Leder

Det skal blive spændende, hvor mange islamister Venstre kan fange med deres seneste påfund

Venstre, De Konservative og Socialdemokratiet har endnu en gang fået travlt med at overgå hinanden i at finde på nye måder at stramme adgangen til dansk statsborgerskab og undlade at give herboende udlændinge del i de rettigheder, som et dansk pas indebærer
Nu er der igen forhandlinger om en indfødsretsaftale, og med indfødsretsordfører Morten Dahlins (V) ord er det »forkert«, at man ikke »tryktester« ansøgernes påstand om at respektere danske værdier.

Nu er der igen forhandlinger om en indfødsretsaftale, og med indfødsretsordfører Morten Dahlins (V) ord er det »forkert«, at man ikke »tryktester« ansøgernes påstand om at respektere danske værdier.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
10. februar 2021

Hvis ikke det gik ud over en masse mennesker, ville der være noget komisk over den politiske debat om adgangen til dansk statsborgerskab.

Gang på gang er reglerne blevet strammet. Med jævne mellemrum synes et flertal i Folketinget tilsyneladende, at de betingelser, de få år tidligere selv har vedtaget, er alt for slappe. Eller måske handler det bare om, at der nu engang er stemmer i udlændingestramninger.

Da daværende integrationsminister Inger Støjberg i 2018 præsenterede den seneste aftale på området, glædede hun sig i en pressemeddelelse over, at den var »rigtig god«. Blandt andet udelukkede aftalen personer idømt fængselsstraf på et år eller derover fra nogensinde at få dansk statsborgerskab. Og den indførte de såkaldte grundlovsceremonier, hvor ansøgere skal give hånd og skrive under på at ville respektere danske værdier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der hvor man har fejlet, er at man har tildelt dansk statsborgerskab på efterbevilling om at nydanskerne ville omfavne vores kultur og vores land. Men der tog vi fejl, igen og igen.

Derfor er en opstramning bedre sent end aldrig. Et tildelt statsborgerskab er irreversibelt, derfor det altafgørende at dem der tildeles det, vil Danmark.

Per Christensen, Henrik Salling, Per Hemmingsen, Jan Kauffmann, Tomas Povlsen, Therese Hagen, Bent Nørgaard, Niels Jakobs, Erik Fuglsang og Mathias Kvolsgaard anbefalede denne kommentar

Dansk politik handler - som sædvanlig - om de sorte 20% - resten af os ved snart ikke, hvro vi skal gå hen...

Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Inge Lehmann, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, Ete Forchhammer , Morten Reippuert Knudsen, Ole Frank, Kim Folke Knudsen, erik pedersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Lige såvel som vi i et demokrati fordomsfrit skal kunne diskutere - og blive enige om ? - betingelserne for tildeling af et dansk statsborgerskab, bør vi i lige så høj grad fordomsfrit kunne diskutere under hvilke betingelser, der skal ske fratagelse af et dansk statsborgerskab,

Per Christensen, Carsten Hansen, Lisbeth Glud, Kurt Nielsen, Tomas Povlsen, Peter Beck-Lauritzen, Helle Walther, Kim Folke Knudsen, Bent Nørgaard og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Såg den intervju med ham der, morten dahlin, modbydeligt at høre ham udtale sig på en nærmest fascistisk måde.

John Andersen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Michael Gudnæs, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr, Poul Reynolds, Mette Johansson, Helle Walther, Anders Reinholdt, Ete Forchhammer , Hans Larsen, Erik Pedersen, Kim Folke Knudsen, Lone Hansen, Lillian Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Vi må have et officielt katalog over danske værdier, så vi ved, hvad vi snakker om. Jeg ved ikke rigtig med mine egne værdier, om de kan matche Venstres. Der skal nok være et par steder, hvor jeg mener noget andet. Hvor går jeg hen for at trykprøve dem?
Jeg kan så også forstå, at princippet om, at tavlen viskes ren, når man har udstået sin straf. Det har jeg altid opfattet som en menneskeret. Men den gælder åbenbart kun for danske statsborgere.

