Leder

EU ville skabe ro om AstraZeneca-vaccinen. Det lykkedes ikke

De europæiske lande har forskellige politikker for, hvor gammel man skal være for at få AstraZeneca-vaccinen. Hvor den aldersmæssige skillelinje kommer til at gå herhjemme – hvis altså AstraZeneca-vaccinen kommer tilbage – bliver spændende at se. Men forhåbentlig vil de danske myndigheder uanset strategi fortsætte deres åbne kommunikation og lægge regnestykkerne frem, så den enkelte borger kan træffe et oplyst valg
Udmeldingerne fra de forskellige lande om, hvordan man skal forholde sig til AstraZeneca-vaccinen, går i mange retninger, og derfor er det svært som borger at gennemskue, hvordan man skal forholde sig til den.

Udmeldingerne fra de forskellige lande om, hvordan man skal forholde sig til AstraZeneca-vaccinen, går i mange retninger, og derfor er det svært som borger at gennemskue, hvordan man skal forholde sig til den.

Ritzau/Scanpix

Indland
9. april 2021

Det er svært at gennemskue, hvordan man som borger skal forholde sig til AstraZeneca-vaccinen, for udmeldingerne er mange og forskelligartede, og det samme er de enkelte landes politik for brugen af vaccinen. I Norge og Danmark er vaccinen på pause, i Sverige og Finland gives den til borgere over 65 år, i Tyskland er grænsen 60 år, og i Frankrig er den 55, for bare at nævne nogle af de nærmeste lande.

Onsdag skulle der komme øget klarhed, da Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) afholdt en pressekonference med nyt om vaccinen og dens mulige bivirkninger, men nærmest samtidig med at EMA annoncerede, at vaccinen kan bruges til alle, oplyste de britiske myndigheder – som ellers har holdt fast i brugen af AstraZeneca-vaccinen, selv efter mistanken om bivirkningerne er kommet frem – at de fremover vil tilbyde en anden vaccine til unge under 30 år. Så nogen klarhed indfandt sig ikke. I næste uge melder de danske myndigheder ud, hvad der skal ske herhjemme, når pausen er slut.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Enhver kan netop IKKE regne ud, at selv en meget lille risiko for livstruende blodpropper ikke nødvendigvis er at foretrække frem for at risikere at få corona.
En sådan udregning kræver mere end en studentereksamen + adgang til store mængder ikke offentlig tilgængelige data.

Ingen har vel endnu foreslået unge i 20erne at blive vaccineret, for den gruppe er risikoen ved corona meget lille?

Når man på et tidspunkt har vaccineret/tilbudt vaccination til alle over 40, så kan man fjerne aller restrktioner. Dem der valgte at sige nej tak til AstraZeneca vaccine må selv løbe risikoen for smitte og sygdom. for de må jo mene at det er mindre risikofyldt end vaccination med AstraZeneca vaccine.

Torben Lindegaard

@Kristian Villesen

Det er ikke så overraskende, at de 27 EU-medlemslande fører hver sin politik overfor vaccination med AstraZeneca-vaccinen - det havde været mere overraskende, hvis de var blevet enige på et område, hvor der ikke er overført kompetence til hverken EMA eller EU i øvrigt.

EMA skal i muligt omfang koordinere hvert lands medicinregulerende myndigheder; men hvert land kan i øvrigt gøre, som det har lyst .... og EU's Kommissær for Sundhed og Fødevaresikkerhed, psykologen Stella Kyriakides, er der da slet slet ikke nogen, der gider høre på.

Det skal i øvrigt med i pro-contra vaccination kalkulen, at i hvert fald Pfizer/BioNTech-vaccinen beskytter dårligere jo ældre man er.

https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2021/hoj-effektivitet-af-covid-19-vac...

Lars F. Jensen

@Henning Kjær
"Ingen har vel endnu foreslået unge i 20erne at blive vaccineret,..."

Vaccinationskaleneren 29 marts.
Gruppe 10 d 1/ Borgere: 16 19 år & 45 49 år start uge 19

Det er nok muligt at du lader dig vaccinere for at du ikke skal blive syg, men myndighederne vil vaccinere for at opnå flokimmunitet og her kan det blive afgørende at også børn og især de store børn vaccineres for at nedsætte smittemulighederne.

Lars :)

Holger Nielsen, Jens Christensen, Eva Schwanenflügel, Gustav Alexander, Steen K Petersen, Claus Nielsen, Torben Lindegaard og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Er det ikke bare sådan, at hvis mennesker øjner bare den mindste risiko for at dø, så fravælger de risikoen, og dermed vaccination med AstraZeneca

Lise Lotte Rahbek

Hvordan i alverden har man forestillet sig at mennesker skal træffe et kvalificeret valg om vaccine ud fra de tilgængelige oplysninger,
når de samtidig bliver afkrævet et coronapas bare for at gå til frisør eller til eksamen (ja, det gør vi!) ?

Det er et urimeligt forlangende.

Torben Lindegaard

@Espen Bøgh 09. april, 2021 - 09:49

Jeg hører til vaccinationsgruppe 9 .... 65 - 74 år.
Tilsyneladende har vaccination mindre effekt jo ældre man er, jævnfør Statens Serum Instituts undersøgelse af Pfizer/BioNTech-vaccinen:

https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2021/hoj-effektivitet-af-covid-19-vac...

Så disse gennemsnitsbetragtninger, som Kristian Villesen fremfører,
duer bare ikke i det konkrete tilfælde.
Det svarer til, at ville køre over en bæk med en gennemsnitlig dybde på 20 cm -
det lykkes desværre ikke, fordi dybden uden i midten af bækken er 100 cm.

65- 74 år gammel, formindsket effekt af vaccinen, og så en risiko for en lammende - måske dødelig - blodprop .... NEJ TAK.

Jeg lader mig gerne vaccinere også for at bidrage til flokimmunitet; men kom med en anden vaccine end den fra AstraZeneca

Jacob Nielsen, Carsten Sperling, Holger Nielsen, Lykke Reuther, Espen Bøgh, Gustav Alexander og Inge ambrosius anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Henning Kjær,

Der er også en risiko - særligt som mutationerne formere sig - for os, der ikke er gamle nok til at have set hestevogne i gaderne som børn. Det er rigtigt at den er væsentligt større for gamle mennesker, hvorfor strategien selvfølgelig også har været at vaccinere dem først. Men selvfølgelig vaccineres unge mennesker også, og ikke kun pga flokimmunitet. Du mener ikke, at de er relevant om unge mennesker får AstraZeneca vaccinen? Hvis risiko for blodpropper iøvrigt er forhøjede for unge mennesker, ikke gamle.

Fedt at vi i Danmark har så ærlige sundhedsmyndigheder. Jeg skal sgu heller ikke have netop den vaccine.

Henning Kjær

Gustv Alexander.
Det er ingen selvfølgelighed at unge vaccineres mod corona de vælger selv, og sundhedsmyndig-hedernes viden sygdommen og om vaccine mod corona vokser hver dag.

Der er lang tid til at unge i 20erne vaccineres mod corona, og uden vaccination er de unges risiko for død meget meget lille.
Hvad de anbefaler og gør i andre lande er ligegyldigt, det er ikke noget man bliver
klogere af..

Lars F. Jensen.
Ingen unge er endnu vaccineret eller inviteret til vaccination, men de er med på planen. Så lad os nu se.

Ja, EU har nok at tænke på. Og nu kommer 'sofagate' oveni............

Gustav Alexander, 09. april, 2021 - 13:05

Ja, jeg kan udmærket huske bryggerhestene i gader, fra min pure ungdom, men jeg kan også huske dengang vi som familie sammen med alle de andre familier gik til nærmest skole for at blive vaccineret(man ønskede flokimmunitet), så fik en sukkerknald med noget lyserødt på, som vi bare skulle sutte i os,

-det var vist et par gange vi skulle møde op med et vist antal dages mellemrum, men det gik vist over al forventning, - der var ikke så mange modstandere dengang, og det var ikke fordi vi ikke var oplyste.

Jacob Nielsen

@Espen Bøgh, pligtsamfund vs. velfærdssamfund?