Leder

Hvad pandemien fremkalder i os og fortæller om verden

95 procent af verdens vacciner er ifølge WHO i 10 lande. Spørgsmålet er, hvor mange borgere i de rigeste lande, som skal vaccineres, før de vil være solidariske med resten af verden
I dag er vacciner blevet rullet ud i 45 lande, hvoraf 38 er højindkomstlande, seks er mellemindkomstlande, og et enkelt er, hvad man betegner som et lavindkomstland. Her vaccineres i Californien, USA.

I dag er vacciner blevet rullet ud i 45 lande, hvoraf 38 er højindkomstlande, seks er mellemindkomstlande, og et enkelt er, hvad man betegner som et lavindkomstland. Her vaccineres i Californien, USA.

ETIENNE LAURENT/Ritzau Scanpix

Indland
16. januar 2021

Det er endnu ikke lykkedes nogen at dokumentere det, men det har været sagt, at pandemien bringer det bedste frem i os mennesker.

Det er også blevet sagt, at den bringer det værste frem i os.  

Mere sandsynligt er det nok, at ingen af delene er sande, og at pandemien måske bare har bragt lidt mere af os frem. Den forstærker vores karakter og tilbøjeligheder. Mellemmenneskeligt, psykologisk, på individniveau, på et strukturelt niveau, på et nationalt og, ja, på et globalt niveau.

Det udokumenterede indtryk kunne man i hvert fald godt få. 

Hvad der til gengæld er direkte dokumenteret, er, at den strukturelle ulighed har ramt på stort set samtlige parametre og har forstærket de forhold, vi kendte før COVID-19. De rige er blevet rigere, fattige er blevet arbejdsløse, og rigtig mange af de ensomme, sårbare og psykisk syge, der havde det slemt før, har det værre nu.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja og herhjemme har der været kritik over at Danmark og EU ikke har sikret sig flere vacciner.

EL har stillet forslag om, at EU bør arbejde for at de virksomheder , der har fået godkendt deres vacciner bør give andre ligne produktionsfirmaer lov (mod betaling) at fremstille deres vacciner så der er mulighed til fremstilling af vacciner til befolkningerne over hele jorden.

Anne-Marie Krogsbøll og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"95 procent af verdens vacciner er ifølge WHO i 10 lande"

Det viser vel ikke andet end den måde verden altid har været. Det er jo bl.a. derfor verden er ved at gå til i menneskeskabte klimaforandringer - Vi (læs: alt levende i universet) er i evig konkurrence og krig med hinanden. Det er jo det evolutionen går ud på og som er årsagen til liv overhovedet har kunnet opstå og udvikle sig.

Jeppe Lindholm

Nu er der jo intet, som er så dårligt, at det ikke er godt for noget. Og hvis de fattige ikke industrialiserede lande først for mulighed for at blive vaccineret om nogle år, så ved de jo om der er alvorlige oversete bivirkninger ved de forskellige vacciner. Ligesom der jo kan være udviklet endnu bedre vacciner inden da.

Og skulle der vise sig alvorlige bivirkninger som følge af vaccinen og alle i den industrialiserede rige verden omkommer, ja så er alle problemer med klimaforandringer, ressource overforbrug, overbefolkning, ødelæggelser af alverdens biodiversiteter jo løst med et enkelt slag. Sådan er der jo så meget.

Mads Kjærgård

Da det lader til, at vaccinerne ikke virker? Er det så ikke ret lige meget?

Steffen Gliese

Omvendt kunne man håbe, at det kunne gå op for nogle af de fattige lande, at de bliver nødt til at skabe ordentlige samfund, der tager hånd om alle, fordi lighed bare er et både moralsk og reelt bolværk mod uoverkommelige katastrofer.

Hvor kommer det fra, Mads Kjærgård, at vaccinerne ikke virker?