Leder

Med Lukasjenkos flykapring står behovet for et stærkere internationalt samfund soleklart

Kapringen af et Ryanair-fly med aktivisten Roman Protasevitj om bord er blot ét af mange eksempler på transnational undertrykkelse i de seneste år. Men det internationale samfund mangler muskler til at tackle problemet
Demonstranter er på gaden foran den belarussiske ambassade i protest mod fængslingen af den den 26-årige politiske aktivist Roman Protasevitj og hans kæreste, efter at et Ryanair-fly forleden blev kapret af belarussiske militærfly.

Demonstranter er på gaden foran den belarussiske ambassade i protest mod fængslingen af den den 26-årige politiske aktivist Roman Protasevitj og hans kæreste, efter at et Ryanair-fly forleden blev kapret af belarussiske militærfly.

AA/ABACA

Indland
27. maj 2021

I mandags blev det internationale samfund igen mindet om, at et sted i Europa er ved at udvikle sig til et nyt totalitært samfund. Et Ryanair-fly blev kapret af belarussiske militærfly, og da det landede i hovedstaden Minsk, blev den 26-årige politiske aktivist Roman Protasevitj og hans kæreste hevet ud og sat i fængsel.

Kapringen blev fordømt af flere statsledere i EU, der anklagede Belarus’ leder, Aleksandr Lukasjenko, for at overtræde reglerne i internationalt luftrum og bruge undertrykkende midler.

På landjorden i Belarus kommer der ugentligt utallige meldinger om vilkårlig vold og arrestationer. For eksempel er det nu kommet frem, at man i fængslerne syr gule lapper på de politiske fangers tøj, der som konsekvens får en hårdere behandling.

Og i sidste uge fik det, der må betegnes som et regulært voldsregime, endnu friere tøjler. Lukasjenko underskrev en lovpakke, der fritager politiet for straf, hvis man skyder eller skader demonstranter. Klarere opfordring fås næppe til de politimænd, der før har været tilbageholdende med tævene.

Belarus er således rykket dybere ind i diktatur-kategorien i dette forår.

Lukasjenko forhøjer indsatsen

Men selv om undertrykkelse er blevet et almindeligt værktøj for det belarussiske styre, er kapringen af Ryanair-flyet alligevel særlig. Med den forhøjer Lukasjenko indsatsen over for to internationale aktører.

Belarus har tidligere befundet sig ganske godt i sin midterposition mellem Vesten og Rusland. Begge parter har haft ideologisk og strategisk interesse i at få Belarus ind i deres fold, og det belarussiske styre har gennem årene brugt dette i forhandlinger med sine to store naboer.

Enkelt sagt: Over for Rusland gjaldt det blot om at nævne demokrati og nye EU-visioner, så gled forhandlingen nemmere. Omvendt har udsigterne til et russisk kontrolleret Belarus, der lå lige op til tre unionslande, givet EU nervøst pandesved.

Den taktikmulighed er nu definitivt taget af bordet for det belarussiske styre. Præsidentvalget i august har udfordret Minsk-regimets forhold til Vesten til det yderste, og kapringen af et fly med 171 EU-borgere sætter nok det sidste punktum i det kapitel.

Tilbage ved Belarus’ forhandlingsbord sidder nu Rusland. Her står man indtil videre bag Lukasjenko, også når det gælder kapringen af Ryanair-flyet:

»Vi taler for ikke at bedømme situationen overilet, ikke i en fart, men på baggrund af al den tilgængelige information, især siden repræsentanter fra det belarussiske udenrigsministerium har lavet en detaljeret redegørelse,« udtalte Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, tirsdag på et pressemøde.

Hvorfor bakker Rusland op om den belarussiske leder?

Én mulighed er, at man er bange for fremtiden i Belarus uden Lukasjenko – for en ny vestligt støttet regering eller en sejr for den demokratiske folkebevægelse, der kan inspirere russerne til ligeledes at kræve mere demokrati.

En anden mulighed er, at Rusland med sin kontrol over den ’gale’ Lukasjenko har fået et kort på hånden i international sammenhæng. I starten af juni skal Putin for eksempel mødes med den amerikanske præsident Joe Biden, som netop er interesseret i, at der bliver lagt låg på Lukasjenko.

Rusland smider trumf

»Belarus’ tvungne omdirigering af en kommerciel Ryanair-flyvning, der rejser mellem to EU-lande, og efterfølgende fjernelse og anholdelse af Roman Pratasevich, en hviderussisk journalist, der rejser i udlandet, er en direkte krænkelse af internationale normer,« hedder det i en officiel udtalelse fra præsidenten.

Rusland har dog allerede smidt en trumf: Under sit pressemøde nævnte Sergej Lavrov en hændelse fra 2013, hvor den tidligere bolivianske præsident Evo Morales’ fly blev tvunget til at lande i Wien, da amerikanske efterforskere troede, at whistebloweren Edward Snowden var med om bord.

Diskussion mellem to stormagter kommer dog næppe til at løse det problem, som en statssanktioneret flykapring i internationalt luftrum udgør. I de seneste år har der netop været mange eksempler på, at mennesker i eksil bliver forfulgt af deres hjemland. En rapport fra organisationen Freedom House har således kortlagt 608 beviser på ’transnational undertrykkelse’ siden 2014.

Lige nu matcher det internationale system ikke den udfordring. I sagen om Ryanair gælder det blandt andet FN’s luftfartsagentur ICAU.

Efter flere år med global Trump-inspireret protektionisme er der derfor behov for at styrke det internationale retssystem – hvad enten det i øvrigt gælder overskridelse af konventioner i øst eller vest.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Olaf Tehrani

Nå ja! Sagen om kapringen af Evo Morales' fly. Den havde vi jo næsten glemt...

Anders Graae, Espen Bøgh, Peter Beck-Lauritzen, Ole Svendsen, Jan Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Sagen om Evo Morales viser ved hurtig søgning at den bl.a. er blevet dækket i The Guardian, New york Times, Berlinske, Information, Tv2, Sjællandske nyheder, avisen.dk osv. og også med kritiske indlæg om hændelsen.

Det samme gør sig gældende ved den nuværende hændelse med Ryanair flyet, her hører man også i medierne fra begge sider.

Espen Bøgh, Sören Tolsgaard, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Hansen og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar

Ja, ud over Evo Morales-sagen, minde det også lidt om amerikanernes extraordinary rendition-program (var det under Obama?), der sendte mennesker, amerikanerne havde bortført, i militærfly fra land til land for at ende i Guantanamo-lejren. Der var bortførte mennesker på en grønlandsk lufthavn dengang.

Palle Yndal-Olsen, Espen Bøgh, John Andersen, Daniel Joelsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Ida Sparre-Ulrich

Aleksander Lukasjenko holdt i går en tale i Belarus' Parlament.

Lukasjenko forklarede, at han ikke havde anet, at Roman Protasevich og Sofia Sapega var ombord på det tilbageholdte RyanAir fly, da han sendte 2 MIG-27 jagere i luften, for at tvinge flyet til Minsk, da der var meldt om bomber om bord.

Flyet var godt nok tættere på destinationsluftshavnen i Vilnius; men sådan er der så meget.

Ifølge den oprindelige meddelelse fra de belarussiske myndigheder havde piloterne giver denne besked om bomber om bord til den belarussiske flyveledelse.

Mystisk nok kunne samtalen imellem cockpitet og flyveledelsen ikke findes på noget bånd - hverken i flyveledelsen eller i flyet; men det viste sig så, at meddelelsen om bomberne var kommet direkte til de belarussiske myndigheder, der så havde sat foranstaltningerne i værk. Kilden er uoplyst, som så ofte i disse sager.

Efter grundig undersøgelse i Minsk Lufthavn viste det sig, at meddelelsen om bomberne var ukorrekt - der var ingen bomber om bord på flyet, som herefter kunne sendes videre til Vilnius.

Til gengæld viste det sig overraskende, at Roman Protasevich og hans kæreste Sofia Sapega var passagerer på flyet. De 2 mennesker havde længe været efterlyst af de belarussiske myndigheder grundet anklager om terrorisme, hvorfor begge blev anholdt.

Både Roman Protasevich og Sofia Sapega har efter afhøring erkendt deres skyld og aflagt fuld tilståelse på TV, så der er nu banet vej for en hurtig rettergang, der vil blive afviklet som en tilståelsessag.

Al Jazeera viser tilståelserne og Lukasjenkos tale:

https://www.youtube.com/watch?v=UNxvvVIctBQ

Tommy Clausen, Sören Tolsgaard, Peter Beck-Lauritzen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

En fan af den Engelske Skole indenfor international politisk teori?

https://www.oxfordhandbooks.com/view/10.1093/oxfordhb/9780199604456.001....

Carsten Hansen

Kapring er det helt rigtige ord.
Kapring af et fly med masser af uskyldige mennesker ombord.
Hårde sanktioner er givet og tak for det.
Gerne flere hvis diktatoren ikke forstår budskabet.

Tommy Clausen, Espen Bøgh, Thomas Bindesbøll, Sören Tolsgaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Lovløsheden breder sig i luftrummene, foruden ovennævnte, erindrer jeg tiltagene for at fange Snowdon, ifald han skulle forbi Kastrup! Et skråplan, men ingen gør noget ved det! National himmel-terrorisme er derfor tilladt!

Sören Tolsgaard

Torben Lindegaard -

Jo tak, tilståelser kan hurtigt fremskaffes med de metoder, som Lukasjenko har kopieret efter Stalin. Det bliver også lige nævnt, at en anden politisk fange nylig er død af uransagelige grunde. Tag den, alle dissidenter ...

Og så truer Lukasjenko ifølge Al Jazeera (fremgår ikke af videoen, men af teksten) med at oversvømme Europa med narkotika og terrorister. Hvilket i sig selv synes at være tilstrækkelig grund til - udover flyveforbuddet - at optrappe kontrollen langs grænserne mod Belarus.

Samtidig modtager Litauen, Polen og Ukraine villigt belarusiske flygtninge efter princippet om asyl i nærområderne. Der er nære relationer og før eller siden vil situationen i Belarus antagelig udvikle sig til det bedre.

Foreløbig holder Europas sidste diktator og hans håndlangere belaruserne i et jerngreb, som martrer dette allerede hårdt prøvede folkeslag.

Tommy Clausen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Lindegaard, Thomas Bindesbøll og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

@Johan Kirk Men på trods af omtale og nyheder valgte en håndfuld EU lande at spærre luftrummet for en præsident uden efterfølgende repressalier. Jeg læser også i de tidligere artikler, at daværende vicepræsidenten Joe Biden truede flere lande i Mellemamerika med at tage imod Snowden.

I dette perspektiv er Lukasenko blot en simpel diktator.

Tommy Clausen, Peter Beck-Lauritzen, Jan Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Daniel Joelsen. Min pointe er at der faktisk skrives om fx Morales eller Ryanair flyet i vestlige medier, på trods af påstande om det modsatte, også med indlæg fra begge parter i konflikten. Er det også tilfældet for den hviderussiske eller russiske presse i dette tilfælde?

Sören Tolsgaard, Peter Høivang, Thomas Bindesbøll og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Olaf Tehrani 27. maj, 2021 - 08:34

Der blev ikke kapret noget fly ved den lejlighed. Et fly blev nægtet gennemrejse, en gruppe lande lukkede på forhånd deres luftrum, det var alt. Der blev ikke sendt militærfly på vingerne for at tvinge det ned, og der blev ikke lavet tilfangetagelser. Der blev ikke efterfølgende bragt en forslået politisk fange på TV med falske tilståelser. Jeg ønsker ikke at lyde belærende - men nogle folk hér gør det ikke ligefrem nemt at undgå.

Hvorfor bruger folk deres gamle kæpheste til at lave indlysende tåbelige analogier i en situation, hvor det først og fremmest gælder om at støtte frie valg og bekæmpe politisk motiveret politivold.

Sådan kan man jo forsvare, bagatellisere eller relativisere alting.

Eksempel: Hvem opfandt koncentrationslejrene som system? Det gjorde Storbritannien i Boerkrigen i starten af 1900-tallet. Anslået over 26.000 sydafrikanske kvinder og børn døde i de lejre.

Skal man så virkelig til, hver gang talen er om holocaust eller gulag, at få stukket relativiserende i næsen: "nå, men var der for resten ikke også noget med britiske KZ-lejre i Boerkrigen ... ?" Nej, det skal man ikke, i hvert fald ikke hvis man ønsker at føre en meningsfuldt samtale mellem voksne mennesker. Må vi ikke nok blive fri for den slags idiot-analogier, er det virkelig for meget at bede om!

Sören Tolsgaard, Jørgen Larsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

Anders Thornvig Sørensen - Tak for den opsang. Der er VIRKELIG nogle, som bør stramme sig lidt an. Man bliver undertiden træt af det velkendte what about retorisk kneb. Det er spild af tid, overbeviser ingen og virker tydeligvis ikke i dette forum.

Jørgen Mathiasen, Carsten Hansen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Desværre er der mange der hopper på vognen.
Hvis man læser de andre tråde om emnet så er disse trolle i gang der også.

kjeld hougaard

Det overraskende er måske ikke denne grusomme diktators kvaliteter og handlinger på dette område (og dog – havde han hjælp?). overraskelsen er det danske stammefolks reaktion: naivitet og selvgodhed. Frankrig og USA mislykkedes fjerne den kommunistiske diktatorer Ho Chi Mihn og Kim Il-sun, med efterfølgere. Og til trods for Danmarks hær indtræden på verdens krigsskuepladser lykkedes vi heller ikke med ”Talibanerne” og vi kan ikke udsulte kommunisterne i Cuba efter at have forsøgt i over 50 år. Men vi lykkedes dog – mod international lov – at fjerne ligeså grusomme statsledere: Hussein i Iraq [hvor den danske arme nu har ansvaret for at etablerer en national enhedshær – hvordan går det med den? (va’ mæ’ en lille notits i avisen? – det er danske skattepenge!) og Gadaffi i Libyen. Så Lukasjenko ved hvordan vi tænker. Når vores styrker nu kommer hjem fra Mali og Afghanistan, hvor de dræber de jihadister de kan finde, så må Lukasjenko måske tænke på at komme op af stolen? Måske skal vi fjerne en seneste Mali diktator først, og på vejen hjem Nobel fredspris vinder Ahmed i Etiopien (genoside)? Ingen læser behøver føle sig krænket – vi ER sådan, siden altid: vi vil bestemme hvordan verdens folk skal leve, det er i generne. Selv kan jeg ikke spille klaver, intet at skamme sig over, selvindsigt har jeg dog. Thales?:”kend dig selv”.

Espen Bøgh

Javist er det forkert at bringe et fly ned via en flykapring med truslen om at skyde flyet ned, af de kampfly man havde sendt op efter ruteflyet.

Vi må bare ikke glemme at det var Amerika der viste vejen med nedbringelsen af Bolivias præsidentfly over Østrig for nogle år siden, - det blev reelt tvunget ned med en falsk begrundelse, og såvel Frankrig og Spanien var medløbere i den sag, ved ikke at tillade overflyvning.

Amerika spiller et dobbeltspil når de optræder som verden moralske vogter, og samtidig er de første til selv at udføre eller få udført - by proxy, en flykapring som den Bolivias præsident var ude for som beskrevet.

Formålet var fuldstændig det samme Amerika ville med kapringen af Bolivias præsidentfly, og det fly som Belarus præsident beordrede - fangen en eftersøgt person i Belarus og i Østrig var det Edvard Snowden.

Det ene retfærdiggøre ikke det andet og vice versa, - for sådan optræder en moralistisk stat ikke - og slet ikke en verdensleder, - den slags hører diktatorer til!

Jørgen Mathiasen

Der er åbenbart nogle, som ikke har fået revet Berlinmuren i hovedet ned endnu.

