Leder

Trumps støtter i Folketinget må erkende, at de tog fejl

Enkelte danske politikere har til det sidste forsvaret Donald Trump og nægtet at indse den trussel, han har udgjort for verdens ældste demokrati. De må nu erkende deres fejltagelse og tage afstand fra trumpismen
Den seneste uges begivenheder i USA bør være en brat opvågning for de danske politikere, der har bakket op om Donald Trump, og det ville klæde dem at erkende deres vildfarelse.

Den seneste uges begivenheder i USA bør være en brat opvågning for de danske politikere, der har bakket op om Donald Trump, og det ville klæde dem at erkende deres vildfarelse.

Shannon Stapleton

Indland
9. januar 2021

Den seneste uges begivenheder i USA bør være en brat opvågning for de danske politikere, der har bakket op om Donald Trump.

Den konservative retsordfører Naser Khader har længe hyldet Trumps resultater og ment, at han burde få Nobels fredspris. Selv mens Trump har opildnet sine tilhængere til oprør og forsøgt at undergrave demokratiske valghandlinger, har Khader slået det hen som udtryk for en »utraditionel« facon.

Også Nye Borgerliges »frihedsordfører« Lars Boje Mathiesen har kaldt Trumps regeringsperiode for en »kæmpe succes« og sagt, at han hellere ville have en »handlekraftig præsident end en sympatisk en«.

Dansk Folkepartis daværende medlem af Folketinget Kenneth Kristensen Berth var henrykt over valget af Donald Trump i 2016, og partiets nuværende udenrigsordfører Søren Espersen har så sent som i denne uge også sagt, at Trump burde få Nobels fredspris.

Naser Khader har på Twitter kaldt det »pinligt« for medierne at spekulere i, om Trump ville nægte at forlade embedet frivilligt.

Det, der imidlertid for alvor har været pinligt, har været at følge danske politikere, som helt indtil nu har udtrykt forståelse for en amerikansk præsident, som længe har udvist foragt for demokratiets spilleregler og forsøgt at kortslutte et valg, som ikke er faldet ud til hans fordel.

Retorik og resultater kan ikke adskilles

Også andre borgerlige debattører som Asger Aamund og Lars Seier Christensen har hyldet Trump for hans økonomiske politik og nedtonet hans fascistiske tendenser.

De har troet, at man kunne adskille Trumps »resultater« fra hans destruktive retorik og hans åbenlyse forsøg på at undergrave tilliden til demokratiet. Men det kunne man ikke. Trump har gennem hele sin præsidentperiode nægtet at tage afstand fra højreradikale voldsmænd og forsøgt at bekæmpe de institutioner, som skulle tøjle hans magt.

Onsdag opildnede han de demonstranter, som senere trængte ind i den amerikanske kongres.

Den sørgelige udvikling i USA bør være en påmindelse til de danske politikere, som har flirtet med trumpismen, om, hvor den vej ender. Man kan ikke se gennem fingre med en amerikansk præsident, der bekæmper retsstat og demokrati, hvis bare man i øvrigt er tilhænger af hans politik.

Det ville klæde de danske Trump-apologeter at erkende deres vildfarelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikael Benzon

Enig, og lad os også lige huske hr og fru Selsing og forstander Støvring

Eva Schwanenflügel, Torkil Forman, Estermarie Mandelquist, ingemaje lange, Per Klüver, Ole Frank, Alvin Jensen, Gitte Loeyche, Jan Damskier og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hvordan kan så mange, tage så meget fejl af Trump. Læs og lær af hans vej til præsident-posten! Skruppelløs, ødelæggende, hånd-i-hånd med de værste/læs:mafiaen, diskriminerende, truende, korrupte, ja fortsæt bare med tilsvarende! Republikanske politikkeres had-kærlighed-had holdning undervejs? Medierne? Ja, medierne burde have fortalt og afsløret mere om Trumps rådne, egoistiske holdning og indstilling til samfundet. Politikkeres og mediers "vende-kåbe" stil, kun for egen vinding. Nå, nu er det ovre og hvem siger, at republikanere og medier skal fremme demokratiet i et (påstået) demokratisk samfund. Udtrykket fake news, er måske meget passende her!

