Leder

Hvis politikerne vil hjælpe de danske børn i Syrien, skal de ikke adskille dem fra deres mødre

Det vil efter alt at dømme blive meget vanskeligt at hente børnene i de kurdiske lejre i Syrien hjem til Danmark uden deres mødre. Og selv hvis det skulle vise sig muligt, kan vi ikke udsætte børnene for det
Kurderne, som kontrollerer lejrene i Syrien, vil næppe acceptere adskillelse af børnene fra deres mødre.

Kurderne, som kontrollerer lejrene i Syrien, vil næppe acceptere adskillelse af børnene fra deres mødre.

Delil Souleiman

Indland
31. marts 2021

Det er forbløffende, at sagen om de danske børn i de kurdiske lejre i Syrien er kommet så langt ud. Man skulle have troet, det var indlysende, at et civiliseret land som Danmark selvfølgelig henter egne borgere hjem fra så faretruende forhold, som børnene og deres mødre lever under i lejrene.

Når det på trods af appeller fra blandt andre FN endnu ikke er sket, er det i sig selv en moralsk falliterklæring.

Den danske afvisning af børnene har kun været muligt i et ængsteligt politisk klima, hvor de regeringsbærende partier konstant frygter kritik for ikke at føre en hård nok kurs over for udlændinge og for at gøre Danmark sårbar over for terror. At Mette Frederiksen samtidig kalder sig »børnenes statsminister« er selvfølgelig dybt ironisk.

Men hårdt presset har regeringen nu indgået en aftale om børnene med alle Folketingets partier på nær den yderste højrefløj, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, samt den yderste venstrefløj, Enhedslisten. En aftale, der indebærer nedsættelsen af en særlig taskforce.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er dog vidunderligt at opleve et folketingsflertal der kræver, at andre stater, til eks. Syrien, vil samarbejde om hjemsendelse af deres borgere. Dem vi ikke vil have her, og samtidigt slet ikke vil høre om, at vi skal tage nogle danske statsborger i deres lnd hjem.

Begge er 'løbet hjemefra'; syrerne på grund af krigen og vores på grund af ideologisk forvirring / kærlighed eller af andre grunde vi måske har svært ved at forstå.

Men grundlæggende er det nøjagtigt det samme som både det officielle Danmark og de stater som ikke vil modtage deres statsborgere gør.
Man vil ikke have dem der er rejst tilbage.
Så putter man dem i lejre uden fremtid, hvor de så kan vegetere frem til .......

Men når vi gør det samme som dem, så er det jo sikkert noget helt andet.

I klartekst hedder der dobbeltmoral når dette er værst på alle sprog!

Randi Seeberg Løbger, Daniel Joelsen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Lili Kress, Bjarne Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Eric Philipp, Marianne Jespersen, Mogens Holme, Ole Frank, Steen Sohn, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Pietro Cini, Mihail Larsen, Carsten Munk, Ib Gram-Jensen, Frederikke Nielsen, Henrik Norsker, Vibeke Hansen, Bjarne Tingkær, John Andersen, Ole Svendsen, Michael Hullevad, Jette Steensen, Jesper Sano Højdal, Dorte Sørensen, Hans Larsen, Gert Romme, Jens Ole Mortensen, Asiya Andersen, Marianne Stockmarr, Steen Simonsen, Susanne Kaspersen, Torben Lindegaard, Viggo Okholm, Søren Løvborg, Josephine Kaldan, Holger Nielsen, Nanna Kinch og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Jeg kan ikke læse artiklen, men hvis forfatteren ikke foretager en 180 i forhold til indledningen, så er jeg taknemlig.

Bruno Petersen

Jeg håber at vi har interesser og ressourcer til at forfølge et internationalt krigsforbrydelsesdomstolspor samtidigt. Er der nogen der ved noget om det?

