderiske unge mand her toppen af et isbjerg der bør sættes endnu mere ind på at smelte, mere end at fængsle et enkelt individ - når ulykken er sket?
Islamisk radikalisering tales og lovgives der om og mod, men hvad med "hvid", pro som anti, radikalisering i vor egen baghave? Hm, det er vist et lidt vidtgående spørgsmål...
Når de to bornholmere her løslades, vil de være mænd omkring de 40 år, mænd i deres bedste alder... Vil de da adskille sig fra de mænd de nu er eller være endnu mere de samme som nu?

Eva Schwanenflügel, Ole Svendsen og Per Langholz anbefalede denne kommentar

@René

Enig. En inderlig ligegyldig diskussion

/O

Søren Sommer, Gitte Loeyche og Christian de Thurah anbefalede denne kommentar

@ Ete Forchhammer
Du sætter fokus på et vigtigt, men overset problem.
Radikalisering er altid problematisk, men her i Danmark er der kun fokus på radikalisering blandt muslimer. Endda i så stort omfang at al den prædiken af had mod muslimer, der også foregår fra folketingets talerstol, er med til at radikalisere utilpassede hvide danskere på den yderste højrefløj endnu mere.

Radikalisering blandt stærkt højreorienterede og nationalistiske mennesker er også en reel trussel mod vores samfund. En trussel der skal tages alvorligt.

Radikalisering og konflikter starter meget ofte med en "os og dem" retorik kombineret med et stort og tavst flertal.

Det bedste værn mod radikalisering er at vælge, at se lyset i det andet menneske og vælge at fokusere på alt det der forener os, fremfor hvad der adskiller os.

Samt at vælge at man ikke selv har tænkt sig at tilhøre "det store tavse flertal". Det er vigtigt at deltage i den offentlige debat og tale imod de politikere og andre, som vælger at jagte stemmer ved at fodre den indre svinehund. Samt ellers behandle andre ordentligt.

Det er vigtigt at få valgt nogle flere politikere ind på Tinge, som både har vilje og mod til at gå imod strømmen og tale imod den racisme som desværre også har slået rod i Folketinget.

Søren Sommer, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Peter Mikkelsen og Per Langholz anbefalede denne kommentar

Diskussionen om et muligt racistisk motiv er da på ingen måde ligegyldig. Det kunne sagtens være en bagvedliggende årsag til mordet, det kunne sågar være et drivende motiv, eller blot et som i sidste ende gjorde forskellen mellem en voldshandling eller et mord. Men når det ikke i overbevisende grad lader sig - bevise, så kan en dommer ikke dømme efter det.

Bjørn Pedersen

@René Arestrup
Nu kan jeg ikke forestille mig hvordan de skulle kunne straffen længere, men når man kan skærpe strafferammen hvis der er tale om det der kaldes hadforbrydelser, gøres motiv også relevant ifm retssager.

Ideen om at noget mord, vold eller voldtægt skulle blive værrere, eller bedre, af være begået mod minoriteter kontra mod normen, kan jeg også have svært ved at se fornuften i, men det er jo som det er.

Merete Laubjerg

Er der overhovedet nogen, som stiller sig selv spørgsmålet, om brødrene også ville have tævet en hvid kammerat til døde, hvis denne havde lagt an på moderen? Hvis ikke, så er der tale om racisme.

@ Diskussionen om et muligt racistisk motiv er da på ingen måde ligegyldig. Det kunne sagtens være en bagvedliggende årsag til mordet, det kunne sågar være et drivende motiv, eller blot et som i sidste ende gjorde forskellen mellem en voldshandling eller et mord. Men når det ikke i overbevisende grad lader sig - bevise, så kan en dommer ikke dømme efter det.@

Alt er som bekendt relativt. Din spekulation tager alene udgangspunkt i at gerningsmandens motiv er hans tatovering og udelader at offeret havde et forhold til moderen, at de var venner og at moderen havde anklaget offeret for et overgreb. Det får dig slet ikke til at overveje hvor seriøst han tager sin tatovering at han har en sort mand som ven? Har du en plausibel forklaring på det? Og hvilken magt har han over broderen som ingen politiske tatoveringer har?

Hvor fanden blev mor af? Har hun overfor retten bekræftet sønnens påstand om overgreb? Hvis påstanden er rigtig, hvad er så grunden til, at mor ikke har henvendt sig til politiet?

Nanna Kinch, Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Her op bagkant virker det vel også forkert at racisme pludselig skulle kunne sætte gang i så grusom vold. Offeret var jo også sort i går. Mens sex virker som den rette men rædsomme trikker.

At amerikanerne får deres nyheder om Danmark via Bwalya Sørensen svarer vel til at vi så ofte har fået amerikanske nyheder via Rufus Gifford......

