Leder

Der er brug for at tale om abort. Bare ikke på den måde, som Jens Rohde vil gøre det

Jens Rohdes indtræden i Kristendemokraterne har genstartet debatten om abort, fordi partiet vil nedbringe antallet af aborter. Retten til abort bør aldrig være til diskussion, men vi skal debattere de mange nuancer, der omgærder abortspørgsmålet
Omkring 14.000 kvinder får årligt foretaget en provokeret abort i Danmark, viser de seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen

Omkring 14.000 kvinder får årligt foretaget en provokeret abort i Danmark, viser de seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen

Indland
8. maj 2021

Siden 1973 har kvinder i Danmark haft ret til at få foretaget en abort inden udgangen af 12. graviditetsuge. Men selv om loven om fri abort snart kan fejre et halvt århundrede, blusser debatten om abort med jævne mellemrum op. 

Senest har Jens Rohdes entré i Kristendemokraterne vakt debatten om vilkårene for den fri abort til live, fordi partiet ved hans indtrædelse igen bedyrede, at de vil kæmpe for at nedbringe antallet af aborter, selv om de ikke længere vil gøre op med selve retten til fri abort.

Det affødte heftig debat på Twitter, hvor Rohde blandt andet skrev: »Vi taler politisk om det, som er det ingenting. Mange kvinder er efter en abort dybt ulykkelige,« og »Dansk Kvindesamfund taler om abort, som var det et præventionsmiddel.«

Det fik statsminister Mette Frederiksen (S) til at dele et opslag på Facebook, hvori hun skrev: »Enten er vi for. Eller også er vi imod. Der er ikke en mellemvej.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

I forbindelse med noget litteratursøgning jeg lavede vedrørende eutanasi, faldt jeg tilfældigt over en artikel (2013) af to filosoffer, Alberto Giubilini & Francesca Minerva, der har nogle ret radikale synspunkter med hensyn til abort.

Fordi »Selvbestemmelse over egen krop [dvs. den gravides] er en fundamental frihedsrettighed« synes at være en fundamental præmis for lederskribenten, finder jeg det relevant at kaste disse to filosoffer ind i debatten.

Deres artikel er på 3 tætskrevne sider, og man er nødt til at læse det hele for at forstå alle mellemregningerne. Men her er kun plads til at gengive artiklens resume (hold nu fast):

»Abort accepteres som regel også af grunde, der ikke har noget med fostrets helbred at gøre. Ved at vise, at (1) både fostre og nyfødte ikke har den samme moralske status som faktiske personer, (2) samt at det forhold, at begge er potentielle personer, er moralsk irrelevant, og (3) at adoption ikke altid er i det aktuelle menneskes interesse, hævder forfatterne, at det, de kalder 'efter-fødsels abort' (at dræbe en nyfødt), bør være tilladt i alle tilfælde, hvor abort er, inklusive tilfælde, hvor den nyfødte ikke er handicappet.«

I følge forfatterne har følgende to udsagn altså samme moralske gyldighed:

(1) Sagsbehandler til 10-uger gravid socialt udsat kvinde: »I din situation vil du ikke kunne tage vare på et barn, var det ikke bedre om du fik en abort?«

(2) Sagsbehandler på fødegangen til socialt udsat kvinde: »I din situation vil du ikke kunne tage vare på et barn, var det ikke bedre om vi aflivede dit nyfødte barn?«

Jeg skriver alene dette indlæg for argumentets skyld. Hvor vidt jeg er for eller imod filosoffernes standpunkt er i denne forbindelse irrelevant.

Helle Walther

Retten til abort er en sag mellem kvinden og hendes læge, det skal politikerne ikke blande sig i, vi har haft fri abort siden 1974.

erik pedersen, Rikke Nielsen, Estermarie Mandelquist, Inge Lehmann, Lotte Tvede, Sonja Rosdahl, Mogens Holme, D. Andersen, sys jensen, Nike Forsander Lorentsen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Arten Homo Sapiens er så rigeligt mangfoldig nok til at lade hvert eneste barn, der bliver født, være et helhjertet ønske.

Maia Aarskov, erik pedersen, Flemming Olsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

På den ene side tales der måske for lidt omkring abort. Og på den anden side mere end rigeligt og rimeligt.

Poland gik i sidste uge meget hård på en række lande - især Tjekkiet, hvor man ligefrem truede med alvorlige repressalier, hvis Tjekkiet eller andre lande foretog abort på polske kvinder.

Ifølge den polandske premierminister, er dette lige frem en overtrædelse af polandske kvinders menneskerettigheder, hvis de får foretaget abort. For herved hindrer de på ulovlig måde Poland i at øge sin befolkning.

Det med de polske kvinders menneskerettigheder, må skyldes en ganske særlig polsk logik, som kun PiS-regeringen forstår..

Inge Lehmann, Klaus Møller Kristensen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Skulle vi nu ikke være enige om at landet hedder Polen og en indbygger hedder en polak, med tryk på sidste stavelse. I 60'erne tog danske kvinder til Polen og fik foretaget abort. Verden forandrer sig. Ikke altid til det bedre

Maia Aarskov, Bjarne Hosbo Poulsen, Inge Lehmann og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Retten til Liv er funderet i religiøse dogmer frem for naturvidenskabelig viden.
Jeg syntes at det er fundamentalt forkert at en religiøs funderet forening insisterer på at være det talerør til gravide.

Dette er lige fra kilden: Retten til liv
"Giv de ufødte retten til liv"
"Et menneske er et menneske helt fra undfangelsen og har værdi alene ved at være til".
"Retten til Liv kæmper for et samfund, der beskytter alle mennesker, også de allermest sårbare – de ufødte". My God!

Anders Hüttel

Der er også de spontane aborter, 10 til 35 procent, hvor barnet udstødes af kroppen. Biologien/kroppen kan også vurderer når et liv er uværdigt.

Anders Hüttel

Hvorfor har man en kristen organisation og ikke en sundheds organistion til at indformere gravide som vil have foretaget en provokeret abort?

Har kvinder dermed en uindskrænkede ret?
Hvad pokker er det for et samfund som nærmest har Polens politik i ryggen overfor gravide?

Anders H: det burde være forbudt, religion har intet at skaffe i den virkelige verden.

Det er enhver religions ret at forholde sig til livet også det ganske konkrete og virkelige - at påstå alt andet er vås - om man kan lide denne ret, må man afgøre med sig egen overbevisning.

Maia Aarskov

Utroligt, så mange MÆND, der vil forbyde provokeret abort. -og forresten har vi været for mange på denne planet i flere generationer. Vi ødelægger alt omkring os, for 'her kommer vi' og vi har AL ret på jorden. Nu får vi pandemi efter pandemi og kan slet ikke forstå hvad der har ramt os. Det er såmænd bare naturen, der omsider bider fra sig.