Leder

Regeringen skylder danskerne en strategi for de næste måneder og år med corona

Tillidskurven til den politiske strategi i coronakrisen er knækket, viser ny rapport fra Hope-projektet. Selv om epidemiens udvikling er for usikker til en køreklar genåbningsplan, er regeringen nødt til at formulere en plan for fremtiden med corona, både på kort og længere sigt
Der er brug for indsigt i og politisk dialog om, hvad planen er fremover, både for de næste måneder og i forhold til, hvordan vi på længere sigt skal leve med corona, skriver Louise Schou Drivsholm i denne leder.

Der er brug for indsigt i og politisk dialog om, hvad planen er fremover, både for de næste måneder og i forhold til, hvordan vi på længere sigt skal leve med corona, skriver Louise Schou Drivsholm i denne leder.

Mads Claus Rasmussen

Indland
17. februar 2021

Et af verdens mest tillidsfulde folk ser ud til at have fået nok.

Kurven over danskernes tillid til den politiske strategi bag de strikse coronarestriktioner er knækket, og den smitteforebyggende adfærd er faldende. Vi ser altså flere venner og familiemedlemmer. Det viser en ny rapport fra Hope-projektet, der undersøger vores adfærd under coronakrisen.

Det er et brud på den historisk høje tillid, som en måling fra Trygfonden ellers har vist, at politikerne har nydt godt af det seneste år. 

Og det sker på et kritisk tidspunkt i pandemien. Vintervejret, den smitsomme britiske mutation og en vaccineudrulning, der er kommet sløvt fra start som følge af manglende doser, betyder, at coronavirussen hurtigt kan komme ud af kontrol.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er de vist også i gang med jfr. det, der er meldt ud, så mon ikke det kommer lige efter uge 7, så folk ved hvad de har at rette sig efter. Håber blot at de blå samt SF som presser på også er med til at tage ansvaret på sig, hvis det giver bagslag.

Lisbeth Glud, Minna Rasmussen, Marianne Jespersen, Kai Birk Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Inge Lehmann, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Ja, prisen for genåbning er et stramt og indgribende test- og opsporingsregime kombineret med 'hammeren' i byer og bydele, for skoler og institutioner arbejdspladser, når smitten blusser op.

Lisbeth Glud, Minna Rasmussen, Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Mon vi ikke er kommet så langt hen i denne totale omkalfatring af den måde, vi kan leve på i fremtiden, at vi må se på radikalt ændrede principper for vores livsform...

Minna Rasmussen, Kim Houmøller, Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Som vi var nogle der sagde allerede i foråret det her er et maraton, og når man kører det som en spurt, så løber man på et tidspunkt tør for ressourcer. Nu har man så opbrugt den vigtigste ressource, nemlig befolkningens tillid. Man har endda sløset med denne, for det er en af de ressourcer vi har mere af end de lande vi sammenligner os med.Jeg mener at vi kunne have kørt med en længerevarende konstant mængde af intelligente tiltag, med udgangspunkt i en strategi der byggede på proportionalitet, en mere positiv tone (håb).

// Jesper

Flemming Berger, Anders Reinholdt, Daniel Holdt, Jørgen Munksgaard, Michael Friis, Helle Walther og Finn Christensen anbefalede denne kommentar
Mads Peder Lau Pedersen

Kunne Information - af alle - ikke holde sig fra at skrive "danskerne" i tide og utide, når de mener "borgerne"?

Lisbeth Glud, Minna Rasmussen, Søren Dahl, Jette Steensen, Mogens Holme, Flemming Berger, Anders Reinholdt, Sonja Rosdahl, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, David Adam, Jørgen Wassmann, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Helle Degnbol, Eva Schwanenflügel, Lene Basballe og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Måske én af årsagerne skal findes i det kafkaske bookingsystem til vaccinationer?

"Uanset hvad er der ifølge Overlægeforeningen brug for at få kigget på bookingsystemet hurtigst muligt.

- Det burde ikke være så svært at lave et bookingsystem, der virker. Man har valgt en meget, meget primitiv udgave. Det virker helt uforståeligt. Det giver en kafkask følelse af, at ligegyldigt hvad du gør, så er der ingen tid. Jeg frygter, at nogle giver op og slet ikke bliver vaccineret, siger formand Lisbeth Lintz.

- Selv hvis man er frisk og rørig, så betyder det nuværende system, at man er i fare for at opgive undervejs. For man skal ind på hver eneste tid for at se, om den er ledig. Der er ingen funktion, der viser, hvilke tider der er ledige. Tiden kan også forsvinde lige foran næsen på dig, mens man er på den, siger hun."

https://www.dr.dk/nyheder/indland/dybe-frustrationer-over-fuldstaendig-h...

Desuden er der mange steder, hvor testningen slet ikke fungerer, og smitteopsporingen lader også til at være ganske træg.

Det ville nok hjælpe betydeligt med bedre kommunikation om hvorfor, hvorfor dit og dat..

Nu er der pressemøde.
Det passer fint med driftsforstyrrelser på YouSee..

Minna Rasmussen, Carsten Wienholtz, Kai Birk Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Gitte Loeyche og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Jesper Frimann Ljungberg

"Jeg mener at vi kunne have kørt med en længerevarende konstant mængde af intelligente tiltag, med udgangspunkt i en strategi der byggede på proportionalitet, en mere positiv tone (håb)."

I det mindste starter du sætningen med "Jeg mener...". Intelligente tiltag? Hvad mener du med det? Mener du dermed at de nuværende tiltag er uintelligente? Tror du ikke man prøver at tænke sig om?

Positiv tone og håb? Tror du det ville få virussen til at forsvinde? Kender du noget til en helbredende placebo, som virker mod Covid-19? Håb kan være en fremragende motivator, men håb kan ikke få nogen til at kunne trylle. I den nuværende situation er der hverken behov for overdreven pessimisme eller overdreven optimisme. Der er brug for realisme.