Sören Tolsgaard

kjeld hougaard -

DK har (med større eller mindre berettigelse) deltaget i internationale aktioner, som regel foranlediget af politiske beslutninger, sjældent af folkeligt engagement eller indsigt.

Trangen til at løse andres problemer er ikke, hvad der rører mig i denne sag. Det er snarere bevidstheden om, at tusinder er interneret, fængslet eller banket til tavshed i de egne af Europa, hvor Hitlers og Stalins tropper udvekslede forsonlige håndtryk efter Polens tilintetgørelse i 1939.

Consequences in Finland, Poland, the Baltic States and Romania
https://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact#Consequenc...

Hvad kender vi til det jerngreb, som Belarus er viklet ind i? Lukasjenko vinder valg efter valg, mens ungdommen søger exil. Og dette imens coronaepidemien når nye højder, hvor Lukasjenko har påstået, at den ikke eksisterede.

Østeuropa har næppe glemt årene under sovjetisk herredømme og står nu samlet i ønsket om, at også Belarus må tilkæmpe sig frihed.

Og selvfølgelig håber jeg, at folkeligt pres rydder Lukasjenko og hans håndlangere af vejen på trods af overvældende 'valgsejre' og dissidenters brødefulde tilståelser i stil med sovjettidens skueprocesser.

Why Lukashenko diverted a plane to catch Belarusian blogger
https://www.dw.com/en/why-lukashenko-diverted-a-plane-to-catch-belarusia...

Belarus plane: Who is Russian student Sofia Sapega?
https://www.dw.com/en/who-is-sofia-sapega-girlfriend-of-belarusian-blogg...

Torben Lindegaard

@Sören Tolsgaard 28. maj, 2021 - 12:56

"Lukasjenko vinder valg efter valg ...."
citat fra læserbrev

Spis nu brød til !

Sören Tolsgaard

Torben Lindegaard -

Lukasjenko blev valgt som præsident i Belarus i juli 1994.

Siden sin første valgsejr, har han genopstillet ved alle følgende præsidentvalg, som han har vundet. Den 9. august 2020 blev Lukashenko valgt til sin sjette valgperiode som belarisisk præsident.

Lukasjenko har snart regeret 27 år. De fleste belarusere har aldrig oplevet, at verden kan være anderledes. Men naturligvis, despotiske præsidenter er ofte så magtfulde og langtidsholdbare, at de ikke har nogen udløbsdato.

Carsten Hansen

Måske mener folk at Lukasjenko ikke har vundet ret meget men snydt sig til det hele.?
Som Putin, Assad og andre livstidsregenter (der åbenbart nyder stor opbakning her på tråden

Ethvert folk burde have retten til frit og fair at kunne vælge de mennesker der skal stå i spidsen.
Er man endda personer der går ind for rotationsprincip/begrænset valgperiode for politikere, så kan det undre endnu mere at man ikke tager klar afstand.
At gemme sig ind under at folk nok gerne vil leve med livstidspræsidenter da de trives bedst med dette, virker på mig som et selvbedrag.

Jan Fritsbøger

jeg tror mange tager klar afstand, men samtidig ikke er med på vestens ret til at bestemme og diktere "sandheden" at tage klar afstand behøver ikke betyde at man bifalder direkte fjendebilleder og drakoniske tiltag som kun kan optrappe og skabe mere konflikt, men du skyder som sædvanlig folk noget i skoene her,
og faktisk er der vist ikke mange lande, hvor folket frit og fair kan vælge deres ledere, dertil er pengemagten og propagandaen for massiv,
men du har da ret i din sidste bemærkning om selvbedrag, det er jo også selvbedrag når vi vælger at tro på de politikere, som tilsyneladende kan give os personlige fordele overfor visse andre,
( især ) borgerlige politikere lyver og dem som mener løgnene er til deres egen fordel vælger så at kalde løgnene sandheden, og så er det lige meget om løgnene handler om "de fremmede", om skattelettelser for de mest velstående, eller nødvendigheden af vækst.