Leder

Det bør være en ret at være offline, men det er ikke EU, som skal bestemme hvornår

EU har med forslaget om at indføre en ret til at være offline indledt en vigtig kamp om arbejdstid i det 21. århundrede, men den skal vindes af arbejdsmarkedets parter. Ligesom andre arbejdskampe før denne
Ifølge Europa-Parlamentet har muligheden for at tage sin arbejdscomputer og resten af sit arbejdsliv med sig hjem gjort det sværere for mange at holde fri. Derfor handler kampen i dag ikke om de otte timer på arbejdspladsen, men om timerne før og efter.

Ifølge Europa-Parlamentet har muligheden for at tage sin arbejdscomputer og resten af sit arbejdsliv med sig hjem gjort det sværere for mange at holde fri. Derfor handler kampen i dag ikke om de otte timer på arbejdspladsen, men om timerne før og efter.

Mads Claus Rasmussen

Indland
2. februar 2021

For 100 år siden blev der indført en otte timers arbejdsdag i Danmark.

Det var afslutningen på årtiers kamp og begyndelsen på et helt århundrede, hvor arbejdsdagen for langt de fleste på det danske arbejdsmarked har været otte timer lang. Nu er en ny kamp om arbejdstiden begyndt.

For to uger siden vedtog et flertal i Europa-Parlamentet et forslag om at indføre en såkaldt ret til at være offline. Ifølge parlamentet har muligheden for at tage sin arbejdscomputer og resten af sit arbejdsliv med sig hjem gjort det sværere for mange at holde fri. Derfor handler kampen i dag ikke om de otte timer på arbejdspladsen, men om timerne før og efter.

Og det er en vigtig kamp.

En del vil formentlig genkende den fra deres egen hverdag: Man vågner og tjekker sin arbejdsmail i sengen. Man spiser morgenmad med familien og svarer imens. Man tager på arbejde og kommer hjem, men tager sin arbejdstelefon og bærbare computer med. Man spiser aftensmad og putter børn, men er aldrig mere end en notifikation fra at vende tilbage til sit arbejde. Kampen for at være offline er for mange en daglig kamp. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Lønarbejdets problem er, at det forandrer arbejdet til det, der optager én, til noget, man gør for penge for andre. Ildhuen og den eksistentielle oplevelse af nødvendighed ødelægges af pengenes nødvendighed.

Jeppe Lindholm

Det skader væksten og BNP, hvis vi kun skal have beskeder tilsendt i dagtimerne. Og da vækst er den vigtigste parameter i det "moderne" neo liberale kapitalistiske private Danmark vil det være dybt skadeligt, hvis vi ikke længere for beskeder til sendt dag og nat, samt weekend og ferie 24/7. All in.

Nå, nu vil jeg spise lidt natmad for at være klar. En 500 gram oksemørbrad (eller populært: okse knalde muskel) steg af bedste kvalitet. Uden tilbehør. Naturligvis. Så kan beskederne bare komme bragende.