Leder

I Israel flyder vaccinen som bibelsk mælk og honning og de ultraortodokse får særbehandling

Under Israels opmuntrende vaccinestatistik skjuler sig en mere grum virkelighed, der truer den israelske folkesundhed trods en imponerende hastighed i antallet af nålestik
Israels ultraortodokse tager generelt ikke  gældende lov ret alvorligt, og trods det statslige nedlukningspåbud åbner de skoler og seminarer, som det passer dem. Resultatet er, at smitten blandt ultraortodokse er tre gange så stor som deres procentdel af befolkningen.

Israels ultraortodokse tager generelt ikke  gældende lov ret alvorligt, og trods det statslige nedlukningspåbud åbner de skoler og seminarer, som det passer dem. Resultatet er, at smitten blandt ultraortodokse er tre gange så stor som deres procentdel af befolkningen.

Ariel Schalit

Indland
3. februar 2021

Det lød som en solstrålehistorie, da DR-nyhedernes 21 Søndag havde historien om Israel som »verdensmester i vacciner«.

Redaktionen havde sat sig for at undersøge årsagen til, at Israel – som det hed – »havde førertrøjen« i feltet af lande med adgang til de nyudviklede COVID-19-vacciner – hvilket i det store og hele er den velhavende del af kloden.

Og hvor vi i Danmark foreløbig har nået at vaccinere under fem procent af befolkningen, er procenten for Israel 54,7, altså pænt mere end halvdelen af de grupper, der er på listerne over vaccinemodtagere – primært individer over 60 år, sundhedspersonale, kronisk syge og så videre, der alle har fået løfte om det beskyttende stik senest inden udgangen af februar.

Årsagen til dette vaccineeldorado er en aftale med de internationale leverandører om, at israelerne som betaling for den betydelige mængde vacciner blev forsøgskaniner for deres effektivitet, ved at leverandørerne blev fritaget for ansvar i tilfælde af drastiske eller ligefrem fatale bivirkninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Her har PA-chef Mahmoud Abbas førertrøjen i stædighed, også selv om det koster liv. Ak ja...."

Den sætning er vildledende. Israel har fra starten gjort det klart at de ikke vil dele vaccinerne med palæstinenserne på Vestbredden. (Kun evt når alle deres egne borgere er vaccineret)

FNs vaccine program (WHO-Covax) for fattige lande har lovet PA vacciner der måske kommer om et par måneder.

At den manglende vaccinedeling med palæstinenserne alene skyldes Israels regerings beslutning kan ses ved at kigge på den såkaldte Area C.
Der har Israel ikke overdraget myndigheden til PA men har stadig fuld kontrol og der er palæstinenserne ikke blevet vaccineret.

At PA-chef Mahmoud Abbas manglende officiele anmodning ikke spiller nogen rolle kan også ses på det faktum, at Israel faktisk lige nu har besluttet sig for at sende 5000 vacciner til palæstinensiske sundhedsarbejdere på Vestbredden.
Intet tyder på at PA ikke vil tage imod dem. (Dette skal nok ses i lyset af at flere store nyhedsmedier i vesten er begyndt at skrive kritisk om hvorledes Israel, indtil nu ,har besluttet sig for at udelukke palæstinenserne på Vestbredden (og Gaza) fra deres vaccineprogram.)
Det har defor ingen relevans for de faktiske forhold om PA-chef Mahmoud Abbas beder officielt om vaccinerne eller ej.
Jeg kan anbefale avisen Haaretz . com i forhold til emnet.

Alvin Jensen, Olaf Tehrani, Per Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Winberg, Hanne Utoft, Poul Rasmussen, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Peter Høivang, Søren Dahl, Peter Beck-Lauritzen, Inge Lehmann, Per Klüver, Tonny Helleskov, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Irene Clausens anbefalede denne kommentar
Irene Clausens

Det er langt ude - og overraskende! - at Lasse Ellegaard i lederen undskylder Israels vaccine apartheid i forhold til palæstinenserne med at palæstinenserne ikke selv har bedt besættelsesmagten om hjælp!
Israel er som besættelsesmagt - ifølge den fjerde Genevekonvention - forpligtet til at vaccinere den besatte befolkning på Vestbredden og i Gaza. Basta!

Alvin Jensen, Per Torbensen, Per Christiansen, Poul Reynolds, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan August, Erik Winberg, Hanne Utoft, Anders Reinholdt, kjeld hougaard, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Peter Høivang, Erik Nielsen, Mogens Holme, Søren Dahl, Peter Beck-Lauritzen, Søren Bro, Susanne Kaspersen, Klaus Lundahl Engelholt, Inge Lehmann, Tonny Helleskov, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Gert Romme og Marianne Borgvardt anbefalede denne kommentar
Peter Engelbrecht

Så må vi håbe at de bliver hvor de er og nøjes med at smitte hinanden.

Hvis vi kunne skibe dem der tror at corona er et statsleder-komplot ud på en øde ø hvor de kunne puste hinanden i hovedet og slå på grydelåg ville lykken være gjort bare vi andre slipper.

Peter Beck-Lauritzen, Susanne Kaspersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Aha, Men in Black...I presume.

Alvin Jensen, Stella Nielsen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Thomas Tanghus, Peter Engelbrecht, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Politiet og regeringen vender det blinde øje til.
Det får forhåbentlig konsekvenser ved næste valg, kunne man håbe.

