Leder

Enhver politisk strømning i klimakampen behøver ikke have sit eget parti

Klimaet først, lyder budskabet fra det nye grønne parti Momentum, der modsat de mange andre grønne småpartier tilsyneladende har skåret alle andre mærkesager fra. Det giver til dels partiet en berettigelse. Alligevel ville det gavne klimaet mest, hvis dygtige kræfter samlede sig i stedet for at slås om de samme vælgere
At dømme ud fra interview med Theresa Scavenius og en stor kronik i Politiken, hvor hun beskriver partiets ideologi, virker det, som om der er skåret helt ind til benet. En radikal tilgang til klimapolitik er kernen, og alt andet må komme bagefter.

At dømme ud fra interview med Theresa Scavenius og en stor kronik i Politiken, hvor hun beskriver partiets ideologi, virker det, som om der er skåret helt ind til benet. En radikal tilgang til klimapolitik er kernen, og alt andet må komme bagefter.

Andreas Merrald

Indland
9. marts 2021

I weekenden fik Danmark et nyt grønt parti. Endnu et, fristes man til at skrive. Det nye parti hedder Momentum og har forsker Theresa Scavenius i front.

Hun har tidligere stillet op for både De Radikale og Alternativet og var også med i kampen om formandsposten i Alternativet, hvor hun repræsenterede en radikal og kompromisløs tilgang til klimapolitikken, men til sidst tabte til Josephine Focks mere kompromissøgende, realpolitiske linje.

Den radikale linje har Scavenius taget med over i Momentum, som har tre grundprincipper: Klimaet skal først, CO2-budgettering og rationering.

Kritikken af Momentum følger samme mønster som kritikken af de øvrige nye klimapartier: Har vi ikke allerede nok grønne partier? Og risikerer Momentum ikke at skabe stemmespild på venstrefløjen og i sidste ende skade den grønne sag?

Den kritik er langt hen ad vejen rigtig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peder Meyhoff

Helt enig. De alternative fragmenter lader til at begå venstrefløjens fejl fra 1980'erne. Dengang skulle enhver mere eller mindre socialistisk strømning også have sit eget parti. Og mange stillede også op til Folketinget. Værst gik det Marxist-lenisterne der prøvede to gange, men begge gange fik under 1.000 stemmer. SAP prøvede tre gange, og det gik kun lidt bedre; de fik kun omkring 2.000 stemmer. De to partier spillede ganske vist ingen rolle i det store regnestykke, men det gjorde de stemmer som bl.a. VS og De Grønne fik. Ved valget i 1987 var stemmespildet så stort at Poul Schlüter blev statsminister skønt han egentlig havde et flertal af vælgerne imod sig.

Heldigvis var der klartskuende folk i de forskellige socialistiske småpartier der indså nødvendigheden af at samarbejde. Helt let var det ikke, men Enhedslisten blev efterhånden et rimeligt sammentømret parti.

Jeg kan sagtens forstå at de alternative fragmenter alle har brug for en tænkepause mens de tænker over tingene og udvikler politik, men jeg håber den bliver så kort som mulig. Og at de finder ud af at ikke alle ikke-socialistiske klimastrømninger har brug for sit eget parti. At de står stærkere ved at samarbejde, og at partier kun bliver stærke hvis de er i stand til at rumme forskellige holdninger i en frugtbar dialog. Ellers bliver det 1987 om igen.

Søren Dahl, Gitte Loeyche, Søren Christensen, Erik Karlsen, John Scheibelein, Alvin Jensen, Ete Forchhammer og Lars Schmidt anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Først og fremmest fordrer det en nytænkning af den økonomiske politik nu hvor gamle marxister givet har aktier og er medlem af diverse hedgefonde. Vi ved jo at den igangværende kapitalisme bliver menneskehedens endeligt

De gamle politikere har stort kun formået at stramme spændetrøjen. Vi er endt som en nation af navlepilende, janter med et aktikvarisk trevlet religiøst bagsyn.
Danske flag i parcelhus-racist-Danmark er dem som skal omvendes i 2021.

Jeg stødte på en aktivist på facebook for 5. min siden som ville låne en trækvogn til sin mand. Stakkels mand! Men der er højt til loftet i dette lille land, eller er der. Bondam gør det også men hos de radikale - han er farlig fordi han er bidt af en cykel. Selv cykel oplevelsen er blevet ødelagt af motionisterne som ræser afsted mens pengene sikkert vælter ind på deres aktier.

I "U-lande" kan folk leve, nok nærmere overleve, ved at sortere plastik. Er det ikke også der´ vi skal hen mens mellemlederne og cheferne kører Tesla og køber omega ure.

Jeg er en af dem som har oplevet ekstrem luksus men har levet på en sten uden bil, uden arbejde osv. Min vinter kommer til at koste 6300,- kr. i polsk træ til brændeovnen. Jeg ville egentlig helst boykotte Polen fordi de er så kvinde undertrykkende. Men nu har jeg vendt det om, Jeg er medvirkende til at udrydde de polske skove og det er godt.

Det handler også om vi skal udvidde vejnettet med et ekstra spor eller spare et spor til blomster, træer, sommerfugle og nogle egern. Jeg kører ofte i bus med en bueskytte, jeg tror han skyder sin egen mad. Denne frostklare morgen hvor jeg kan se Tyskland fra min computer er ikke symtomatisk for den retning vores alle klima er på vej hen. Landmændende kan snart alle sammen høste to gange årligt. Det er penge på deres konto men giver ingen slat til mine sygedagpenge. Jeg er så ødelagt at jeg bliver nød til at sove en time midt på dagen, fjerne alle forstyrelser for at ´skåne´min hjerne. Mens livet raser videre.

Jeg stemte på alternativet dengang de fik et godt valg, nu er jeg radikal for deres loft er højt og de har muget ud i magt-krænkerne. Jeg ved godt at enhver, der går ind i politik er lidt magtsyg - ellers får man jo heller ikke noget igennem. Den fjerde magt skal bringe momentum frem og gøre jer synlige. Jeg ser stadig en stjerne i klima-bevægelser og selvfølgelig den unge Thunberg - en rigtig aktivist.

Den globale klimapolitik kan absolut ikke stå alene. Skal den have effekt, skal den følges af en helt ny livsstil, der også omfatter et nyt arbejdsmarked.

Formentlig vil det betyde, at fokus på produkter og produktion ændres, og at arbejdstiden skal nedjusteres, så man fordeler de arbejdstimer, der er.

Det betyder til gengæld reducerede indkomster, der formentlig må kompenseres ved besparelser i husholdningerne. Og disse besparelser kan formentlig kompenseres med, at man dyrker de fleste af sine egne fødemidler, og i øvrigt foretager så meget arbejde for sig selv som muligt.

I en række lande - med start i Paris, dyrker borgere allerede nu grønsager samt har fjerkræhold og fisk til spisebrug i offentlige parker. Men man kan også genoplive de gamle nyttehaver, hvor kommuner udlejer små jordlodder.

Men al dette kræver altså en enorm omstilling, og stiller store krav til fremsynede borgere og politikere.

Gitte Loeyche, Erik Karlsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Alt afhænger af økonomi.

på godepenge.dk er under punktet kalender adgang til en

"Online seminarrække: Pengene og den grønne omstilling"

de kommende onsdage, og det er gratis hvis det har interesse. Starter i morgen

Onsdag d. 10. marts kl. 16-17.30.
"Jamen, hvor skal pengene komme fra?" - grøn genopretning efter COVID-19

Jens Mose Pedersen

Måske skulle de mange grønne politikere skære ned på deres egoer før de begynder at føre klimakamp.

I øvrigt er det en ilusion at tro at klimakampen kun er grøn. Den må også være rød.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Poul Erik Pedersen og Jan Damskier anbefalede denne kommentar

Gert Romme
09. marts, 2021 - 09:26

"Men al dette kræver altså en enorm omstilling, og stiller store krav til fremsynede borgere og politikere."

Og her kommer vi for alvor ind på den største forhindring: Dette krav - fremsynethed og omstillingsparathed - kan en langt overvejende del af politikere OG borgere ikke overholde.

Jeppe Lindholm

Nå ja. Klimaet må vente. Nu skal vi først igennem et mega overforbrug og indeklemt indkøbstrang med genåbningen efter coronakrisen. Milliarderne kilder mellem fingrene for at blive brændt af på forbrug. Snart skal alle fly tilbage i luften. I det mindste i europa. I resten af verden som Kina er de for længst vent tilbage. Der bliver snart trængsel på strandene i Thailand, hvor befolkningen længes efter en indtægt.

Jeppe Lindholm

Grøn er ikke rød.

Det var derfor jeg stoppede med at stemme på Alternativet.