Ole Svendsen, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Nette Skov, Kent Bajer, Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Erik Nørgaard og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

"Det ville klæde de danske Trump-apologeter at erkende deres vildfarelse". - I himlens navn: NEJ TAK. Der er da ingen grund til at bruge mere tid på deres manglende evne til at skelne mellem "handlekraft" og undergravning af demokratiske principper og institutioner, "utraditionel facon" fra støtte til højreekstremister og racister, "alternative fakta" fra bevidste og åbenlyse løgne samt være blind for mandens egne vanvittige konspirationsteorier og skandaløse optræden foruden al det, der er beskrevet i forrige kommentar. Disse mennesker - Trump inklusive - har allerede fået for meget spalteplads.

Lene Timmermann, Stella Nielsen, Torkil Forman, hannah bro, Benjamin Bjerre, Erling C Havn, Per Meinertsen, Ole Svendsen, Jan Fritsbøger, Hans Jakob Andersen, Mogens Holme, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Ari Arnold, Marie Jensen, Jørn-Erik Rasmussen, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen, Flemming Skovbjerg , Nette Skov, Werner Gass, Troels Brøgger, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, Kirsten Lindemark, Per Klüver, Jacob Johansen, P.G. Olsen, Morten Wieth, Ole Frank, Alvin Jensen, Gitte Loeyche og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

For ca 100 år siden var der en højtråbende mand med et lille overskæg, der i Tyskland lykkedes med det, som Trump så heldigvis ikke kom så la
ngt med. Men tendenserne er ret så urovækkende.
Og vi lærer aldrig af historien, for vi er heldigvis meget klogere!!!

Eva Schwanenflügel, Stella Nielsen, Ole Svendsen, Pia Nielsen, Steen Simonsen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, Britta Hansen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jo da, men de kyssede ham da ikke.

Typer som Asger Aamund og Lars Seier Christensen har kun ét kriterie for en god politiker Er de erhvervsvenlige eller ej? Stigende aktiekurser er lig med en god politiker, faldende aktiekurser er lig med en dårlig politiker. De lider af en fatal mangel på politisk indsigt . Hitler må efter deres vurdering jo have været intet mindre end fremragende.

Eva Schwanenflügel, Per Meinertsen, René Arestrup, Ole Svendsen, Egon Stich, Jan Fritsbøger, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen, Ole Frank, Jørn-Erik Rasmussen, Søren Fosberg, Anders Reinholdt, Olaf Tehrani, Flemming Skovbjerg , Alvin Jensen, Anders Graae, Inge Lehmann, Søren Dahl, Torben Bruhn Andersen, Viggo Okholm og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar
Bjarne Hosbo Poulsen

@Peter Olsen. Du kører åbenbart det helt store skyts frem. Du mangler egentlig bare at opfordre til et angreb på Folketinget. Regner dog med, at du bare har glemt det i forbifarten.
- Men det er jo folk som dig med deres overdrevne vilde påstande, er med til at skabe mistillid til demokratiet. Og som vi derfor bør være opmærksom på.

Michael Friis

Interessant at vores Mette Frederiksen angriber pressen og udfordrer demokratiet. Inspiration fra USA?
Jeg synes generelt at danske medier er gode og dygtige dog med en tendens til ukritisk at videregive - ofte ligegyldige - nyheder fra det store udland. Udfordringen er, at der skal tjenes penge og reklamekronerne går til sociale medier.

