Leder

Regeringen vil hellere risikere at få en EU-dom imod sig end løsne grebet om danskernes teledata

Justitsminister Nick Hækkerup vil gå så langt som overhovedet muligt for at opretholde masseovervågningen af danskernes teledata. Også selv om det indebærer en risiko for at få en EU-dom imod sig
Justitsminister Nick Hækkerup lægger ikke skjul på, at regeringen på ingen måde ønsker nogen form for indskrænkning af reglerne for masseovervågning af danskerne: »Det er en håndsrækning til forbryderne, som EU-Domstolen har givet,« sagde han.

Justitsminister Nick Hækkerup lægger ikke skjul på, at regeringen på ingen måde ønsker nogen form for indskrænkning af reglerne for masseovervågning af danskerne: »Det er en håndsrækning til forbryderne, som EU-Domstolen har givet,« sagde han.

Jens Dresling

Indland
25. marts 2021

Det har været længe undervejs og skal løse en både uacceptabel og uholdbar situation.

I tirsdagens Jyllands-Posten oplyste justitsminister Nick Hækkerup (S), at regeringen efter sommerferien vil fremlægge et nyt lovforslag for at ændre logningsreglerne. 

De nuværende logningsregler indebærer, at der bliver lagret oplysninger i et år tilbage i tiden om, hvem alle danskere sms’er og ringer til, samt hvilke master de forbinder til, når de bevæger sig rundt med deres mobiltelefon.

Resultatet er, at myndighederne enten mod en dommerkendelse eller en såkaldt editionskendelse kan få udleveret detaljerede data om kommunikations- og bevægelsesmønstre hos alle danskere med en mobiltelefon.

At regeringen nu lægger op til at ændre reglerne var i dén grad på tide. I fire år har Danmark opretholdt logningsregler, som var åbenlyst ulovlige ifølge EU-retten. Den danske befolkning har altså været ulovligt masseovervåget i fire år, mens regeringen har henvist til arbejdsgrupper og en række andre EU-domme, som man først ville se udfaldet af.

Men EU-Domstolen har nu adskillige gange slået fast, at det strider mod borgernes ret til privatliv at gemme oplysninger om deres kommunikations- og bevægelsesmønstre i et år med det formål eventuelt at bruge oplysningerne på et senere tidspunkt i en efterforskning.

Hvis overvågningen skal være forenelig med EU-retten, bliver den nødt til for eksempel at være mere målrettet mod geografiske områder eller særlige grupper, hvor man har begrundet mistanke om grov kriminalitet. Den må ikke bare bevidstløst være rettet mod os alle sammen hele tiden.

Over for Jyllands-Posten lagde justitsminister Nick Hækkerup ikke skjul på, at regeringen på ingen måde ønsker nogen form for indskrænkning af reglerne.

»Det er en håndsrækning til forbryderne, som EU-Domstolen har givet,« sagde han.

Regeringens forsøger derfor med sit udspil at sikre den højest mulige grad af masseovervågning uden direkte at bryde EU-retten. Det fremgår klart af en 78 sider lang såkaldt »skitse for revision af logningsreglerne«, som Justitsministeriet nu har offentliggjort.

Og fremgangsmåden er bestemt ikke ukontroversiel. For det første mener regeringen at finde opbakning i en EU-dom fra 2020 til, at man fortsat godt må lagre oplysninger om alle borgere et år tilbage i tiden – så længe der vurderes at være en alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed.

Her mener regeringen, at det faktum, at Center for Terroranalyse (CTA) under PET har vurderet terrortruslen mod Danmark som »alvorlig«, er tilstrækkelig til at kunne begrunde en fortsat masseovervågning. Det har CTA gjort siden 2014, men regeringen bemærker, at det ikke altid har været tilfældet, og at vurderingen derfor er tilstrækkelig dynamisk og konkret.

Kreativ juridisk læsning

Man ville ellers kunne argumentere for, at EU-Domstolen netop slår fast, at Danmark så ikke efterfølgende ville kunne give adgang til at bruge den loggede data i andre sager end ved trusler mod den nationale sikkerhed. Men ved hjælp af en kreativ juridisk læsning af en henvisning i dommen til en anden dom når Justitsministeriet frem til, at det kan man nok godt alligevel. Der vil dog være »en væsentlig procesrisiko« ved at give politi og anklagemyndighed adgang til de loggede data i sager, der ikke handler om den nationale sikkerhed, skriver Justitsministeriet.

Med andre ord vil Danmark i så fald risikere at få en dom imod sig, fordi juraen er blevet strukket for langt. Men den risiko er Justitsministeriet tilsyneladende villig til at løbe for at undgå at skulle begrænse logningen og i stedet opretholde, hvad der stort set vil være det nuværende overvågningsregime, så længe det vurderes, at der er en alvorlig trussel mod Danmark.

