Leder

Rune Lykkeberg: Det er misforstået folkelighed at skrue ned for Folketinget

Pia Kjærsgaard har ret, når hun påpeger det forkerte ved, at folk stadigvæk kan handle i Bilka, mens Folketingets arbejde er skruet voldsomt ned
Andre faggrupper fortsætter og vil blive vaccineret tidligt, fordi deres arbejde anses for samfundskritisk. Landets fodterapeuter arbejder eksempelvis stadig. Men landets lovgivere har selv valgt at reducere deres indsats.

Andre faggrupper fortsætter og vil blive vaccineret tidligt, fordi deres arbejde anses for samfundskritisk. Landets fodterapeuter arbejder eksempelvis stadig. Men landets lovgivere har selv valgt at reducere deres indsats.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
19. januar 2021

Folketinget skal ikke være hævet over folket. Og når aktiviteten i samfundet er nedsat markant, skal aktiviteten i landets lovgivende forsamling også sættes ned. Den opfattelse af forholdet mellem borgere og de folkevalgte synes at ligge til grund for, at et bredt flertal af Folketingets partier efter opfordring fra statsministeren er blevet enige om at vente med de dele af deres arbejde, som de mener kan udskydes.

Folketinget er ikke lukket ned, men der er skruet meget ned for det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

William Mannicke

Det er da rigtigt, at det er problematisk at folketinget arbejder på nedsat kraft.

Men når man ikke vil vaccinerer dem, er det da en løsning.

Og måske er det ikke helt ok, at folk stadig vælter rundt i Bilka?

Jan Fritsbøger, Rikke Nielsen, Gitte Loeyche, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Mogens Holme, Ete Forchhammer , Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Madsen

Virker det ikke?

Henrik Madsen

DAMNED IF YOU DO - DAMNED IF YOU DON’T

Lars-Bo Andersen, Rikke Nielsen, Christian Mondrup, Lene Timmermann, Steffen Gliese, Mette Møhl, Mogens Holme, Ete Forchhammer , Anne-Marie Krogsbøll, jens rasmussen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Mette Frederiksen bør udskrive valg snarest muligt med en historisk chance for at danne et rødt flertal uden Radikale Venstre. Så kan der endeligt blive ryddet op efter Venstres 20 år lange mislykkede forsøg på at destruere Danmark og de danske værdier om fællesskab, sammenhold og tillid, som er det sande Danmark og det Danmark et kæmpe flertal af danskerne vil have.

Tomas Hoch, Alvin Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Alle i samfundskritiske funktioner kan komme længere op i vaccine køen. Og arbejdspladsen Folketinget må betegnes som en samfundskritisk funktion.

Pernille Elholm, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Nickolinne Liff Damgård og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Sune Troelstrup

Populisme af allerværste skuffe! Mette tør ikke forsøge at forklare befolkningen, at folketingspolitikernes arbejde er vigtigt nok til at berettige at de bliver vaccineret. Hold op, hvor er det sløjt :-(

Fra Rune Lykkeberg: De er ikke ekstraordinære mennesker.
Nej, det er de netop ikke og derfor kan de blive smittet ligesom os andre. Og smitte hinanden osv. så fint at de tager ansvar og finder en ordning sammen med de fleste andre i folketinget om at tackle situationen bedst mulig.
Var de nu blevet vaccineret først, så havde Pia Kjærsgaard vel råbt om, at det er for dårligt at gamle og ældre skubbes til side. Ligegyldig hvad de gør brokker hun.
Det er tilsyneladende kun biskopperne der tror (enhver er salig i sin tro) at ingen bliver smittet, altså i kirken.

Rikke Nielsen, Poul Erik Pedersen, Carsten Munk, Lene Timmermann, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Mogens Holme, Dennis Madsen, Anne-Marie Krogsbøll, Jørgen Tryggestad og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Kan en organisation overhovedet overleve, hvis den ikke kan reorganisere sig selv i forhold til skiftende opgaver? Når der kommer en pukkel af nye opgaver, kan det jo ikke nytte noget, at den samme håndfuld i toppen af organisationen lukker sig inde, og er ude af stand til at reagere, ensidig at reorganisere. I England har parlamentet siddet i dvale i 4 1/2 år pga. Brexit, det er da vanvittigt. Der må være andre måder at organisere ledelse på, når opgaverne hober sig op.

