Leder

Rune Lykkeberg: Nytårstalen er Mette Frederiksens bud på en progressiv socialdemokratisk fortælling

Mette Frederiksens nytårstale var et manifest for politik, en hyldest til Danmark og et opgør med hendes egen kulturpessimisme og moralske forfaldsfortælling om Danmark. Den var også langt bedre end hendes egen klimapolitik
»Hun (Mette Frederiksen, red.) fremhævede Hal Kochs fremstilling af demokrati som livsform. Men hvis hun virkelig troede på den kritiske samtale, skulle hun her have beklaget sin alarmerende fejl i minksagen. Det ville kun have gjort hende til en stærkere statsminister, men det kunne hun åbenbart ikke rumme.« skriver Rune Lykkeberg om statsministerens nytårstale.

»Hun (Mette Frederiksen, red.) fremhævede Hal Kochs fremstilling af demokrati som livsform. Men hvis hun virkelig troede på den kritiske samtale, skulle hun her have beklaget sin alarmerende fejl i minksagen. Det ville kun have gjort hende til en stærkere statsminister, men det kunne hun åbenbart ikke rumme.« skriver Rune Lykkeberg om statsministerens nytårstale.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
2. januar 2021

Statsministerens nytårstale 2021 er det bedste og stærkeste bud, Mette Frederiksen har leveret på en progressiv historiefortælling og et socialdemokratisk danmarksbillede for det 21. århundrede.

Den var et opgør med den kulturpessimisme, som ellers har præget hendes fortællinger om Danmark. Der var ingen nostalgisk længsel efter 1950’ernes sociale bånd og ingen forfaldsforestillinger om samtiden.

»Hvis nogen tvivlede på, at Danmark findes. Som fællesskab. Som land«, sagde hun:

»Så tvivl ikke længere«. Det lød som en selverkendelse.

Danmarks opgave er i statsministerens fortælling ikke at finde tilbage til gamle dages dyder, men at engagere sig i politik og samtale: »Jeg tror mere end nogensinde på, at vi kan klare de udfordringer, vi som samfund har foran os, i fællesskab«.

Stilistisk brugte hun den fælles indsats under pandemien som grundlæggelsesfortælling for et socialdemokratisk Danmark – og for sin egen succes som statsminister.

»Vi vil fortælle om tiden under pandemien fra generation til generation. Ligesom mange af os selv blev fortalt om livet under Anden Verdenskrig«.

Heltene i dette samfund er alle dem, der udskød fornøjelser, opgav socialt liv og ofrede meget af det, de sætter pris på. Den pragmatiske hverdagsdansker er ifølge Mette Frederiksen coronakrisens helt:

»Den måde at være ’helt’ på ligger nok godt til os danskere. Vi er ikke til store armbevægelser, men vi forstår at tage ansvar og passe på hinanden«.

Den virkelige helt er derfor det samfund, vi alle bidrager til: »Alle de små handlinger, som summer op til den store bedrift«. Denne  heltefortælling er meget tættere på Halfdan Rasmussens kulturradikale heltekvad end på Anders Fogh Rasmussen besyngelse af krigen mod diktatoren i Irak og foragten for det, han kaldte at »sejle under bekvemmelighed«.

Ikke en konfrontatorisk fremlægning

Det er i den forbindelse interessant, at Mette Frederiksens danmarksbillede ikke byggede på kampen mod hverken privilegerede fjender som forskere og eksperter eller vedtagne fjendebilleder som islamister eller kriminelle. Hun sagde: »Længe leve videnskaben«, annoncerede en stærkere integrationsindsats og beklagede parallelsamfund. Men hun nævnte hverken muslimer, indvandrere eller flygtninge. Hun fremhævede sin politireform, men slog ikke på forbrydere, og hun annoncerede ikke hårdere straffe.

