Leder

Vreden over udrejsecenteret på Langeland burde rettes mod regeringens hårde symbolpolitik

Langelands lokalbefolkning har rejst sig i protest mod planer om et udrejsecenter på øen. Og deres vrede er forståelig, fordi de kan ses som ofre – ofre for en hårdhændet symbolpolitik fra regeringens side
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) blev mødt af store protester fra lokalbefolkningen, da han torsdag besøgte Langeland. De er utilfredse med planerne om et udrejsecenter på øen.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) blev mødt af store protester fra lokalbefolkningen, da han torsdag besøgte Langeland. De er utilfredse med planerne om et udrejsecenter på øen.

Tim Kildeborg Jensen

Indland
22. maj 2021

Kend dem på knækket, lyder en kendt reklametekst om langelændere, som i denne sammenhæng er en pølsetype. For alle os andre er langelænderne de seneste dage blevet kendt for et folkeligt oprør over, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye på sydspidsen af øen vil etablere et udrejsecenter for omkring 130 personer, som hidtil har været indkvarteret på Kærshovedgård i Midtjylland. De pågældende udlændinge er enten på såkaldt tålt ophold eller er dømt til udvisning som følge af kriminalitet.

Det er ikke svært at forstå, hvorfor langelænderne er blevet forfærdede over at skulle lægge ø til personer, der konsekvent omtales som farlige, og som ifølge flere politikere endda skal behandles så dårligt som muligt.

Men sagen er, at Danmark under alle omstændigheder skal finde en måde at håndtere, at en række personer på den ene side er dømt til udvisning, men på den anden side ikke kan udsendes, fordi det vil stride imod deres menneskerettigheder, eller fordi deres hjemland ikke vil vide af dem. Formentlig kommer de til at bo og leve i Danmark resten af deres tilværelse.

Her kan samfundet groft sagt vælge mellem to forskellige måder: Enten kan man forsøge at integrere de tidligere kriminelle i samfundet, hvilket man almindeligvis prøver med tidligere dømte. Så kan de få arbejde, gøre sig nyttige og betale til samfundshusholdningen.

Integrationsminister Mattias Tesfaye var til borgermøde blandt stærkt oprørte langelændere torsdag.

Integrationsminister Mattias Tesfaye var til borgermøde blandt stærkt oprørte langelændere torsdag.

Tim Kildeborg Jensen

Pariamodellen

Eller også kan man gøre dem til pariaer, isolere og indkvartere dem under forhold, der er så usle, at de forhåbentligt af sig selv finder andre græsgange end landet, der står med brede bøge. Så bryder Danmark som samfund ikke deres menneskerettigheder, men overlader det til dem selv at gøre det.

I Danmark har man valgt pariamodellen. Og når man gør det, kan det næppe overraske, at flere af de mennesker, det drejer sig om, også opfører sig som pariaer, for eksempel ved butikstyverier eller narkokriminalitet. 

Men selv om der er sket en stigning i butikstyverier, er der ifølge det lokale politi ikke sket en generel stigning i kriminaliteten som følge af Kærshovedgård. Hertil kommer, at langt de fleste af de registrerede lovovertrædelser er foregået internt på centret.

Foreløbig er det uvist, om langelændere fra næste år bliver ofre for stigende kriminalitet i deres nærområde. Til gengæld er det sikkert, at de – ligesom borgerne omkring Ikast indtil nu – bliver ofre for den hårde symbolpolitik, som såvel den nuværende som tidligere regeringer har anlagt over for en lille gruppe mennesker. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Krister Meyersahm

Når der er tale om personer som af den ene eller anden årsag ikke kan udvises, så er det rigtige at internere dem - bag lås og slå. De skal ikke have adgang til at bevæge sig frit rundt med mulighed for at lave kriminalitet eller gemme sig for myndighederne.

Der er i Menneskerettighedskonventionen ( art. 15 ) givet mulighed for staterne til, at beskytte sig mod sådanne elementer og jeg tror, måske, der allerede findes lovhjemmel til at internere. Konventionen (dansk lov) giver staten ret til under krig eller andre alvorlige trusler mod staten (IS-krigere) at træffe forholdsregler der fraviger konventionen. Det bør regeringen undersøge eller i givet fald skabe lovgrundlag for internering med baggrund i konventionen.

Kim Folke Knudsen, Per Torbensen, Carl Chr Søndergård, Kim Houmøller, Georg Christiansen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Man kan jo også gøre butikstyverier til livsvarigt fængsel . Så kan de jo holdes buret inde i et fængsel og ingen kommuner behøver at skulle huse et udsmidningscentre.
Det bliver en dyr ordning og vil kunne sætte mange andre ind i fængsel for livet - håber ironien kan gennemskues .

Benta Victoria Gunnlögsson, Vibeke Hansen, Nike Forsander Lorentsen, Ole Frank, Elisabeth Andersen, Josephine Kaldan, Lone Hansen, Eva Schwanenflügel, Liselotte Paulsen, Jane Nielsen, Inge Lehmann og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Der er noget galt med det moralske kompas, hvis man mener, at det er ok at internere mennesker på ubestemt tid. Tænk jer, der er eksempler på personer, der har været interneret i 22 år. 22 år! Det er da vist længere end en typisk livstidsstraf i det danske retssystem (15-17 år).

nanna Brendstrup, Kim Folke Knudsen, Marianne Jespersen, Achim K. Holzmüller, Benta Victoria Gunnlögsson, Hans Jørgen G. Ravn, Thomas Tanghus, Vibeke Hansen, Birthe Drews, Nike Forsander Lorentsen, Ruth Sørensen, Ole Frank, Elisabeth Andersen, Bjørn Pedersen, Jette Steensen, Hans Larsen, Josephine Kaldan, Lone Hansen, Thomas Corydon, Eva Schwanenflügel, Nicolaj Knudsen, Liselotte Paulsen, uffe hellum, Jane Nielsen, Inge Lehmann, Werner Gass, Lillian Larsen, Henriette Bøhne, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Jesper Sano Højdal, Herdis Weins og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeps, Rikke Nielsen.

Her er en oversigt over de symbolpolitiske pariaer, regeringen vil flytte til Langeland, hvor den person med det længste ophold ganske rigtigt har været i Danmark i 22 år.

"Hvem er beboerne på det nye udrejsecenter?"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/hvem-er-beboerne-paa-det-nye-udrejsece...

Det ville være humant, (og meget billigere) at resocialisere disse mennesker, så de kunne fungere i samfundet, evt med frivillig fodlænke og meldepligt lokalt hvor de bor med deres familie.

Istedet koster det samfundet en halv million kroner årligt pr person at 'opbevare' dem i de udsigtsløse centre, hvor de ikke engang må tjene lommepenge, som man trods alt får mulighed for i et almindeligt fængsel.

nanna Brendstrup, Benta Victoria Gunnlögsson, Lillian Larsen, Hans Jørgen G. Ravn, Arne Albatros Olsen, Vibeke Hansen, Nike Forsander Lorentsen, Ole Frank, Bjarne Andersen, Josephine Kaldan og Lone Hansen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Eva Schwanenflügel, regeringens synspunkt er at disse mennesker, hvis grundlag for ophold i Danmark er væk, skal tvinges hjem. Men da regeringen ikke kan tvinge dem hjem med pisken, vil man gøre det med guleroden, herunder gøre opholdet i Danmark mindre behageligt og mere besværligt..

Dit synspunkt, som jeg læser det, er at du vil, hvis du kunne, tvinge almindelige danskere til at bo dør om dør med de afviste asylansøgere. De skal jo ifølge dig, ud i samfundet. Og hvis danskerne ikke vil det, så må de (dvs. danskerne) flytte.

Jeg spørger, hvem der har den ekstreme tilgang, regeringen eller dig?

Kim Folke Knudsen, Georg Christiansen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jacob Nielsen

Nej, det er ikke regeringens synspunkt at 'tvinge udlændingene hjem', for det kan ikke lade sig gøre, al den stund at deres hjemland enten ikke vil modtage dem, eller at de er i fare for at blive slået ihjel, tortureret eller lignende.

Hvad du mener med "guleroden" har jeg svært ved at se, den minder til forveksling om pisken, når ophold i landet skal gøres så utåleligt som muligt for alle uønskede udlændinge, der opholder sig i disse centre.

Du skriver:

"at du vil, hvis du kunne, tvinge almindelige danskere til at bo dør om dør med de afviste asylansøgere", og at det er en ekstrem tilgang.

Men er et udrejsecenter i baghaven ikke netop "at tvinge folk til at bo dør om dør" med disse mennesker, hvilket borgerne i Bagenkop på Langeland protesterer mod?

Og igen, de er ikke "afviste asylansøgere".
De er på tålt ophold, eller udviste der har afsonet deres straf, men ikke kan blive sendt ud af Danmark.

Benta Victoria Gunnlögsson og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Eva Schwanenflügel, hvis de ifølge dig skal ud i samfundet, så skal de jo bo et sted. Og medmindre det er på en øde ø, som jo så ikke er samfundet, så er der jo nogen der skal have dem som nabo.

Jeg skal for en god ordens skyld gøre opmærksom på, at jeg kunne være ligeglad med hvem der får dem som nabo, i det boligselskab det i så fald vil blive. For jeg bor selv i en “positiv” ghetto. Det har jeg valgt eller fravalgt om man vil. Men det er jeg ikke, fordi jeg mener at det er samfundets svageste der betaler prisen for det synspunkt som bl.a. du advokerer for, fordi de ikke selv kan bestemme hvem de vil have som nabo. Og det er her disse mennesker vil blive parkeret.

Per Christiansen

Jeg gad godt se gode borgelige borgmesterens reaktion hvis et udrejsecenter blev placeret i Gentofte eller Frederiksbjerg.
Men nej der deltager ikke i den besværlige kollektive opgave fordeling
Nej nej det skal ud til de “fattige”. I udkants Danmark.
Det ville være langt bedre for de udviste, da de gerne vil være i de riges områder.
Så er der jo ikke så langt på “arbejde”

Jacob Nielsen

@Per Christiansen, det er lige præcis det der er problemet, nemlig at det er de i forvejen dårligst stillede der betaler den højeste pris for den dårlige indvandring. Dem i toppen, får til gengæld adgang til billig arbejdskraft.

