Leder

Landbrugsministeren sætter eksport over klimaansvar

Endnu inden forhandlingerne om en klimaplan for landbruget er kommet i gang, har Rasmus Prehn travlt med at løbe fra hidtidige mål
»Hvis ikke man politisk vil røre den enorme svineproduktion – som trods de mange ton bidrager med under fem procent til Danmarks eksportindtægt – og tilsvarende sætter rammer for kvægbruget, så tørres klimaansvaret af på andre sektorer eller – mere sandsynligt – fremtidige generationer,« skriver Jørgen Steen Nielsen i denne leder.

»Hvis ikke man politisk vil røre den enorme svineproduktion – som trods de mange ton bidrager med under fem procent til Danmarks eksportindtægt – og tilsvarende sætter rammer for kvægbruget, så tørres klimaansvaret af på andre sektorer eller – mere sandsynligt – fremtidige generationer,« skriver Jørgen Steen Nielsen i denne leder.

Indland
30. marts 2021

Først tog den ny landbrugsminister Rasmus Prehn (S) sin forgængers grydeklare forhandlingsudspil til klimaplan for landbruget af bordet. Så satte han Folketingets partier på skolebænken til over 30 tidsrøvende belæringer om landbrugets muligheder og udfordringer. Forrige mandag meldte han så i Børsen, at forventningerne til klimaaftalen for landbruget må nedtones.

»Vi har et samfundsøkonomisk ansvar, der handler om, at hvis der bliver voldsomt mange konkurser i landbruget, så kommer det til at spille ind på lokale banker og sparekasser og videre derfra,« sagde Rasmus Prehn.

I lørdags tog han i Politiken skridtet videre.

»Vores tekniske gennemgange har vist, at vi på nuværende tidspunkt ikke har muligheder for at reducere med 70 procent. Vi kan måske komme op på 30 procent eller 50 procent på en god dag. Vi skal have så meget turbo på den grønne omstilling som muligt, men vi skal ikke presse svinebruget ud af Danmark. Det vil jeg ikke være med til,« sagde ministeren.

»Vi kan se nu, at det bliver meget svært at begrænse det i det omfang, vi havde forestillet os, uden at det bliver meget dyrt i form af tab af arbejdspladser og eksportindtægter, og det bekymrer mig«.

Landbrugets udledninger af drivhusgasser er ikke faldet i 10-15 år, og erhvervet er nu sektoren med de største udledninger, skovbrug og arealændringer medregnet. Landbruget har selv et erklæret mål om klimaneutralitet i 2050 – hvordan man skulle kunne nå det, hvis regeringen nu dæmper kravet om 70 procent reduktion i 2030 til kun 30-50 procent, må guderne vide.

Landbrugslobby

Rasmus Prehn drømmer selv om, at vi »ad frivillighedens vej får en markedsdrevet ændring i retning af mere plantebaseret.« Han gjorde for nylig sit i en umorsom pølsevognsvideo, hvor han spiser hotdogs med det hele.

Men 90 procent af den danske svineproduktion eksporteres, så selv om danskerne af sig selv kan være på vej til at begrænse kødforbruget, så forslår det ganske lidt i landbrugets samlede klimaregnskab. Hvis ikke man politisk vil røre den enorme svineproduktion – som trods de mange ton bidrager med under fem procent til Danmarks eksportindtægt – og tilsvarende sætter rammer for kvægbruget, så tørres klimaansvaret af på andre sektorer eller – mere sandsynligt – fremtidige generationer.

SF og De Radikale har givet landbrugsministeren tommeskruerne på med hårde krav til de forestående forhandlinger. Enhedslisten er på samme linje, så derfor er det nu reelt op til V og K: Vil de tage klimaansvar og presse regeringen til en ambitiøs plan? Eller vil de tage S i hånden, bøje sig for landbrugslobbyen og sætte eksportkroner over børn og børnebørns fremtid?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jørgen Steen Nielsen

Det er dog et modbydeligt billede, der er brugt til illustration af artiklen -
en flok slagtegrise på overskidt spaltegulv uden halmstrøelse af nogen art.

Dyreopdræt - Nej Tak

Carsten Munk, Estermarie Mandelquist, Niels-Simon Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Svineproduktionen er for stor til at falde, men hvad nu hvis den falder pga svinepest? Så skal 30 mio svin begraves, men hvor? 17 mio mink gav store problemer.
Hvorfor er der ingen, der stiller landbrugslobbyen og Prehn det spørgsmål? Det er nærmest som om, de siger, at de ikke må ske, og så sker det ikke.

Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Werner Gass og erik pedersen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Regeringen er en skændsel for Danmark

Mvh Hanne Pedersen

Hanna Pedersen:
Har du da et alternativ?
Er det hele nu så let? Det nytter altså heller ikke bare at skrige nu skal de ned med nakken de bønder om vi så skal begrave grisene.
Det er og bliver en længere proces, men ingen skal bilde mig ind at selve vores klima i sig selv ændres og forureningen som sådan bliver værre ved at lade processen formes over 10 år mere,
Vi er nok enige om at noget skal der ske ,men det er for let bare at skrige bønderne r de dumme og derfor lad dem "dø". Jeg er ret sikker på at meget få gider arbejde på deres vilkår også selv om vi kører tilbage til de gode gamle dage.
Lige nu vælter bilerne igen rundt på vejene her i byen, tror man det er rent?

Niels-Simon Larsen

Der er vedtaget en klimalov, og den skal man holde, eller har man holdt vælgerne for nar. Regeringen har bundet sig til 70%- målet. Værsgo, så skal det holdes.
Hvis vælgerne så lader sig berolige på et lavere niveau, vil vælgerne åbenbart gerne bedrages. På den måde går der yderligere råd og svamp i demokratiet.

Carsten Munk, Kurt Nielsen, Ete Forchhammer , erik pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Viggo Okholm
Jeg vil ellers gerne prøve at bilde dig ind, at det haster og at vi ikke bare kan trække den 10 år mere.
Klimaforskere taler om 'tipping points' altså det tidspunkt, hvorfra det hele escallere og man ikke kan vende om. Det punkt, hvor man opdager, at løber er kørt, der er ingen vej tilbage og at man har taget skridtet ud over skrænten.
Ingen ved bare hvornår det sker at klimaet når tipping point - eller om det allerede er sket.
Det er kun i tegnefilm, at det er muligt at løbe tilbage. Hvis golfstrømmen først er blevet forstyrret, hvis permafrosten tøer og methanen frigives... så kan vi ikke vende om. Der bliver meget lidt landjord tilbage at bo og dyrke på.
Tør du vente?

Nej, det nytter ikke at skrige af hinanden.
Men vi har sandsynligvis ikke 10 år mere at være søde og rare og omstillingsparate i. Der skal ske noget og det skal være i den rigtige retning. Hellere i dag end i morgen.

Kristian Karlsen, Carsten Munk, Kurt Nielsen, Vibeke Olsen, Niels-Simon Larsen, Ete Forchhammer og erik pedersen anbefalede denne kommentar