Hvis du og andre har så svært ved at leve midt i en pandemi, hvordan vil i så overleve når vi efter pandemien igen skal til at forholde os til vores massive overforbrug og klimaet? Tror du at menneskers "vilje" har noget som helst at stille op overfor naturen og naturlovene?

Lisbeth Glud, Minna Rasmussen, Jette Steensen, Mogens Holme, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, Carsten Munk, Hannibal Knudsen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

EU, der har adgang til de fremmeste specialister, og som bør have det store overblik, børudarbejde en strategi for hele forløbet af denne pandemi, der gælder for hele EU-området. Man har faktisk behov for en betydelig standardisering, der går på tværs af lande grænserne.

Nu kan udviklingen fa pandemien ændre sig over tid - både generelt og geografisk. Men ser man det ud fra de "briller" professionelle virksomheder anvender, har man ikke blot en konkret handlingsplan, men også alternative planer, hvis noget ændrer sig. Så dette vil i høj grad være muligt.

Eva Schwanenflügel

@ Helle Walther:
"Håber blot at de blå samt SF som presser på også er med til at tage ansvaret på sig, hvis det giver bagslag."

Hvorfor skulle de dog tage ansvar, det har de da ikke gjort hidtil, senest efter den ret så fatale jule-opblussen af smitten..

Det er da meget bedre at bebrejde regeringen, at den er åh, så enerådig ;-)

Lad os ikke håbe, at regeringen lader sig presse for meget.

Lisbeth Glud, Minna Rasmussen, Jette Steensen, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Sonja Rosdahl, Kai Birk Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Munk, Alvin Jensen, Peter Wulff og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Det er vigtigt at huske, der lige nu forsvinder mellem 5 og 6 arter - om dagen.
Det er en masseuddøen af denne planets dyre og plantearter.
Derudover har vi en ændring af klimaet, der skyldes menneskets forurening og overudnyttelse af jordens ressourcer gennem de sidste 5-6 generationer, muligvis lige siden mennesket overhovedet begyndte at dyrke jorden.
Det betyder,- i korte træk, at homo sapiens er ved at udrydde sig selv.
MEDMINDRE vi begynder at tage ovenstående 100 procent alvorligt.
Det er imidlertid ikke sikkert at vi er i stand til at tænke på en total forandring af levevis, dertil er hjernen generelt ikke nok udviklet.

Corona virus er kun en mild påmindelse på det der venter.

Minna Rasmussen, Flemming Berger, Thomas Barfod, Anne-Marie Krogsbøll, David Adam, Alvin Jensen, Lars Arredondo og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nu er det ikke længere en stille vals med Corona. Nu bliver det en spurt mellem den engelske variant og forårets vaccine og stigende ultraviolet stråling.

Det kan blive en udfordring, hvis vi vaccinerer under et højt smittetryk. Det vil være optimale betingelser for Coronas udvikling af escape varianter.

Minna Rasmussen, Mogens Holme, Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Finn Christensen

Nu skal vi alle testes to gange om ugen. Jeg har haft COVID-19. Om få måneder er jeg vaccineret, hvis de er en tid. Det virker som ressourcespild at teste mig ofte. Men en gang imellem vil der være en falsk positiv. Så kan man altid sige at der stadig er smitte i samfundet!

Enig Eva, jeg er bare ret træt af de så selvkloge blå, der råber det meste af tiden, og jeg håber SF har afstemt deres udsagn med Ø og S, det er træls for os alle sammen , vi gider det ikke mere, men vi holder ud, nu er vi nået så langt. Det er som at køre på cykel af en stejl bakke, man kan næsten ikke få vejret, jeg lover altid mig selv noget, hvis jeg når bakketoppen. Og det gør jeg så.

Lisbeth Glud, Minna Rasmussen, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tror nu ikke, SF har afstemt med R eller EL, Helle.

Mogens Holme, Carsten Wienholtz og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Det er vigtigt at regeringen kommer med en detaljeret langsigtet plan, der naturligvis ikke kan holde i alle detaljer, men giver pressen mulighed for at angribe ethvert af de fejlskøn, der uundgåeligt vil forekomme i en detaljeret plan.
Det skaber selvfølgelig mere mistillid i befolkningen, men det er desværre nødvendigt p.g.a. de gode meningsmålinger regeringen fik, da pressen bakkede op om de nødvendige restriktioner.

Søren Dahl, Alvin Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Hvad nu hvis dette virus er så tilpasningsdygtig, at ud af alle de forskellige varianter den muterer til, er det bare et spørgsmål om tid, før den knækker koden og muterer til en, der slår os alle ihjel?
Kan i huske de katastrofe film, hvor den nært forestående extinction event, blev skjult af myndighederne, fordi, hvis borgerne fik sandheden at vide, så ville det blive alles kamp mod alle?

Jeppe Bundgaard

I 1331 brød der pest ud i Hubei-provinsen centralt i Kina. Kilden var sandsynligvis en latent smitte blandt smågnavere i Yunnan og Burma, 800 km længere mod syd. De næste tyve år spredte smitten sig til resten af Kina. At dømme efter folketællinger omkom mindst 20 millioner. Kamelkaravanerne langs Silkevejen bragte smitten mod vest. I 1346 var pesten nået frem til den mongolske hær, der belejrede den genovesiske havneby Kaffa på Krim (nu Feodosija).[7] Belejringen blev afbrudt af pestens voldsomhed, og mongolerne fortrak. Men nu brød sygdommen ud inde i byen, og i panik satte de overlevende kurs mod hjemlandet. Da de sejlede ind i Messinas havn i oktober 1347, tog de smitten med til Europa.

Pandemien angreb Messina i 1347, og Den sorte død spredtes herefter med stor hast op gennem Europa. Ud fra de sparsomme kilder og det begrænsede talmateriale antages det, at følgerne af pandemien var at omkring ca. 1450 var folketallet i Europa reduceret til mellem en tredjedel og halvdelen af befolkningsniveauet fra før 1347.[2] Efter Den sorte død hærgede pest Europa de næste århundreder, men mindre hårdt.

