Eksperterne i Klimarådet må næsten have trukket lidt på smilebåndet, da regeringen onsdag præsenterede sit nye klimaudspil for landbruget.
For knap et år siden affejede klimaminister Dan Jørgensen (S) Klimarådets forslag om en CO2-afgift i landbruget. En sådan afgift ville ifølge rådet være et vigtigt skridt på vejen mod Danmarks mål om 70 procent reduktion frem mod 2030. Men forslaget var »fantasiløst« og en »Georg Gearløs-agtig model«, sagde ministeren til Børsen.
Onsdag kunne eksperterne i Klimarådet så se Dan Jørgensen og tre andre ministre præsentere et udspil, hvor langt størstedelen af reduktionerne i landbruget skal findes ved hjælp af usikre teknologiske løsninger. Teknologierne er stadig umodne, og der er endnu ingen plan for, hvordan løsningerne skal implementeres, eller hvordan regeringen vil sikre sig, at landmændene gør brug af teknologien.
Dét kan man da kalde for en Georg Gearløs-model.
Desværre har det vist sig at være en generel tendens i regeringens udmøntning af sine ellers ambitiøse klimamålsætninger. Hver gang det bliver svært, vælger regeringen at satse på teknologiske fix i fremtiden fremfor at benytte de kendte virkemidler, som allerede eksisterer i dag.
Høj risiko
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) opsummerede det fint i et interview med Ritzau forud for præsentationen af landbrugsudspillet:
»Vi har set på mange forskellige områder, at når man først begynder at blive konkret, så er det utroligt svært at nå de her ting.«
Dan Jørgensen har kaldt regeringens tilgang til klimaet en hockeystavsmodel, hvor det store knæk på kurven først kommer på længere sigt.
Men med så stor usikkerhed om løsningernes potentiale skal vi altså både være Georg Gearløs og Fætter Højben, hvis vi skal nå 2030-målet.
Klimarådet fældede i februar dom over regeringens hidtidige klimaindsats. Her lød det, at størstedelen af regeringens tiltag »er baseret næsten udelukkende på initiativer, der endnu ikke er konkretiserede«, og som for det meste er »forbundet med høj risiko«. Regeringen mangler altså at levere håndgribelige løsninger, der med sikkerhed virker i dag og ikke måske og i morgen.
Regeringen må vise, at den er villig til at lytte til sine egne rådgivere i Klimarådet og sætte handling bag de flotte ord om en grøn omstilling. Ellers bliver det lige lovlig Georg Gearløs-agtigt.
Hockeystaven er ikke en plan. Det er en undskyldning.
Regeringen er total ligeglad med klimaet. Det er kun stemmer der tæller og de ligger efter sossernes mening bedst ved ikke at genere nogen.
Man er fortsat verdensmester i varm luft.
Gad vide om de ærede ministre selv tror på det .. sådan oprigtigt altså.
Hvis ikke det var / er så seriøse emner; klima og biodiversitet, kunne man fristes til at more sig over de ærede ministres lettere enfoldige bortforklaringer
Mvh Hanne Pedersen
Det synes mig, det er chikane af den uforlignelige opfinder Georg Gearløs.
Er det ikke snarere en studehandel med Sorte Slyngel vi er ude i ?
Tænk at vi overhovedet har en siddende minister der refererer til Andeby. Det er da lidt pinligt.
Mvh Hanne Pedersen
Tja, Hanne, når vi nu bor i en andedam, som de såkaldte 'ansvarlige' politikere søger at forvandle til verdens navle i vælgernes øjne, så forekommer sammenligningen med Andeby pludselig meget relevant ;-)
Eva; det var min tanke ;- )
Men så slog det mig; er det mon fordi ministeren ikke er nået længere end til at læse Jumbo bøger ???
Mvh Hanne
Det er forfærdeligt det der sker.
Regeringen fik min stemme netop for at rette op på mange års fejlslagen energi og miljøpolitik.
For nylig kørte jeg fra Århus til Fjerritslev.
Vi kørte i en stank af Ammoniak og gylle hele vejen. Det var skrækkeligt.
Regeringen ligger under for et Landbrug som er ødelæggende for fremtiden.
Et Erhverv der er dybt forgældet og kun holdes oppe af skattekroner.
Et Erhverv vi sagtens kan være foruden.
Regeringen bør gå af for at begå denne forbrydelse mod fremtidens generationer
Socialdemokratisme går ud på at gøre kagen større - altid.
Så undgår de at skulle taget noget fra nogen - landmænd, kapitalister, hvem som helst.
Nu er vi så i en situaltion hvor kagen skal gøres mindre.
Det er umuligt for en socialdemokrat. Tanken findes ikke.
Et opgør med kapitalmagten er umuligt
Det er deprimerende at Dan Js og regeringens argumentation synes at vinde gehør hos en stor del af befolkningen. Man spekulerer åbenlyst og skamløst i at appellere til de (store) dele af befolkningen for hvem det gælder at de ikke vil give afkald på noget i deres adfærd selv om de er klar over at det er nødvendigt for fremtidens velfærd og overlevelse. Skamløst klamrer den politiske ledelse sig til magten vha løgn og manipulation. I den sidste ende er det dog borgernes ansvar hvilke politiske ledere vi har, og man kan roligt sige at denne regering er en skamstøtte for et kortsynet, kynisk, materialistisk og mentalt dovent folk der ikke vil få sine efterkommeres respekt, men kun foragt.
Fæ dør, Frænder dør,
ogsaa du skal dø,
Eftermælet aldrig dør
om, hvad vel er endt.
Der er ingen forskel på miljøpolitikken med en socialdemokratisk eller en borgerlig ledet regering. Begge lejre følger den neoliberalistiske plan, som går ud på forhaling og at lade det være op til markedet at løse alle problemer - selvfølgelig hjulpet af staten som investor i form af tilskud eller skattenedsættelsert som er helt rentefri og gratis. Derfor vil de heller ikke indføre skatter eller andet der kan stå¨i vejen for markedets nteresser.
Vi befinder os på Tinanic og har kurs direkte mod isbjerget, lad blot orkestret spille.
Det er stadig penge der er målet og mennesket der er midlet, hvor det burde være mennesket der var målet og pengene midlet.
Det er som jeg tidligere har været inde på de sociale evner der er mangel på og som i sidste ende kan afslutte menneskets epoke på den blå planet. Dan Jørgensen og co. er en flok kujoner der klæber sig til ministertaburetterne ligesom deres kolleger i blå blok. Demokratiet i nuværende udgave har spillet fallit. Og det har vores politikkere et særligt ansvar for uanset hvor på det politiske spektrum de befinder sig. Hvad nytter det at stemme hvert fjerde år - når der helt tydeligt ikke er noget alternativ.
Vi skal have et opgør med den neoliberale dagsorden som fik startskudet med Thatcher og Reagan tilbage i 1980, og som siden blev videreført af demokraterne med Bill Clinton og Obama-administrationerne i USA, og Blair og Brown med den 3. vejs politik i UK. Herhjemme indført af Nyrup Rasmussen og videreført af Thorning regeringen. Vi har brug for et opgør med denne politik som har vist sig at være forfejlet. Og det ser altså ikke ud til at denne regering vil ændre på noget så hvad bliver det næste.
Man skulle jo bare lytte til tilfældige menige borgere, der har fået lidt flere forskningsresultater formidlet, og så diskuteret sig til enighed igennem ½ år.
95 % stemte for Co2 afgifter. Og har mange flere klima- kloge betragtninger end vores levebrødspolitikere. Bare deres synspunkter dog ville blive taget alvorligt.
Problemet med os vælgere er nok, at vi ikke er oplyste nok, eller lader os for let manipulere.
Deyr fé, deyja frændr,
deyr sjalfr it sama,
en orðstírr deyr aldregi,
hveim er sér góðan getr.
Deyr fé, deyja frændr,
deyr sjalfr it sama,
ek veit einn, at aldrei deyr:
dómr um dauðan hvern.