Leder

Landsretsdom om coronastrafskærpelse må til Højesteret

Østre Landsret har med en opsigtsvækkende dom afvist at anvende den mulighed for dobbeltstraf, som blev hastegennemført for et år siden. Men landsretsdommen er så kortfattet og nærmest intetsigende, at der er behov for, at sagen kommer for Højesteret, så retstilstanden bliver lysende klar for alle
Sagen om en mand, der i marts i byretten blev idømt dobbelt straf for stenkast mod politiet under en Men in Black-coronademonstration, bør prøves i Højesteret, efter at Østre Landsret har afvist at anvende den mulighed for dobbeltstraf, som blev hastegennemført for et år siden.

Sagen om en mand, der i marts i byretten blev idømt dobbelt straf for stenkast mod politiet under en Men in Black-coronademonstration, bør prøves i Højesteret, efter at Østre Landsret har afvist at anvende den mulighed for dobbeltstraf, som blev hastegennemført for et år siden.

Emil Agerskov

Indland
27. maj 2021

En opsigtsvækkende dom blev for en uge siden afsagt af Østre Landsret og offentliggjort onsdag. Den omstøder byrettens tidligere anvendelse af en omstridt tilføjelse til straffeloven, som er forholdsvis ny og derfor ikke tidligere har været prøvet ved en landsret.

Kort fortalt handler sagen om en ung mand, der i marts i byretten blev idømt dobbelt straf for stenkast mod politiet under en Men in Black-coronademonstration i København tilbage i januar. I hans sag havde byretten – foruden i syv tilsvarende sager – anvendt den tilføjelse, som kom ind i straffeloven for godt et år siden. Tilføjelsen, som er kendt som § 81 d, muliggør dobbeltstraf, hvis en forbrydelse »har baggrund i eller sammenhæng med COVID-19-epidemien i Danmark«, som det hedder.

Det opsigtsvækkende ved Østre Landsrets dom er, at fire ud af seks dommere og domsmænd afviser at anvende § 81 d. De nedsætter derfor straffen til den unge mand til ti måneders fængsel. Men dommen er også opsigtsvækkende, fordi landsretten ikke udførligt begrunder, hvorfor dommerflertallet mener, at strafskærpelsen ikke skal anvendes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Strafskærpelsen er et godt eksempel på lovgivning, der er indført over hals og hoved og slet ikke tænkt igennem. Den bør snarest afskaffes.

ingemaje lange, Peter Beck-Lauritzen, Sune Troelstrup, Ib Gram-Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Problemet ser ud til at være den brede formulering om"baggrund i eller sammenhæng med COVID-19-epidemien i Danmark." Hvis man erstatter den for eksempel med, at straffen kan skærpes, hvis en forbrydelse "har til hensigt at sikre sig uretmæssig vinding på baggrund af COVID-19-epidemien eller åbenlyst skaber eller øger skade eller fare for skade for andre fra COVID-19", vil f.eks. stenkast mod politiet ved en demonstration, der drejer sig om COVID-19 ikke kunne give skærpet straf. Hvis man kun vil ramme folk, der uretmæssigt vil berige sig på støtteordningerne, kan man nøjes med de første 12 ord.

Christian de Thurah, Peter Beck-Lauritzen og Sune Troelstrup anbefalede denne kommentar