De seneste døgn har formentlig været hårde ved den garvede politiker Naser Khader, der ganske vist på sin venstre underarm har en tatovering med grundlovens paragraf 77 – den, der handler om ytringsfrihed – men som nok gerne havde været fri for, at Berlingske i weekenden lod sine kilder anvende denne grundlovssikrede frihed til at fortælle om, hvordan han angiveligt skulle have intimideret sine kritikere ved at kontakte deres arbejdsgivere.
Nu har den konservative rets- og værdiordfører sygemeldt sig på ubestemt tid med stress.
Christiansborg kan være en barsk omgang. Stress rammer de unge og uerfarne såvel som de gamle og garvede. Oven i den barske politiske hverdag må man lægge, at møgsager kan være hård kost at skulle æde i sig igennem.
I oktober sidste år sygemeldte den daværende radikale formand, Morten Østergaard, sig midt i et stormvejr af krænkelsessager. I februar i år meddelte han, at han forlader dansk politik. Det er dog ikke med dags varsel. I stedet har han valgt ikke at genopstille ved næste valg, og indtil da passer hans suppleant butikken i De Radikales folketingsgruppe.
Andre regler for politikere
Trods mistanken om, at enkelte politikere udnytter sygemeldinger til at skjule sig fra deres møgsager, kan man dårligt klandre politikerne, at de følger de regler, der nu engang gælder. Medlemmer af Folketinget sygemelder sig i henhold til forretningsordenen ved at aflevere en tro- og love-erklæring om, at de har det skidt. Den godkendes af Folketingets formand, og det er den eneste dokumentation for, at de er syge, som politikerne behøver at aflevere. Politikerne beholder deres vederlag, pensionsanciennitet og skattefrie godtgørelser under sygemeldingen.
Det står i grel modsætning til de regler, der gælder for andre i dette land, der med det samme møder det, som politikerne kalder en tidlig og aktiv indsats over for syge for at fastholde dem på arbejdsmarkedet. De ryger typisk på sygedagpenge og efter 22 uger i jobafklaringsforløb. Der skal indsendes breve og skemaer rettidigt under trussel om at få stoppet sygedagpengene. Det skal løbende vurderes, om den syge kan delvist raskmeldes og arbejde i mindre omfang eller i stedet jages ud i et arbejdsmarkedsrettet tilbud som for eksempel virksomhedspraktik.
Det gælder ikke for politikere. Hverken Khader eller Østergaard kan se frem til at blive kaldt til samtale på kommunen. Og det er her, den navnkundige kæde bliver belastet i et omfang, så den risikerer at ryge af.
Tak for den opsummering.
Ja det er altid let at forlange alle andre skal gøre dit og dat , når man selv kan bestemme, at det ikke gælder for en selv.
Et andet eksempel. Lærerne skulle have normal arbejdstid og ferier. De skal nu til en hel del møder i slutningen og begyndelsen af skolernes sommerferier og andre ferier og de må ikke forberede sig hjemme, hvor de har fred og ro til fordybelse. Resultatet er mere stressede og uforberedte lærer. Det er da rigtigt dumt.
Når man sidder og bevilliger sig selv løn mv. unde sygemelding, løn med videre, der går langt videre end almindelige borgere, så er det jo egentlig korrupt!
Det er jo ikke folketingsmedlemmernes ordning, den er gal med, den ligner det, der engang var gældende for alle - og skal blive det igen.
Når man er syg, er man syg, og så skal man have lov at komme sig uden indtægtsnedgang eller tab af job, hvad det sidste angår i hvert fald, hvis det holder sig indenfor de 120 sygedage, man plejede at være beskyttet imod fyring, uden videre (og længere tid, hvis sygemeldingen skyldtes behandling); løn under sygdom må være en almindelig ret, som en arbejdsgiver må klare gennem sin forsikring.
Ja, En lægeerklæring gældende for et vist tidsrum med mulighed for både afkortelse og forlængelse bør være tilstrækkeligt for alle.
At hive folk ind til samtaler på trods af lægens anbefalinger er hul i hovedet, mistillid og uhørt kontrol.
( Tillid er godt men kontrol er bedre)
Derudover ; Men hvis jeg var læge og skulle skrive en lægeerklæring hvor en mobber bad om sygemelding fordi de mobbede sagde fra, ville jeg nok tænke mit !