Kirsten Kock, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Gitte Loeyche, Bjarne Tingkær, Inge Lehmann, erik lund sørensen, Kurt Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Lene Timmermann, Marianne Stockmarr, Viggo Okholm, Lars Eriksson, Christian Mondrup, Jane Jensen, lars søgaard-jensen, Poul Reynolds, Mette Johansson, John Andersen, Anne-Marie Esmann, Anders Reinholdt, Susanne Dea Crammond, Ete Forchhammer , Nickolinne Liff Damgård, Hans Larsen, Klaus Lundahl Engelholt, Kim Folke Knudsen, Lone Hansen, Gert Romme, Kjeld Pedersen, Lisbet Møller, Hanne Ribens, erik pedersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvem skal fratages det danske pas - skal det være Inger Støjberg, når hun ikke vil holde de danske love og så endda som minister???

Nike Forsander Lorentsen, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Gitte Loeyche, Mogens Holme, Karsten Nielsen, Inge Lehmann, Kurt Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, Lars Eriksson, Peter Beck-Lauritzen, lars søgaard-jensen, Poul Reynolds, Mette Johansson, Bjarne Jensen, Anne-Marie Esmann, John Andersen, Klaus Ipsen, Ete Forchhammer , Nickolinne Liff Damgård, Lykke Ravnager, Jonna Jensen, Ole Frank, Hans Larsen, Kim Folke Knudsen, Lone Hansen, Birgit Jensen, Flemming Berger og erik pedersen anbefalede denne kommentar

@Morten Andersen
09. februar, 2021 - 21:30

Bortfald af valgret er nærmere reguleret i Grundlovens § 29, som lyder:

Stk. 1. Valgret til Folketinget har enhver, som har dansk indfødsret, fast bopæl i riget og har nået den i stk. 2 omhandlede valgretsalder, medmindre vedkommende er umyndiggjort. Det bestemmes ved lov, i hvilket omfang straf og understøttelse, der i lovgivningen betragtes som fattighjælp, medfører tab af valgret.

Stk. 2. Valgretsalderen er den, som har opnået flertal ved folkeafstemning i overensstemmelse med lov af 25. marts 1953. Ændring af den til enhver tid gældende valgretsalder kan ske ved lov. Et af Folketinget vedtaget forslag til en sådan lov kan først stadfæstes af kongen, når bestemmelsen om ændring af valgretsalderen i overensstemmelse med § 42, stk. 5, har været undergivet en folkeafstemning, der ikke har medført bestemmelsens bortfald.

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen og Lisbet Møller anbefalede denne kommentar

Ja jeg stiller også op i køen - kan overhovedet ikke forestille mig at mine værdier berettiger mig til at forblive statsborger i dette land.
Tænk; at man som folkevalgt kan spilde sin tid på at udtænke måder hvorpå man kan gøre livet tungt for andre .
Jeg hørte også interviewet i dag og krummede alle mine frosne tæer.
Er det virkelig sådan en regering / folketing vi ønsker os i Danmark ???

Mvh Hanne Pedersen

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Jørgen Mathiasen, Gitte Loeyche, Hans Christian Jørgensen, Inge Lehmann, Marie Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, Edda Hardardottir, Lars Eriksson, Christian Mondrup, Jan Fritsbøger, Jan Jensen, Mette Johansson, John Andersen, Ete Forchhammer , Lykke Ravnager, Ole Frank, Hans Larsen, Klaus Lundahl Engelholt, Kim Folke Knudsen, Lone Hansen, Gert Romme, Lillian Larsen, Lisbet Møller og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

Ja jeg stiller også op i køen - kan overhovedet ikke forestille mig at mine værdier berettiger mig til at forblive statsborger i dette land.
Tænk; at man som folkevalgt kan spilde sin tid på at udtænke måder hvorpå man kan gøre livet tungt for andre .
Jeg hørte også interviewet i dag og krummede alle mine frosne tæer.
Er det virkelig sådan en regering / folketing vi ønsker os i Danmark ???