Hun talte om modsætningen mellem udvikling i de store byer og afvikling i provinssamfund. Men hun førte ikke kulturkamp mod København. Tværtimod sagde hun, at »København er en fantastisk by.«

Hun fremhævede Hal Kochs fremstilling af demokrati som livsform. Men hvis hun virkelig troede på den kritiske samtale, skulle hun her have beklaget sin alarmerende fejl i minksagen. Det ville kun have gjort hende til en stærkere statsminister, men det kunne hun åbenbart ikke rumme.

Hun citerede arbejderforfatteren Martin Andersen Nexøs fortællinger om de ensomme lidelser under Den Spanske Syge for 100 år siden og konkluderede, at »det viser tydeligt forskellen på Danmark dengang og i dag. Dengang manglede det Danmark, som vi har nu«. Det er den fælles indsats, den løbende samtale og politik, som har forandret Danmark. Og det brugte hun som en forpligtelse for fremtidens politik:

»Det er mit ønske for fremtiden«, sagde hun, at »alt, hvad vi har udrettet, vil inspirere os«.

Hun gik derfra til det, hun kaldte »de allersværeste udfordringer«, og brugte indsatsen mod corona til at give håb for kampen for »klimaet, miljøet og naturen«.

Men her manipulerede hun med fremstillingen af regeringens indsats mod klimaforandringer og hævdede, at vi på ét år har truffet beslutninger, der bringer os en tredjedel af vejen til at nå vores klimamål i 2030.

Sandheden er, at vi har truffet beslutninger, som i 2030 kun vil nå en tredjedel af vores klimamål, og at hendes regering på trods af  pres fra alle sider har undladt at indføre den CO2-afgift, som er afgørende for at nå målet. Og at statsministerens regering ikke har vist politisk handlekraft og pædagogisk overbevisningsevne til at leve op til alt det flotte, Mette Frederiksen sagde i sin nytårstale.

Man kan enten bruge afstanden mellem den progressive fortælling og regeringens politiske svigt til at udstille statsministeren som klimahykler. Eller tro på, at talen afslører en erkendelse af, at fællesskabet er stærkere og handlekraften større, end hun vidste. Sagen er, at vi kun opnår det andet, hvis vi insisterer på at påpege det første. Og så kan statsministeren blive presset til at leve op til den vision for et retfærdigt og grønt samfund, hun talte om på årets første dag. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Der er et område, hvor Socialdemokratiet simpelthen er nødt til at at opføre sig mere moralsk: man må ikke stjæle folks arbejdskraft! Hvis man vil have den, må man betale for den, hvad der er aftalt på arbejdsmarkedet og give de rettigheder, det indebærer. Alt andet er uanstændigt, ligesom det er uanstændigt at smide jobsøgende på kontanthjælp i stedet for at finde måder at udnytte den ledige arbejdskraft på - eller kompensere for, at den ikke for tiden kan anvendes.

Ebbe Overbye, hannah bro, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Hans Ditlev Nissen, Poul Erik Pedersen, Fam. Tejsner, Peter Beck-Lauritzen, Chris Ru Brix, Werner Gass, Bjarne Jørgensen, Helle Walther, Egon Stich, Christa If Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Lund, Estermarie Mandelquist, Lars Løfgren, Herdis Weins og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

"»Den måde at være ’helt’ på ligger nok godt til os danskere. Vi er ikke til store armbevægelser, men vi forstår at tage ansvar og passe på hinanden«."

Enig, og såmænd ville vi også både forstå og evne at reducere vort forbrug betydeligt, begrænse mobilitet og udlandsferier, producere langt mere selvforsynende og dele værdierne meget mere ligeligt med hin anden. Såmænd kunne vi det. Hvis vore politikere og vort erhvervsliv altså også vil dén vej.

Ellers er vi fribyttet og forbrugeristisk dedikerede. Fortabte. Så vidt er det kommet; vi er endelig blevet så afhængige af den politiske terapi, pædagogik og særlige kærlighed til os alle, at vi vil gøre næsten præcis hvad der bliver sagt. Hal Kochs ideal om den gensidigt forpligtende, offentlige samtale og genuin tredeling af magten som grundkriterier for demokrati er tiden (forstået som den ideologiske ånd) løbet fra, siges det.

Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, erik pedersen, Arne Lund, Estermarie Mandelquist, Birthe Drews, Steffen Gliese og marianne hovmand anbefalede denne kommentar
Jan Brunchmann

Du skuffer mig her, Rune Lykkeberg. Din perfide bemærkning om minksagen og hvad MF kan rumme er under lavmålet. Havde du i ramme alvor forestillet dig, at en fornem og samlende tale som den, skulle indeholde personlige undskyldninger? Information har hele vejen igennem været på mob-Mette.holdet. Lad dog en neutral person anmelde hendes tale. Det er sandt, at regeringen har gjort for lidt for klimaet, men de er altså i færd med at bringe os bedst muligt igennem en meget alvorlig krise. Det bør de sgu have point for. Skriv hellere med store bogstaver, at regeringen nu har meldt ud, at de vil omlægge landbruget, så det måske til sidst bliver bæredygtigt. Alt andet lige, så er MF den mest regulære og værdige statsminister, vi har haft i rigtig mange år,

Lars Jørgensen, Else Marie Arevad, Tino Rozzo, Carsten Bjerre, Marie-Christine Poncelet, Pietro Cini, t. helleskov, Nille Torsen, Peder Meyhoff, Poul Møller, Kjeld Pedersen, Hans Kruckenberg, Morten Kjerulf, Niels Bent Johansen, Finn Egelund, Peter Krogh, Jørgen Larsen, Luiza Labouriau, Jes Grand Graversen, Lisbeth Glud, Jane Nielsen, Karsten Nielsen, Bent Gregersen, Mogens Pagh, Mads Bech Madsen, P.G. Olsen, Poul Erik Pedersen, Chresten Sloth Christensen, Birte Pedersen, Fam. Tejsner, Peter Beck-Lauritzen, Werner Gass, Nike Forsander Lorentsen, Lasse Nielsen, Helle Walther, Helle Brøcker, Georg Kallehauge, Mogens Holme, Benta Victoria Gunnlögsson, Henrik Norsker, Carsten Hansen, Per Christensen, Anker Nielsen, Niels Jacobs, Lars Løfgren, Nette Skov, Steffen Gliese, Henning Kjær og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Netop Jan Brunchmann - M.F. har allerede på TV indrømmet at der er blevet begået fejl i minkforløbet, samt åbent taget initiativ til en undersøgelse af forløbet, altså hvorfor så bruge nytårstalen til at vade mere rundt i det?
Nej , det ville have været uskønt, upassende eller utidigt ift de mange ny arbejdspunkter i det nye års politik, som opløstes og ville forpurre statsministerens anerkendelsen af ALLE danskernes fælles og smertefulde kamp bort fra sygdomsplagen.

Else Marie Arevad, Carsten Bjerre, Nille Torsen, Poul Møller, Peter Krogh, Jan Fritsbøger, Lisbeth Glud, Bent Gregersen, Mogens Pagh, P.G. Olsen, Poul Erik Pedersen, Chresten Sloth Christensen, Birte Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Lasse Nielsen, Helle Walther, Helle Brøcker, Søren Dahl, Nette Skov, Mogens Holme, Carsten Hansen og Per Christensen anbefalede denne kommentar

Igen blev pandemien brugt som noget "vi" vil huske som 2. verdenskrigs fortællinger.
Direkte citat fra nytårstalen:

"Vi vil fortælle om tiden under pandemien fra generation til generation. Ligesom mange af os selv blev fortalt om livet under Anden Verdenskrig.

Det, vi gennemlever i denne tid, er historisk.

Vi står sammen ved at holde afstand.

Alligevel er vi kommet tættere på hinanden."

- .
Kan "vi" virkelig tillade os at sammenligne denne pandemi med 2. verdenskrig?

Jeg mener 2. verdenskrig skal ligge som den ufattelige rædsel den var, og derfor aldrig glemmes som det politiske og forfærdelige massemyrderi den stod for.