Og, Carsten Hansen, det er jo endnu mere absurd: folk på sygemelding risikerer at blive sat i praktik i helt andre virksomheder, end de er ansat i! Det er da fuldkommen vanvittigt, at arbejdsgivere accepterer, at deres sygemeldte medarbejdere sættes i arbejde for andre.
"Ingen kommentar" er vel det første, en politiker lærer af spindoktoren.
Det ligner unægtelig misbrug af begrebet, når politikere som Morten Østergård og nu Naser Khader kalder det for "stress", at der på ubehagelig vis kommer fokus på deres personer. Ganske vist er dette givetvis ubehageligt og stressende, men sygemeldingerne er grundlæggende en flugt og en måde at undgå at skulle stå til yderligere ansvar for de gerninger, de har begået som en del af deres politiske hverv.
Er ting ikke som de har altid have været der hvor magten regerer, man giver sig selv og sine kompagnoner priviligier man sørger og kamper for at bibeholde sit godt job, helst på livstiden.
Problemet er at vi har en ide om at vi har et folkestyre, at de priviligier der hørte enevælds tiden eller den spirende folkestyret s tiden er forbi at vi burde være ligestillet med de politiker der bliver valgt til at regere og det er hårdt og føles uretfærdig at blive konfronteret med folkestyret s mangler, at være vidende til hvordan politiker hopper fra sted til sted for at forsætte deres politiske karriere, at optage at politiker har frarøvet os vores stemme.
Almendelige borger har meget lidt at skulle have sagt, de kan stemme heldigvis, trods alt, men partierne er meget lidt repræsentativ, få borger er medlem måske fordi der findes indbyrdes magtkamper i de fleste partier, nogle besynderlige indforstået loyalitet klausuler der forhindre et reel parti demokrati.
Så, lidt håbløse er det.
Men, Marie-Christine Poncelet, er det så ikke i høj grad folks egen skyld, når de ikke organiserer sig i partiarbejdet?
Det drejer sig vel i bund og grund om èn ting. Når en politiker sygemelder sig, har man tillid til at han/hun reelt er syg. Når en almindelig borger sygemelder sig, så har man ikke tillid til at han/hun reelt er syg.
Vi er alle lige, men nogle er bare mere lige end andre....
@Steffen Gliese, 13. april, 2021 - 14:23
Der er pt. brug for mange hænder i smitteopsporingsindsatsen.
Er det HELT udelukket at de - pt. - to sygemeldte MF'ere kan gøre nytte som podere? Eller vil det bare give dem alt for lang vej til en raskmelding...?
;)
Også ofte en gratis omgang at bryde ministeransvarlighedsloven:
Det viser fakta på fakta desværre,
Når der ses bort fra Inge Støjberg og Erik Ninn Hansen.
Så heller ikke lighed for Ministeransvarlighedsloven desværre.
Ude i det almindelige, pulserende liv er der tiltagende mistænkeliggørelse, kontrol og overvågning.
Arbejdstilsynet har ingen muskler og mangler i den grad flere hænder og hoveder, og de fleste fagforeninger har også tabt gejsten.
Når en medarbejder bliver mobbet/chikaneret og får PTSD af chefens eller kollegernes trakasserier, bliver der ikke gjort noget ved problemet, det ender som regel med at vedkommende bliver fyret eller fritstillet, og uden erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.
Herefter følger, som forklaret i den udmærkede artikel, sygedagpenge der umiddelbart stopper efter 22 uger, hvis man da ikke bor i en kommune, der vurderer det vil være bedre at forlænge dem, hvilket er de allerfærreste.
Økonomien styrer.
Om man så stadig er syg, skal man fra da af deltage i diverse aktiverings "tilbud", med den underliggende viden om, at dette er et tilbud man ikke kan afslå, da det vil betyde økonomisk og personlig ruin.
Folk, der ikke kan overskue disse "tilbud" ender ofte i hjemløshed.
Jeg kunne også fortælle om de evigtvarende ressourceforløb, eller afslag på førtidspension, hvor lægeerklæringer tilsidesættes, men det bliver i denne sammenhæng nok for langt.
Det korte af det lange er, at almindelige mennesker er prisgivet det politiske mantra om 'arbejdsudbuddet', der i virkeligheden og i lægmandstale er arbejdsløshed.
Strukturelt betinget, for at lønnen og overførslerne ikke skal "stige for meget".
Men politikerne selv laver undtagelser, der passer til deres egne behov.
Det gør det alt andet lige ret meget nemmere at lave karriere på at være levebrødspolitiker.