Kristine Hybschmann

Jeg læste en beretning på Facebok fra en af deltagerne til BLM-demonstrationen i forbindelse med domsafgivelsen. Hun skriver at Philips mor (og andre) på et tidspunkt slutter sig til BLM flokken, ved at iføre sig et BLM skilt og danse med til musikken. (jeg er usikker på hvor meget er moderen og hvor meget er andre).
Uanset hvad nyancerer det her altså sagen lidt for mig. Oplever moderen at racisme forbindes til sagen? Har hun oplevet racistisk betonede "ubehageligheder" mellem Philip og hans venner?
Har Philips venner/politiet en bestemt opfattelse af hvad der er racistisk adfærd?
Jeg synes racisme ikke partout skal afkobles fra sagen, selvom jeg ikke er klar over hvad det i sidste ende har af betydning i domsafgivelsen.

Hybschmann mere relevant for sagen er vel den anden mor og hendes opfattelse at episoder med offeret. Det er det der er udgangspunkt for sagen. Hvis der havde været “racistisk betonede ubehageligheder” mellem offeret og den anden familie havde offeret nok ikke drukket med brødrene og haft et seksuelt forhold til moderen, tror du?

Nu vil jeg lige et øjeblik afspore debatten et øjeblik, for at rette opmærksomheden på en sag, som fandt sted nogenlunde samtidig med mordet på Bornholm.

Her blev en ung mand dømt livsvarigt for drab på to ældre kvinder.

Her var der åbenbart ikke tale om racisme, selv om drabsmanden var neger og ofrene hvide kvinder.

Konklusionen må være, at kun hvide mennesker kan blive anklaget for racisme.

Eva Schwanenflügel

Det, der undrer mig i denne sag er, at brødrene ikke er blevet mentalundersøgt, og eventuelt fået en behandlings/forvaringsdom.

Nu skal de blot sidde tiden ud i et almindeligt fængsel, hvor de så efterfølgende kan komme ud endnu mere forråede - selvom det set i lyset af den forfærdelige mishandling virker som om det umuligt kan blive værre.

Og hvis de ikke var racister i forvejen, så skal de da nok blive radikaliserede i tugthuset..

Bjørn Pedersen

@Eva Schwanenflügel
"Og hvis de ikke var racister i forvejen, så skal de da nok blive radikaliserede i tugthuset.."

Er det da almindeligt at der foregår en højreradikalisering af voldelige, etnisk danske forbrydere i danske fængsler, og som kan gøre de to mordere politisk radikaliserede? Er det noget du bare formoder eller har du noget dokumentation på det?

Niels Erlinger stiller et godt spørgsmål. Er det automatisk racisme når en person af afrikansk afstamning myrder to kvinder af europæisk afstamning?

Gert Friis Christiansen

Er det egentlig ikke sådan, at hvis man løb efter linie 5a for at komme på arbejde til tiden, og buschaufføren smækkede døren i for næsen af en og kørte, at man så havde lyst til at råbe:
Hvis det var en kvinde: "Din lede møjkælling"
Hvis det var en sort mand: "Dit sorte svin"
Hvis det var en overvægtig person: "Dit fede svin"
Det ville være meget forkert at gøre, men hvis man gjorde det, ville det nok ikke være et bevis på, at man var antifeminist, racist eller tykfobisk. Det ville nok bedre vise, at man var skide hamrende sur.
De to brødre har fået den straf de fortjener, fordi de lavede en bestialsk handling, og når alle deres fælles venner modsiger, at der skulle være et racistiske motiv, er det nok fordi, det ikke er der.

ulrik mortensen

@Eva Schwanenflügel (15.13), de er blevet mentalundersøgt:
"... erklæret egnet til en almindelig straf i en ny mentalundersøgelse"...
https://ekstrabladet.dk/112/bornholmer-sagen-nu-er-der-sat-dato-paa-dom/...

Gert Friis Christiansen

Jeg vil gerne moderere mit eget indlæg lidt. Jeg mener ikke man skal kalde nogen hadefulde udtryk, men det sker en gang imellem, at man kan komme til, at finde på dårlige udtryk, hvis man selv føler sig dårlig behandlet. Kunsten i en civiliseret omgang med andre mennesker er at lade det ligge og lade sin ærgrelse få et andet udtryk. Man kunne løbe sig en tur og finde ud af, at buschaufføren måske blot skulle overholde sin tidsplan.

Retssagen gik ud på om der var tale om drab, eller om grov vold med døden til følge.
De blev dømt for det første, men insisterede på det sidste. Kan man forestille sig, at de har manglet forståelse for, hvad de gjorde?
Måske var det nu, vi skulle have en debat om, hvorvidt voldelige film og spil forstyrrer unge mænds billede af, hvor mange bank man kan få uden at dø af det?