Leder

Qatar inde i varmen

Men hvor længe – det lille olie- og gas-emirat har ikke gjort betydelige indrømmelser til gengæld for ophør af boykotten fra Saudi-Arabien og konsorter
Saudi-Arabien kundgjorde forud for tirsdagens topmøde i Golf-staternes samarbejdsorganisation, GCC, med deltagelse af Qatars emir Sheik Tamim bin Hamad al-Thani (billedet), at landet igen er inde i varmen med alle forbindelser genetableret.

Saudi-Arabien kundgjorde forud for tirsdagens topmøde i Golf-staternes samarbejdsorganisation, GCC, med deltagelse af Qatars emir Sheik Tamim bin Hamad al-Thani (billedet), at landet igen er inde i varmen med alle forbindelser genetableret.

Mohd Rasfan

Indland
7. januar 2021

Der lød bifald hele vejen rundt ved meldingen om, at Qatar efter tre et halvt års isolation igen er forbundet med Den arabiske Halvø såvel til lands som til søs og i luften. I juni 2017 dekreterede kronprins Mohammed Bin Salman (kaldet MBS) boykot af det diminutive og stenrige olie- og gas-emirat med tilslutning fra Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Egypten.

Qatar blev beskyldt for »samarbejde med Iran« og »støtte til terrorisme« på en liste med 13 indrømmelser, der kunne ophæve isolationen, bl.a. lukning af tv-kanalen Al-Jazeera, ophør af samarbejdet med Iran (som Qatar deler gasfelt med i Den persiske Golf) og krav om brud med Det Muslimske Broderskab, hvis ledere har fået asyl i Qatar.

Så da Saudi-Arabien forud for tirsdagens topmøde i Golf-staternes samarbejdsorganisation, GCC, kundgjorde, at Qatar igen er inde i varmen med alle forbindelser genetableret og med deltagelse af emir Sheik Tamim bin Hamad al-Thani, der måtte finde sig i et MBS-kram som topmødets æresgæst, spejdede en interesseret omverden efter de indrømmelser, Qatar havde leveret. Og svaret er: Næsten ingen ud over måske et løfte om at nedtone Al-Jazeeras skarpe kritik af naboerne og muligvis en mere diskret tilstedeværelse af eksilegyptiske ledere af Det Muslimske Broderskab i Doha.

Qatar vil fortsat varetage egne interesser

Derimod kan emiren glæde sig over genåbningen af flyruterne over Den Arabiske Halvø, der dels vil spare Qatars statskasse (det er også emirens) for cirka 100 millioner dollar i årlig afgift til præstestyret i Teheran for indflyvning fra iransk luftrum.

Spørgsmålet er selvfølgelig: Hvorfor dropper Saudi-Arabien alle forbehold over for Qatar uden at få så meget som en offentlig hensigtserklæring til gengæld? En del af svaret er selvsagt parolen om »sikkerhed og stabilitet over for truslen fra Iran«, som det hed på topmødet. Her er pointen imidlertid, at Qatar ikke har signaleret nogen afstand til Teheran.

Den anden del af svaret er, at MBS har adlydt et krav fra Trump om udsoning (svigersønnen Jared Kushner deltog i GCC-topmødet), der skal illudere en enig golf-arabisk front mod Iran og således gøre det vanskeligere for Joe Biden at genetablere en fornuftig diplomatisk atomaftale. Desuden kan GCC-harmoni måske påvirke Bidens annoncerede  »revurdering« af Washingtons relation til Riyadh. 

Men den postulerede enighed er en fiktion, der foreløbig vil tappe Iran for en indtægt på 100 millioner dollar. For Qatar vil med opbakning fra Tyrkiet og USA, der har militærbaser i emiratet, vedblive at varetage egne interesser. Spørgsmålet er kun, hvor længe harmonien holder?  

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Mondrup

Tak til Lasse Ellegaard og Waleed Safi for jeres indsigtsfulde reportager og analyser fra Mellemøsten.