Men at sammeligne 2. verdenskrigs afsavn og menneskeskabte massedød med at danskerne nu må til at vaske hænder og tage hensyn til hinanden
ved at holde 2 meters afstand og færdes i mindre grupper,- med masker,-
(det sidste kan man stadig se langt efter)-
er for mig endnu en selvfed facebookstatsministers populærudtalelse.

Det værste er, at vaccinen i sig selv ikke bremser pandemien, fordi smitten bæres stadig af de vaccinerede- og eller testede, der tror sig sikre på de ikke er bærere af smitte, og derfor bilder sig ind de kan opføre sig lige så råbende og skrigende og krammende og spyttende som det "vi" alle åbenbart så smertefuldt længes efter.

Men med tiden uddør pandemien nok.... Ligesom alle andre arter.

Karen Schultz, Maria Ajspur, hannah bro, Eva Schwanenflügel, Rune Stilling, Flemming Berger, Karsten Nielsen, Inger Nilsson og erik pedersen anbefalede denne kommentar

"Vi er ikke til store armbevægelser, men vi forstår at tage ansvar og passe på hinanden - Ja, hvis man altså ikke er et barn, der sidder i en lejr på Lesbos eller i Syrien. Dem passer børnenes statsminister ikke særlig godt på.

Lars Jørgensen, Erik Winberg, Else Marie Arevad, Karen Schultz, Maria Ajspur, hannah bro, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Peder Meyhoff, Frank Borchorst, Michael Gudnæs, Eva Kjeldsen, Jan Fritsbøger, Herdis Weins, Jan Bisp Zarghami, Ruth Sørensen, Christa If Jensen, Mogens Holme og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Fordelen ved Socialdemokratier (og de andre røde partier), er at de placerer regningen hos egne kernevælgere. De er allerede igang med gaver til husejere og billigere store biler, samtidig med små biler bliver billigere. Og hvem er det lige der bliver arbejdsløse :) Helt som Socialdemokratiet gjorde efter Kapitalkrisen. Klasse forskellen skal jo bevares, ellers mister Socialdemokratiet sin berettigelse. Det der er mest underligt er at de røde kernevælgere hopper på forklaringen med at det er de rige der betaler. Bare se hvor mange der det sidste 10 år har skiftet lejeboligen ud med ejerbolig :) :) :)

Christa If Jensen

Alle på overførselsindkomst, så vidt jeg forstod også mennesker på integrationsydelse, skal arbejde 37t/ugen for deres ydelse. Så spørger jeg hvilket arbejde? Og hvor er fagforbundene? Det er længe siden folk i praktik eller i “jobtræning” fik overenskomstmæssig løn for deres arbejde. (Og dermed fik nedsat deres timetal, så de ikke fik udbetalt mere end deres hidtidige forsørgelse) Hvad bliver timelønnen for fok på integrationsydelse, hvis de skal arbejde 37t om ugen?

Erik Winberg, Else Marie Arevad, Ebbe Overbye, hannah bro, Marie-Christine Poncelet, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Nille Torsen, Freddie Vindberg, Lars Madsen, Herdis Weins, Birte Pedersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Forslag Christa If Jensen: oprydning langs veje af folks dåser og indpakning fra burger osv.
Det vil pynte og være godt for miljøet og dyreliv.

Bjarne Jørgensen

Regeringens klimasvigt er jo netop også et demokratisk svigt. SD går jo ikke forrest og foreslår gennemtænkte og fornuftige løsninger som kompetente politikere burde. De går bagest og lader sig lede af vælgernes magelighed. Hockeystaven er et demokratisk svigt, fordi regeringen IKKE vil kræve ubehagelige adfærdsændringer af vælgerne, men hellere vente på en teknologisk løsning, så deres vælgere kan gøre, som de plejer. Det er populisme, følelser og på ingen måde demokratisk ansvarlighed og gennemtænkt politik.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Rune Stilling, Frank Borchorst, Anders Reinholdt, Jan Fritsbøger, Torsten Jacobsen, Karsten Nielsen, P.G. Olsen og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

ja, supertankeren er låst fast på målet. Nu med globale perspektiver: når vi klarer denne livstruende pandemi - kan vi håndtere enhver truende biologi, social ulighed og CO2. Et vigtigt fundament for optimismen er den stigende vished om at økonomien holder - utroligt men sandt - de klassiske borgerlige doktriner står for fald. Verdens børser lukkede året i plus plus.

