Det er godt, at svindelmaskinen er opdaget. Nu gælder det retsforfølgelsen af de kriminelle

Regeringen lover at styrke indsatsen mod organiseret økonomisk kriminalitet. Men det skal hænge sammen, så de kriminelle bliver retsforfulgt, når de bliver opdaget
Regeringen lover at styrke indsatsen mod organiseret økonomisk kriminalitet. Men det skal hænge sammen, så de kriminelle bliver retsforfulgt, når de bliver opdaget

Mia Mottelson

Indland
23. april 2021

De danske myndigheder er oppe imod benhård organiseret økonomisk kriminalitet, rettet mod den danske statskasse, der systematisk frasvindles enorme beløb i tabt moms, skat og afgifter.

Kriminaliteten er koblet til udlandet og voldsom. Som Information har beskrevet, er der i et enkelt tilfælde ligefrem sket drab på åben gade.

De kriminelle udnytter det åbne, digitaliserede og tillidsbaserede danske erhvervs- og skattesystem.

Rammerne for denne økonomiske kriminalitet mod statskassen var desværre fuldstændig forudsigelige. Da den daværende, borgerlige regering i 2006 meddelte, at en fjerdedel af de 9.700 ansatte i Skat skulle fjernes, skrev denne avis på lederplads, at den beslutning var »forkastelig«.

Der blev advaret mod nedskæringerne fra eksperternes side, fra oppositionen – og altså fra medierne.

Stik imod al logik var den erklærede hensigt med spareøvelsen at gøre skatteligningen bedre. Færre hænder skulle gøre mere og sikre, at en større andel af befolkningen og virksomhederne betalte det, de skulle i skat.

Reelt blev låget til statskassen sparket op, og skattemedarbejderne sendt ud at søge andet arbejde.

Indsatsen skal følges til dørs

Information har i et samarbejde med erhvervsmediet Finans i stribevis af artikler afdækket, hvordan moms-, skatte- og afgiftsområdet har udviklet sig til gefundenes fressen for kriminelle i alle afskygninger, der har fundet et område, hvor det er meget nemt at begå kriminalitet, hvor der er relativt lille sandsynlighed for at blive opdaget – og hvor der er uendelig lang vej fra opdagelse til domsafsigelse.

Denne kriminalitet er så systematiseret, at man med rette kan tale om en svindelmaskine, der bare kører derudad.

Man må rose regeringen for dens reaktion på artiklerne. Alt peger i retning af, at problemet bliver taget alvorligt, og ministrenes udmeldinger er forpligtende klare. Som når skatteminister Morten Bødskov (S) siger, at det er »fuldstændig uacceptabelt, og det skal stoppes«, og justitsminister Nick Hækkerup (S) kalder kriminaliteten »samfundsundergravende«.

Regeringen har, sammen med støttepartierne, fundet penge til at ansætte 1.000 nye medarbejdere i Skat, og i flerårsaftalen for politiet er der flyttet rundt på nogle stole, så der nu bliver oprettet en såkaldt 13. politikreds rettet mod organiseret kriminalitet.

Det skal følges til dørs. Næste skridt må derfor være at sikre, at disse indsatser følges op af rettidig og effektiv retsforfølgelse af de kriminelle, når skattekontrollen har fundet dem.

Svindelmaskinen

Med den såkaldte Operation Greed slog politiet til mod et større kompleks af formodede kriminelle. Hovedmændene er nu tiltalt i Danmarkshistoriens mest omfattende sag om økonomisk svindel. Men svindlen er tilsyneladende fortsat i nye konstellationer.

Et hold af undersøgende journalister fra Information og erhvervsmediet Finans har fulgt sporene efter Greed-sagen og kortlagt nye pengestrømme for flere hundrede millioner kr. Læs serien her for at følge afdækningen af, hvordan den danske stat bliver snydt, når svindelmaskinen kører derudad.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Bo Elkjær

".... moms-, skatte- og afgiftsområdet har udviklet sig til gefundenes fressen for kriminelle i alle afskygninger, der har fundet et område, hvor det er meget nemt at begå kriminalitet, hvor der er relativt lille sandsynlighed for at blive opdaget – og hvor der er uendelig lang vej fra opdagelse til domsafsigelse."
citat fra artiklen

Det er bare så præcist formuleret, at det gør ondt.

Politimedarbejderne i SØIK drukner fuldstændig i de manglende bilag -
pengene er under alle omstændigheder pist væk -
og eventuelt ansvarlige direktører er fratrådt og er i øvrigt bosat i udlandet.

Det er en ren Bonanza

Michael Mogensen, David Zennaro, Ib Christensen, Kim Houmøller og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Michael Mogensen

Man burde også retsforfølge Kristian Jensen og Anders Fogh, der tidligere har fiflet med statsfinanserne.