Det er nemt at være god og gavmild på andres vegne, men mon ikke jeg har ret hvis jeg gætter på at @Eva Schwanenflügel og @Rikke Nielsen, har sit på det tørre, ligesom jeg selv?

Nike Forsander Lorentsen

Integrationsminister...Mattias Tesfaye. Det er da ironi.

Krister Meyersahm

I forsvaret for de "udvisningstruede" glemmes det af nogle, at det er folketinget der giver lovene her i landet og det bør alle respektere. Har man bestemt om en orden for udvisning - så gælder det naturligvis.

Kim Folke Knudsen og Georg Christiansen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Det er det nemmeste at håne og kritisere, især regeringer, det er mange rigtig gode til, men problemet med de udviste personer, der er i udrejsecentret forsvinder ikke af sig selv, det skal løses. Det er der, enten vi vil det eller ej, og kommer der nye til uanset farve og parti som regering, sågar en Ø ledet regering :)), forsvinder det ej heller. Så løses skal det, det letteste er at sige nej nej nej, men det rykker ikke. Så kom med løsninger, brok har vi nok af, det kan ikke bruges til noget.

Jacob Nielsen, det var da noget af en fordom.

Omvendt siger du jo dermed også, at man kun kan gå ind for (internationalt aftalte) menneskerettigheder, hvis man har sit på det tørre, og hermed siger du også, at alle de onde racister er de fattige.

Lyder lidt for generaliserende i min optik.

Krister Meyersahm

"I forsvaret for de "udvisningstruede" glemmes det af nogle, at det er folketinget der giver lovene her i landet og det bør alle respektere. Har man bestemt om en orden for udvisning - så gælder det naturligvis."

Via vores ytringsfrihed har vi retten til at kritisere magthaverne.

Og en af kritikpunkterne går jo netop på, hvad der skal ske med mennesker, der ikke kan udsendes, selvom de er udvist. Skal de sidde og rådne op i et udvisningscenter i 22 år, og er det i overensstemmelse med et menneskes grundlæggende rettigheder til at være menneske. Eller er der rent faktisk alternativer, så disse mennesker for et mere fornuftigt liv, indtil udvisningen rent faktisk KAN effektueres.

Kim Folke Knudsen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

Per Christiansen, udrejsecenter Sjælsmark er faktisk placeret i Hørsholm, så du har fået dit ønske opfyldt.

Og Per Christiansen, fik jeg nævnt at borgmesteren for Hørsholm kommune kommer fra det Konservative Folkeparti.

Lars Hansen

@ Helle Walther

"Det er det nemmeste at håne og kritisere, især regeringer, det er mange rigtig gode til, men problemet med de udviste personer, der er i udrejsecentret forsvinder ikke af sig selv, det skal løses."

Løsningen er at lade være med at have udrejsecentre, som blot er et mere politisk korrekt ord for koncentrationslejre. Det er sådan set meget simpelt Helle Walther, og da du er et intelligent menneske, så er jeg sikker på, at det ved du også udmærket godt. Ligeledes ved du udmærket godt, at den eneste grund til, at dit parti går ind for koncentrationslejre, er fordi, nogle spindoktorer har fortalt ledelsen, at I risikerer at tabe stemmer til partier længere mod højre, hvis I fremstår som mindre hadefulde overfor dem, som ingen kan lide.

Krister Meyersahm

Rikke Nielsen.
Du har al ret til at kritisere magthaverne og være imod deres beslutninger. Men - du stiller selv spørgsmålet; "er der alternativer til udvisningscentrene, så de udviste kan få et fornuftigt liv indtil udvisningen". Noget forslag kommer du ikke med - sikkert fordi der ikke er andre løsninger. Der er ingen danskere der vil have disse kriminelle som nabo og politikerne kan ikke finde ud af en lovgivning der betyder internering bag lås og slå, indtil den enkeltes udvisning kan gennemføres. En foranstaltning der ikke strider mod konventioner der - tværtimod - tillader staterne at beskytte egne borgere mod angreb på sikkerhed og tryghed.

Kim Folke Knudsen og Georg Christiansen anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

"Der er ingen danskere der vil have disse kriminelle som nabo"

Måske ikke men det kan folk jo så blive nødt til. Ligesom man også kan risikere, at ens nabo er en af det store flertal af løsladte kriminelle, der ikke skal udvises. Men der er unægtelig forskel på at have en enkelt tidligere kriminel som nabo og så et helt center med 150 af dem, som desuden er ekstra desperate, fordi de ingen mulighed har for lovlig indtægt.

Så løsningen er helt enkelt at holde op med at have sådanne koncentrationslejre i Danmark. Det er en ekstrem politik, som blev udtænkt af den ekstreme politiker Inger Støjberg, som nu er på vej for en rigsret pga. sin ekstremisme. Det burde nok være en anledning til eftertanke for resten af samfundet. Donald Trumps politik bliver jo heller ikke ført videre af Joe Biden.

