Leder

V og K’s forslag om bedre adgang til offentlig fertilitetsbehandling er tiltrængt og fornuftigt

Venstre og De Konservative vil skrue op for tilbuddet om offentlig fertilitetsbehandling for ufrivilligt barnløse. Det kan forhåbentlig modvirke den omfattende privatisering og selvbetaling på området, som skaber ulighed i sundhed
Venstre og De Konservative vil skrue op for tilbuddet om offentlig fertilitetsbehandling for ufrivilligt barnløse. Det kan forhåbentlig modvirke den omfattende privatisering og selvbetaling på området, som skaber ulighed i sundhed

Asger Ladefoged

Indland
4. maj 2021

Fertilitet er pludselig blevet en borgerlig mærkesag: Venstre og De Konservative vil gøre adgangen til offentlig fertilitetsbehandling lettere for de mange ufrivilligt barnløse danskere.

De to borgerlige partier foreslår, at man skal have ret til seks forsøg med reagensglasbehandling i det offentlige sundhedssystem frem for tre, som er tilfældet i dag. Det vil øge sandsynligheden for at få et barn fra 64 til 83 procent.

Herudover vil Venstre tilbyde offentlig fertilitetsbehandling også til det andet barn. I dag er der kun hjælp at hente til det første.

Og endelig vil både Venstre og De Konservative nedbringe de lange ventelister på området ved at lade fertilitetsbehandling blive omfattet af behandlingsgarantien, som betyder, at hvis det offentlige ikke kan tilbyde behandling inden for 30 dage, skal tilbuddet gives i privat regi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Var det ikke bedre at finde ud af hvorfor der er blevet en lavere Fertilitet. Hvorfor er der flere og flere der ikke kan få børn uden hjælp.
Er det brug af for mange kemikalier, hormoner i dit og dat - eller hvad skyldes det.
I mine øjne var det bedre at finde grunden og få rette op så flere igen kan få de børn de ønsker.

Steen Obel, Minna Rasmussen, P.G. Olsen, Torben Bruhn Andersen, Ole Henriksen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Rikke Nielsen, Inge Lehmann og Søren Bro anbefalede denne kommentar

respekt for at man kan få hjælp til graviditet, selvom Dorte Sørensen har ret i, at man bør søge årsagen først og fremmest, men at de vil have en garanti på 30 dage viser, at de ikke kender meget til kvinders cyklus, (her er måske bare tale om overbudspolitik som med de evindelige krav om mere åbning ift corona) men jeg er stærkt modstander af, at samfundet skal betale for mere end een graviditet så længe det koster penge at gå til tandlægen. Den overvældende længsel efter at få børn kan fint stilles med et barn, nr 2 osv må man selv betale for.

Anne Svendsen, Minna Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, Ole Henriksen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Maj-Britt Kent Hansen, Carsten Munk, Katrine Damm, Rikke Nielsen, Lise Lotte Rahbek, jens christian jacobsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Det ene udelukker ikke det andet.

Det er ikke kun i Danmark, der er problemer med fertilitetsproblemer, det gælder næsten hele verdenen.

Så ja, der skal en øget indsats til, for at finde årsagen/årsagerne.

Jeg frygter dog, at det skyldes alle de hormonforstyrrende stoffer og fungicider, der bruges. Mange af dem ophobes i miljøet og så er fertilitetsbehandling eneste løsning.

Vores politikere har igennem årene beskyttet erhvervslivets forurening og nu er toget kørt for at gøre noget effektivt, der virker hurtigt nok.

Måske det er derfor, de blå politikere er vendt på en tallerken angående fertilitetsbehandling?

Holger Nielsen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Søren Bro enig angående det med tandlægen.

Mere og mere forskning viser, at sygdomme i munden har betydning for sygdomme i resten af kroppen.

Man kan ikke spare på det ene og ikke forvente det koster på det andet.

Jeg forstår ikke politikerregning. Det er en sær mental gymnastik de har gang i.

For mig giver det bare ikke mening, at man sparer på en konto, og så er tvunget til at bruge mere på en anden konto.

Gert Romme, Minna Rasmussen, Holger Nielsen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Maj-Britt Kent Hansen, Katrine Damm, Rikke Nielsen, Søren Bro og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Jeg savner også en mere generel debat om, hvad sundhedsvæsenet skal tage ansvar for at småt og stort. Ift. fertilitet mener jeg, at vi er ude i luksus delen ift. f.eks. kræftbehandling, forebyggende sundhed og ja, enig, adgang til billigere tandlæge.

Gert Romme, Anne Svendsen, Minna Rasmussen, P.G. Olsen, Torben Bruhn Andersen, Katrine Damm, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Carsten Munk, Maj-Britt Kent Hansen, Søren Winther, Lise Lotte Rahbek og Søren Bro anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Kloden er overbefolket. Vi bekæmper sygdomme og lever unaturlig længe. I vores del af verden vel at mærke.
Det er ikke en menneskeret at få børn og der bør, i min optik, være plads til at nogle ikke lykkes med lige nøjagtig det.
Mvh Hanne Pedersen (årgang 1964 uden børn )

Gert Romme, Else Marie Arevad, Steen Obel, Minna Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, Katrine Damm, Holger Nielsen, Søren Bro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Vest-Hansen

Hvor stort et beløb i partistøtte fra privatsundhedssektoren kan forslaget mon udløse?

Europa i flere hastigheder - eller for eller imod kvinders rettigheder.

Medens flere partier i Danmark vil have bedre og mere omfattende fertilitetsbehandling, går andre altså imod retten til abort- altså kvinders rettigheder.

En statssekretær i Polens udenrigsministerium sagde nemlig, at aborter til polske kvinder i tjekkiske klinikker, er "en krænkelse af polske statsborgeres rettigheder" og vil påvirke de bilaterale forbindelser.

Den polske regering bekræftede mandag, at en rapport fra den tjekkiske ugentlige magasin, "Respekt om", at en repræsentant for den polske ambassade i Prag i marts havde sendt et brev til den tjekkiske sundhedsminister, hvor han forlangte, at han skulle "gribe ind for at blokere lovgivning".

Den polske chargé d'affaires i Prag, forlanger på vegne af den højreorienterede regeringsledte (PiS) regering, at alle lande skal forhindre polske kvinder effektivt i at søge abort i udlandet, efter der stort set hersker total forbud i Poland. Og de lande, der evt. ikke følger dette, "krænker helt åbent polske statsborgeres rettigheder", hvilket uundgåeligt vil medføre passende modtræk fra den pollske regering.

Vi undrer os faktisk over, hvordan tandpleje kan få denne mærkelige placering i det danske sundhedssystem. Sundhedssektoren er jo en vigtig del af infrastrukturen.

Vi bor delvis i 2 lande:

- I det ene land betaler vi hver et fast månedligt beløb (modsvarer cirka 170 DKK) til den offentlige tandpleje. For disse penge får vi alt, lige fra periodisk tandrensning, periodisk tandkontrol med røntgenbilleder og til alt nødvendig tandpleje - herunder fra huller i tænder til evt. stifttænder. Og man behøver slet ikke at tænke, for man bliver automatisk indkaldt, men man kan i øvrig bestille tid så tid man lyster.

- I det andet land betaler vi intet - ikke engang skat eller ejendomsskat. Og her får man det hele gratis i det offentlige sundhedshus, hvor der også er læger, visse specialer, apotek og mindre sygehus med cirka 120 sengepladser. Men her må man selv dog sørge for at bestille tid - altså ingen automatisk indkaldelse. Men både tandplejen og alt anden sundhed i dette land er absolut på højde med det, hvor vi betaler.

Og i det sidste land er lægeordineret medicin i øvrigt helt gratis. Men apoteket udleverer på til 1 måned af gangen, så man får hurtigt et personligt forhold til den ordinerende læge.

Søren Friborg

Venstre og de Konservatives vanvittige timing
Lederen om de borgerliges nye mærkesag med mere fertilitetshjælp nævner en række rigtig gode problemstillinger, som politikerne bør se på: Er det antal forsøg, der tilbydes barnløse i offentligt regi, det rigtige - skal der gives hjælp også til andet barn og skal mere end i dag foregå i offentligt regi? Men, men man nævner ikke i lederen det absurde i Venstre og De konservatives forslag - nemlig, at hvis ikke man i det offentlige kan tilbyde behandlingen indenfor 30 dage, skal tilbuddet gives i privat regi!! Forslaget er ren støtte til en stor, privat fertilitetsbehandlingssektor. Den sædvanlige definition på barnløshed er, at man lider af barnløshed, hvis parret har forsøgt at blive gravid i 1 år, nogle angiver 2 år. Venstre og De Konservatives forslag er så, at hvis henvisningen fra den praktiserende læge til de offentlige fertilitetsklinikker efter de 1-2 år ikke kan tilgodeses efter 30 dage, så skal tilbuddet gives til de private klinikker. Timingen er helt vanvittig, masser af ventetider i hospitalsvæsnet er naturligt nok blevet længere pga. Corona-pandemien! Så gad vide hvad Venstre- og Konservative vælgere, der sidder med stærkt smertefulde hofter og knæled og venter længere på operation, siger til, at nu skal de barnløse til indenfor en måned? Som nævnt ovenfor er barnløshed et stort og komplekst problem, som vi skal have kulegravet, men det løses ikke med et smart fix og en henvisning til privat behandling. Vi skal f.eks. også have diskuteret, hvordan vi skaber nogle bedre betingelser for fødende og for småbørnsfamilier som gør, at alderen for førstegangsfødende ikke bliver ved med at stige. En lavere alder ved første fødsel vil også mindske behovet for fertilitetsbehandling.

Inge Lehmann, Lise Lotte Rahbek og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

En lavere alder for førstegangsfødende mindsker også risikoen for komplikationer.

Men politikerne, især dem der kaldes for blå, ville jo ikke hjælpe med bedre forhold til, at yngre kunne få børn tidligere. Det er deres eget ansvar.

Det hjælper heller ikke, at kvinder stadigt får spørgsmål om hvornår de vil have barn eller barn nummer to ved jobsamtaler. Det godt nok ulovligt, men forgår hele tiden.

Vi har også haft en politikker der meldte ud, at det er en godt ting for en kvinde, at blive steriliseret når hun lever med usikre økonomiske forhold.

Så kvinder ved de har et biologisk ur, men også at det kræver økonomisk sikkerhed, at få børn og at de står i vejen for at kunne få et arbejde.

Det tager også tid, at finde en person, at få børn med. Kvinderne ved de har et biologisk ur, men deres kærester bliver overrasket over at toget er kørt, når de mentalt bliver klart.

Så hele samfundet er indrettet på, at man først får børn efter uddannelsen er i hus og man har fået arbejde efter uddannelsen og sparet penge og godwill hos arbejdsgiveren.

Det giver gamle fødende og fertilitetsproblemer. Men det er folks private ansvar i politikernes øjne, som de i hvertfald ikke har noget gøre med.

Så ja med vægt på 30 dagesgarantien er det mest logiske motiv bag blå bloks pludselige støtte til fertilitetsbehandling forankret i muligheden for fornyet støtte til privathospitalerne.

De andre tiltag, der ville støtte yngre fødende, og dermed forebygge fødselskomplikationer og dermed fertilitetsproblemer, kræver alle en tilbagevenden til velfærdssamfundet.