Skulle trusselsvurderingen falde, må regeringen nøjes med at logge data inden for særlige geografiske områder eller at målrette logningen mod bestemte personer. Men det vil ifølge Nick Hækkerup føre til, »at vi reelt kan risikere at miste muligheden for at opklare mord eller voldtægter, som er grove forbrydelser«. 

Dermed rammer han ned i overvågningsdiskussionens kerne. Enhver begrænsning af statens muligheder for overvågning vil altid potentielt kunne føre til at kriminelle går fri, og derfor vil politikere og myndigheder stort set altid kæmpe for at bevare eller udvide kontrollen.

Derfor er det glædeligt, at EU-Domstolen flere gange har forsøgt at slå fast, at fundamentale rettigheder og retten til et privatliv skal respekteres, når medlemsstaterne masseovervåger. Og det ville være endnu mere glædeligt, hvis Danmark gad lytte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

“.....strukket for langt”. Er stavekontrolleen gået i sort?

John Scheibelein, Hans Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

S bryde loven for at fange dem der bryder loven.

Peter Mikkelsen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Sagen om teledata er ikke ny. Det der burde undre os er, hvorfor der politisk lader til, at være ombakning til det over hele salen. Selv dem der sælger sig på "liberalismen" lader til at være med på vognen, og var vel egentlig dem der startede det.

Og som nævnt har vi ikke hørt om, at det har den funktion, der var grundlaget for at indføre det.

Så hvad er det de forsvare i en grad at de vil lade os betale for at blive dømt?

Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Alvin Jensen, Ole Svendsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Regeringen mener, at når Center for Terroranalyse (CTA) under PET har vurderet terrortruslen mod Danmark som "alvorlig", er det tilstrækkeligt til at kunne begrunde en fortsat masseovervågning.

Derimod mener regeringen ikke, at det har nogen betydning, når Center for Terroranalyse (CTA) under PET har vurderet at det indebærer en større terrorrisiko for Danmark at lade kvinder og børn rådne op i fangelejrene i Syrien, end det ville være at tage dem hjem til Danmark.

Hvad skal vi egentlig med Center for Terroranalyse (CTA) ?

Carsten Sperling, Erik Winberg, Lars Hansen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Ole Svendsen, Ib Christensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Mange af politikernes gerninger i dag minder mig om:

"Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist.
Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand.
Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist.
Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde.
Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere."

Kilde: https://da.wikipedia.org/wiki/F%C3%B8rst_kom_de_for_at...

Egon Stich, Peter Mikkelsen, Estermarie Mandelquist, Erik Winberg, Bjarne Andersen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Sygdommen hedder kontrolpsykose og den ledsages ofte af paranoia.
Sidstnævnte bruges ofte til at skabe frygt i befolkningen, og for at legitimere tiltagene
der hører til den første diagnose. (Også kaldet del og hersk)

Peter Mikkelsen, Estermarie Mandelquist, Jørgen Munksgaard, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Ib Christensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
John Scheibelein

Gert Romme: Hvilken regering vil du foreslå?.

Eva Schwanenflügel

"Skulle trusselsvurderingen falde, må regeringen nøjes med at logge data inden for særlige geografiske områder eller at målrette logningen mod bestemte personer. Men det vil ifølge Nick Hækkerup føre til, »at vi reelt kan risikere at miste muligheden for at opklare mord eller voldtægter, som er grove forbrydelser".

Ja, det er virkelig et stort mysterium, hvordan det kunne lykkes at opklare yderst grove forbrydelser før telelogningens velsignelser bredte sig ud over det ganske danske land..?

Men det ville unægtelig spænde ben for ledende politikeres hede drømme om at kunne se med over skuldrene på hele befolkningen, alt imens de selv synes at være ganske tilfredse med at gemme sig bag obskure regler om partistøtte, samt diverse mørklægningslove.

Carsten Sperling, Peter Mikkelsen, Arne Albatros Olsen, Hans Larsen, Ib Christensen, Carsten Munk og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

Logningen har fundet sted siden 2007, så det er ikke opfundet af den nuværende regering. Den har sikkert været med til at opklare nogle forbrydelser, men seriøse terrorister kan ret let undgå logning ved at bruge mobiltelefoner med taletidskort samt internet på offentligt tilgængelige steder fremfor at oprette abonnementer i eget navn.

Ib Christensen

Var det ikke terrorister og ikke mord og voldtægt der var grundlaget for logningen?

I ved dem en tidligere præsident af en af vores allierede omtalte som "- de hader vores frihed"!

John Damm Sørensen

Det er jo helt i tråd med fru Mettes flirten med det totalitære samfund.

Som med Offentlighedsloven, når politikerne en gang har tilkæmpet sig kontrollen, afgiver de den aldrig igen.

Hans Larsen, Peter Mikkelsen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Jørgen Munksgaard, Arne Albatros Olsen, Ebbe Overbye, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar