Leder

Erdogan beordrer Tyrkiet ud af konvention, der beskytter kvinder. Men han har brug for dem som vælgere

Med opsigelsen af Europarådets konvention for beskyttelse af kvinder har præsident Erdogan lagt sig ud med halvdelen af sin befolkning for at tækkes et konservativt baglands fordomme
Med sit seneste dekret om udtrædelse af Istanbul-konventionen har Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan lagt sig ud med formentlig halvdelen af sin befolkning.

Med sit seneste dekret om udtrædelse af Istanbul-konventionen har Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan lagt sig ud med formentlig halvdelen af sin befolkning.

Murad Sezer

Indland
23. marts 2021

Med sit seneste dekret har Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan lagt sig ud med formentlig halvdelen af sin befolkning, nemlig kvinderne. Selv hans egne to – normalt yderst loyale – døtre siges at være misfornøjede med farmands dekret natten til søndag.

Dekretet meldte Tyrkiet ud af den såkaldte Istanbul-konvention, der stipulerer Europarådets anvisninger og fordringer til »forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og hustruvold«.

Erdogans regering var ellers stolt over i 2012 at være først med ratifikation af konventionen (navnet refererer til vedtagelsen i Istanbul i 2011, som foreløbig 45 lande har underskrevet), men allerede sidste sommer hørtes de første røster i Ankara og omegn med krav om tyrkisk udtræden, og natten til søndag blev dekretet uden varsel offentliggjort.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er nok noget tvivlsomtom Erdogan har brug for kvinderne s stemmer ved valget, når han fratager dem rettigheder på den ene front, så bliver deres demokratiske stemmerrettigheder nok også frataget kvinderne.

Erdogan står i spidsen for en religiøs bevægelse med retning med et stærkere og mere styret Islamisk indhold.

Læste du hele artiklen, Espen Bøgh? For som det fremgår, sker der i praksis ingen ændring i kvinder retsstilling i forhold til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og hustruvold. Det er LGBT-personer de ultrakonservative tyrkerne ikke vil beskytte, mens de stadig vil beskytte kvinder.
Hvorfor så den overskrift? -Jah. den var jo ikke særligt retvisende for artiklens indhold og diskussionen i Tyrkiet..

@ Søren Dahl,

Det er for så vidt korrekt, at der (formentlig) ikke ændres meget omkring kvinders vilkår i hjemmene.

Men det skyldes ikke, at der ikke er behov for konventionen. for 38% af alle tyrkiske kvinder har jo egen erfaring med denne vold. Årsagen er, at i det efterhånden dybt konservative samfund, som landet er landet i, tager politiet og de nu politisk udpegede domstole ikke disse sager for alvor.

I øvrigt er der dagligt meget store demonstrationer mod at fjerne denne konvention. Og rigtigt mange moderne mænd, - selvfølgelig ikke de gamle og konservative, demonstrerer også.

I øvrigt syntes jeg, at Information bør kigge nærmere på udviklingen i Tyrkiet, og Information har denne ekspertise. For det politiske klima i Tyrkiet hos den styrende gruppe, ligner efterhånden ganske meget det osmanske rige med den Høje Port, der kollapsede i 1918. Og perioden med Mustafa Kemal Atatürk er man kommet virkelig langt væk fra..