Godt set, Rune. Selv syntes jeg i nuet, den var floromvunden og kunne, som lærer, mest lide Hal Koch referencen. Men du analyserer og perspektiverer den. Som en dygtig elev, he he.

Gunner Boye Olesen

En på lange stræk god tale blev skæmmet af vildledningen om klimaet. Vi er ikke nået 1/3 af målet om 70% reduktion til 2030 på det første år, der er kun lavet planer for at nå 1/3. Og det er højst uvist hvordan størstedelen, de 2/3, skal nås. Hvis vi vil gøre en effektiv indsats for klimaet, som 70% målet er en ambition om, er vi nødt til at kalde tingene med deres rette navn. Klimaplaner, der indtil nu kun når 1/3 af målet, er ikke meget langt fra en succes. Og planen om at udskyde de fleste reduktioner til lige før 2030 er skidt for klimaet, der jo påvirkes af de samlede udledninger, ikke kun af hvad der sker i 2030, ligesom forslagene om at opsamle og lagre CO2 og lave kunstigt brændsel bygger på uafprøvede og pt. dyre teknologier, som man ikke bør sætte sin lid til, hvis man vil tage klimaproblemerne alvorligt. Også ideen om at man nærmest kan fjerne flyenes udledninger med kunstige brændsler er en misforståelse da det meste af flyenes klimabelastning ikke skyldes CO2 fra brændslet. Derfor er der behov for en permanent begrænsning af flyvningen af klimahensyn med f.eks. en flyafgift, som de fleste danskere går ind for.
Det er godt at vi har en 70% målsætning for klimaet, ligesom det er godt at vi med fælles hjælp har klaret os nogenlunde gennem Corona-pandemien; men hvis vi skal lykkes med klimaindsatsen skal vi kalde tingene ved deres rette navn og stoppe vildledningen.

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Det lykkedes Mette Frederiksen at tale i 20 minutter uden at bruge et sekund på Danmarks forhold til eller ønsker for EU. Det er godt nok for gumpetungt for mig.

Helle Walther

Vi havde hørt om EU Brexit i 4 år og hele ugen sidst i dec. og hele 1. januar, det var befriende, hun ikke talte mere om det. Boris Johnsen kommer til at gå af i 2021 , når britterne oplever hvor snydt de er blevet af den mand.
Hun holdt en velkomponeret, god og fin tale som gik til hele folket, en af de bedre taler fra en statsminister i nyere tid og bedre end sidste år.

hannah bro, Nette Skov, Steffen Gliese, Peter Krogh og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg har ikke hørt talen, og det er med vilje for jeg har for længst forstået at Mette er pseudo ( eller virtuel ) hele vejen,
hun er pseudo-social, pseudo-klimaforkæmper, og pseudo-ærlig, helt som alle andre borgerlige politikere,
det kan godt være at partiets mest brugte farve er rød, men de fører da blå politik hele vejen, så de er et pseudo-rødt parti, og social "etiketten" er falsk varebetegnelse,
og skulle nogen være i tvivl om den sande definition på sociale kontra borgerlige politikere
så er her en fin "lakmustest"
hvis man taler om "gang i hjulene" eller om at øge væksten og har fokus på økonomiens "trivsel" , og er man villig til at forringe visse gruppers liv for at opnå dette så er man en borgerlig politiker,