Mvh Hanne Pedersen

John Andersen, Eva Schwanenflügel, Kent Bajer, Jan Jensen, Anne-Marie Esmann og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

Islamisk Stat illustrerer problematikken og hvorfor der er forskel på i går og i morgen: Netop nu sidder DK statsborgere i fangelejre i nord Syrien som vi nu af FN presses til at hjemføre, trods deres fjentlige stilling overfor DK og medfølgende potentiale som terrorister. Der er børn iblandt, som skal integreres i DK, under formodet aktiv modarbejde fra forældre.

Svend Jespersen

Henrik Dahlin er på afveje her, ja. Ordene fra ham bør betegnes som vildskud, men selv om hans ord skulle falde i god jord hos nogle, så er det alligevel rart at høre fra Islamisk Trossamfund, at ”Enhver muslim kan roligt leve efter Koranen, stille den højere end noget andet i verden, og samtidig respektere og leve efter Grundloven”.

Samtidig tilføjer de: ”Når det er sagt, så kommer det her moralske kodeks i Islam ikke fra den blå himmel. Det kommer netop fra Koranen.”

Det der ”moralske kodeks” må vel være det, som også kaldes sharia? Og så er det da dejligt at vide, at det kodeks tilsyneladende er helt i overensstemmelse med Grundloven og dens etik herhjemme.

Maj-Britt Kent Hansen

Holder det her aldrig op?

Sindelagskontrol. Føj!

Kirsten Kock, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Inge Lehmann, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, Lars Eriksson, Ib Gram-Jensen, Jan Fritsbøger, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Anne-Marie Esmann, Klaus Ipsen, Ete Forchhammer , Ole Frank, Hans Larsen, Kim Folke Knudsen, Lone Hansen, Gert Romme, Lillian Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Lisbet Møller

Hvis ‘danske værdier’ er hvad der afspejles i den årlige indfødsretstest, så bør jeg sættes på porten. Straks. Jeg er dumpet hver eneste gang fordi jeg ikke kan min Matador og Olsen-banden. Men da jeg er født med statsborgerskab gælder vist andre regler. Og hvordan er det med alle de andre (ikke muslimske) religioner i Danmark og deres forhold til ‘danske værdier’?

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Bjarne Tingkær, Inge Lehmann, Ole Frank, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, Kent Bajer, Jan Fritsbøger, Peter Kronborg, Carsten Munk, John Andersen, Ete Forchhammer , Lykke Ravnager, Hans Larsen, Kim Folke Knudsen, Lone Hansen, Gert Romme, Lillian Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Måske bør danske politikere begynde at beskæftige sig med at lede landet. Og de politikere, der ikke føler sig kompetente til dette, og derfor kompenserer med underlige udtalelser, burde måske lade sig udskifte af deres substitut.

Men i grunden er dette problem lokaliseret til partiernes vælgerforeninger. Det er dem, der mangler kompetencen til at udvælge en dygtig og interesseret folketingskandidat.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Carsten Munk, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, erik pedersen, Kent Bajer, Peter Beck-Lauritzen, Ete Forchhammer , Ole Frank og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Tillidssamfundet Danmark ?

Venstres forslag afslører et parti, som er i konflikt med partiets egen overbevisning, at være et liberalt parti.

Vi er vel alle enige om, at det er bedst, at enhver statsborger er fri af kriminalitet kan forsørge sig selv og at vedkommendes adfærd ikke er til gene for sine medmennesker.

Det der er specielt her er, at der lægges en helt anden målestok for dagen overfor " Nye Statsborgere " end for etniske danske statsborgere med et stamtræ tilbage til Gorm Den Gamle.

Jeg tror ikke på, at en flok politikere kan forhøre og teste sig til gode statsborgere. Det bygger på en fejlantagelse, hvor staten gennem mere og mere kontrol og overvågning samt opdragelse kan fremme den ideelle samfundsborger set med politikerens og partiets øjne. Ligheden med de kommunistiske landes opdragelse af borgerne ligger faktisk i den tilgang til, at staten skal møde borgeren. Borgeren er en brik der skal formes og støbes af Staten ( Her Danmark ) og Partiet her (Venstre) og DF og Nye Borgerlige vil have det.

I det 3. Rige skulle enhver tysk soldat også min Morfar sværge Der Fahneneid

„Ich schwöre bei Gott diesen heiligen Eid, dass ich dem Führer des Deutschen Reiches und Volkes, Adolf Hitler, dem Oberbefehlshaber der Wehrmacht, unbedingten Gehorsam leisten und als tapferer Soldat bereit sein will, jederzeit für diesen Eid mein Leben einzusetzen.“

Min Morfar var af sindelag Socialdemokrat og med profession som smed opvokset i arbejderkvartererne i kanten af Oberhausen. Men du kunne ikke som tysk soldat undsige dig denne ed, for så ventede krigsretten og den kom du ikke levende fra, hvis du blev dømt.

Selvfølgelig er Danmark ikke at sammenligne med det 3. Rige, men partierne skal passe på med denne totalitære tilgang til mennesker, som de vil trykteste, for en eller anden dag kan det ende med at vi i overdrivelsens navn for at opnå " God Integration " skader Danmark meget mere end vi selv forestiller os. Nemlig når den store gruppe af dygtige og kompetente indvandrere f.eks fra Kina, Syd Korea, USA, Australien, og alle Verdens lande siger, nej Danmark vælger vi fra på forhånd, for deres indstilling til udlændinge er så negativ og fordomsfuld, at det ikke er prisen værd at rejse til Danmark. Vælg andre langt mere perspektiv rige lande som Canada, hvor du ikke skal krydsforhøres i en uendelighed, hvorvidt du virkelig tager Danmark eller for den sags skyld Canada til dig.

Det er en totalitær og farlig tankegang udviklet af politikere, som handler i affekt over, at en stor gruppe indvandrere fra Mellemøsten har haft svært ved at falde til her i Danmark.

Lav enkle regler for tildeling af dansk statsborgerskab.

Du skal kunne tale sproget.
Du skal være straffri.
Du må ikke være gældsat og ligge samfundet til økonomisk last.

For torturofre og syge flygtninge, gives der undtagelsesvis dispensationsmuligheder, da et menneske kan være så ødelagt af krigens oplevelser, at vedkommende ikke evner at opfylde disse krav fuldt ud. Denne mulighed kommer ind, hvor vi tager imod Konventionsflygtninge fra FN.

De sociale ydelser skal indrettes efter denne skabelon, så forsikringselementet ikke ødelægges i Velfærdsstaten, at nogen må yde for at værdigt trængende kan nyde.

Det gælder lige så for forholdet indbyrdes mellem etniske danske borgere med et stamtræ tilbage til Gorm Den Gamle. Ja det gælder for alle borgere, som benytter Velfærdsstatens skattefinansierede ydelser til borgerne.

og drop den totalitære politikertankegang om at indføre sindelags kontrol af nye borgere her i landet.

VH
KFK

Kirsten Kock, Lillian Larsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Lisbeth Glud, Bjarne Tingkær, Inge Lehmann, Sune Keller, Allan Stampe Kristiansen, Marianne Stockmarr, erik pedersen, Ebbe Overbye, Kent Bajer, Viggo Okholm, Lars Eriksson, Jan Fritsbøger, Jane Jensen, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Johannes De Fine Licht, Ete Forchhammer , Lykke Ravnager, Nickolinne Liff Damgård og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Hmm ved ikke rigtigt.
Men dette her dobbelt statsborgerskab, ? Man må som minium kunne forlange at man dropper det ene, hvis man ønsker det andet eller?

Når nu politikerne er rodet ud i situationer de helt tydeligt hverken kan overskue eller magte, så hiver de 1000-års løsningen frem: “Lad os aflede opmærksomheden ved at finde nogle syndebukke alle kan hade”
Så råber Venstre, der helt har tabt tråden, op om Islamisk stat og taler om folk der hader Danmark.
Og Socialkontrollørerne har deres egne sager om lovbrud og magtesløshed, så de synes at det er herligt at flytte fokus over på billeder af de undermennesker vi skal hade.
Sådan fungerer racisme og nationalisme.

Er det til glæde for nogen?

Er det godt at danskere efterlades i fangelejre i Syrien?
Er det godt at mennesker holdes i et Kafkask limbo i årevis fordi de søger at få rettigheder i det land de bor i?

Hvorfor skal danskere være bange for udlændinge?
Hvorfor skal danskere være bange for muslimer?

Det giver kun mening når man ser det som kynisk karriereplanlægning fra Støjberg, Tesfaye og hele den flok.

Lillian Larsen, Steen K Petersen, Tomas Ellegaard, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Carsten Munk, Marianne Stockmarr, Hans Larsen, Viggo Okholm, Jan Fritsbøger og Jan Bisp Zarghami anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Er der ikke lige vedtaget en lov i Danmark, der tillader dobbelt statsborgerskab. Skal den ophæves igen og hvad så med de statsløse - det er imod FN's bestræbelser at folk ikke står uden statsborgerskab.

Lillian Larsen, Tomas Ellegaard, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Marianne Stockmarr og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Dorte Sørensen
Det afhænger af, hvad du mener med "lige". Den blev vedtaget i Thornings regeringstid (2015) og kan vel betegnes som en af de mest grundlæggende ændringer af bestemmelserne om indfødsret i DK, der igen hører til den meget lille del af den danske lovgivning, som er ældre end Grundloven. En hovedkraft i dette arbejde var journalist Charlotte Sylvestersen (Milano).

Hvis man vil betragte hjemmedanskere stille sig op i flok med nationalkonservative og højreradikale, dvs. fra en af deres mindst charmante sider, skal man blot kaste sig over temaet indfødsret og statsborgerskab. Vedtagelsen af loven var især en håndsrækning til udedanskere. Den spiller en rolle for beskæftigelsen eller i det mindste for valgretten, som jeg ved den lejlighed generhvervede.

Dorte Sørensen

Tak for lidt fakta - kunne ikke huske årstallet for vedtagelsen. Men på det tidspunkt var der debat om mulighed for dobbelt statsborgerskab så dansker i udlandet ikke behøvede at opgive deres danske statsborgerskab - som fx. Fogh Rasmussens søn måtte da han blev statsborger i USA.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvordan mon ville Folketinget se ud hvis alle medlemmer blev "tryktestet" for et udvalg af "danske værdier" (hvad de så er for nogle?)?
Mit gæt: mere lyserødt og mindre af det blålige når der var blevet tyndet ud i rækkerne.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Marianne Stockmarr og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Danske værdier, er det Pia K værdier eller NB, så siger jeg nej tak. Hvis man er født i Landet, gået i skole, og taget en uddannelse, taler sproget, på lige fod med alle andre , boet her hele sit liv, så burde man automatisk få dansk statsborgerskab efter ansøgning. Det med, om man er dansk i hjertet, må jeg have mig det frabedt. Der er masser af danskere, hvis værdier jeg ikke deler. Men vi lever i et demokrati, har ytringsfrihed og et velfærdssamfund som mange misunder os. Jeg synes vi skal have en fast og stram udlændingepolitik, og mennesker der kommer hertil, får asyl eller midlertidigt ophold, skal såvel som alle andre her i landet opfører sig ordentligt og holde landets love, og de skal bidrage til samfundet, så hurtigt de kan, samt lære sproget. Men det med håndtryk, og lignende symbol tiltag, kan jeg godt undvære. Synes S skal tænke sig godt om her.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Hansen, Lisbeth Glud, Jørgen Mathiasen, Peter Beck-Lauritzen, Inge Lehmann, Lene Timmermann, Marianne Stockmarr, erik pedersen, Jane Jensen og Kjeld Pedersen anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

Ironisk nok er den første pseudo-islamist kandidat til at blive frataget indfødsretten er Mujahideen-Lars, alias den lille svindler. Han burde sammen med IS udsættes for en massiv TRYKTEST hvad angår Demokratiske og Liberale værdier.

Peter Beck-Lauritzen

Små-fnidder igen! Sindelagskontrol? Gik af mode i 30'erne og derefter. Kære politikkere, lav nu noget samfundsgavnlig politik i stedet!
De få, der ikke vil DK, kan politiet hurtigt lokalisere. Har de dansk pas, ja, så er de danske. Har de ikke dansk pas eller dobbelt statsborgerskab, så udvisning. Det er der lovhjemmel til allerede. Det drejer sig om færre end 100 personer. Hvorfor bruge tid på det, kære politikkere? At sparke nedad, er tarveligt!

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Marianne Stockmarr og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Når den såkaldte Højskole og Grundtvig moralist, som kæmper for ytringsfrihed , menneskeværd og liberalisme Bertel Haarder i TV smider masken og træder frem og er stolt af de hårdeste stramninger som selv ikke Inger Støjberg kan stå på mål med , og Morten Dahlin på et pressemøde optræder som en råbende og indædt modstander af udlændinge, må man håbe ordentlig mennesker vælger at træde ud af Venstre.. Dybt beklageligt at der i det danske folketing findes politikere der bliver ført rundt i manegen af det yderst højre.

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Jørgen Mathiasen, Peter Beck-Lauritzen, Inge Lehmann og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

"Det skal blive spændende, hvor mange islamister Venstre kan fange med deres seneste påfund",
nej jeg håber da virkelig at vi aldrig finder ud af netop det, men det viser tydeligt at det vil være en katastrofe for Danmark hvis venstre igen får magt, man kunne håbe på at vi havde lært af de seneste katastrofer venstre har taget initiativ til, de sidste par gange de var regeringsparti, ( Fogh og den lille svindler) men det er vist naivt,
fri os fra det onde , amen.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Der er stadig håb for Morten Dahlin.
Han er lidt ny og ung - men med hårdt arbejde,
skal han nok komme op på niveau med Støjberg, Vermund, og DF.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Såvel Berlingske som Jyllands-Posten bringer i dag en vigtig kronik (vist den samme – om end jeg ikke har checket detaljerne), der sætter nogle facts på plads i debatten om statsborgerskab i Danmark. Teksten er skrevet af tre statskundskabsforskere fra hhv. AAU og AU (Kristian Kriegbaum Jensen, Per Mouritsen og Tore Vincents Olsen). Teksten desværre kun for abonnenter, men lad mig gengive et par vigtige punkter i stærkt forkortet form:

”Danmark … har nogle af de allerskrappeste krav til statsborgerskab i den vestlige verden, og … få indvandrere i Danmark opnår statsborgerskab. I praksis er det forbeholdt de ressourcestærke og højtuddannede…

Det er allerede meget svært at blive dansk statsborger… andelen af udenlandske statsborgere, som får dansk statsborgerskab, [er] faldet markant… i 2019 kun var 0,3 procent af alle udenlandske statsborgere i Danmark, som fik statsborgerskab… I Danmark er det tæt på ti procent af den voksne befolkning, der ikke har dansk statsborgerskab… Danske politikere synes uanfægtede af at have så mange permanent bosatte indbyggere uden fulde demokratiske rettigheder i landet.