Hvis ikke Berlingske havd bragt afsløringerne, så var Khader ikke blevet ramt af stress, og så havde han stadig gået rundt på Chr.borg.
Khader er seneste symptom på at den er helt gal med det danske folkestyre, som regeres af magtfuldkomne, etisk anløbne og opportunistiske karrieremagere.
Jeg hørte imorges på P1 Noa Redington, Thornings tidligere politiske spinmager og nu leverandør af klåge sandheder til den offentlige samtale i Danmark, informere om at Khader er engageret/lidenskabelig, kontant og under pres. Og sådan normaliserer man den absolut dysfunktionelle og karakterforstyrrede optræden, som Khader i årevis har stået for - ligesom så mange andre. Man skal også kunne være en kold skid, hvis man vil noget i politik, forklarede Redington.
Tak for den kommentar Hanne Utoft, virkelig sjov - og meget rammende! ;)
Nu må Khader bilde folk ind, at hans tatovering er en henvisning til paragraf 77 i færdselsloven....
- Og bare lige: I P1 programmet 'Bagklog' kalder Espen Kjær fuldstændig konsekvent Naser Khader for Naser 'hævnporno' Khader..
atter en gang gør kommentarsporet mig glad for, at jeg ´kun´har råd til Inf digitalt:)
Fremragende iagtagelse af Hanne Utoft.
Giver lige et gib i én, når politiske analytikere synes det er sejt at være kynisk.
Forøvrigt kan det jo ikke nytte noget bare at melde sig syg med stress i Naser Khaders tilfælde, hvis der så efterfølgende ikke kommer en undersøgelse om hans gøren og laden i forhold til intimidering af modstandere eller kritikere?
Hedager Olsen var sygemeldt meget længe da hun havde anmeldt en parteigenosse for voldtægt . Auken har været sygemeldt længe og skiftet parti og Østergaard nåh ja. Skulle Khader ikke også have lov til at tage sig en slapper ??
@ jens peter hansen
Politikerne burde ikke lave love, der fratog syge mennesker deres rettigheder, samtidig med at de selv bliver fritaget for kontrol.
Om det er den ene eller den anden er faktisk ligegyldigt.
Bortset fra at det ville være på sin plads, at politikerne blev stillet til ansvar.
PS. Hedeager anmeldte ikke sit partimedlem.
Han meldte sig selv.
Desuden kan man jo hævde, at det i dén grad er topmålet for hykleri og dobbeltmoral, når en politiker nærmest skærer ud i pap at han er for ytringsfriheden, når han maser sine modstandere og kritikere ved at anklage dem for noget de ikke er eller har gjort over for deres arbejdsgiver.
Eller truer folk til tavshed på facebook, hvor det er blevet offentliggjort, at Khader er blevet politianmeldt for seksuelle krænkelser.
Den her reportage er også lidt en gratis omgang, altså for journalister. Det er jo bare en langtrukken parafrase af en kritik, der er udtrykt af rigtig mange mennesker på sociale medier, siden Khader meldte sig syg. Der er sikkert en merværdi i at bringe den slags i en avis, men lidt tamt er det nu.
Venter spændt på, at nogen i de landsdækkende aviser endelig tager sig sammen og får skrevet den artikel om dansk ”cancel culture” som højrefløjsfænomen. Khader, Messerschmidt, Dahl, Espersen. Der er nok at henvise til! Men det lader til at være en grød, man ikke tør andet end danse om. Måske er den for varm?
Skal vore politikere slet ikke have privilegier af nogen art?
Privilegier, der ikke gælder os andre?
Vore folkevalgte er vore tillidsmænd og kvinder og skal vel nyde en særlig beskyttelse i deres ansættelsesforhold?
(Skrev ”reportage” ovenfor, men det var jo selvfølgelig en leder.)
Ja politikerne er "vore" tillidsmænd. Derfor bør de også opfører sig bedre end de fleste af "os".
Men det virker ikke som det er det der kræves af dem.
Fx. Løkke Rasmussen kunne ikke kende forskel på egne og skatteydernes penge - fifleri med bilag osv.
Flere minister giver folketinget ukorrekte oplysninger osv----osv-----
Desværre er remsen over Folketingsmedlemmers "bedrifter lang - sørgeligt.
@ Ole Kresten Finnemann Juhl
Jovist skal politikerne have visse privilegier, fx konstant beskyttelse.
Men hvorfor skal der være så himmelvid forskel på en folkevalgt og en folkeskolelærer?
Hvorfor kan politikere tage orlov på ubestemt tid, eller melde sig syge uden dokumentation, når det er det, de har lovgivet om for alle andre mennesker?
Det jeg mener er, at syge mennesker i almindelighed burde have lige så gode vilkår.
Ja Eva - "Arbejdstilsynet har ingen muskler og mangler i den grad flere hænder og hoveder, og de fleste fagforeninger har også tabt gejsten. "
Mht. Arbejdstilsynet så var det Fogh Rasmussen der fik nedskåret det - Thorning og MF burde have oprustet dem igen.
Det virker som flere og flere fagforeningerne er ved at komme i omdrejninger - det største problem er mere at lønmodtagerne ikke deltager aktivt samt ikke mener at de har brug for fællesskabet - først når de står og mangler hjælp - så skælder de ud over at fagforeningerne ikke står til tjeneste straks.
Dorte - som jeg har beskrevet tidligere, har fagforeningernes rolle i de seneste årtier stået i "samarbejdets" tegn.
Folk der var udsatte for mobning, chikane og andet er blevet fyret/fritstillet på stribe, uden konsekvenser for hverken kolleger, mellemledere eller ledere i det offentlige.
Fagforeningerne har i mange tilfælde også organiseret lederne.
De hoveder der er rullet har været pædagoger, skolelærere, SOSU-assistenter, sygeplejersker.
På fx tandlægeskolen kom mellemledere til, der fyrede de gode IT- eksperter, for siden at hyre i det private erhvervsliv.
Alle vegne bliver mennesker udskiftet..
Om lidt med algoritmer.
Eva - vi er ikke uenige - Jeg mener bare ,at det mere er den ringe aktive deltagelse fra medlemmerne ,der er det største problem samt alle de historier om at fagforeningerne ikke gør dit og dat og "jeg" kan meget bedre selv forhandle "mig" til en god aftale for "mig selv". Det er et budskab som er stærkt udbredt . Men det skader da de svageste på arbejdsmarkedet mest og derfor forsøger jeg at råbe op hver gang de rigtige fagforeninger får kritik.
Jeg synes det er både synd og ærgerligt når folk bliver syge. Det gælder også politikere, for jeg er ret sikker på at det også på langt sigt har konsekvenser for deres karriere at vise svaghedstegn.
Politikernes privilegier med hensyn til orlov er trods alt en biting i forbindelse med Naser Khader. Hvis de Konservatives bekendelse til ytringsfrihed og demokrati - to uadskillelige størrelser - stikker dybere end en tatovering, må partiets ledelse og medlemmer overveje, om det kan rumme en person, der angiveligt har forsøgt at true kritikere til tavshed.
Hvis der stadig er nogle der fundere hvad årsagen til den stigende politeker lede i befolkningen skyldes.
Er Karder, Østergård sagerne med flere, økonomisk selvforgyldning, parti hopperri.
Nogle gode bud på årsagerne!!
I mine øjne er det meget mere ærgerligt, at et Folketingsmedlem kan finde på at true andre.
Folketingsmedlemmer bør/skal opfører sig endnu mere ordenligt end andre. Det er forkasteligt ,at nogle af dem ikke giver de korrekte oplysninger, fifler med deres landbrugsstøtte og så kan forblive på en finansministerpost , osv...... - Bare for at nævne et par sager.
Her kaldte Ninna Hedeager Olsen en kvinde for »offeret«, en mand for »gerningsmanden«, og hun omtalte episoden som en voldtægtssag. ( Berlingske)
Hedager var sygemeldt i over fire måneder og fik 100.000 kr i måneden. Eller det samme som mange mennesker tjener på mere end et år. Khader kan man ikke lide , mens Ida Auken og Eva Flyvholms sygemeldinger går under radaren. Dette er da et godt eksempel på at når det er en person man ikke sympatiserer med så er hans stresssygemelding fup og en handling der bare skal afdramatisere hans grimme handlinger, mens de andre trøstes fordi de har sådan et stressende job som for Aukens vedkommende har betydet at hun skifter til det stor regeringsparti, nu De Radikale står til at decimeres. Hvis motiver er gode eller slemme kan man jo bare gætte på.....
jens peter hansen
Kritikken gå ikke på om det er nogen "man" kan lide eller ikke lide. Den går på det uretfærdige, at der er forskelsbehandlingen. Nogle få fordele andre skal stille op til det og det med eller uden seng.
