Leder

Vi har brug for nogle klart definerede grænser for, hvad et vaccinepas kan bruges til

Erhvervslobbyister, festivaldirektører og rejsebranchen er himmelhenrykte ved udsigten til de muligheder, et vaccinepas vil give for genåbningen af Danmark. Det er meningsfuldt at tale om mulighederne, men ingen taler konkret om hvordan
Udsigten til et vaccinepas giver festivalerne håb om at kunne afvikle deres arrangementer til sommer.

Udsigten til et vaccinepas giver festivalerne håb om at kunne afvikle deres arrangementer til sommer.

Lasse Lagoni

Indland
4. februar 2021

Danmark får sit vaccinepas. Det stod klart, efter den fungerende finansminister Morten Bødskov (S) på et såkaldt doorstep flankeret af administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, og en operationsmaskebærende Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv onsdag kunne oplyse, at regeringen og de to erhvervsorganisationer var blevet enige om en digital løsning. Hvad der til gengæld ikke står klart, er, hvad passet konkret skal bruges til og hvordan.

At dømme efter reaktionerne på erhvervslobbyisterne skal det bruges til noget, for de var begge himmelhenrykte ved udsigten til de muligheder, passet ville give for genåbninger. Brian Mikkelsen talte om »lyset for ende af tunnelen« og et »centralt redskab«, og efterfølgende mente festivaldirektører, rejsebranchen og koncertarrangører, at det var »fuldstændigt afgørende«, ligesom det også blev nævnt, at passet kunne bruges til at lempe restriktionerne for rejsende. Men ingen talte om hvordan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Charlotte Obel

Nej nej nej. Ikke mere diffus kontrol af vaccinationsstatus, smittestatus, sindelag og danskhedsret. Alle disse "rimelige" fordringer er tillidsspolerende og splittende. I en tid, hvor et håndtryk og enhver nærkontakt er suspekt og nærmest at ligne med overgreb, er vores evne til at tåle mere kontrol svært nedsat. Det må høre op!

Flemming Berger, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Nickolinne Liff Damgård, Hans Larsen, Estermarie Mandelquist, Nicolaj Knudsen, Gert Romme, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lovningen på vaccinepas er fugle på taget.
Men kan hurtigt blive anderledes.

Carsten Munk, Dorte Sørensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det er fint nok at vi her i landet bestemmer hvad et vaccinepas kan/skal bruges til her, men andre lande kan/vil selv beslutte hvad et vaccinepas skal bruges til i deres land.
Der findes danske virksomheder der har sælgere og teknikere der sælger og servicerer deres udstyr der er solgt til og fordelt til utallige lande på alle kontinenter.

Inden vi ser os om, har vi igen danske turister spredt over alle kontinenter.

Freddie Vindberg

Ja, og hvem kontrollerer kontrolløren? Pas, siger Morten Bødskov.

( og en lille hyldest til Osvald Helmuth )

Charlotte Obel, Alvin Jensen og Nickolinne Liff Damgård anbefalede denne kommentar

Idéen bag et kostbart, ganske ensidigt og totalt enøjet dansk corona-pas, må være efter talemåden: "En i hånden er bedre end 10 på kassen" (Jeg tror ikke, det er øl - men måske).

Skal denne ekstremt socialt ulige danske opfindelse fungere, skal der opbygges en hel organisation til at administrere "opfindelsen". Desuden vil "opfindelsen" jo socialt skævvride hele samfundet, da kun nogle ganske få borgere, hver uge, vil kunne opnå kvalifikationer for at kunne få "passet".

Jeg syntes, man skal afvente nogle dage. For, på vegne af en række EU-lande, er EU netop nu ved at lægge sidste hånd på en noget bredere "sundhedspas". - Altså et dokument, som også danske lobby-grupper vil kunne anvende i andre EU-lande.

Derfor - egentlig tror jeg også, at hele dette initiativ kun det drejer sig om at vise handlekraft overfor danskerne, og på denne måde score skatteyderbetalt point til regeringen

Alvin Jensen, Inge Lehmann, jens christian jacobsen, Carsten Munk, kjeld jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Corona virus vil vedblive med at mutere. Vi kan lige så godt vende os til den blive en del af den nye hverdag i mange mange år endnu. Måske for altid.