Vibeke Olsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er rigtigt nok, at de dårligst stillede betaler den største pris for den "dårlige indvandring", (hvad det så end er for en mærkelig pærevælling af forskellige begreber), for det er nemlig dem der bliver hårdest ramt af alle udlændingestramningerne såsom:

Kontanthjælpsloftet, 225 timers reglen, den førhen kaldede integrationsydelse, (ja, der er faktisk mange etniske danskere, der havner på den), tiggerloven, (som justitsminister Nick Hækkerup nægter at lave om, selvom Danmark risikerer at blive dømt ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol), ghettoloven, (der også rammer dem på offentlige ydelser, pensionister og studerende)
loven om førtidspension og fleksjob, ressourceforløb, nyttejob, etcetera, etcetera ad nauseam.

Alle disse love er lavet med baggrund i udlændingestramninger, for det er denne gruppe man mener trænger mest til de håbløse 'incitamenter' (straf og færre penge til rådighed) så de kan få lært på den hårde måde, at ledighed er roden til alt ondt, og at arbeit macht frei, und soweiter.

At det for det første ikke virker, for det andet medfører fattigdom og social eksklusion og anden elendighed, og for det tredje også rammer den etnisk danske underklasse, er man bedøvende ligeglad med i partierne, på nær Enhedslisten og Alternativet.
Det vigtigste er at gøre middelklassen, erhvervslivet og overklassen tilfredse.
Det skæpper godt i partikasserne og stemmemaksimeringen.

Løgnen om at det hele er 'de fremmedes' skyld er gledet ned, hook, line and sinker, også i arbejderklassen og dele af underklassen.
Fremragende spin.

Kim Folke Knudsen, Torben Ethelfeld, Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Herdis Weins og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Som Lars Hansen ganske lakonisk påpeger, kan man ikke vide sig sikker på om ens nabo er en tidligere dømt, måske for vold, måske for pædofili, eller- måske ikke dømt, fordi vedkommende er en snedig tyv, der har svindlet folk på nettet eller hvidvasker mafiapenge via bankerne..

Der er mulighed for at lade folk vælge frivillig fodlænke, og meldepligt lokalt.
Mange af dem på tålt ophold eller udviste har faktisk familie hvor de kunne bo.

I vore nabolande afradikaliserer og resocialiserer man faktisk folk der har afsonet, men som ikke kan sendes ud af landet.
Det burde vi måske også gøre herhjemme.

Vibeke Olsen, Lillian Larsen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

Og hvordan er det pludselig blevet til, at udrejsecentrene skulle beskytte nogen mod at have de indsatte som naboer? Da Inger Støjberg oprettede dem, var hun fuldkommen klar i mælet om, hvad formålet var. Tålt ophold skulle "gøres utåleligt" i det håb, at det kunne få nogen til at vælge tortur eller dødsstraf frem for fortsat ophold i Danmark. Eller måske finde et tredje land, der ville tage mod dem, hvor det var relativt sikkert for dem at være. Altså var og er der tale om chikane-lejre, og det har aldrig haft en skid at gøre med, at det var et problem, at disse mennesker boede i normale boliger rundt omkring i landet.

Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Jørgen Mathiasen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Stop dog, det har intet med KZ lejre at gøre, selv en radikal som du er vel også så intelligent at man må forstå, at der er et problem. Hvis alt var så enkelt, så var der ingen asylcentre og udrejsecentre osv. men det er bare ikke enkelt, Lars Hansen.

Vi har jo forsøgt at være imødekommende hjælpsomme og tage imod, virkeligheden er bare anderledes nu. Jeg møder rare fremmede, og absolut også mindre rare i min by. Jeg har haft skønne elever fra 6 forskellige lande, Shrie Lanka, Iran, Tyrkiet, Irak , Libanon, Uganda, Nogle var nemme at integrere og alt gik fint gode eksaminer, men dem fra Libanon umulige, om man så stod på hovedet for at få det til at køre,. det er for billigt i min optik det du fyre af i det indlæg til mig.

Lars Hansen

Lidt et sidespring, men da Joe Biden blev demokraternes kandidat til præsidentvalget i USA, var min reaktion "jamen kan de da ikke finde på noget bedre", idet jeg kun fokuserede på hans alder. Men faktisk er han en skide fin fyr og måske netop, hvad USA har brug for til at komme videre efter trumpismen. Og tilsvarende var det bedste, der kunne ske for Danmark, måske, hvis man kunne overtale Mogens Lykketoft til at tage en periode som statsminister. Han er 75 år gammel, men alle de yngre politikere i Socialdemokratiet har totalt mistet deres moralske kompas. Så måske er det, hvad vi har brug for til at redde os fra vores lokale udgave af trumpismen.

Lars Hansen

"Stop dog, det har intet med KZ lejre at gøre, selv en radikal som du er vel også så intelligent at man må forstå, at der er et problem."

Der var ikke noget som helst problem, før Inger Støjberg oprettede koncentrationslejre i Danmark. Hun gjorde det alene som en politisk markering.

Vibeke Olsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Fra Justitsministeriet, august 2013:

"Regeringen har iværksat en række tiltag for at få afviste asylansøgere til at rejse hjem, bl.a. ved at afviste asylansøgere kommer på kostordning og ikke længere modtager kontante ydelser samt ved at forstærke arbejdet med både frivillig og tvangsmæssig udsendelse. Tiltagene har allerede haft en positiv virkning. I 2013 er der udsendt markant flere asylansøgere end i foregående år.

For at styrke indsatsen yderligere tager regeringen nu endnu et skridt ved oprettelse af et udrejsecenter. I udrejsecenteret kan der arbejdes mere målrettet med at motivere asylansøgerne til frivilligt at vende hjem eller ved at udsende med tvang. Der vil blive oprettet særlige afsnit i udrejsecentret for kriminelle asylansøgere og personer på tålt ophold, hvor der vil være et særligt fokus på sikkerhed, adgangskontrol og overvågning."

https://www.justitsministeriet.dk/pressemeddelelse/udrejsecenter-skal-fa...

Fra Refugees.dk:

"Udrejsecentre har ét specifikt formål: At gøre forholdene så dårlige, at man presser folk til at give op og rejse hjem. Det har resulteret i centre, der beviseligt gør folk syge – jo længere tids ophold, jo dårligere mentalt helbred. Men det motiverer dem ikke til at rejse hjem, det får blot folk til at gå under jorden. Kun en meget lille del af beboerne er blevet sendt ud eller rejst frivilligt hjem.

"Størstedelen af dem, der gennem tiden har været indskrevet i et udrejsecenter, lever i dag i et andet land i Europa, med eller uden opholdstilladelse. Det er min erfaring ud fra de mange mennesker, jeg har været i kontakt med gennem årene," siger Michala Clante Bendixen, formand for Refugees Welcome.

En mindre del bliver boende i mange år, på trods af de nedbrydende forhold. På alle tre centre sidder der mennesker, hvis situation ligner syrernes; de har fået frataget deres opholdstilladelse, eller har aldrig fået en, men de tør ikke vende hjem, fordi de frygter, at det vil koste dem livet.

"Formålet er netop, at personer på tålt ophold ikke skal opretholde et almindeligt familieliv. Vi skal have styr på dem, de skal være på Kærshovedgård, og de skal leve deres liv der", sagde Inger Støjberg, da centeret åbnede i 2018. Og siden er det kun blevet værre, ikke kun for dem på Tålt Ophold, men også for de afviste asylansøgere."

http://refugees.dk/fokus/2021/april/kaershovedgaard-er-saa-utaaleligt-so...

Vibeke Olsen, Lillian Larsen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Sagen drejer sig om 130 personer, som regeringen vil flytte til Langeland. En del af gruppen nægter (!!!) at rejse ud af Danmark selvom de er dømt til udvisning og deres hjemlande er sikre. Nægter - så har man hørt det med!

Lars Hansen

"Størstedelen af dem, der gennem tiden har været indskrevet i et udrejsecenter, lever i dag i et andet land i Europa, med eller uden opholdstilladelse."

Ja det er jo også en måde at "løse" problemet på. Eller rettere sagt eksportere. Gad vist hvor mange af dem, der er havnet i Malmø og nu bidrager til sort arbejde og kriminalitet her? Men "Danmark først" naturligvis. Det er jo for meget at forlange, at danskere skal kunne kigge længere end til deres egen næsetip.

Claus Nielsen, Vibeke Olsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dér har du altså misforstået noget, Krister Meyersahm.

De 130 personer kan netop IKKE tage hjem, enten fordi deres hjemland ikke vil modtage dem, eller fordi de risikerer livet ved at vende tilbage.

Her har Danmark en forpligtelse ifølge Menneskerettighederne, der er en del af dansk lov.

Kim Folke Knudsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Vibeke Olsen, Lillian Larsen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Just præcis, Lars Hansen.
Det er blevet en trend at tørre sine problemer af på andre lande ved usolidarisk at nægte at hjemtage egne statsborgere, men samtidig lade uønskede udlændinge sive over grænsen til naboerne.

Kim Folke Knudsen, Claus Nielsen, Vibeke Olsen, Lillian Larsen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Det er mig også en gåde, hvordan Danmark mener sig berettiget til at kritisere andre lande for ikke at ville hjemtage deres kriminelle statsborgere, men samtidig mener, at det er okay selv at nægte at modtage sine egne.

Kim Folke Knudsen, Claus Nielsen, Lillian Larsen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

@ Eva Schwanenflügel

Nej det er da klart, at uønskede danske statsborgere er det kurdiske selvstyres ansvar. For de er jo fra "muslimland", og det er kurderne også. I den mere seriøse afdeling har det trods alt været en god uge, da den hæmningsløse symbolpolitik i hvert fald for en stund har løbet panden mod muren.

Benta Victoria Gunnlögsson, Vibeke Olsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, lad os håbe hæmningsløsheden har nået muren, Lars Hansen.

Nu har politikerne jo også set, hvordan deres retoriske dommedagsprofetier om udlændinges nedrige farlighed gør det umuligt at placere et nyt udsmidningscenter i hele det ganske land..

Og støttepartierne er vågnet op til dåd, og truer med at save taburetter over samt vælte regeringen.