… den anerkendelse, som statsborgerskabet giver, [kunne] faktisk knytte disse nye borgere tættere til det danske fællesskab og de værdier, det hviler på, og … denne mulighed forspildes. Andre lande, som for eksempel Norge, opfordrer til, at man søger statsborgerskab og har moderate betingelser. I Danmark er tankegangen meget præget af, at statsborgerskabet er et privilegium… det kan vise sig at have en negativ effekt. Hvis kravene bliver så vanskelige, at de opleves som umulige eller urimelige af mange, fungerer de næppe længere som en tilskyndelse til at gøre en indsats… det er svært at forsvare demokratisk, at der er så mange mennesker i samfundet, som ikke er fulde medlemmer. Et demokrati hviler på ideen om, at alle voksne kompetente mennesker har lige medbestemmelse i forhold til de politiske beslutninger, der vedrører dem, og som gennemføres af staten ved tvang… det [er] ifølge Grundloven sådan, at det er Folketingets flertal, der bestemmer, hvem der skal have statsborgerskab. Og flertalsproceduren kan give indtrykket af, at enhver beslutning, der træffes om statsborgerskab, derfor er demokratisk. Men tænk engang, hvis mændene tilbage i 1915 med flertal havde besluttet, at kvinderne ikke skulle have stemmeret. Det ville vi næppe anse for demokratisk.”

Ca. 10 % af befolkningen i Danmark har ikke grundlæggende politiske rettigheder såsom stemmeret. Men de skal alligevel skal overholde lovene og betale skat ligesom alle os andre. Og der er udsigt til at denne andel vil vokse pga. de skrappe regler, Danmark allerede har, og som åbenbart vil blive strammet yderligere.

Ret og pligt skal åbenbart ikke følges ad – det er måske ikke længere en dansk værdi?

Kirsten Kock, Lillian Larsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen, Inge Lehmann, Rikke Nielsen, Dorte Sørensen, Marie Jensen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar

Du behøver ikke statsborgerskab for at overholde et land love. Hvis du rejser eller bor i et land, så opfører du dig vel ordenligt - eller sker det kun, fordi det er dit land?

Jørgen Mathiasen

Lad mig lige føje til Henrik Plaschkes udmærkede bidrag, at danskernes fremmedhysteri har ført til en negativ forvaltningen i DK af rettigheden pardannelse: Man (en dansk statsborger) kan ikke bosætte sig frit med en partner fra et af de talrige lande, danskerne har et negativt syn på.

For det andet: Bruxelles kigger med undren på stemmeretsreglerne, som er knyttet til reglerne om indfødsret. De siger ikke noget, for der bliver en larm af den anden verden, men panden er rynket. Skulle det være et civiliseret folk, der har sådanne regler? I hvert fald har det reglerne.

jens peter hansen

Det hører med til historien, at mange af flygtningene bliver undersøgt godt og grundigt af canadiske embedsfolk i nærområderne, før de eventuelt kan komme til Canada. Målet er at finde de flygtninge, der vil være lettest at integrere.Og størstedelen af de personer, der af egen fri vilje migrerer til landet, får kun opholdstilladelse, hvis de lever op til en række krav om uddannelse, erhvervserfaring og sprogfærdigheder. På den måde er også disse personer nøje udvalgt.
Ja uha hvor er de storsindede over there. Mange er i øvrigt private, dvs at private skal betale for deres ophold. Det ville næppe gå i DK.