Hvad var det som gik galt? Da Corona satte ind blev alt andet sat på ventelisten, selv kampen mod klimaforandringerne, der er den vigtigste opgave overhovedet. Endvidere blev kampen imod den stigende ulighed udsat igen, igen, igen, igen .... som det er sket i fyrre år! Det står ellers på side ét i regeringens og støttepartiernes forståelsespapir: Uligheden skal bekæmpes.

Den ene politiker efter den anden falder i disse dage fra pga. stress. Stress-epidemien har nu for alvor ramt folketinget hvilket er ret bittert; hvorfor skal de selv rammes, før de kan fatte hvad det er de har gjort ved befolkningen generelt i årtier. Alle aviser har skrevet om hvordan sygeplejerskerne arbejder på 140 % og mange må gå på deltid for at klare den. Men folketingsmedlemmerne reagerede ikke. For dem handlede alt om at skabe skattelettelser til toppen af samfundet. Ingen har et værn imod stress, når de grådige og rigeste får magten over hele samfundet og over Christiansborg.

Borgere på kontanthjælp og førtidspension har fået forringet deres forhold, nedslidte skal vente længere med at gå på pension, og de rigeste har fået kæmpe store skattelettelser. Forringelserne af kontanthjælpen i form af kontanthjælpsloft og 225-timersregel, her har reformerne kun givet en meget lille økonomisk gevinst, men til gengæld kastet tusindvis af voksne og børn ud i fattigdom.

Uligheden er udelukkende et politisk spørgsmål. De mange ulighedsskabende reformer har øget uligheden og kastet hundrede tusinder ud i fattigdom. Det er en myte, at de mange reformer, der skulle øge arbejdsudbuddet, virker. Finansministeriet har faktisk ikke engang gidet at undersøge om reformerne virker. Man har ikke lavet ny empirisk forskning i, om reformernes konkrete effekter på arbejdsmarkedsdeltagelse og arbejdstid.

Listen med reformer og politiske aftaler viser, at uligheden er steget dels på grund af skattelettelser, dels på grund af forringelser af offentlige ydelser. Der er nok at tage af: en halvering af dagpengene, loft over kontanthjælpen, stramninger af førtidspensionen, færre penge til indvandrere, mindre SU og kortere sygedagpenge. Men den mest ulighedsskabende ændring er måske også den mest skjulte. En af de helt store og oversete ulighedsskabere er, at man har indført en langsommere regulering af satserne for sociale ydelser. Den betyder, at for eksempel kontanthjælpen ikke helt følger med lønudviklingen. Mennesker på overførselsindkomst får altså ikke del i den økonomiske fremgang, som folk med arbejde får, og det øger uligheden over tid. Det er en ganske langsom, men sikker udhuling af velfærden.

Både røde og blå regeringer har indført ulighedsskabende reformer i samme tempo. Det er således Helle Thorning regeringen, der stog bag kontanthjælpsreformen i 2013, lavere regulering af sociale ydelser, SU-forringelser, en markant indskrænkning af førtidspensionen og ikke mindst topskattelettelser. Venstre og Det Konservative Folkeparti er dog klart øverst på listen. Begge har stemt for samtlige tiltag. Tæt efter kommer støttepartiet Dansk Folkeparti, der har bakket op om flertallet af reformer, mens Liberal Alliance trods kortere tid i Folketinget hurtigt er nået op som nummer fire på listen med halvdelen af reformerne.

Fattigdommen i Danmark kan sagtens fjernes. Vi kan finde pengene ved at annullere skatterabatter, der er givet til de rigeste, og samtidig sikre en mere rimelig, det vil sige højere, beskatning af kapital- og aktieindkomst, store arve og formuer, og ved øget skattekontrol, herunder af de multinationale selskaber, der gør alt hvad de kan for at lade være med at betale den skat, de burde. Fakta frem for borgerligt ideologisk røgslør, tak!

Jeppe Lindholm, Flemming Berger, Peter Wulff, Lars-Bo Andersen, Inge Lehmann, P.G. Olsen, Christian Mondrup, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Egon Stich, Helle Brøcker, Ebbe Overbye, Nickolinne Liff Damgård, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen, Anne-Marie Krogsbøll, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Er det alligevel ikke nu at udvalgene tager på studieture til varmere forhold eller mere urbane cities? Halvdelen ville sikkert være i Washington den næste uge.

Dorte Sørensen

Ja det er bestemt ikke alle love der er det bedste for hele den danske befolkning.

Men hvorfor ikke bruge lejligheden til, at gøre Folketingets ferier til mere ens med befolkningens ferier ordninger. Fx hvorfor skal Folketinget have så lang sommerpause - hvor mange bruger tiden hos deres vælgerforeninger??? og kan de ikke gøre det bedre løbende over året.