Søren Dahl, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Man kan ikke lægge en langsigtet strategi, da virus er som en fjendtlig hær. 14 dage er hvad man kan forlange!

Lisbeth Glud, Jeppe Bundgaard, Søren Dahl, Alvin Jensen, Mogens Holme, Finn Jakobsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Rikke Nielsen, Freddie Vindberg, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, Carsten Munk og Hannibal Knudsen anbefalede denne kommentar
Hannibal Knudsen

Et sigende citat fra TV2 nyheder i dag: “På trods af de faldende smittetal, så vil SSI kun anbefale forsigtig genåbning”
Sprogbrug har desværre megen magt over vores bevidsthed. Med indledningen udskammes SSI og utålmodigheden understøttes.
Og dette er langt fra enestående i mediernes - ikke mindst TV2’s - sprogbrug og dækning af coronasituationen. Utålmodigheden understøttes elle hyldes nærmest, mens der tværtimod er brug for at støtte tålmodigheden.
I ovenstående eksempel burde indledningen “på trods af..” have været udeladt og begrundelsen for forsigtigheden i stedet være understreget. Der er jo netop stadig usikkerhed om hvor stor smitten vil blive med den engelske og flere mutationer vil blive
Og så er beregninger altså ikke simple regneopgaver, men komplekse beregninger, som både indeholder teoretiske og faktiske målte taludviklinger.

Lisbeth Glud, Søren Dahl, Helle Degnbol, Alvin Jensen, Mogens Holme, Finn Jakobsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det er nok for meget at forlange en plan, der rækker flere år ud i fremtiden, da der stadig er så mange ubekendte. F.eks. ved vi ikke, om den nordlige halvkugle til næste vinter kan blive ramt af mutationer, som de i dag kendte vacciner er ude af stand til at bremse.

I det omfang Mette Frederiksen har forsøgt sig, er det ikke faldet særlig heldigt ud, da det f.eks. er svært at se, hvad formålet er med at teste folk flere gange om ugen eller opretholde rigide grænserestriktioner i en situation, hvor coronavirus pga. vaccinerne kun i ubetydeligt omfang forårsager alvorlig sygdom og død.

I den situation skal vi da bare vende tilbage til hverdagen og holde op med overhovedet at lade coronavirus være noget, som andre end forskere og sundhedsmyndigheder interesserer sig for.

Hvad der med rimelighed kan diskuteres er, hvornår og i hvilket omfang de nuværende restriktioner skal lettes. Og der har den danske regering, lige som i foråret, lagt sig i den nærmest overforsigtige ende. Så det er efter min mening helt rimeligt, at både oppositionen, SF og erhvervslivet nu presser på for, at regeringen skal tillade folk at vende tilbage til et blot lidt mere normal hverdag, hvor f.eks. skolerne igen er åbne for alle elever, og hvor de lokale butikker også er åbne.

Der er pt. lidt for meget hysteri om for enhver pris at undgå en stigning i smittetallene, selvom de efter næsten 2 måneder med omfattende restriktioner er blevet meget lave. Skulle de stige fra de nuværende 400 om dagen til selv det 5-dobbelte, er det langt fra nogen sundhedsmæssig katastrofe, især ikke fordi nogen af de mest sårbare gamle nu er blevet vaccineret.

Men selvfølgelig er det en balancegang, da det heller ikke giver mening at tillade en voldsom 3. bølge, der fylder sygehusene med nye patienter, få måneder før effekten af vaccinationer for alvor begynder at slå igennem.

Anders Reinholdt, Daniel Holdt og Finn Christensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, der er i hvert fald et mindretal i befolkningen, som har gjort sig meget umage for at sørge for, at det bliver en triatlon i stedet for en 10 km ved konsekvent at presse forhastet genåbning igennem....

.

Lisbeth Glud, Minna Rasmussen, Jette Steensen, Mogens Holme, Finn Jakobsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Hannibal Knudsen anbefalede denne kommentar

Alle ved det efterhånden, Covid-19 forsvinder ikke bare sådan. Vi er nødt til at indstille os på de vilkår der er. Der tegner sig et flertal i folketinget sammen med SF for at der bliver lukket op. Fint nok. Erhvervslivet ønsker frihed. Det skal de naturligvis have.

Men med frihed følger der også ansvar. SF må skrive under på at kontanthjælpen til erhvervslivet fremover er slut. Erhvervslivet har haft et år til at vænne sig til den nye tilværelse med Covid-19. Der skal skabes en juridisk lov der siger at fremtidige nedlukninger ikke belaster staten, der har andet at bruge sine penge til; til at fjerne fattigdommen, formindske uligheden, klimaforandringerne, etc.

SF og de borgerlige vil genåbne. Regeringen åbner op, smittetallet stiger, regeringen lukker ned igen. Det er den verden vi lever i, men det skal være slut med et erhvervslivet som er på kontanthjælp. De skal have muligheden for at tegne en privat forsikring. Sådan er vilkårene for alle andre. Det har de borgerlige sunget om i over tyve år. Nu må de æde deres egen ideologi, eller gå ned.

Minna Rasmussen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Mette Johansson og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Der er pt. lidt for meget hysteri om for enhver pris at undgå en stigning i smittetallene, selvom de efter næsten 2 måneder med omfattende restriktioner er blevet meget lave. Skulle de stige fra de nuværende 400 om dagen til selv det 5-dobbelte, er det langt fra nogen sundhedsmæssig katastrofe, især ikke fordi nogen af de mest sårbare gamle nu er blevet vaccineret."

De er ikke blevet "meget lave". De er for det første ikke egentligt for nedadgående, fordi B117 er ved at få momentum, og derfor kommer de til at gå op igen meget snart. Og 3-400 nye tilfælde med B117 om dagen bliver i løbet af meget kort tid en katastrofal eksponentiel udvikling. Det er alt for høje basissmittetal til, at vi kan styre B117.