Benta Victoria Gunnlögsson, Vibeke Olsen, Lillian Larsen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Lars Hansen

Vil ikke bryde Berlingskes copyright, men de havde i går en fremragende artikel for abonnenter, hvor de interviewer en af naboerne til det eksisterende udrejsecenter i Bording. Og med ganske jordbunden jysk bonderealisme slår han fast, at der er tale om symbolpolitik, som ikke virker, så måske er det tid til at prøve noget andet. Når selv de borgerlige medier begynder at indse det, kunne man jo optimistisk håbe på, at erkendelsen på et tidspunkt også når helt ind i Socialdemokratiet. Når det lykkedes for langelænderne at slippe for et nyt center, bliver det nok ikke let at finde andre, som uden protester finder sig i at huse det.

Benta Victoria Gunnlögsson, Vibeke Olsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Den danske regerings hjemsendelsespolitik over syrere havnede i Artes nyhedsprogram til aften. Mediet har været i Danmark, hvor det taler med nogle af de berørte, med Amnesty International eller beder om en udtalelse fra regeringen. Det ønsker den ikke at medvirke i, og det er man ærligt talt ikke overrasket over.

Først vil en og anden ryste på hovedet, derefter indtræder en varig ændring i opfattelsen af Danmark, og så kan ikke længere huske, hvad forskellen på Danmark og Ungarn er.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Vreden over udrejsecenteret på Langeland burde rettes mod regeringens hårde symbolpolitik"

Selvfølgelig skal den ikke det.Udfordringen er at regeringen selv har været modstander at den indlysende løsning, isolering af de kriminele udvisningsdømte, ppå en ø

Og nu kan de ikke mere komme hen til denne helt indlysende løsning

Krister Meyersahm

Eva Schwanenflügel.
Det er en større del af de 130 der uden videre kan rejse hjem - uden risiko.

John Johansen

Hele denne her diskussion om Danmarks evne, som samfund og system, til at re integrere tidligere straffede personer er lidt af sporet. Det er beviseligt at det kan lade sig gøre. Tænk bare på Hans Engel, nu anerkendt politisk kommentator, og straffet for alkohol kørsel og forsøg på unddragelse af samme, ved at flygte fra uheldsstedet. Henrik Qvortrup og hans omgang med personers fortrolige økonomiske informationer, nu chef redaktør på EB. Linse Kessler der er straffet og har afsonet for alvorlig og personfarlig voldsforbrydelser - fx hashsmugling, trusler mod vidner, ulovlig indtrængen og vold. Nu feteret stjerne med eget tv program. Listen er legio fortsæt selv. Som land er det beviseligt at vi evner over evne at favne tidligere straffede. Hvorfor så ikke de få af anden etnisk herkomst?

Jens Ole Mortensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Johansens lidt humoristiske stil har en bismag for mit vedkommende.
Jeg så i går et interview med to syriske kvinder i Danmark, - mor & datter, hvor den meget begavede datter førte ordet (på engelsk) for de to kvinder. De har udsigt til snart at befinde sig i et udrejsecenter, efter at den danske stat har meddelt, at deres opholdstilladelse i kongeriget er tidsbegrænset.

Det står ganske bestemt ikke på deres plan, at de skal tilbage til Assads undertrykkelsesmaskineri, og nu er de igen beskæftiget med spørgsmålet: Hvor kan man få et sikkert asyl? - for det var ikke i Danmark.

Hvis der var én grund til at true den socialdemokratiske regering med en mistillidsdagsorden, så skulle det være den politik, som sender asylsøgende tilbage til den diktator, de kom fra. Uanset hvad den kompakte majoritet mener om sagen, så er man gennem en mistillidsdagsorden fri for at tage ansvaret for noget så afskyvækkende.

Helle Walther

LH@ Du og jeg bliver aldrig enige om det ord, som du misbruger her. Læs en artikel for to uger siden i Weekendavisen , hvor en flygtning, som sider i dag i en høj stilling i samfundet, men analyserer og fortæller om den gode velkomst hun fik i 80erne, men også hvordan flygtningene selv har ødelagt den gode stemning. Jeg genkendte mange af hendes eksempler.

Helle Walther

sidder

Lars Hansen

@ Helle Walther

Jamen det er da helt rigtigt, at integrationen af flygtninge - overordnet set - ikke har været særlig vellykket i hverken Danmark eller andre europæiske lande. Det har bare intet som helst at gøre med, om der skal være udrejsecentre i Danmark, eller om de skal ligge "på en øde ø" (eller Langeland) for at gøre de interneredes tilværelse så utålelig som muligt.

Nu fik SF så bremset planerne om et nyt udrejsecenter på Langeland. Det glæder mig på langelændernes vegne, og samtidig græder jeg særdeles tørre tårer over, at regeringen led et politisk nederlag og får svært ved at finde et andet sted at placere sit infame center.

Nils Bøjden

"Nu fik SF så bremset planerne om et nyt udrejsecenter på Langeland."

Men intet alternativ. Jeg hørte Martin Lidegaard(R) i dag i radioen. Pinligt..

Vi vil ikke have udrejsecenter på Langeland
Hvor skal det så være?
Det vil vi ikke komme ind på.

Og det er samme mølle som SF præsterer. Løsninger? Næ tak. Så skal vi jo have en holdning andet end at sige "Det vil vi ikke"

Kim Folke Knudsen

@Udrejsecenter pine

Ingen vil have et udrejsecenter i deres kommune.

Så kom forslaget om den øde ø, der med tiden blev til det dyre projekt med Lindholm, for der var havet en barriere for, at naboerne ikke reagerede.

troede V-K-LA-DF men ak nej protesterne i Kalvehave og omegn var bastante.

Jeg tror ikke vi kommer uden om at kigge lidt mere detaljeret på personer i udrejseposition.

Jeg vil gerne at vi skelner mellem personer som har fået afvist asyl eller skal udsendes efter udløb af opholdstilladelse, og personer, som har begået grov kriminalitet ( dokumenteret gennem en dom ledsaget af en udvisning fra Danmark ).

Det er ikke kriminelt at modtage et afslag på asyl eller at af den ene eller anden grund vælge ikke at samarbejde om hjemsendelse. Denne gruppe af afviste asylansøgere bør i princippet bo på åbne centre måske end da udenfor asylcentre. Kontrollen må her bestå af meldepligt til den lokale politistation. For afviste asylansøgere som har børn eller for afviste asylbørn bør der tages særlige hensyn for at sørge for at familien får en så normal tilværelse som muligt indenfor realiteten, at de skal forlade Danmark.

For de forhærdede kriminelle mener jeg, at vi er nød til at tage et opgør med konventionerne og sørge for, at denne gruppe anbringes i en lukket lejr uden fri udgang og uden mulighed for at forlade området. Er det en tillægsstraf til den straf du allerede har fået ved at sidde i et dansk fængsel. Ja det er det, men det er en nødvendighed, hvis der skal lægges tilstrækkeligt pres på personen for at vedkommende kan forlade Danmark som ønsket. Hvis jeg skal vælge mellem danske borgeres sikkerhed herunder langelændernes sikkerhed og de kriminelle allerede dømte asylansøgere, så vil jeg til enhver tid uden tøven vælge de danske borgeres sikkerhed.

Ligegyldig hvor vi anbringer dette udrejsecenter vil der opstå protester og lokale borgere vil føle og mene, at deres lokalområde svækkes og gøres mere utrygt. SF ide om at de kan finde et " Ressourcestærkt område " i Danmark at placere et asylcenter i med afviste kriminelle asylansøgere er for mig at se en overskrift uden indhold. Hvad er et ressourcestærkt område i Danmark og hvorfor skulle borgerne i et ressourcestærkt område ikke føle sig utrygge ved at skulle lægge areal til et sådant udrejsecenter.

Min respekt for Mattias Tesfaye. Han er en mand, som møder frem på Langeland og tager den åbne debat med de skuffede og utrygge borgere. Det kunne andre politikere lære af, som vælger spindoktor tricket med at skubbe en lokal folketingskandidat foran sig til at tage skraldet, medens man selv kryber i skjul for borgernes kritik.

PS Jeg synes at det er en utrolig dårlig løsning, at vælge Langeland. En smuk ø i det sydfynske ø-hav, som har kæmpet med udkantsudfordringer og med at bevare den turisme og lokale identitet, som forhindrer befolkningstilbagegang på hele øen. Hvis vi mener, at vi vil Udkantsdanmark det godt og at vi vil gøre en seriøs indsats for at få lokalsamfundet til at genopstå oven på årtiers centralisering, så skal øer som Langeland ikke være forsøgsstation for afviste og kriminelle asylansøgere.

Asylcenter Holmegård kan benyttes til andre og langt mere perspektiv rige ideer til gavn for langelænderne og alle os, som holder af vores danske ø samfund.

VH
KFK

Kim Folke Knudsen

@KZ lejre

Et udrejsecenter er ikke at sammenligne med en KZ-lejr.

En KZ-lejr er baseret på den forrykte og uhyggelige ideologi Nationalsocialismen, hvor mennesker sorteres i overmennesker og undermennesker ud for race og religion. KZ-lejren skulle fungere som det forrykte politiske systems opdragelsesanstalt og have karakter af straf gennem terror og tvangsarbejde ja regulært slaveri.

I den værre ende af KZ lejrene var de industrielle dødsfabrikker Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Majdanek, der skulle likvidere de undermennesker, som ikke havde nogen nyttig arbejdskraft tilbage og som dermed skulle udryddes. For at nationalsocialisterne kunne opnå det politiske mål et racerent germansk imperium ledet af Føreren og hans tro undersåtter renset for enhver modstand og for alle afvigere.

Det er igen helt ude af proportion at bruge begrebet KZ-lejr og koncentrationslejr i denne sammenhæng, som er helt anderledes. Enhver stat har ret til at gennemføre en udvisningsprocedure og sikre, at de fremmede borgere, som ikke ønskes i landet forlader landet for bestandigt.

Der er ansatte som arbejder i de her udrejsecentrer vis dem den respekt ved ikke at sammenligne deres arbejdsplads med en Koncentrationslejr ( KZ lejr ).

VH
KFK

Lars Hansen

@ Kim Folke Knudsen

Der har gennem tiderne været koncentrationslejre mange andre steder end i det nazistiske Tyskland. Og naturligvis siger jeg ikke, at et dansk udrejsecenter for personer på tålt ophold kan sammenlignes med nazisternes dødslejre eller for den sags skyld deres arbejdslejre. Men derfor er det stadig helt korrekt at kalde dem koncentrationslejre. Fra Wikipedia:

"En koncentrationslejr har på forskellige tidspunkter i forskellige lande betegnet forskellige typer af steder for tilbageholdelse af fanger. Det oprindelige latinske ord "concentrare" betyder at "samle i ét punkt"."

Og det er jo præcis det, man gør med et udrejsecenter. Man samler personerne på tålt ophold i et punkt med det primære formål at gøre deres tilværelse så sur som muligt. Det er jo derfor, øde øer og sågar Grønland har været foreslået som mulige placeringer.

Det eneste reelle argument mod at bruge ordet koncentrationslejr er, at de internerede kan bevæge sig frit omkring uden for dem i dagtimerne. Så ja selvfølgelig var det lidt ment som en provokation. Men tilsyneladende en højest tiltrængt provokation at dømme efter folks reaktioner.

Lars Hansen

"Hvis jeg skal vælge mellem danske borgeres sikkerhed herunder langelændernes sikkerhed og de kriminelle allerede dømte asylansøgere, så vil jeg til enhver tid uden tøven vælge de danske borgeres sikkerhed."

Her hopper du så med på propagandaen om, at hvis det ikke var for disse personer på tålt ophold, så ville Danmark være et sikkert land uden kriminalitet. Men for stor en del af den samlede kriminalitet står personer på tålt ophold mon virkelig for? Mit gæt er, at det er en så forsvindende lille del, at det er helt uden betydning.

Det reelle argument for at placere personer på tålt ophold i et udrejsecenter var og er at gøre deres tilværelse så sur som muligt i håb om, at det kan få dem til at forlade Danmark. F.eks. ved at gå under jorden i et andet land i EU og bo hos familie eller venner der.

Sören Tolsgaard

Nemme løsninger er ikke i sigte mht. uønskede indvandreres udrejse.

Sagen er jo, at Danmark og andre EU-lande har givet opholdstilladelse og endda statsborgerskab til alt for mange, som endog er dybt destruktive.

Politi, retsvæsen og fængsler bruger uanede kræfter på at holde disse elementer i skak, og har de først fået foden indenfor i EU, har de ifølge EU-protokollen ret til fri bevægelighed, hvilket udnyttes fuldtud. Sverige og Tysklands laden stå til bliver dermed Danmarks problem.

https://www.bt.dk/nyheder/to-udlaendinge-doemt-for-644-forbrydelser-men-...

Udrejsecentre i de verdensdele, hvor migranterne kommer fra, er måske den eneste mulige løsning, hvilket EU-landene bør samarbejde om. Når migranter ved, at de ikke får opholdstilladelse, bliver de måske mere opsat på at uddanne eller forberede sig i løbet af opholdet på et sådant center.

Vi nærmer os grænsen for, hvor mange indvandrere Europa kan integrere uden at bryde sammen.

Lars Hansen

@ Søren Tolsgaard

Nu er det så ikke hele Europas indvandringspolitik eller integrationspolitik, som er på spil her. Sagen handler alene om, at den tidligere regering lovede at finde et andet sted at placere udvisningsdømte og personer på tålt ophold end den nuværende ved Bording (Kærshovedgaard).

Angiveligt pga. utryghed blandt beboerne i området, men vel reelt set også, fordi der var og er stemmer i at fremstå som "strammer" på området, hvilket den tidligere regering så gjorde ved at ville placere et nyt center på Lindholm. Hvilket så angiveligt skulle gøre tilværelsen mere sur for de internerede.

Planerne om et center på Lindholm blev opgivet af den nuværende regering, blandt andet fordi det ville være uforholdsmæssigt dyrt. I stedet skulle centeret så ligge på Langeland, hvilket nu er bremset af SF og den borgerlige opposition i forening.

Og der kan man jo så egentlig bare lade det ligge. Centeret ved Bording fungerer stadig, så man kunne jo også bare mande sig op og sige til borgerne i det lokalområde, at de har trukket en nitte, og at de kan spise en tudekiks. For der er jo ingen grund til at tro, at det skaber mindre utryghed at have et udrejsecenter liggende et andet sted.

Dog er det da lidt tankevækkende, at vi aldrig har hørt om massiv utryghed som følge af det andet udrejsecenter i Sjælsmark. Hvilket måske kan skyldes, at området er tættere beboet, og at en del af beboerne måske opholder sig i København i dagtimerne, hvor deres tilstedeværelse så drukner i mængden. Så måske er det bare ikke nogen særlig god ide at ville placere sådanne centre i tyndt befolkede landområder.

Hvorved vi er tilbage ved symbolpolitikken, for oprettelsen af centeret i Bording var også en symbolpolitisk handling udført af den tidligere regering og deres fyrtårn Inger Støjberg. Og hvorfor skal denne symbolpolitik absolut videreføres af en socialdemokratisk regering. Joe Biden viderefører jo heller ikke Donald Trumps politik.

Kim Folke Knudsen

"En KZ-lejr er baseret på den forrykte og uhyggelige ideologi Nationalsocialismen, hvor mennesker sorteres i overmennesker og undermennesker ud for race og religion. "

Ja, jeg tror bestemt heller ikke, at der er etniske danskere, der betragter det muslimske mindretal som undermennesker og sig selv som overmennesker (sarkasme kan forekomme).

Sider