Derudover har dine nævnte eksempler ikke truet andre og da det blev kendt i offentligheden så sygemeldte sig eller bedt om at sygemelde sig.
Apropos fagforeninger, deres medlemmer eller svigtende samme, kommer jeg til at tænke på dengang HK havde et slogan, der lød: Vær solidarisk med dig selv.
Ironi? Nej, man ville hverve medlemmer.
Ja Maj-Britt - det var en til mig. Men mon ikke HK har tænkt - som du også skriver hverve medlemmer - da det vel skal forstås, som ved medlemskab står du stærkere og du gør dine arbejdskammerater stærkere.
Jo, Dorte - det var vel underforstået, som du skriver, at ved medlemskab står du stærkere og gør dine arbejdskammerater stærkere, men det kunne også umiddelbart forstås sådan, at man kun skulle tænke på sig selv. Og jeg tror desværre ikke, at kampagnen virkede, men ved det ikke.
Maj-Britt det har den nok ikke, da interessen for medlemskab har været dalene og folk har opfattet ferie/løn/osv som en selvfølge og ikke tænkt over at det var noget, der var kæmpet for og forsat skal kæmpes for.
Fri os fra levebrødspolitikere hvoraf Khader er en af slagsen. Der burde måske indføres en max. periode for politikere i folketinget. Jeg tror ganske enkelt at det går dem til hovedet og de til sidst får nogle urealistiske forestillinger om dem selv.
Dette er nu fuldskala sket for Khader som åbenbart har ment at kunne komme frem ved hjælp af bøllemetoder. Han har så desværre denne gang mødt nogle som ikke synes om hans personlige stil. Han har meldt sig syg men han trænger da vist også til psykologhjælp for at få rettet op på sit skæve selvbillede.
Med hensyn til særlige privilegier så vil jeg mene at de netop er med til at fremkalde sådanne personlighedsforstyrrelser. Så de er nok for meget til den generøse side.
Har Hedager ikke truet den frikendte voldtægtsforbryder, Dorte Sørensen ??
undskyld jeg har ikke fuldt så meget med i denne sag - men jeg har ikke hørt noget om at hun skulle ha' truet ham - han meldte sig da også selv - så han må da også selv mene at det ikke var helt i orden.
Men hvorfor bliver du ved at fremhæve denne sag - når det er et af "vore" folketingsmedlemmer, det drejer sig om. Folk som "vi" har givet medlemskab til at være med i den lovgivende forsamling - De skal om nogen opfører sig ordentligt.
Hvilket parti hopper han mon over i denne gang.
Hedager skriver selv at hendes bestræbelser gik ud på at overtale ham til at melde sig selv. Overtale står der. Hvad nu hvis han ikke gjorde det ? Han opfattede sig selv som ikkeskyldig og blev frikendt i landsretten, mens Hedager sygemeldte sig med fuld løn . Det har jeg ikke ondt af, men jeg synes ikke Khader skal jordes fordi han sygemelder sig når så mange benytter sig af samme mulighed. Khader har handlet dumt, det gør han vist ofte, men hvorfor blev der ikke hylet op da andre havde snablen nede i kassen og sygeskrev sig selv?
Selvfølgelig er der forskelsbehandling, en folketingspolitiker er valgt til at deltage i landets ledelse og er som sådan hævet over de love, høn selv er med til at vedtage eller forkaste. Kun medlemmerne i valgkredsen (og måske et vist pres fra partiorganisationen) kan udskifte vedkommende som kandidat.
Så hvis man er utilfreds med repræsentationen, må man søge indflydelse igennem et aktivt partimedlemskab. Eller selv skaffe sig stillere nok.
Eller også må man, via udenomsparlamentaristiske aktiviteter, kritisk deltagelse i de offentlige samtaler og mobilisering af lokalsamfundskræfter m.m. søge at skabe politisk pres for at der bl.a. sker en forfatningsændring i Danmark, som eliminerer de strukturer der idag baner vej for magtfuldkommenhed, magtfordrejning o.a.
Landets ledelse, som folketingspolitikere vælges til at deltage i, er i medfør af Grundloven og gældende praksis et syndigt sammenrod af lovgivende og udøvende magt, hvor diverse check and balance-mekanismer er helt eller delvist ud af kraft ... og det er en korrumpering af demokrati (som jo betyder folket styrer) at operere med et ledelsesbegreb. Valgte politikere i et demokrati er folkets tjenere; ikke ledere med særlige privilegier som vi kender det fra forretningsverdenen.
Sider