Maj-Britt Kent Hansen

Uanset situationens alvor og urimeligheder så er det et fantastisk billede, der illustrerer artiklen.

Jesper Andersson , Alvin Jensen, Steen Sohn, Per Torbensen, Per Christiansen, Svend Erik Sokkelund, Jack Melchior, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Gud holder hjo ånden over sine trofaste proselytter. Det gælder jøder, muslimer og kristne sekter.
Hvornår finder regeringer og befolkninger ud af at religioner er narreværk og løgne?

Per Christiansen, Carsten Hansen og Jack Melchior anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ jens christian jacobsen

Det store flertal af de der tror på noget ud over havregrød om morgenen og fagforeninger til arbejdslivet, eller de som sidder i rigmandsvuggen på Skagen og tænker på Vorherre når de ser lyset falde skråt og gyldent, har vel en disse til fælles med populistiske fanatikere som i alle mulige forklædninger søger magten?

Jeg giver dig gerne, at religion til alle tider har været populismens livsalter, men dermed at ville frakende alle troen på noget større end humanum est, er nok lige lovligt groft.

Eva Schwanenflügel

*har vel IKKE en disse tilfælles

jens christian jacobsen

Kunne de bare nøjes med at se solen falde skråt og gyldent, så fint med mig. Men når de religiøse finder sammen, er det sjældent nok at dele naturoplevelser med hinanden. Så skal de klæde sig ens, gøre de samme ting på de samme tidspunkter. Så opdager de, at jo flere der gør det samme, jo større magt får de. Så skal andre rette ind. Først med udskamning. Så med tvang. Uden argumenter.
Religion må aldrig blive andet end et forhold for privatsfæren. Som offentlighed udspillede religionen sin rolle engang i det 19. århundrede. Det opdager de i Mellemøsten i disse år.

Jesper Andersson , Alvin Jensen, Per Torbensen, Inge Lehmann, Per Christiansen, Carsten Hansen, Niels Johannesen, Peter Engelbrecht og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg er enig, jens christian.
Hader fanatikere og fanatisme.

Men politik er også religion, det har det været siden Cæsar blev den gyldne gud.

Det er de samme mekanismer der er i spil.

Alvin Jensen, John Scheibelein og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Mens Israel er det land i verden, der har vaccineret flest mod corona, oplever landet lige nu en kraftig stigning i antallet af børn og unge, der bliver smittet med coronavirus. Det viser statistikker fra landets sundhedsministerie.
Sundhedssystemet har svært ved at forklare udbruddet, men den britiske mutation mistænkes for at være årsagen.
»Den britiske variant er mere smitsom, så den øger chancerne for infektion hos børn«, sagde Cyrille Cohen, der er leder af Bar-Llan Universitets immunterapilaboratorium til The Jerusalem Post.
Ifølge de danske sundhedsmyndigheder er den britiske variant 70 procent mere smitsom end andre virusvarianter, og dermed er selv børn mere tilbøjelige til at blive smittet med varianten."
...
"Mere end 50.000 børn og teenagere i Israel er blevet diagnosticeret med coronavirus siden begyndelsen af januar. Det er mange flere end under den første i foråret 2020 eller anden bølge i sommeren 2020.

Under anden bølge udgjorde nye smittetilfælde af børn og unge 29 procent, men nu udgør de omkring 40 procent af tilfældene,.."
...
"Danmark har næppe udsigt til samme situation, selv om de danske sundhedsmyndigheder forventer, at den britiske coronavariant B117 vil være den dominerende variant om få uger.

ANNONCØRBETALT INDHOLD FRA TOYOTA
Den grønne omstilling afhænger af intelligente byer
Læs mere

Det vurderer lektor i epidemiologi ved Roskilde Universitet, Viggo Andreasen.

»I Danmark har vi lukket hårdt ned i et forsøg på at lukke den britiske variant ude. Briterne har set en antydning af, at børn bliver mere smittet, men de har ikke set noget i nærheden af den israelske situation. Derfor vurderer Storbritannien og Danmark ikke, at børn er mere udsatte for B117 end den almindelige corona. Men b117 er mere smitsom«
»Men situationen i Israel viser, at det kan have store omkostninger for børn og unge, hvis vi åbner op, når alle over 65 er vaccineret. Så vil vi se et større antal børn, der bliver smittet og alvorligt syge«, siger Viggo Andreasen."
https://politiken.dk/udland/art8089818/Ekspert-Voldsom-smittekurve-i-Isr...

Men lad os da endeligt lukke op for at se, om han har ret...Så længe vi ikke har dynger af lig (=evidens) på bordene, så har vi ikke nok evidens til at konkludere, at B117
opfører sig på samme måde i Danmark som i Israel og resten af verden. Vi er jo så gode, og har styr på det hele - det respekterer corona, så vi kan nok gå på vandet, selv om vi lukker uansvarligt op.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, jens christian jacobsen, Inge Lehmann og Per Christiansen anbefalede denne kommentar

Eva Schwanenflügel: Religion var vel fra allerførste færd tæt knyttet til udøvelse af magt. Der er intet disciplineringsmiddel så godt, som når en leder kan bibringe undersåtterne til at tro, at han har en privilegeret adgang til guderne. Derfor bredte de religiøse samfund sig hurtigt på bekostning af de ikke-religiøse. De religiøse kunne simpelthen mønstre større og mere fanatiske hære.
Se evt. Yuval Harari, som giver en overbevisende fremstilling af sagen i sin bog Homo Sapiens.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar