Leder

Det ligner et opgør med hockeystaven: Den nye aftale om klimamål for 2025 er en grøn sejr

Den nye aftale om reduktionsmål for 2025, som regeringen fredag lavede et smalt forlig med sine støttepartier om, er et skridt fremad: Den forpligter os til at reducere mere nu og udskyde mindre til senere
Aftalen om at reducere vores udledninger med 50 til 54 procent i 2025, som regeringen fredag indgik med støttepartierne, er en væsentlig klimasejr. Regeringen havde spillet ud med et reduktionsmål på 46 til 50 procent, men sagde, at de blevet klogere under forhandlingerne.

Aftalen om at reducere vores udledninger med 50 til 54 procent i 2025, som regeringen fredag indgik med støttepartierne, er en væsentlig klimasejr. Regeringen havde spillet ud med et reduktionsmål på 46 til 50 procent, men sagde, at de blevet klogere under forhandlingerne.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
8. maj 2021

Venstrefløjen, klimabevægelsen og de grønne aktivister har under denne regering fået et nyt fjendebillede: hockeystaven.

Den er en metafor for regeringens strategi til at nå målet om at reducere vores udledninger med 70 procent i 2030, som groft sagt betyder, at vi ikke skal reducere drastisk i denne valgperiode, men først accelerere den grønne omstilling i slutningen af årtiet:

»Vi vil lægge op til den fornuftige vej, hvor teknologi og udvikling bringer os i mål i stedet for, at vi her og nu træffer unødigt dyre beslutninger,« som finansminister Wammen har forklaret: »Skal vi gribe det her rigtigt an, gør vi klogt i at vente med visse tiltag til senere i perioden, hvor vi kan få det til en mere fornuftig pris.«

Der er tre grunde til, at den tilgang er uhensigtsmæssig. Effekterne for klimaet bliver for det første større og mere uoverskuelige, jo længere vi udskyder reduktionerne. For det andet satser vi med den tilgang vores indsats for fremtidens klode på teknologier, vi endnu ikke har udviklet.

Og for det tredje udnytter vi ikke det momentum og den tillid til politikerne, som de aktivistiske unge og de engagerede grønne fik efter det forrige folketingsvalg. Risikoen er, at de ikke uden grund mister troen på, at vores politiske system kan realisere fælles mål.

Flere reduktioner nu

Netop derfor er den aftale om at reducere vores udledninger med 50 til 54 procent i 2025, som regeringen fredag indgik med støttepartierne, en væsentlig klimasejr. Regeringen havde spillet ud med et reduktionsmål på 46 til 50 procent, men sagde, at de blevet klogere under forhandlingerne.

Det kan enten læses som en imponerende erkendelsesproces eller vilje til at give sit parlamentariske grundlag en offentlig triumf. Konsekvensen er under alle omstændigheder, at regeringen forpligter sig til at finde flere reduktioner nu og udskyde færre til senere.

Det ærgerlige er, at de borgerlige ikke kom med i aftalen, så vi denne gang får et smalt parlamentarisk fundament for det, der må blive en bred indsats.

Det nye mål er offensivt, men dog hverken revolutionært eller utopisk. Det svarer til, hvad Klimarådet anbefaler. Klimabevægelsen kan i dag glæde sig over, at det offentlige pres har virket. Men allerede fra i morgen fortsætter indsatsen, for der er stor forskel på 50 og 54 procent.

Klimakampen vindes ikke én gang for alle – den fortsætter på alle niveauer. Men vi har fået et skridt fremad, som må inspirere bevægelsen og give mening til projektet: Det ligner et opgør med hockeystaven.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Holger Skjerning

De nye delmål er kun nogle tal på et stykke papir! - Energistyrelsen har nemlig beregnet, at når man medregner, at den kraftigt voksende import af varer fra Østen, især Kina, udsender så meget CO2, at reduktionen siden 1990 kun er 25 %, hvor regeringen troede, vi havde reduceret 37,5 % .... - ja, så er konklusionen, at vi slet ikke kan nå de berømte 70 % i 2030. - Så de nye delmål har ingen mening - objektivt set.
Spændende at se, hvad Klimarådet nu melder ud.

Holger Skjerning

PS. Jeg savner en kommentar fra Dan Jørgensen!
Jeg tror, han vil svare, at nu skal man ikke komme og være negativ, når der endelig er lavet en rigtig studehandel. Godt nok ved vi slet ikke, hvordan vi skal opfylde de nye krav, men hvis vi er positive og arbejder sammen, så skal det nok gå. Og husk, at at al rom ikke blev drukket på en dag. (;-)