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Mihail Larsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Formentlig vidste den danske regering allerede kurdernes krav om at medtage mødrene, da de gik til Folketinget for at få accept til at tage børnene hjem. I hvert fald kunne man læse dette krav på flere medier, herunder 24 sata, for mere end 10 dage siden, da Frankrig og Tjekkiet begyndte at tage deres borgere hjem.

Jeg syntes ærligt talt, at denne, på man områder totalt amatøragtig, regering, er langt mere populistisk, end jeg havde forventet.

Og både levebrødspolitikerne fra SF og de Radikale har vist sig, fortsat, at være, præcis som på klimaområdet, altså totalt ligegyldige i dansk politik og for danskernes fremtid. Deres holdninger er som teflon.

Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Michael Hullevad, Kurt Bay og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Ikke at det styrker mit eget synspunkt, nemlig at børn og mødre skal hjem. Men

- Vi har besluttet, at vi ikke adskiller børnene fra mødrene. Det sker kun i humanitære og særlige tilfælde, og det kræver morens tilladelse, siger Badran Jayakurd, der er vicepræsident i det kurdiske selvstyre i Syrien, til TV 2.

At kurdernes vicepræsident går op i humanitære spørgsmål mht børnene og mødrene, "som alle ved sympatiserer med Islamisk Stat, og at de er fanatikere", som han siger. Det skal vi jo nok ikke tro på. Dertil har kurderne mistet for mange mennesker. Og de er sikkert selv blevet temmelig forrået at konflikten.

Det bliver nok denne taskforces opgave at finde ud hvor langt vicepræsidenten vil gå. Måske tager de en kuffert med humanitære euro'er med?

Dorte Sørensen

Man kan godt blive forarget over sådan en studehandel med "vor" lovgivning, menneskerettigheder , retsstats værdier og tilslutningen af internationale konventioner.
Se dog at tage de få børn og kvinder hjem og vis at Danmark stadig er en retstat.

"almindelige" danske borgere vil sikker ikke komme langt, hvis de forsøger at overbevise myndighederne og domstolen med sådanne forklaringer om at de og de love og forpligtelser gælder ikke i denne situation.

David Zennaro, Lili Kress, Alvin Jensen, John Andersen, Mogens Holme, Hanne Ribens, Steen Sohn, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Mihail Larsen, Carsten Munk, Frederikke Nielsen, peter juhl petersen, Asiya Andersen og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
peter juhl petersen

Har vi ikke set noget lignende før,-som jo i øvrigt stadig burde i (hver)mands minde ?
Ellers er det vel mere end nogensinde relevant at mindes dette !
Nemlig da den danske stat "med storsind" uden varsel fjernede grønlandske børn fra deres land og forældre for altid da man mente og påstod at det var bedst for børns tarv og vellevned for tid og evighed !
Børnes forældre er for længst døde og borte, men børnene har lidt og lider stadig under dette trauma.
Mener endda vores statsminister (og mor)tårevæddet har beklaget og undskyldt denne tankeløse ugerning .
Tjaahh,-hvad skal man snart sige ?
Men mene noget om fortid, nutid, dansk politik i almindelighed og vor statsminister i særdeleshed, det kan man jo ikke undslå sig, hvis man ellers har bare en smule moral, anstændighed og forståelse for sammenhænge i behold !

David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, John Andersen, Werner Gass, Ole Frank, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Mihail Larsen, Poul Erik Pedersen, Ebbe Overbye og Frederikke Nielsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Jan Jensen
'Det skal vi jo nok ikke tro på. Dertil har kurderne mistet for mange mennesker.'
??
Du mener forhåbentlig ikke det, du skriver..!?!

Mihail Larsen

Det er vidunderlig anskuelsesundervisning, at vi skal have en kurdisk minister til at minde danske politikere om elementære humanitære princippet og internationale konventioner.

Det bliver en rædsomt pinlig sag regeringen (og dens politiske støtter), den dag, den - ved en dansk eller international domstol - bliver dømt for brud på de retsprincipper, vi ellers som civiliseret samfund officielt hylder.

Og det sker uden tvivl, når Foldschacks m.fl. søgsmål mod den danske stat går sin gang ved domstolene. Det bliver en international skandale, der gør Danmarks igangværende bestræbelser på at opnå sæde i FNs sikkerhedsråd fuldkommen illusorisk.

Steen Holmberg, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Lili Kress, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, John Andersen, Werner Gass, Mogens Holme, Ole Frank, Hanne Ribens, Steen Sohn, Hans Larsen, Gert Romme, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Martin Hasforth Harms, Lars Løfgren og Pietro Cini anbefalede denne kommentar

Det tilkommer ikke Danmarks statsminister at dømme landets borgere - uanset hendes formodninger og gætterier om en ubekendt fremtid.

David Zennaro, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, John Andersen, Mogens Holme, Ole Frank, Hans Larsen, Gert Romme, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tænk i fulde alvor at kalde sig selv for "Børnenes Statsminister", når det eneste man foreløbigt har fået sat i søen er flere tvangsadoptioner..

Alt imens fortsætter vanrøgten på de danske børnehjem, senest med selveste Godhavn i fokus med en dokumentar, der viser hvordan der stadig begås overgreb og magtmisbrug som intet var sket i halvtreds år.

Og værst af alt; børnene i fangelejrene blevet ofret for den socialdemokratiske plan om at bibeholde de vægelsindede svingvælgere.

Med forliget om task-forcen har Mette Frederiksen købt sin udenrigsminister Jeppe Kofod tid, da støttepartierne ellers var tæt på at vippe ham af taburetten.

Men det hjælper ikke børnene det mindste.

Et skammeligt fallit, både retspolitisk og menneskeligt.

Steen Holmberg, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Alvin Jensen, Werner Gass, Mogens Holme, Ole Frank, Hanne Ribens, Hans Larsen, Gert Romme og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

"Se dog at tage de få børn og kvinder hjem og vis at Danmark stadig er en retstat."

Utroligt at der kan tales om Danmark som en retsstat, når den omhandlede sag har udspring i danske krigsforbrydelser (deltagelsen i Irak-krigen og ulovlige bombninger m.m. i Syrien). Indimellem må man undres hvor små lapper, der skal til, før vor fallerede retsstat atter kan udnævnes som intakt.

Lars Løfgren, Lili Kress, Alvin Jensen, John Andersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

jens christian jacobsen. Nej jeg tror ikke, at kurdiske vicepræsident går op i humanitære spørgsmål vedrørende de terrorister, som han siger, der ihærdigt prøvede, at udslette det folk han repræsenterer. Og IS var nogle modbydelige terrorister i de kurdiske områder.

Jeg tror, at han han nævner det humanitære spørgsmål, for at være sikker på at slippe af med både børn og mødre. Og i øvrigt få tømt disse lejre. Og det kan jeg godt forstå.

Og så er det værd at bemærke at der nu frit tales i medierne om kurdiske myndigheder, kurdiske ministre m.m. fra det område af Syrien, som amerikanerne og kurderne har besat. Der er simpelthen opstået en ny stat i Syrien hen over natten, udenom international ret (som idag er en suppedas af opportunisme og bekvemt skiftende standarder).

Hanne Utoft, 31. marts, 2021 - 17:43

Det skal du nok ikke regne med; "Der er simpelthen opstået en ny stat i Syrien" - Ingen i området vil accepter den udvikling.

Syrien vil ikke acceptere en stat(Kurdistan) på Syrisk jord, og Riak er heller ikke vildt begejstret for et(kurdistan) på Irakisk jord, - og vi ved med sikkerhed, at Trykiet slet ikke vil acceptere et Kurdistan i nabolandene, for hvad vil der ikke ske med dem der føler sig so kurdere på de Østlige sletter af Tyrkiet.

Espen Bøgh, i øjeblikket holder tyrkerne Idlib, som befæstes voldsomt af både tyrkisk militær og militser, som bufferzone til det amerikansk-kurdiske område - og amerikanerne har udtalt at de ikke forlader området militært, før de har set tiden an og kan garantere kurdernes sikkerhed (som de før har svigtet flere gange, hvorfor der kan være tale om endnu et maskeret løfte). At det er sandsynligt at amerikanerne vil forsvare området, skyldes dels at det giver politisk-humanitære point at redde kurdere, at fastholdelsen af det besatte område reducerer det syriske styres ressourcer betragteligt, at russerne med denne manøvre er låst og kan udtrættes politisk-økonomisk og at tyrkerne kan stilles tilfreds med at få lov til at beholde bufferzonen. Kompromisset kan blive at tyrkiske kurdere kan flyttes til det besatte område, som ikke behøver at være et Kurdistan, men i de kommende år kan blive en besat zone/FN-protektorat.

Jeg er selvfølgelig klar over at der ikke formelt og praktisk er konstitueret en stat, men den begynder at blive kreeret i de politiske ekkokamre og medierne (hvorfor skulle man ellers tale om ministre og myndigheder?!).

NB: Underforstået i ovenstående ligger naturligvis at hvad det syriske styre og den irakiske regering mener, er de større magter relativt underordnet (begge disse parter har gentagne gange bedt amerikanerne om at holde sig ude af deres lande, men amerikanerne ignorerer disse opfordringer, eller underkender dem med henvisning til sikkerhed og humanitære hensyn).

Den syrisk-fødte Harvard-professor, Mark Tomass, har et rigt netværk af informanter på flere sider af fronterne i krigen - og hans udlægning af den aktuelle situation og det fremadrettede perspektiv kan læses hér:

"Secretary Blinken’s announcement on March 3 that Biden’s foreign policy will not pursue regime changes with military means is welcomed, but we will wait and see how serious that announcement is. The U.S. army has several military bases in Syria without the consent of its government. As we speak, new military bases are being built to the west of the Euphrates, most likely to prepare for a confrontation with the Iranian backed militias. If that is not military intervention, then Blinken needs to define what he means by military interventions. Biden has already struck Iranian backed militias in Syria on February 25, killing 22 and injuring many in retaliation for a missile attack on a U.S. base that killed one contractor hundreds of miles away in Irbil, northern Iraq.

Moreover, McGurk is strongly in favor of empowering the Kurdish militias in Syria as opposed to the Obama-Biden administration’s wrong bet on the Islamist rebels to topple the Syrian government. The Obama-Biden support to the Islamist rebels inadvertently led to the expansion of ISIS into eastern Syria and the expansion of al-Qaida in various parts of Syria, which in turn provoked Russian military intervention. The U.S. bet on the YPG, the Syrian offshoot of the PKK, as a secular alternative to the Islamists because it had no other alternative, given that its policy was still to topple the Syrian regime. However, the YPG cannot maintain its control of eastern Syria without indefinite U.S. military support and presence. I believe Biden’s policy will continue along the same lines. The aim of the policy is to continue blocking the Syrian government’s access to the oil fields and the grain corps, thereby continue the ongoing starvation policy in the hope of inciting a new wave of rebellion, this time from inside the Syrian regimes’ ranks. Yet, the U.S., following Trump’s instructions, did not obstruct the Turkish incursion into parts of northern Syria, and even encouraged Turkey’s incursion into the northwestern Idlib region to stem the Syrian and Russian military advances to retake Idlib from al-Qaida, its affiliates, and rival jihadi groups. It is still to be seen, what U.S. policy towards Turkey will be. We will see what sort of tools Biden’s team will resort to as they follow up on his presidential campaign promise to support the Turkish opposition to President Erdogan’s rule, but it is highly unlikely that the U.S. will engage with Turkey militarily."
https://www.joshualandis.com/blog/

John Andersen, jens christian jacobsen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Klaus Ankerstjerne Eriksen