men hvis man taler om vilkårene for de mindst privilegerede og om retfærdig fordeling, eller om at sikre alle et godt liv, og er villig til at lade dette hensyn sætte grænser for pengenes magt og for den samlede vækst i samfundet så er man social og rød politiker.
og helt i samme ånd kan man også genkende en ægte klimaforkæmper, her er kriteriet at er man ikke villig til at det må koste noget ikke engang på overforbruget og overfloden så kan man ikke være ægte klimavenlig, så er klima-ambitionerne ren pseudo,
en ægte klimaforkæmper adresserer selvfølgelig det grundlæggende problem, nemlig en økonomisk vækst som er gået grassat og har været alt for stor alt for længe,
og har medført et vanvittigt og decideret absurd overforbrug, specielt hos alle med penge / magt, men også iblandt almindelige mennesker,
og derfor kan løsningen ikke udelade nedsættelse af alt overflødigt forbrug, som det suverænt vigtigste middel til at skabe bæredygtighed,
det eneste sted vi kan tillade at der stadig er vækst er der hvor mennesker lider nød fordi de slet ikke har fået del i vi andres vækst, dette gælder lokalt såvel som globalt,
med andre ord så er der brug for massiv omfordeling, samtidig med en voldsom nedskæring af det samlede forbrug,
rige lande bør have mærkbar recession, og kun de virkelig fattige lande kan tillade sig at have vækst.

Mette Johansson, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen, Rune Stilling, Flemming Berger, Karsten Nielsen, David Adam og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

hmm Per Christiansen, skal jeg forstå dit "forslag" derhen at du mener at alle som ikke er privilegerede skal gøres til slaver !
med den opgave at rydde op efter alle de aldeles ligeglade egoister når de "møger deres rede til"

jeg vil foreslå at du holder op med at svine dine omgivelser, ( og dine mindre heldige medmennesker )
og det ville da være ok hvis du ligefrem viste samfundssind og selv gik ud og ryddede lidt op, bare sådan et par timer på hverdage og selvfølgelig det meste af weekenden,
for at forlange at andre skal kan du altså ikke tillade dig.

Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Det er sørme ikke nemt at være Mette og nok heller ikke være os.
For vi har lov til frie tanker og ideer og tak for det. Der er andre nationer hvor det kun kan foregå i det skjulte Kan vi egentlig ikke indse at visse af de tiltag omkring det grønne og klimaet får et knap så hurtig i gangs sættelse efter dette års corona, som rigtig nok ikke bør sammenlignes med rædsels krige...Jeg er ret så sikker på at mange af os endnu ikke er parat til at stramme livremmen og erkende at bilen må vente, rødvin og koncerter bliver færre o.s.v. Drømmen om e t bedre hus og ja der er meget der skal gå op og ofres.Klimaet og hvad det medfølger skal der være fokus på, men vores suystem kræver forpligtigelser og hermed økonomi, så uanset om vi er til den ene eller anden side følger det med. Pædagoger og andre forventer stadig lønstigninger- direktørerne tror stadig de kan tejne millioner og gemme overskuddet væk fra fællesskabet.
Så lad os være glad for en statsminister der tør uanset manipulationer og floskler. Nej jeg stemmer oftest ikke på det parti.

Helle Walther

Regeringens politik er at befolkningen skal kunne følge med, og det gør at de brede forlig kommer i hus, og folk er tilfredse, Bilafgifterne, klimaloven, grøn skattereformen, osv. Man kan ikke bare lade en gruppe betale for det alt sammen, alle skal bidrage, alle skal ændre adfærd, Og det er en langsommelig proces. Se blot, hvordan en del unge trods alt negligere restriktionerne, tror de er udødelige, at det ikke rammer dem alvorligt. De råber op om klima, men hvor meget ændrer de selv adfærd??

Else Marie Arevad

Hvornår kommer den CO2 afgift?

Helle Walther

CO 2 afgiften tror jeg kommer 2021.

Jens Juhl Jernsen

Jeg er netop blevet ringet op af en dame der forkyndte at alle problemer med covid-19 kunne løses hvis man bad til Gud. Desværre fik jeg ikke fat i hendes navn.
Jens Juhl Jensen