Ja og vores egen lille Naser Khader må nok se sig om efter en anden Trump’et at trutte i

Eva Schwanenflügel, Ole Svendsen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Vagn Buch-Pedersen

Når man ser samlingen af trumpister, så kan det jo ikke undre. DF's Søren Espersen har jo sin egen opfattelse af demokrati og har i den forbindelse givet udtryk for, at der i Folketinget er 1. og 2. klasse, hvor 2. klasse er de Nordatlantiske medlemmer, mens partifælle Berth i en debat om Støjberg sagde, at det med love og regler jo ikke var så vigtigt, bare man fremmede Df's politik. Asger Aamund har tidligere ment, at det ikke ville gøre noget med en demokratipause, hvor en "stærk mand" styrede og så videre. Og Seier Christensen er jo på Trumpholdet med ideen om, at skattelettelser til de rigeste altid er det bedste for samfundet - og så kan jo fanden hente de fleste. Men at håbe på, at nogen af dem - inklusive partisuperhopper/shopper Khader, der har klappet mens Trump smed pælæstinenserne under den israelske bus - kan blive klogere, det skal man vist være mere end almindeligt naiv for at tro på. Lad dem sejle - de har jo tabt alligevel.

Eva Schwanenflügel, Stella Nielsen, Søren Dahl, Ole Svendsen, Jan Fritsbøger, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen, Ole Frank, Søren Fosberg og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Håber inderligt jeg tager fejl med hensyn til Biden og Harris. I øjeblikket virker han småsenil, og hun virker ulidelig.

Søren Fosberg

Fint at Trump snart er fortid - indtil videre - men når alt støvet har lagt sig er vi nok nødt til at se på hvad der banede vejen for ham i første række. For han kom jo ikke ud af et perfekt eller bare acceptabelt samfund, men et plutokrati som siden landets selvstændighed med hård hånd har styret sine borgere på ganske udemokratisk vis og sat den private profit over alt andet. En lille økonomisk elite som har bestemt hvem der skal skrive loven, hvem der skal dømme og hvem der kan stille op til valg.

Det vi kan håbe når Biden kommer til, er at han måske, støttet af store dele af amerikanerne, vil arbejde for at udvikle samfundet i bæredygtig retning, en udvikling der på mange måder vil trække tæppet væk under kapitalismen og markedssystemet som vi kender det, et system hvis egentlige forudsætning er ejerskab til naturen som losseplads for produktionens affaldsprodukter.

Eva Schwanenflügel, Søren Dahl, Ole Svendsen, Pia Nielsen, Jan Fritsbøger, Steffen Gliese og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@COVID19 Pandemien og politiske sceneskift

Det var Donald Trump som skulle have afholdt en valgkamp, hvor Joe Biden blev udstillet som en gammmel nedslidt mand, der ikke fulgte med tiden.

Det var Donald Trump som viste Verden, at han med en Twitter Konto som megafon kunne styre udenom enhver anfægtelse af hans synspunkter og bruge denne til at sætte masserne i bevægelse.

Det var Donald Trump der med gældsætning af USA i en grad aldrig set før skulle fejre endnu et økonomisk opsving ( for de rige og hans støtter ) og vise sloganet Make America great again.

Men så kom hundrede års begivenheden Pandemien og skyllede Donald Trumps succesfortælling væk.

Stormen på Capitol Hill havde sin egen dynamik af anarki og desperation, som måske er fremprovokeret af den krise som omgiver hele det amerikanske samfund midt i Pandemien og midt i en økonomisk krise, som er under opsejling.

Bemærk hvorledes den spanske syge indvarslede et årti, som var fuld af omvæltninger i 1920´erne og som forandrede Verden for stedse.

100 år senere er vi i år 2020´erne.