Og mht. de sårbare og ældre, så er der for det første stadig mange, som ikke har fået kæmpet sig igennem vaccinationskøerne endnu (jeg kender adskillige, selv om jeg prøver at hjælpe dem), og for det andet har rigtigt mange endnu ikke fået andet stik, og får det først inden for en måned eller to. Så hvad med dem, hvis 3. bølge misbruger "forsigtige genåbninger" til at yngle som kaniner?

Er det så bare ærgerligt, SonnyBoy? Fanden tager de sidste?

Lisbeth Glud, Minna Rasmussen, Jette Steensen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Hannibal Knudsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Egoisme og grådighed prøver at vinde over Corona.

Lisbeth Glud, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Sprogbrug har desværre megen magt over vores bevidsthed. "

Det er jeg helt enig i, Hannibal Knudsen. Der manipuleres i den grad med os via sproget i øjeblikket. Et andet eksempel er, når en meningsmåling viser, at 53 % mener,a t restriktionerne er passende, 7 % at de er for milde og 39 % at de er for skrappe. Så fokuseres der højrøstet på, at "39 % af danskerne mener nu, at restriktionene er for skrappe" - og det kommer til at lyde som en truende revolution mod modbydelige undertrykkere.

Ren manipulation. Lobbyister og spindoktorer tjener lige ny formuer på at undergrave epidemibekæmpelsen -pengemænd står i baggrunden og gnider sig i hænderne - de danser på lig....

Og så forstår jeg ikke, at Heunicke og Ullum ikke for længst har fået fremstillet en lige så fin grafisk kurvefremstilling af smittetallene for den oprindelige variant og B117 - og hvordan de udvikler sig over tid. Det er ganske enkelt at gøre, og i foråret gik der ikke mange dage, før man have en fin planche med "den røde og den grønne kurve" til at manipulere med befolkningens forståelse af epidemien med. Så hvorfor har man ikke mere pressemøder et par gange om ugen med en klar og tydelig pædagogtisk fremstilling af, hvad det faktisk er, vi kigger ind i lige nu, og hvorfor B117 er så farlig, så folk kan forstå, hvorfor vi ikke bare kan åbne op lige nu? Det er den slags, der skal til, for at holde folk til ilden med overholdelse af restriktionerne lidt tid endnu - at de faktisk forstår, hvad der er på spil. Det gør de ikke nu - ikke allesammen.

Hvor er folkeoplysningsindsatsen ift. B117? Er myndighederne blevet for dovne? Det er meget mærkeligt. Vis nu, at I mener det.

Søren Dahl, Jette Steensen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Hannibal Knudsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

@Peter Olsen

Det er faktisk en grundlovssikret rettighed at drive erhverv i Danmark. Så hvis det skal være slut med økonomisk kompensation til de ramte virksomheder, må det absolut også være slut med at forbyde virksomheder at udføre deres normale lovlige aktivitet alene med det formål, at man ønsker en generel dæmpning af smittespredningen i samfundet. I stedet må man i den situation nøjes med regulering, der kan væltes over på kunderne via prisdannelsen, som eksempelvis hvor tæt folk må sidde i restauranten eller langtursbussen mv.

Du får det til at lyde, som om forbud mod normal virksomhedsdrift er en naturlig og normal tilstand, som det nærmest er et privilegie at slippe for. Men det er at vende tingene 180 grader på hovedet. Det er den nuværende tilstand men omfattende forbud, som er unormal, og som selvfølgelig ikke kan fortsætte for evigt.

Jørgen Munksgaard, Anders Reinholdt, Jesper Frimann Ljungberg og Daniel Holdt anbefalede denne kommentar

@Jeppe - Corona er ikke, og har aldrig, været den sorte død, så skal vi ikke engang for alle stoppe den sammenligning. Politikerne er ved at miste opbakningen, og hvor er det dejligt at se, at selv borgere der får udbetalt deres månedlige ydelse fra staten er begyndt at sige nok er nok. Og hvis man er så rædselsslagen, står det vel en frit for at blive hjemme i sin stue, og vente på sin dertil fortjente vaccine. Corona er kommet for at blive, om det så er i en rumænsk, polsk eller tyrkisk variation, og jeg siger gerne det jeg har sagt før, ethvert dødsfald er ikke en tragedie.

Problemet er jo bare, at vi står i en værre position nu, end vi gjorde for et år siden, hvor vi lukkede delvist ned første gang. Siden da er den britiske mutation kommet til, den er farligere og det er den, der florerer lige nu.

Det er vores dygtighed til at holde smitten nogenlunde i skak, ved at være meget selektive i, hvem der må holde åbent, f.eks. adgangen til livsvigtige varer som mad og medicin, der nu rammer os i hovedet som en boomerang, fordi det får mange til at tro, at virus er ufarlig og at tiltagene omkring håndteringen af virus er overdrevne.

Jeg tror, der mangler noget basal viden omkring, hvad virus er for noget og hvordan den kan mutere i kroppen til noget potentielt farligere. Og at den kræver en krop at mutere i. Mink eller menneske f.eks. Og noget viden om at covid-19 ikke ligner influenza. Hvad det betyder, at der kun er ganske få procent af befolkningen, der er vaccinerede. Hvad det betyder, at blive ramt af senfølgerne af virus. Jeg tror, at det er en fejl at antage, at det er viden hele befolkningen bare har forstået.

Jeg synes mere, at der tegner sig et billede at, at nu gider folk ikke mere, men det får ikke virus til at forsvinde. Det er virus kun glad for.

Lisbeth Glud, Minna Rasmussen, Jette Steensen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Jan Bisp Zarghami, Hannibal Knudsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Jeg er faktisk meget enig med Peter Olsen her. Ved en genåbning nu flyttes der et ansvar ud til de erhvervsdrivende, og også en forventning om, at de ikke længere har behov for statens understøttelse.

Men det placerer også et ansvar hos os borgere, som jeg synes er lige så vigtigt at understrege, at vi har et ligeså stort ansvar for at sikre, at smitten ikke spreder sig, ved selv at holde os væk fra erhvervslivet så meget som muligt. Det er måske ikke lige tidspunktet til at få ordnet negle f.eks. Det er os som forbrugere, der kan sikre at spredningen ikke sker yderligere. Og det må vi være kloge nok til at indse.

Lisbeth Glud, Minna Rasmussen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Mette Johansson og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

@Anne-Marie Krogsbøll

Om et smittetal på 400 om dagen er højt eller lavt afhænger af, hvilken referenceramme, man har. Hvis målet er at undgå enhver forekomst af coronavirus, så er 400 et højt tal. Hvis målet derimod kun er at sikre, at vores sundhedsvæsen kan følge med (det der af nogen betegnes "afbødning"), så er det derimod først tal på over cirka 5.000, der bør give anledning til alvorlig bekymring.

I efteråret tog det 2 måneder for smittetallene at stige fra 400 til 3.500, og det vil det nok også gøre igen, hvis man lemper på restriktionerne nu. 2 måneder er rigelig tid til om nødvendigt at træde på bremsen igen, og derfor er jeg slet ikke nervøs for konsekvenser af at ophæve nogle af de mest indgribende restriktioner såsom skolelukninger.

@ Rikke Nielsen

Jeg tror nu snarere, at de fleste danskere er ganske veloplyste om corona. De ved godt, at sygdommen er mere alvorlig end influenza, men vi lukker jo heller ikke skoler og butikker hver vinter, bare fordi det er influenza sæson.

Og som Daniel Holdt skriver, er sygdommen altså heller ikke ligefrem at sammenligne med pest eller andre fortidige pandemier. Selv i de værst ramte lande har COVID-19 kun slået cirka 2 ud af 1.000 borgere ihjel, og de fleste af de døde havde allerede levet et langt liv. Pesten slog mindst 100 gange så mange ihjel, og den ramte folk i alle aldre.

Jørgen Munksgaard, Anders Reinholdt og Daniel Holdt anbefalede denne kommentar

@ Rikke Nielsen

Meget enig i dit sidste indlæg. Bare fordi den lokale negle-salon har åbent, behøver man ikke gå derind. Og bare fordi den lokale restaurant har åbent, behøver man heller ikke gå derind, hvis der i forvejen sidder mange andre. En lidt større betoning af det personlige ansvar er et glimrende alternativ til central regulering med forbud. Du kan kalde det "den svenske model", men den anvendes efterhånden af flere og flere lande i Europa.

Eva Schwanenflügel

Smitten er for nedadgående, siges det i en kommentar.

Men i Flensborg og Kolding er den eksploderet. Man regner med, at den britiske variant er på spil:

https://nyheder.tv2.dk/lokalt/2021-02-17-smitten-eksploderer-i-flensborg...

Desuden er der fundet en smittet med den sydafrikanske variant, som ikke kan forbindes til en udlandsrejse.
(Hvis nogle skulle have glemt eller overhørt det, er denne variant lidt ligeglad med vacciner)

På Vestegnen i hovedstaden kæmper man også med at få smitten ned.

Der skal ikke meget til, før vi bliver overhalet indenom af mutationer, såfremt vi slækker på agtpågivenheden.
Og så kan vaccinerne blive udmanøvreret.

Lisbeth Glud, Minna Rasmussen, Anne-Marie Krogsbøll, Hannibal Knudsen, Alvin Jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Flensborg indfører natligt udgangsforbud

Fra på lørdag er der udgangsforbud i Flensborg mellem klokken 21 og fem om morgenen. Det oplyser ministerpræsident Daniel Günther på et pressemøde onsdag aften, skriver Flensborg Avis. 

Antallet af smittede er steget i Flesnborg og ligger i øjeblikket på 181,9 smittede per 100.000 indbyggere. Det skriver TV Syd. Talsmanden for Flensborg Kommune, Clemens Teschendorf, siger, at de tror, de kæmper med den britiske coronamutation. 

- Vi må simpelthen lave et opråb nu. Vi har en fornemmelse af, at folk overholder restriktionerne, men efter knap et år med restriktioner er det svært, siger talsmanden."

(TV2)

Lisbeth Glud, Anne-Marie Krogsbøll og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Morten Balling
"Mener du dermed at de nuværende tiltag er uintelligente? Tror du ikke man prøver at tænke sig om?"

Det virker som om at man i toppen især prioritere den politisk vinkel. Hvilket jeg nok ikke vil sætte ligheds tegn mellem og så at tænke sig om i en COVID-19 kontekst.

Fejl 1.

Når man skal gøre udføre noget stort, så skal/bør man have en strategi. Det er Statsministeriet og Sundhedsministeriet der har TOTAL kontrol via epidemiloven over alle aspekter af den her epidemibekæmpelse. Så det er dem der bør/skal udarbejde strategien. Helst en strategi der tager udgangspunkt i vores Danske værdier. (det er simpel ledelses teori).
Hvis du ikke har en strategi, så bliver alle dine tiltag taktisk, og de er ikke nødvendigvis alignet med dine overordnede strategiske mål. De folk du vil have til at følge dine 'ordre' ved/forstår ikke det overordnede mål. Og kan måske ikke se værdien i at de er nødt til at lide afsavn. Dette fører så til

Så hvad er strategien i bekæmpelsen af COVID-19 ?

Jeg har ikke kunne finde nogen, på nær et strategiskriv fra SST tilbage fra Marts.

Manglen på strategi, vil så også nødvendigvis resulterer i en mangel på sammenhængende planer.

Det er for at sige det lige ud, kanon dårlig ledelse.

Fejl 2.
Manglende forudsigelse (jeg hørte på opfordring fra Finn Christensen (Tak Finn !) en detektor podcast med Interview med Lone Simonsen, som jeg får mere og mere respekt for. Især for hendes professionelle holdning) af Jule 'Second Wave'. Mølbak citeres i programmet for at sige, at vi ikke får nogen second wave, og det påstås at han tager helt fejl, men han siger jo også, at vi vil lave tiltag der forhindrer en second wave. Hvilket regeringen (igen som bestemmer ALT) ikke gør. Derfor synes jeg det er unfair af programmet at citerer ham på den måde. Lone Simonsen siger også, at hun regnede med en anden bølge pga. Hvilket jeg klart tror på. Hvorfor gjorde regeringen så ikke noget op front ?

Fejl 3
Hovedløs testning (igen mangel på strategi). Igen der mangler en klar test strategi, hvorfor tester man, Hvornår tester man, hvad er prioriteten etc. etc.
Det er klart at det har kostet hundredevis af udsatte livet at man ikke har prioriteret testing i forhold til plejehjem. Og undskyld mig, men dette er sku en 'low hanging fruit' som man kun kan ryste på hovedet af, at man ikke har set fra starten (ud over at SST's strategi oplæg fra Marts har fokus på at tiltag ift. udsatte skal prioriteres).

Fejl 4
"Positiv tone og håb? Tror du det ville få virussen til at forsvinde? Kender du noget til en helbredende placebo, som virker mod Covid-19?"
Manglende forståelse i regering på Danmarks greatest asset, som netop er at vi er villige til at følge restriktioner, råd og forordninger i langt langt højere grad en hovedparten af nationer vi sammenligner os med. Så længe man nurser og respekterer denne asset, og ikke misbruger den, så er det nok et af vores bedste våben i kampen mod COVID-19. Vores villighed til at følge tiltag, er en faktor der skal ganges på ALLE tiltag, derfor er den så vigtig. Selv i lineære systemer er dette vigtigt. SÅ det burde være logik for dummies.

Alle der har haft med seriøst forandringsledelse at gøre ved, at du ikke kommer i mål på den langsigtede bane, kun med 'stokken'. Dette gælder åbenbart ikke for regeringen.
Og som HOPE projektet ved århus universitet beskriver:
https://www.dr.dk/nyheder/politik/vi-begynder-tvivle-paa-regeringens-cor...

Og ja.. jeg kunne skriver flere, men familien vil se 'Return of the king' og den gamle bærbare jeg bruger her i sommerhuset, bruger altså fjernsynet som terminal.

// Jesper

Jeg synes alle kommentarer er så fantastisk gode, - hermed får hver og én min anbefaling.
Debatten her er desuden lødig,- det er i sig selv noget.

Er ved at læse : Den Fjerde Rytter.
https://gad.dk/den-fjerde-rytter
Nakkehårene rejser sig jævnligt, det er uhygge så det gør noget.

Uden alle de døde dengang, er jeg stensikker på vi ikke havde nået længere i dag. Trods alt. Men teknologiens forurenende CO2 og anden overudnyttelse af klodens ressourcer for netop at oppebære den medicinske og teknologiske standard i dag, har muligvis den bagside, at den udrydder dyr og planters levesteder, samt udvikler sygdomme som covid der slår ihjel alligevel.

Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Lars Hansen
"Du kan kalde det "den svenske model", men den anvendes efterhånden af flere og flere lande i Europa."

Ja, din pointe er god. For prisen for denne åbning kan meget vel være en 4-dobling i antallet af dødsfald. Og ikke mindst en lige så voldsom stigning i alvorligt syge og alvorlige senfølger. Det sidste aspekt bliver meget sjældent omtalt selvom det i sig selv også er en meget alvorligt tilstand - også for sundhedsvæsenets kapacitet.

Men det er måske alligevel vigtigere at få ordnet negle...

Lisbeth Glud, Anne-Marie Krogsbøll og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Lars Hansen: der er vist ingen steder ud over Sverige, der vil bryste sig af at køre efter 'den svenske model'. Du gør nok regning uden vært her.
Du er forhåbentlig klar over, at vi ville have en langt værre situation i Danmark med den svenske model, end den vi faktisk har nu. Flere tusind yderligere dødsfald og et sundhedssystem i endnu større problemer.
Jeg er meget nysgerrig efter at vide, hvor i Europa man benytter sig af 'den svenske model'.

Lisbeth Glud, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Rikke - "Men det er måske alligevel vigtigere at få ordnet negle..." superflot generalisering Rikke, du rammer virkelig sømmet på hovedet her. For det eneste os coronabenægtere går op i er frisørtider, fredagsbarer og alt det der ligner. Jeg syntes du skulle læse denne glimrende artikel fra Berlingske om hvad der rent faktisk står på spil, og det handler bestemt ikke om at "få ordnet negle"

https://www.berlingske.dk/kommentatorer/det-er-ikke-kun-ensomhed-men-en-...

"Jeg er meget nysgerrig efter at vide, hvor i Europa man benytter sig af ’den svenske model’."

Schweiz har gennem hele vintersæsonen afholdt sig fra at forbyde virksomheder at holde åbent og har i stedet vejledt og opfordret befolkningen til at passe på sig selv og hinanden. Frankrig og Spanien havde en ret omfattende nedlukning tilbage i november 2020 men har afholdt sig fra at kaste sig ud i en ny nedlukning efter nytår på trods af, at det først var her, smittetallene i Spanien toppede.

Og ja alle disse lande har flere dødsfald end Danmark, men ikke flere end det europæiske gennemsnit. Min pointe er bare, at der er flere og flere steder, hvor man har indset, at det ikke er holdbart i længden at forbyde børn at gå i skole eller butikker at holde åbent.

"Ja, din pointe er god. For prisen for denne åbning kan meget vel være en 4-dobling i antallet af dødsfald."

Så galt tror jeg nu ikke, det behøver at gå, og hvis der kommer en væsentlig stigning i smittetallene kan man jo genindføre de restriktioner, der er ophævet. Det er ikke sådan, at fordi man har ladet børnene komme tilbage i skole, så kan man aldrig sende dem hjem igen, selv ikke hvis hospitalerne er ved at løbe tør for udstyr og personale.