Jens Peter Hansen
Det er helt rigtigt at Canada udvaelger flygtninge i naeromraaderne, og at det betyder bedre chancer for integration. Det er ogsaa rigtigt at Canada kraever uddannelse og sprog kundskab for at blive det der hedder oekonomisk immigrant. Men de krac gaeelder ikke for flygtninge (ca 13-15000 om aaret) og heller ikke til de paaroerende af immigranter. Canada modtager mellem 250 000 or 300 000 immigranter om aaret, heriblandt flygtninge. Privatsponsor arrangementer er til flygtninge. Der tager mange kirker og andre trossamfund ansvaret for en flygtningefamilie i et aar. Integration virker i Canada, ikke kun fordi mange af vores immigranter er middleklassefolk, men ogsaa fordi der ikke er den konstante negative holdning overfor immigranter.

Jørgen Mathiasen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Birger Bartholomæussen

Trykteste deres sindelag?? Det minder unægteligt lidt om den formular, man skal udfylde ved indrejse i USA: Har du til hensigt at begå terrorhandlinger i USA? spørges der. Har endnu ikke hørt om nogen, der har svaret JA! Måske Forest Gump kunne finde på at svare bekræftende?

Lillian Larsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Venstre forslaget minder om en "tynd kop te" og dertil skal man naturligvis have en stykke kage fra Inger Støjberg.

Venstre solgte atter "varm luft" til vælgerne.

Henrik Salling

Jeg forstår overhovedet ikke al den snak om statsborgerskab til alle disse tilkommende mennesker. Jeg mener at det er helt fint at give midlertidig plads (læs/forstå "helle") til mennesker der er på flugt fra krig, naturkatastrofer o.lign. men nu har vi været vidne til gennem hele min levetid at hjælpen til dårligt udviklede og dårligt udviklende lande ikke har hjulpet det store. Hvorfor skulle det så hjælpe at give permanent ophold til den fremmeste del at disse landes indbyggere. Jeg er alvorligt nervøs for at det blot sætter de tilbageblevne i de pågældende lande i en endnu dårligere situation. Jeg synes i stedet at vi skal tilbyde disse mennesker at få en, for deres hjemland relevant uddannelse, så de kan rejse tilbage og deltage i den absolut nødvendige udvikling af hjemlandet. Vi vil aldrig se en positiv udvikling i de lande som vi gennem årtier har poster milliarder i .Hvis vi ikke ændrer markant på vores måde at håndtere disse udfordringer vil det fortsat være at hælde penge i et bundløst kar. Jeg har stor mistanke om, at der er gået industri/beskæftigelse af venstrefløjspartiernes egne vælgere i hele denne indvandring. Vi så jo også op til sidste folketingsvalg både Enhedslisten og De radikale, i den grad reklamere for sig selv i indvandrekredse. Jeg tror vi vil få mere ud af de 16 eller 19 milliarder som udviklingshjælpen i år udgør af Finansloven.

jens peter hansen

Canada modtager altså 15.000 flygtninge om året. Det svarer til ca. 2000 i DK. Man kommer ikke ind i Canada uden at man har en uddannelse landet har brug for . Man skummer altså fløden fra andre lande. Man sværger( ja man gør) på at overholde landets love og skal i øvrigt op til en ikke så let sprogtest. mm. for at få statsborgerskab. Hvis man har formue kan man også komme ind. Det er vist ikke ligefrem formuende folk der kommer til DK. Canada har knap 40 mio. mennesker på 10 mio km2 Danmark har knap 6 mio. på 40.000 km2. Der er plads i Canada og efter et år så står flygtningen uden hjælp fra staten. Jo vi har meget at lære af Canada.

Lillian Larsen

I DR "spørg borgen" har Søren Pape lige siddet og svælget i forestillingen om ansøgere til samtale om sindelag. Det stinker i retning af nepotisme.

Maj-Britt Kent Hansen

Nyt lovforslag om sindelagskontrol er grotesk, udansk og udemokratisk, skriver Isabella Arendt (KD) i indlæg i dagens Altinget.

https://www.altinget.dk/debat/artikel/isabella-arendt-forslag-om-patriot...