Nu har vi den anden Pandemi. Allerede nu ser vi konturene af ændringer. USA er ramt mange gange hårdere af Pandemien end Det Fjerne Østen. Kina har styr på deres pandemiforløb og Kina kan nu vise deres borgere, hvad demokrati fører til ved at vise Trump tilhængernes hærgen af Capitol Hill. Den kinesiske regering gør det effektfuldt med understregning af, at demokrati bevægelsen i Hong Kong, at de er i ledtog med Donald Trumps bøllekorps, som stormede Capitol Hill. Der kan i bare se, hvad det dekadente demokrati fører med sig. USA har på sin enerådige facon med Donald Trump i spidsen skubbet til en antiamerikansk stemning i det fjerne østen, som indvarsler en ny tid, hvor Kina vil forstå at udbygge sin egen økonomiske styrke i hele regionen, medens USA styrke svækkes og vil være svækket lang tid fremover. Kina har etableret et nyt økonomisk samarbejde med regionens nabolande, som vil være et nyt fællesmarked udenfor USA´s rækkevidde.

Medens Donald Trumps eneste ven i det fjerne østen så ud til at være Rocketman Kim Yong Un i Nord Korea, så må hele den krigeriske indstilling til Kina uanset at Kina er et diktatur og ikke et demokrati have skubbet rigtig mange borgere i det fjerne østen væk fra USA til skade for vores værdier og til stor skade for samarbejdet i Stillehavsregionen.

Det bliver en hovedopgave for Joe Biden at genoprette relationerne til landene i det fjerne østen og konkurrere med Kina ikke bekrige Kina. Kina er et ældgammelt dynasti med traditioner langt længere tilbage end der nogensinde har eksisteret i USA. Den tid er slut hvor Kina og andre selvbevidste nationer lader sig behandle af Vesten, som var de et koloniland. Den tid er helt slut nu.

Ironisk er det, at det år 2021 som skulle markere GB´s nye storhedstid som uafhængig og fri nation udenfor EU nu hastigt er ved at udvikle sig til et middelalder mareridt af indespærring af befolkningen total nedlukning af samfundet og en eksplosiv COVID19 epidemi, som en gang for alle dementerer med sine foreløbig 80.000 døde, at der er tale om alt andet end en almindelig influenza sæson.

De to lande som står for det liberale og det demokratiske samfund i den angelsaksiske tradition USA og GB ser ud til at stå foran et afgørende historisk vendepunkt hårdt medtaget af Pandemiens hærgen over alt.

Lene Timmermann, hannah bro, Stig Bøg, Ole Svendsen, Pia Nielsen, Torben Arendal, Ari Arnold og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

To tanker falder mig ind: Først ”den frie danske presse” har altid samme opfattelse, aldrig en egentlig samfundsdebat. Havde Trump vundet? Fuld støtte til Trump. Det helt store problem for en dansker i disse dage er om TV2 kan fyre en medarbejder. Som det også er Informations deklerede mål ”at opbygge læseren” = i stort støtter den til hver tid siddende magt. Danmarks politiske ledere i dag valgt blandt de 48 partimedlemmer der har lykkedes kæmpe sig frem i partiorganisationen. De representerer det danske stammefolk. Om andre magtfaktorer i og uden for Danmark de facto bestemmer, det bør ikke undre nogen. Næste tanke: Nej Kina er ikke et demokrati – tak og lov for det? Tænk om Kinas 1.4 milliarder skulle vise sig være lige så aggressivt krigsliderlige som vi 5-6 millioner danskere er? Vi vælger at skyde, bombe og sulte dem vi ikke kan li overalt på kloden. Nu må ”information” stikke fingeren i vejret og se hvor vinden blæser, så den kan ret opbygge læsere til hvad der komme måtte fra ”den frie verdens” ledere.

Anders Thornvig Sørensen

Der er intet beundringsværdigt i at komme ud af busken som Biden-tilhænger, sådan som undertegnede gjorde. De der viste virkelig forstand, var dem der støttede Sanders mod Trump.

Søren Dahl, Ole Svendsen, Steen Simonsen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

De danske politikere er forfærdede over nedlukningen af Trump.
Tænk, hvis de selv blev nedlukkede...
Det demokratiske problem er ikke de sociale medier, det er brugerne af dem. Og den dobbelte porøse magt politikerne har og får når de er på. Den er en porøs, da de sociale medier er topstyrede. En porøs magt er farlig,- beviset på dette er Trump.
Det er en direkte usund magt, den har rod i politikernes egen afhængighed.

Med det mener jeg, at det er frit at enten bruge de sociale medier eller fravælge at bruge dem.
Det er stadigvæk frit. Og er stadigvæk "gratis".
Hvis man bruger dem, må man vide, at de er topstyrede. Og derfor kan de udelukke efter deres egen smag.
Det er derfor jeg skriver de sociale medier er egentlig udemokratiske. Men de kan kun være det, fordi de har brugere der benytter dem.

Dorte Sørensen

Det virker lidt mærkeligt at flere Folketingsmedlemmer er forargede over nedlukningen på de socialemedier - når flere politikker aftaler med medierne hvilke emner og spørgsmål der må stilles. Hvordan hænger det sammen og er sådanne aftaler ikke også udemokratiske????

Ligeledes er det også udemokratisk at befolkningen og en del af Folketinget ikke må se dit og dat. "mørklægningsloven" bør/skal ændres - det er utroligt at de store regeringsbærerende partier S og V ikke vil ændre "mørklægningsloven".

Eva Schwanenflügel, Egon Stich og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Bjarne jeg kan slet ikke finde nogen hverken overdrevne vilde påstande i Peters indlæg, er du selektivt blind og/eller bare selv en del af grådighedssegmentet.

Eva Schwanenflügel, Ole Arne Sejersen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

fejlretning: indsæt eller efter overdrevne

Hvordan kom det dertil at en person som Trump kunne blive valgt som USAs præsident? Kan det være de politiske strømninger der har været fremherskende de sidste 30-40 år og som har været ført af skiftende regeringer uanset farve der uundgåeligt har ført til dette? Så har jeg svært ved at se at det stopper med Trump. Jorden er gødet - med eller uden Twitter.

Minder dette om noget.
Michael Parenti - The Function of Fascism
"archive.org/details/MichaelParentiMichaelParenti-TheFunctionsofFascism"

Forskellen fra dengang og nu er at kapitalinteresserne er grænseoverskridende og mægtigere end nogensinde.

Får denne meddelelse når jeg indsætter et link
"Det var ikke muligt at behandle de indtastede oplysninger. Prøv venligst igen senere".

Kan vi konkurrere med Kina. Det bliver næppe tilfældet når det drejer sig om produktionsvirksomheder? De fleste produktionsvirksomheder ligger i Kina eller andre lande og flytter næppe tilbage hertil på grund af de høje omkostningsniveauer. Det var et af Trumps stunts. Han ville bringe produktionsvirklsomhederne tilbage til USA, men det kan simpelthen ikke lade sig gøre under det nuværende politisk- økonomiske system. Jeg har ikke nogen tal men der er næppe hverken opstartet nye eller opretholdt ret mange produktionsvirksomheder uden statstilskud.

Kina sidder på verdens produktion - Kina har optur. Deres problem består i at holde udenlandske investeringsfirmaer ude så de ikke får fingrene for langt ned i kagedåsen.

Aviser kan heller ikke skrive hvad som helst selv om de er private. De er underlagt en lovgivning - at jeg kan vælge avisen fra er ikke noget argument. Man må f.eks. ikke opfordre til opstande der kan true den offentlige ro og orden.

Censur skal kunne begrundes. Så det bliver gennemskueligt hvad der er tilladt og ikke er tilladt. Det gælder også Twitter.

At nyhedsmedier undlader at komme med nyheder og oplysninger eller behandle sager af offentlig interesse på en ordenlig måde og i stedet vælger at være mikrofonholdere for m,agten er en anden sag. Det har de sociale medier nok gjort mere tydeligt. Medierne havner i en troværdighedskrise som de selv er skyld i. Og er der 3 ting der er vigtige for et nyhedsmedie så er det troværdighed, troværdighed og troværdighed.

P.t. er Informations skammelige dækning af Assangesagen et eksempel på en formidling der efter min mening svækker avisens troværdighed.