Jeg kan ikke lade være, men mange og også Folketinget havde meget travlt med at tage folkeskolelærernes lange sommerferier med beskrivelse om ,at der skulle normaliseres og det blev den for nu skal lærerne mødes til dit og dat i flere af de tidlige ferieuger. Før omlægningen brugte mange lærer deres ferie også til at finde og forberede en god undervisning til næste skoleår - det er ikke mange lærer der gør længere.

Lone Hansen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Alvin Jensen og Helle Brøcker anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen - Også MF'erne bruger den lange sommerferie på at arbejde fx. læse de uhyrlige mængder papirer, rapporter, analyser osv., som de ikke har nået at få læst i årets løb. der er udvalgsmøder, planlægning af næste års arbejde, møder med partimedlemmer og vælgerne, delegationsrejser osv. osv.
Jeg tvivler på, at er er ret mange, der vil acceptere så lange arbejdsdage som nogle MF'ere har. Og til en timeløn, der kan være langt lavere end hvad man kan få på det alm. arbejdsmarked.

Rikke Nielsen, Carsten Munk, Lene Timmermann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Arne Lund men hvis deres ferieperiode blev lagt om så de havde længere til til lovgivningen - tid til at læse, komme med behandlingsforslag osv... så ville lovgivningen måske komme til at glide bedre gennem året og ikke som hastværks klumper i slutningen af året.

Mht timelønnen så er der vist også stor forskel på hvor meget det enkelte folketingsmedlem bruger på sine opgaver .

Lone Hansen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Sammenligningen halter, så PK har ikke ret. Overraskende?
Der handles på nettet som aldrig før, og mange, jeg tror faktisk de fleste, nøjes med at købe ind i butikker mindst muligt, samler indkøbene og springer vist det unødvendige over/udsætter det.
Som Folketinget udsætter den lovgivning der p.t. kan vente.

Inge Lehmann, Lene Timmermann, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg har skrevet til Folketingets præsidium: hvorfor bærer man ikke mundbind i folketinget? Jeg fik svar tilbage fra Folketingets Formand , Henrik Dam Christensen, som svarer, at Christiansborg er en arbejdsplads(?), som argument for ikke at bære mundbind. Men når man ser fra andre steder i verden f.eks. Tyskland, England, USA, Frankrig , Japan osv. så bærer de mundbind. Mærkeligt.

Ete Forchhammer , Lone Hansen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Alvin Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Agnete Korsgaard

Rune Lykkeberg har ret: Folketingsmedlemmerne burde gå foran og lade sig vaccinere som de første, så de kan arbejde uhindret igennem krisen. På samme måde som statsoverhoved, regering og lovgivere altid beskyttes som de første ved trusler udefra.
Jørgen Huno Rasmussen

Steffen Gliese

Lad det blive en model, så så ufatteligt meget og alt for nidkært regulerende lovarbejde stoppes.
Det var fremragende med foranstaltningerne i foråret, hvor få mødtes i salen, hvor der virkelig blev gjort en indsats for at sikre afstand og mindske smitterisikoen.

Steffen Gliese

Ja, det er faktisk skandaløst, at man ikke bærer mundbind eller visir - og at det ikke også forlanges på andre arbejdspladser.

Ete Forchhammer , Inge Lehmann, Lone Hansen, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Folketinget udfører vel stadig nødvendigt arbejde, omend ikke alt deres arbejde er belagt med deadlines.
Selvfølgelig er Bilka, Kvickly m.fl. ikke lukket ned, folk skal have noget at spise.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Poul Erik Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen - Der har været forslag om at lave en mere glidende lovgivning, således at det man ikke blev færdig med inden grundlovsdag, det fortsatte man med når Folketinget igen trådte sammen efter sommerferien.
Du har ret mht. hvem der laver meget for lønnen. Især i de små partoer er arbejdsbyrden stor, dagen slutter sent. Mens i S og V og tidl. DF, da sad er en masse stemmekvæg, der intet havde at lave, men bare skulle møde op for at stemme som de nu fik besked på. Det ligger i sagens natur, at der jo ikke er ordførerskaber til dem alle.

Kim Folke Knudsen

@Folketinget

Jeg finder det fornuftigt og rimeligt at de 179 Folketingsmedlemmer tilbydes vaccination ligeså medarbejderne i Folketinget.

Det er vores demokratiske fundament Folketinget, så det ser jeg gerne arbejde under Pandemien.

VH
KFK