Margit Johansen

Den mobile elektroniske løsning der nu skal udvikles er i første omgang et svar på de krav som andre lande - allerede nu - har om dokumentation af test og vacciner. Det skal være nemt og sikkert at dokumentere. Indtil videre må professionelt rejsende klare sig med udskrifter fra sundhed.dk.

jens christian jacobsen

Der er vel i princippet ikke noget i vejen med et vaccinepas. Det findes allerede, når vi skal vaccineres mod malaria og gul feber på rejser til bestemte lande.
Jeg lagde mærke til Brian Mikkelsens svedne grin på doorstep-mødet, og det hænger ikke umiddelbart sammen med at udrulningen af passet tager 3-4 mdr. når nu Brian helst vil have erhvervslivet ud at rejse lige her-og-nu. Men lad os nu se: Astra-Senecas vacciner kan meget belejligt ikke bruges efter vaccineplanen hvor de mest udsatte gamle vaccineres først. Mon ikke Brians erhvervsdrenge og -piger pludselig bliver MEGET udsatte og har stor betydning for dansk økonomi? Også i Sverige diskuterer de en 'omfordeling' af deres vaccineplan til fordel for personer der betyder noget for den svenske økonomi.
Mon ikke Brian snart kan mødes på et solbeskinnet golfresort med svenske kolleger på en kombineret erhvervs- og ferietur?

Jeg læste en interessant artikel på BBC igår. Den handlede om hvorvidt vacciner forhindrer vaccinerede at videresmitte.

Den startede med et eksempel med en vaccineret knægt, der fik startet et fåresygeudbrud blandt ikke vaccinerede.

Jeg blev overrasket over denne oplysning.

Man er nu begyndt at indse, at vacciner kan virke på 2 måder. 1 de beskytter den vaccinerede mod at blive alvorligt syg, men vedkommende producerer stadigt virus og kan smitte. 2 den vaccinerede er beskyttet og steril dvs kan ikke smitte videre.

Den generelle konklusion var, at for mange af de vacciner vi har ved vi ikke om de virker som under 1 eller 2. Hovedformålet har altid været, at forhindre sygdom. Og som ved fåresyge, hvis nok er vaccineret ser det ud som 2, da nok er beskyttet.

Dvs. da det ikke er undersøgt for alle coronavacciner og det ikke er hovedformålet med de kliniske test ved vi ikke nok om vaccinerne hører til i gruppe 1 eller 2.

Så hvis mange af vaccinerne hører til i gruppe 1 vil vi slippe fanden løs i Laksegade ved at lade vaccinerede med pas bevæge sig uhindret rundt.

I særdeleshed kan vi så ikke tillade, at folk med vaccinepas rejser til steder, hvor folk ikke er gennemvaccineret. De kan starte nye smittekæder der.

Men med den eklatante mangel på ansvarlighed vi har set blandt nogle rejsende og den økonomiske elite, samt den forhippelse vi ser blandt dem nu, er jeg sortseer.

Stort øv.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

@Inge: Det bliver meget være når man husker på at corona kan mutere så vaccinen ikke virker på den. Falsk trykhed er være end ingen trykhed.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Inge Lehmann. Uden at være ekspert tror jeg at de godkendte Corona-vacciner beskytter så meget at risikoen for, at en vaccineret smitter videre, er meget lav simpelthen fordi der er færre levende vira i den vaccineredes luftveje.
Det er ingen 100% garanti for ikke-smitte. Men mindre kan vel gøre det?

Det er ganske enkelt at udrydde covid-19 virussen og dens slægtningen. Alle jordens mennesker skal isolere sig selv i 14 dage uden kontakt til andre. Så er vi ovre det pjat.

Jesper Frimann Ljungberg

Endnu en lappeløsning .. endnu en mirakel app. der ingen værdi bringer, der dræner statskassen for midler der kunne have været brugt konstruktivt.

// Jesper

Carsten Munk, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Og os der har haft covid 19, uden staten har været involveret, jeg går ud fra vi selv skal lave covid 19 pas. Staten kan jo ikke da staten ikke har oplysningerne.
Men den app og gamle med Doro telefon, den forstår jeg ikke, men det er der nok nogen der har tænkt over.

Jesper Frimann Ljungberg, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar