Leder

Der er for meget ønsketænkning og for lidt konkret klimahandling i regeringens landbrugsudspil

Det er reelt at risikere hele den danske klimaindsats, når regeringen vælger at præsentere et så slapt landbrugsudspil med så få garanterede reduktioner og så mange forbehold
Fire af S-regeringens ministre (fødevarer-, landbrugs- og fiskeriminister Rasmus Prehn, miljøminister Lea Wermelin, erhvervsminister Simon Kollerup og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen) præsenterede udspillet ved et pressemøde i grønne omgivelser ved Københavns Universitets Institut for plante- og miljøvidenskab i Taastrup.

Fire af S-regeringens ministre (fødevarer-, landbrugs- og fiskeriminister Rasmus Prehn, miljøminister Lea Wermelin, erhvervsminister Simon Kollerup og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen) præsenterede udspillet ved et pressemøde i grønne omgivelser ved Københavns Universitets Institut for plante- og miljøvidenskab i Taastrup.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
29. april 2021

Onsdag præsenterede S-regeringen sit udspil til en klimaplan for landbruget, og helt som forventet hverken tør eller vil regeringen for alvor trække landbruget ind i klimakampen.

»Vi tager et behørigt hensyn, fordi vi er et landbrugsland. Vi skal passe på vores landbrug. Vi skal sikre, at der er en sikker og tryg hånd under vores landbrug,« lyder det således fra fødevareminister Rasmus Prehn (S) om udspillet.

Med det udgangspunkt er S-regeringen nået frem til, at dansk landbrug frem til 2030 skal reducere udledningerne med 7,1 milliard ton, hvilket umiddelbart lyder flot. Men ser man nærmere på regeringens planlagte reduktioner, er regnestykket mindre prangende.

Af de 7,1 million ton, som landbruget samlet skal reducere, har Folketingets partier allerede fundet 0,5 millioner ton i tidligere politiske aftaler. Det er blandt andet lavbundsjorder, der skal udtages.

Og af de resterende 6,6 millioner ton CO2 er det kun 1,6 millioner ton, som regeringen reelt har fundet og sat navn på. Størstedelen, det vil sige de resterende fem millioner ton CO2, er reduktioner, som regeringen regner med, vil komme som følge af investeringer i forskning og udvikling af nye teknologier. Det er især raffinering af biomasse igennem pyrolyse, bedre brug af gylle til gødning og ændring af foderstoffer, så køerne producerer mindre metan, som regeringen sætter sin lid til.

Det betyder selvfølgelig, at det er meget usikkert, om de planlagte reduktioner kommer til at blive realiseret. Det ved S-regeringen godt, og det forbehold tager den også i landbrugsplanen:

»De tekniske reduktionspotentialer er behæftet med betydelig usikkerhed, opgjort partielt, og der kan være overlap mellem potentialerne,« står der.

»Realiseringen af de tekniske potentialer vil blandt andet kræve yderligere finansiering, forskning samt udbredelse,« lyder det også fra de to ministerier, der har lavet beregningerne, henholdsvis Miljøministeriet og Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Utilfredse støttepartier

Regeringens støttepartier er da heller ikke specielt tilfredse med udspillet og det faktum, at en meget stor del af strategien afhænger af endnu ikke opfundne løsninger.

»Min første reaktion var, at det så ambitiøst ud, for tallet 7,1 million lyder ambitiøst. Men efter at have set udspillet efter i sømmene må jeg konstatere, at langt størstedelen er ønsketænkning,« lyder reaktionen fra De Radikales klimaordfører, Zenia Stampe.

Samtidig kritiseres regeringen af flere grønne organisationer for, at den tilsyneladende ikke ønsker at ændre på antallet af husdyr, selv om den animalske produktion står for 89 procent af udledningerne i dansk landbrug.

Det bliver derfor ikke nemt for regeringen at få sit landbrugsudspil igennem med støttepartierne, og det kan da næsten også se ud, som om regeringen går efter at samle flertal uden om støttepartierne.

Især når man tager med i betragtning, at regeringen på forhånd har indlagt syv principper for forhandlingerne, der nu skydes i gang. Blandt andet skriver regeringen som et første princip, at »vi skal udvikle; ikke afvikle« landbruget, og at målet ikke er »at producere mindre, men at producere smartere«.

Få reduktioner, mange forbehold

Desværre er det ikke kun inden for landbruget, at en stor del af regeringens klimapolitiske indsats hænges op på teknologier, der endnu ikke findes. Det gør andre dele af regeringens samlede klimaindsats også.

Foruden de usikre fem millioner ton CO2 i landbrugsudspillet mangler der fortsat 5,2 millioner ton i det samlede nationale regnskab, som skal findes andre steder og i andre sektorer. Der mangler altså samlet mere end ti millioner ton eller godt halvdelen af de 20 millioner ton, som det kræver, hvis målet om 70 procent CO2-reduktion i 2030 skal indfris.

Og selvfølgelig kommer der til at ske en teknologiudvikling, og selvfølgelig bliver det også til reduktioner på et tidspunkt, men jo flere sektorer, der ikke umiddelbart skal leve op til deres ansvar, og jo flere løsninger, der baserer sig på skøn og håb, des sværere og mere usikkert bliver det at indfri 70-procentsmålet.

Derfor er det reelt at risikere hele den danske klimaindsats, når regeringen vælger at præsentere et så slapt landbrugsudspil med så få garanterede reduktioner og så mange forbehold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Varmluftbalonen på Christiansborg er efterhånden fyldt til bristepunktet.
Det varer efterhånden ikke læmge før den brister. Det er fugel på taget, fromme håb og ingen konret handling.
Imens fortsætter vi vores overforbrug uændret og klimaet må andre søge at rette op på.

Marianne Stockmarr, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Carsten Munk, John Andersen, Susanne Kaspersen, Ib Christensen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Hans Larsen og søren ploug anbefalede denne kommentar
Michael Mogensen

"vi skal udvikle; ikke afvikle" er åbenbart mantraet. Landbruget er desværre blevet agro-industri med snablen dybt nede i EU kassen og udvikling er kun udvikling på pris.

Marianne Stockmarr, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

I mellemtiden mener Venstre, at Socialdemokratiets plan er alt for radikal og vidtgående..

"Venstre raser over regeringens kvælstofkurs: En bombe under landbruget"
https://www.altinget.dk/artikel/venstre-raser-over-regeringens-kvaelstof...

Måske ikke så underligt; de risikerer at miste partistøtten:

"Her er partiernes erhvervsklubber"
https://www.altinget.dk/artikel/her-er-partiernes-erhvervsklubber?SNSubs...