Leder

Sygeplejerskernes mæglingsforslag kan på sigt løse problemet med ulige løn til kvindefag

Hvis medlemmerne stemmer ja til tirsdagens mæglingsforslag mellem sygeplejerskerne og arbejdsgiverne, bliver det op til regeringen at nedsætte en komité, der skal undersøge de ulige lønforhold til kvindefag i det offentlige. Det kan være vejen til en løsning på det ligelønsproblem, som i årtier har skæmmet det offentlige område
En sygeplejerskekonflikt under den største sundhedskrise i nyere tid er afværget, hvis mæglingsforslaget mellem sygeplejerskerne og arbejdsgiverne går igennem ved urafstemning.

En sygeplejerskekonflikt under den største sundhedskrise i nyere tid er afværget, hvis mæglingsforslaget mellem sygeplejerskerne og arbejdsgiverne går igennem ved urafstemning.

Thomas Vilhelm

Indland
20. maj 2021

En sygeplejerskestrejke er indtil videre udskudt. Tirsdag nåede parterne frem til et mæglingsforslag i Forligsinstitutionen, som Dansk Sygeplejeråd, Radiograf Rådet og arbejdsgiverne har sagt ja til. Mæglingsforslaget skal nu sendes til urafstemning, og stemmer medlemmerne ja, så er en sygeplejerskekonflikt under den største sundhedskrise i nyere tid afværget. Og det er et vigtigt første skridt.

En konflikt lige nu ville hurtigt blive til en umulig kamp mellem sygeplejerskernes lønkrav over for syge og svage borgeres behov for hjælp. Og historisk set er problemet med strejker på det offentlige område, at de sjældent virker, fordi modparten ikke er profitorienterede arbejdsgivere, men demokratiets repræsentanter.

Næste skridt bliver så, hvordan sygeplejerskerne får indhentet den ulige løn til kvindefag i det offentlige, som var årsagen til, at et lille flertal stemte nej til overenskomsten i marts. Når sygeplejerskernes forkvinde Grete Christensen ser mæglingsforslaget som en milepæl i 50 års kamp mod ulige løn, så skyldes det nemlig ikke, at sygeplejerskerne og radiograferne får mere i løn med mæglingsforslaget.

Milepælen i mæglingsaftalen er, at arbejdsgiverne i Danske Regioner og Kommunernes Landsforening tilslutter sig forslaget fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) om, at regeringen efter de offentlige overenskomstforhandlinger nedsætter en komité, der skal se på lønnen i det offentlige, og hvordan der kan rettes op på de ulige lønforhold.

Historisk lønskævhed

Umiddelbart kan det ses som et problem for den danske model, at arbejdsmarkedets parter i årtier ikke har formået at rette op på den lønforskel mellem kvinde- og mandefag i det offentlige. Men fundamentet for de offentlige lønninger var skævt fra start. Med Tjenestemandsreformen fra 1969 placerede Folketinget kvindefag som sygeplejerske og pædagog på et lavere løntrin end daværende mandefag som lærer og politibetjent. Derfor er det et vigtigt skridt, at en fælles fagbevægelse og arbejdsgiverne nu opfordrer politikerne til at nedsætte en lønkomité, der skal undersøge, hvordan der kan rettes op på den historiske lønskævhed.

En lønkomité underminerer ikke den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter forhandler om løn og arbejdsforhold. Arbejdet her kan derimod være vejen til en løsning på sygeplejerskernes og andre velfærdsmedarbejderes ulige lønforhold, som skæmmer den danske model i dag. Derfor kan tirsdagens mæglingsforslag om en lønkomité vise sig at være den helt rigtige vej ud af en umulig situation, men det kræver, at politikerne tager det ligelønsproblem, som Tjenestemandsreformen har skabt, alvorligt. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jacob Schmidt

Øh, har der ikke været en “kommission” der skulle kikke på det samme? Hvad kom der ud af den? Og hvad kunne der være kommet ud af den? Det kræver ikke meget logisk sans at indse, at uagtet urimeligheden i tjenestemandsloven, så vil lønforhøjelse, som skaber ligeløn på dette område være tæt på umuligt. Medmindre da mændene vil gå ned i løn. Eller at vi alle skal betale mere i skat, hvilket så igen vil betyde at alle mister penge. Det er heller ikke nogen vindersag. Jeg synes det er lidt træls at påpege disse selvfølgeligheder og bedste løsning på opgaven ser jeg ikke lige for mig. Måske er den eneste løsning at forlade de jobs og vente på at nogen tager sig sammen og gør dem attraktive igen med bla højere løn. Det kan hurtigt blive noget biks for den enkelte familie, men hvad pokker kan der ellers gøres?

Holger Nielsen, Claus Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"kvindefag"

Nåå. Offentlige omsorgsstillinger.

Nej. Hvis kvinderne vil have mere i løn skal de vælge et fag uden for den offentlige sektor.

Holger Nielsen, ulrik mortensen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

At nedlægge arbejdet under en global pandemi er sygeplejerskernes bedste redskab til en højere løn. De kan simpelthen ikke undværes. Hvornår byder muligheden sig igen?
Det er lige nu, der skal handles, og i skal ikke lade jer spise af med en arbejdsgruppe, der skal se på ligeløn. Et tydeligt Hold kæft bolche. Stå fast og stem nej.

Anders Jørgensen

De ligegyldige

Nu vil regeringen igen nedsætte en undersøgelses komite, denne gang for sygeplejernes arbejdsforhold. Som folkeskolelærer kan jeg kigge i krystalkuglen, og fortælle jer hvad der kommer til at ske.
Først vil i få urimelige arbejdsforhold kastet i hovedet, derefter nedsætter politikkerne en kommission for at analysere og pointere det, som i der arbejder med det til dagligt, allerede ved. Den nedsatte komite vil derfor komme til samme konklusion, mens tiden med dine elendige arbejdsforhold går imens. Og til sidst vil politikkerne ignorere alle råd totalt, og tage deres egen beslutning, det var i hvert fald det, der skete på folkeskoleområdet, altså en syltekrukke.

Faglig viden, erfaring og ekspertise er nemlig blevet klassificeret til smagsdommere set med politiske briller. Først var det folkeskolen, så politiet, og nu er det altså sygeplejernes tur. Vi er ikke blevet til le Miserable endnu, men til de ligegyldige, fordi vores erfaringer og meninger er ikke lige så gyldige som politikkernes og deres spin doktorer, som derfor tager beslutningerne hen over hovedet på os andre.

Vi kan ikke strejke, på samme måde som resten af samfundets arbejder, fordi vores arbejde er essentielt for opretholdelse af staten, hvilket i vores arbejdsforhandling giver politikkerne veto ret, som de bruger. Desuden kan jeg ikke forestille mig en arbejdsplads, hvor ledelsen totalt ignorere arbejderen på gulvet, som vil medføre en øget produktivitet eller output, tværtimod. Jeg er så træt af, at en højere oppe i systemet lægger en lort, som driver ned igennem systemet, fra skrivebord til skrivebord indtil den lander på mit, og så skal jeg finde ud af hvordan man får denne lort til at sejle, på virkelighedens hav.

Læg dertil, at som født og opvokset i København, er der ingen af mine tidligere klassekammerater som læste til lærer, sygeplejere eller politimænd som har mulighed for at købe et hus i vores barndomskvarter, eller anden beboelse med plads til en familie. Det er en underlig følelse.

Men det hele er åbenbart lige meget, vi passer/uddanner/danner jo kun jeres børn, sørger for at samfundet er sikkert og fredeligt, og beskytter jeres ejendomsret. Vi passer jer når i bliver syge og redder jeres liv, men i vil ikke tage vores råd og erfaringer for gode varer, vi er åbenbart de ligegyldige.

Nils Bøjden

" De kan simpelthen ikke undværes."

Selvfølgelig kan de det. Alle kan undværes. Stik fingeren i en ko vand, træk den op og se efter hvor stort et hul du efterlader.

Dorte Sørensen

Håber at det nu vil åbne op for en ny politisk lønramme inddeling i stedet for den skæve fordeling som Folketingets politikere vedtog for snart mange år siden i forbindelse med Tjenestemandsreformen.

PS: Når/hvis der bliver vedtaget en øremærket barsel til mænd mv. så vil en ny inddeling også hjælpe, da familierne også vælger hvem der skal tage barslen efter hvem der har den højeste løn - hvis de såkaldte kvindefag blev ligestillet med de så kaldte mandefag så ville fordelingen mellem hvem der skal tage barslen også blive nemmere.

Nils Bøjden

"hvis de såkaldte kvindefag blev ligestillet med de så kaldte mandefag s"

Hvorfor vælger kvinderne så ikke disse fag, hvis det ved at det giver flere penge?

Og for mig er delt barsel ligesom delt amning eller 50% fødsler til mændene.

Holger Nielsen

Jacob Schmidt jeg er enig med dig, og du rammer et ømt punkt, for hvor skal pengene komme fra, er det højere skat, eller besparelser,. Anders Jørgensen du var også inde på det, før var det skolelærer, og nu sygeplejerskerne, hvem der bliver de næste ved jeg ikke, men der kommer mere af den slags. Jeg respekterer sygeplejersker og de andre i pleje området, de laver et godt stykke arbejde. Men man tænker lidt over det, når vi alle spørger, hvor skal pengene komme fra, så er det nu engang sådan, at hvis vi ikke havde et eksporterhverv, hvor var vi så henne med landets indtægt? Hvis man kunne prøve at forstille sig, at Danmark ikke havde et eksportmarked, med alle underleverandører, ville landets økonomi være næsten ikke eksisterende, for landet har jo ingen naturresurser i undergrunden, Vi har kun landbruget, fiskeri og handelsflåden, og ja jeg ved godt at landet har et stort Nowhow, (tror jeg nok det hedder), men kan vi tjene penge nok til det velfærdssystem vi har? Ingen penge i statskassen, ingen offentlige ansatte. Så var vi et Uland, der skulle modtage fra andre lande. Der kunne måske være et endnu værre senarie, nemlig, at hele velfærdssystemet blev privatiseret, hvilket jo, som alle ved, ville betyde, at vi selv skal betale for at gå til læge, lig med f.eks. USA. Grimme tanker.

Dorte Sørensen

Man kan da også se på at sygeplejersker og andet pasnings og plejepersonale har sparet mange penge for samfundet siden 1969, hvor deres lønrammer blev sat under fag domineret af mænd.
Er det ikke rimeligt at deres lønrammer bliver justeret. Hvis der skal spares så kunne medarbejderne få større frihed til selv at juster deres arbejde og mange af mellemlederne kunne om justeres til enten at forlade arbejdspladsen eller hjælpe til blandt de øvrige .

John Kierans

Når en sygeplejerske med 10 års anciennitet har en gennemsnitlig løn på over 40.000 kr./md. (jf. deres egen fagforening), har jeg vanskeligt ved at se, at de er lavtlønnede. Årsagen til, at mange sygeplejesker kan fremvise en lønseddel med "kun" ca. 32.000 kr. om måneden, er, at de enten er på deltid eller har valgt alt, hvad der hedder weekendvagter, fra.

Hvorfor tager vi ikke fat på pædagoger, SOSU'er, portører og andre med meget lavere løn først end denne privilegerede gruppe?