Herudover skal vi også huske, at der dør omkring 55.000 mennesker i Danmark hvert år. Så 6.000 dødsfald er altså ikke noget voldsomt højt tal. Nu er der forhåbentlig snart hjælp på vej fra vaccinerne, men hvis det ikke var tilfældet, så blev vi altså nødt til at forholde os til, at vi ikke kan smadre hele det samfund, vi har bygget op gennem generationer, bare for at undgå 6.000 dødsfald blandt borgere, der for de flestes vedkommende allerede har levet et langt liv. Døden er faktisk en naturlig ting, som før eller siden vil komme til os alle.

"Og ikke mindst en lige så voldsom stigning i alvorligt syge og alvorlige senfølger. Det sidste aspekt bliver meget sjældent omtalt selvom det i sig selv også er en meget alvorligt tilstand - også for sundhedsvæsenets kapacitet."

Men der er også ekstremt alvorlige "senfølger" af de omfattende tiltag, som er blevet sat i værk for at undgå COVID-19. Og igen bliver vi nødt til at forholde os til proportioner og til, at samfundet ikke har ubegrænsede ressourcer. Regeringens seneste ide om at teste alle danskere 2 gange om ugen kan ende med at koste lige så meget som det samlede sundhedsvæsen:

https://www.berlingske.dk/samfund/ekspert-om-monstroest-testboom-det-vil...

Morten Balling

@Jesper Frimann Ljungberg

Strategien har hele tiden været klar og helt officiel: Man ville flade kurven ud indtil vi havde en vaccine, så man undgik at antallet af behandlingskrævende patienter fik hospitalerne til at bryde sammen.

Ift. taktik: At flade kurven ud kan man gøre på to måder. Man kan begrænse kontakter og man kan ændre adfærd. Det første er relativt nemt (og "dyrt"). Det andet er sværere at styre.

Alle tror pt. at de er kloge nok til at vide at lige præcis det at de opfører sig uforsigtigt (åbner salonen eller fester lidt) ikke ændrer situationen væsentligt. Det har de 100% ret i, men det vigtige ord i den sidste sætning er "Alle".

At folk er coronatrætte er der ikke noget at sige til. Det er en lang sej kamp, men hvis man giver op pga. træthed før man er i mål, så har det hele været spildt, og samtidig vil konsekvensen af at give op hurtigt blive temmelig forfærdelig.

Hannibal Knudsen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Morten Balling

Strategien i Danmark lige nu er ikke at flade kurven ud, så man undgår, at hospitalerne bryder sammen. Hvis det var tilfældet, ville man ikke fastholde så omfattende restriktioner, når smittetallene kun ligger på 5-10% af det niveau, hvor "hospitalerne bryder sammen". Altså må strategien være noget andet, og mest sandsynligt at holde antallet af syge og døde så lavt som overhovedet muligt.

Og det er selvfølgelig også et fint nok mål, men der er nogle ulemper ved det. En af dem er faktisk, at når folk ikke kan se, der er noget væsentligt problem og nogen væsentlig risiko for dem selv, så slapper de nok lidt mere af. Så i stedet for besøg på frisørsalonen og i tøjbutikker får man måske flere private selskaber, som så også driver kontakttallet i vejret.

Herudover får man ikke skabt nogen naturlig immunitet, hvilket betyder, at restriktionerne må fastholdes hele vejen frem til, at folk er blevet vaccineret. Så vi må sandelig håbe, at det med vaccinationerne kommer til at ske så hurtigt, som man håber på, og at der ikke lige med det samme opstår nye varianter, der kan undslippe dem.

Eva Schwanenflügel

Når der åbenbart stadig er tvivl om overdødeligheden i Europa, kan man med fordel kigge på Eurostats interaktive kort for de forskellige lande.
Her vises det med al (u)ønskelig tydelighed, at mange flere er døde end normalt.

Såfremt der intet var blevet gjort for at nedbringe smitten, kan vi kun gisne om, hvorvidt vi skulle have talt vores døde i et omfang, der minder om den Spanske Syge.

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20210216-...

Eva Schwanenflügel

Når det angår adfærd, har skotske forskere undersøgt forskellen mellem hvad folk siger, de vil gøre og hvordan de rent faktisk opfører sig, når der er alkohol involveret:

https://nyheder.tv2.dk/2021-02-16-saadan-sagde-myndighederne-at-folk-sku...

Bare for at understrege, at adfærdsændringer efter myndighedernes anvisninger ikke altid spiller særlig stærkt på banen..

Anne-Marie Krogsbøll

"En af dem er faktisk, at når folk ikke kan se, der er noget væsentligt problem og nogen væsentlig risiko for dem selv, så slapper de nok lidt mere af. "

Det problem skal løses med folkeoplysning, for det bunder i håbløs uvidenhed. Folkeoplysningsdelen forsømmes fuldstændigt i øjeblikket.

Mht farligheden er levealderen i USA faldet med 1 år under krisen - både pga. coronaofrene og pga. den belastning epidemien har påført sundhedsvæsnet:

"Faldet skyldes i høj grad de knap 500.000 amerikanere, som er døde som følge af covid-19. Men forklaringen skal også findes i, at et overbelastet sundhedsvæsen har øget risikoen for at dø med kræft, hjertefejl og andre sygdomme.
»Det, der er virkelig slående, er, at tallene kun dækker over første halvdel af året. Jeg forventer, at tallene kun bliver værre,« siger sundhedsforskeren Kirsten Bibbins-Domingo fra University of California til AP.
Den forventede levealder har taget det største dyk blandt USAs minoritetsbefolkning. Den er faldet med 2,7 år for sorte amerikanere og med 1,9 år for hispanics, mens hvide amerikanere har set levealderen falde med 0,8 år.
Det skyldes, at minoritetsbefolkningen oftere arbejder i lavtlønnede »frontlinje-jobs« og bor tættere. Desuden lider de oftere af andre livstilssygdomme, som øger risikoen for at dø af covid-19.
Forskerne forventer, at den forventede levealder igen vil stige i takt med, at flere bliver vaccineret."
https://www.berlingske.dk/internationalt/dystre-amerikanske-tal-levealde...

Eva Schwanenflügel

Lars Hansen, du tager ikke B117 varianten med i din argumentation.

SSI og virologernes prognose er jo netop, at fordi B117 er 50-70% mere smitsom end den oprindelige virus, vil den så at sige udrydde den, og begynde at dominere smittebilledet i marts-april måned.

Og siden kontakttallet er over en, vil smitten stige uanset restriktioner især efter de mindste skolebørn er startet.

Derfor er det helt nødvendigt at beregne hvor stor en indvirkning denne åbning får, før det kan forsvares at åbne meget mere op.

Dog har regeringen sagt, at den ser positivt på regionale åbninger, hvor man kan monitorere smitten, og hurtigt lukke ned igen, skulle det vise sig at være nødvendigt.

Og det er netop for at holde smittekurven så flad som muligt, så sygehusenes kapacitet ikke overskrides.

Desuden for at forhindre, at befolkningen kommer til at udgøre et smittereservoir, hvor mutationer får frit løb.

Den sydafrikanske variant er netop opdaget hos to personer, som ikke har været i udlandet, hvorfor man må antage de er smittet herhjemme, og at den derfor er løs i samfundet.
Det er udelukkende et spørgsmål om tid før denne variant også breder sig.

Rikke Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Lars Hansen:

"I efteråret tog det 2 måneder for smittetallene at stige fra 400 til 3.500, og det vil det nok også gøre igen, hvis man lemper på restriktionerne nu. 2 måneder er rigelig tid til om nødvendigt at træde på bremsen igen, og derfor er jeg slet ikke nervøs for konsekvenser af at ophæve nogle af de mest indgribende restriktioner såsom skolelukninger."

Og det kostede så 1500 flere døde, flere skolelukninger, flere små erhvervsdrivende med store problemer, flere måneder i isolation for os alle, og da især for de stakkels sårbare grupper. og nu så en stor sårbarhed overfor B117, som vi kunne have undgået, hvis vi havde handlet i tide i efteråret.

Har 2. bølge gjort noget som helst godt for os? Ville vi ikke hellere have været den foruden? Hvis vi kunne gøre efteråret om, ville vi så ikke have sørget for at lukke ned noget før? Ellers er vi da idioter, hvis vi ville gøre det samme igen.

Skal det virkeligt forstås sådan, at du ikke har noget imod disse gentagne bølger?

Eva Schwanenflügel

Tak for linket, Anne-Marie.

Lige en bemærkning til dette uddrag fra artiklen:

"Præsident Joe Biden forventer, at alle, der vil have en vaccine, kan få den inden juli."

Desværre er det ikke så optimistisk.
Det, Biden faktisk sagde, var at vaccinerne ville være der, men de skal stadig dustribueres.

Ifølge Anthony Fauci, lederen af corona-taskforcen, vil det minimum tage yderligere to måneder, før alle rent faktisk har fået vaccinen.

"SSI og virologernes prognose er jo netop, at fordi B117 er 50-70% mere smitsom end den oprindelige virus, vil den så at sige udrydde den, og begynde at dominere smittebilledet i marts-april måned."

Eller også er den kun 30% mere smitsom. De oprindeligt udmeldte tal synes heldigvis at være overdrevne. Det er dog korrekt, at den vinder frem, og allerede nu udgør den vist halvdelen af de påviste tilfælde.

"Og siden kontakttallet er over en, vil smitten stige uanset restriktioner især efter de mindste skolebørn er startet."

Det er formenligt også korrekt. Der, hvor jeg nok er uenig, er med hensyn til, hvor meget det betyder, at man lader alle børn gå i skole og lader forretninger mv. holde åbent under iagttagelse af sikkerhedsforanstaltninger. Når SSI kører modelberegninger, er de baseret på tal, som ingen reelt kender, og som dermed er det rene skære gætteri. Den eneste måde at finde ud af, om at kan holde smitten nogenlunde nede i et lidt mere normalt fungerende samfund, er ved at prøve.

"Og det kostede så 1500 flere døde, flere skolelukninger, flere små erhvervsdrivende med store problemer, flere måneder i isolation for os alle, og da især for de stakkels sårbare grupper."

Nu modsiger du dig selv. At holde igen med omfattende forbud og restriktioner i efteråret kostede ganske rigtigt 1.500 flere døde. Men til gengæld forkortede det netop den periode, hvor skolerne samt de små erhvervsdrivende var lukket. At lukke skolerne og de små erhvervsdrivende tidligere, og dermed holde dem lukket endnu længere, ville da på ingen måde mindske ulemperne ved corona-håndteringen. Det ville tværtimod øge dem.

"og nu så en stor sårbarhed overfor B117, som vi kunne have undgået, hvis vi havde handlet i tide i efteråret."

Her forholder det sig lige stik modsat. Det forhold, at der nu er en vis naturlig immunitet i navnlig Hovedstadsområdet, gør os mindre sårbare over for B117. Det gør os ikke mere sårbare.

"Skal det virkeligt forstås sådan, at du ikke har noget imod disse gentagne bølger?"

Nej jeg ville da ønske at COVID-19 ikke fandtes. Men det gør den desværre. Og jeg har noget imod gentagne skolelukninger, lukninger af butikker og så videre.

Anne-Marie Krogsbøll

"At holde igen med omfattende forbud og restriktioner i efteråret kostede ganske rigtigt 1.500 flere døde. Men til gengæld forkortede det netop den periode, hvor skolerne samt de små erhvervsdrivende var lukket"

Det er efter min bedste overbevisning forkert. Hvis vi havde handlet i tide i efteråret, havde den samlede tid med omfattende nedlukning været kortere. Det er, hvad den nyeste forskning siger: Tidlig, hård nedlukning er mest effektiv og skånsomt på længere sigt. Derfor bekymrer det mig meget, at regeringen nu siger, at nedlukning er allersidst på deres liste, hvis der bliver problemer i efteråret. det var også det, de sagde i efteråret, og derfor står vi nu her i en meget langvarig nedlukning.

Utroligt, at de ikke bliver klogere.

Sider