Leder

Baltic Pipe er gået i musefælden

For klagenævn vejer hensyn til truet hasselmus højere end milliardinvesteringer i gasledning. Anlægsarbejder sættes nu i stå, men dermed er sagen ikke afgjort
Klagenævnets underkendelse af miljøgodkendelsen til Baltic Pipe af hensyn til hasselmusen betyder ikke, at projektet nu bliver skrinlagt.

Klagenævnets underkendelse af miljøgodkendelsen til Baltic Pipe af hensyn til hasselmusen betyder ikke, at projektet nu bliver skrinlagt.

Ritzau/Scanpix

Indland
5. juni 2021

Helt ærligt, går du og savner hasselmusen? Dette lille nuttede dyr på mindre end ti centimeter fra snude til busket halespids. Ikke engang en rigtig mus, men en såkaldt syvsover, der sover vintersøvn i syv af årets måneder. Faktisk er hasselmusen den eneste repræsentant for denne gnaverfamilie i Danmark og dertil alvorligt truet, fordi den mangler naturlige levesteder.

Men altså, hasselmusens ve og vel er nok ikke det, der fylder i tankerne i det daglige hos ret mange af os.

Derfor er der noget bevægende og opløftende i, at Miljø- og Fødevareklagenævnet nu har underkendt Miljøstyrelsens tilladelse fra 2019 til den 210 kilometer lange Baltic Pipe-rørledning, der skal føre ti milliarder kubikmeter gas fra Nordsøen gennem Danmark til Polen, fordi rørledningen kan true den lille hasselmus foruden birkemus og flagermus. Klagenævnet henviser til EU’s habitatdirektiv, der forbyder forstyrrelse af truede dyrearters levesteder, og man håndhæver dermed det synspunkt, at disse sjældne arter er til i deres egen ret og skal beskyttes, uagtet at de med garanti bidrager med ingenting til Danmarks bruttonationalprojekt, i dette tilfælde vel nærmest tværtimod.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels Vest-Hansen

6,3 milliarder? Havde det ikke været billigere at sætte et T-stykke i Nordstream2?

Kenneth Krabat, Per Torbensen, Michael Gudnæs og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Håber vores små pattedyr får første prioritet. Havde de dog blot været heste- så ville deres forsvarer være mobiliseret talstærkt
Mvh Hanne Pedersen

John Scheibelein, Jens Peter Madsen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Peter Madsen

Der kunne let føjes flere bekymringer til. Hvad med den lille hval marsvinet som er forjaget fra sine ynglesteder i Lillebælt af Baltic Pipe. Hvad med den sjældne fisk i Vindinge Å på Østfyn, som står i fare for at miste en af sine to sidste levesteder, når Baltic Pipe lukker ufiltreret okkervand ud i åen. Det er godt, at hasselmusen igen bliver beskyttet. Men Baltic Pipe projektet har hele vejen været en katastofe, hvor lokale miljø tilsynsmyndigheder er blevet fejret til side af projektets arrogante fremturen.
Energinet.dk, regeringen og danske medier undlader også konstant at gøre opmærksom på at Baltic Pipe også er bygges til at sende gas den anden vej fra Polens LNG gaslagre ved Swinoujscie og måske fra russiske gasledninger i Polen. Baltic Pipe er dobbelt over Østersøen og kan dække hele det danske og svenske forbrug af gas, og polske GAZ-system agter at anvende Baltic Pipe til at gøre Polen til hele Centraleuropas store gasdistributør.

Kenneth Krabat, Estermarie Mandelquist, Ole Svendsen, Jens Peter Madsen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Tja gid de handicappede her i landet var Hasselmus!