Leder

Med KL’s ’dødsliste’ kasseret, må Christiansborg begynde forfra med affald og klima

Liberalisering af forbrændingssektoren lurer efter Energistyrelsens underkendelse af liste over anlæg til lukning
Ifølge fagfolk kan den aftalte kapacitetsreduktion på 30 pct. ikke kan nås uden at lukke et eller flere af de større, nyere anlæg. Så skal det være ARGO (billedet)? Eller Vestforbrænding? Eller Amager Bakke?

Ifølge fagfolk kan den aftalte kapacitetsreduktion på 30 pct. ikke kan nås uden at lukke et eller flere af de større, nyere anlæg. Så skal det være ARGO (billedet)? Eller Vestforbrænding? Eller Amager Bakke?

Lars Laursen

Indland
13. februar 2021

Endnu et halvt år er spildt i jagten på de CO2-udledningsreduktioner, der skal gøre det muligt at nå det danske klimamål om 70 procents reduktion i 2030. Spildt i den forstand, at Folketinget fredag modtog beskeden om, at Energistyrelsen har underkendt den plan for nedtrapning af affaldsforbrændingen i Danmark, som Kommunernes Landsforening (KL) i juni blev anmodet om at lave, og som skulle bane vej for mindre CO2-udledning fra affaldsbehandlingen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Og hvis vi også samtidig kunne få noget tranparens på området ville det være fint. Jeg er fx pedel i kommunen og aner ikke hvad der rent faktisk sker med et affald jeg sorterer, såvel som det jeg ikke sorterer. Så, hvorfor er der ingen dokumentarer på TV der viser noget om det - vi taler tidens vigtigste emne. Det gamle køleskab, sofaen, rockwoolpladerne og porcelænet - hvordan forarbejdes/genbruges det, når vi har afleveret det på genbrusgstationen? Plastik, hvordan foregår sorteringen, hvad sker der med ketchupflasken? En bedre forståelse for genbrugsprocessen vil helt sikkert fremme forståelsen for ja, genbrug og det behøver ikke nødvendigvis være i den bedste sendetid, for selvfølgelig vil noget af det være mindre glamourøst. Men når man ALDRIG bliver lukket ind i maskinrummet kan man godt få den tanke at der måske foregår noget der ikke tåler dagens lys og det er jo ærgerligt, hvis der faktisk foregår noget fantastisk.

Ib Christensen, Inge Lehmann, Mogens Bach Jensen, Niki Dan Berthelsen, Niels Jakobs, Krister Meyersahm, John Scheibelein, Frederikke Nielsen, Carsten Munk, Mette Bulloch og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Ja, lad os høre mere om den fødekæde, der er bygget op omkring genbrugsmaterialet. Er den baseret på reel bekymring for klimaet eller på grådige forretningsmodeller?

Jeg har f.eks. hørt rygter om, at det koster flere tusinde kroner pr. tons plastik for kommunerne at få det sendt videre i fødekæden. Og at meget af det bliver transporteret med lastvogn til udlandet. Er det virkelig korrekt, for så gemmer der sig et kæmpe problem i den måde vi genbruger på?

Husk desuden på at forbrændingsanlæggene rent faktisk skaber genbrugelig varme.

Krister Meyersahm

Tænker med rædsel på, at muligvis ingen, har styr på håndteringen af glasfibervinger fra udtjente vindmøller ( holder vist kun 20 år ) og batterier fra den eksplosivt voksende elbilpark? Med den hast, over hele kloden, disse nye grønne tiltag har og får, kan vi være på vej mod en miljø katastrofe af en størrelse vi måske ikke kan håndtere.

Jeppe Lindholm

Jeg er ikke vild med at give afkald på at spise kød. Jeg er ikke vild med at give afkald på at køre en tur. Jeg er ikke vild med at give afkald på at rejse ud i verden. Jeg er ikke vild med at komme ud af min comfort zone.

Men jeg ved, det er nødvendigt, hvis verden for mine børn skal fortsætte.