Leder

Baltic Pipe er gået i musefælden

For klagenævn vejer hensyn til truet hasselmus højere end milliardinvesteringer i gasledning. Anlægsarbejder sættes nu i stå, men dermed er sagen ikke afgjort
Klagenævnets underkendelse af miljøgodkendelsen til Baltic Pipe af hensyn til hasselmusen betyder ikke, at projektet nu bliver skrinlagt.

Klagenævnets underkendelse af miljøgodkendelsen til Baltic Pipe af hensyn til hasselmusen betyder ikke, at projektet nu bliver skrinlagt.

Ritzau/Scanpix

Indland
5. juni 2021

Helt ærligt, går du og savner hasselmusen? Dette lille nuttede dyr på mindre end ti centimeter fra snude til busket halespids. Ikke engang en rigtig mus, men en såkaldt syvsover, der sover vintersøvn i syv af årets måneder. Faktisk er hasselmusen den eneste repræsentant for denne gnaverfamilie i Danmark og dertil alvorligt truet, fordi den mangler naturlige levesteder.

Men altså, hasselmusens ve og vel er nok ikke det, der fylder i tankerne i det daglige hos ret mange af os.

Derfor er der noget bevægende og opløftende i, at Miljø- og Fødevareklagenævnet nu har underkendt Miljøstyrelsens tilladelse fra 2019 til den 210 kilometer lange Baltic Pipe-rørledning, der skal føre ti milliarder kubikmeter gas fra Nordsøen gennem Danmark til Polen, fordi rørledningen kan true den lille hasselmus foruden birkemus og flagermus. Klagenævnet henviser til EU’s habitatdirektiv, der forbyder forstyrrelse af truede dyrearters levesteder, og man håndhæver dermed det synspunkt, at disse sjældne arter er til i deres egen ret og skal beskyttes, uagtet at de med garanti bidrager med ingenting til Danmarks bruttonationalprojekt, i dette tilfælde vel nærmest tværtimod.

Nye undersøgelser

Afgørelsen betyder, at det statslige Energinet, der står bag projektet til en angivet pris for Danmark på 6,3 milliarder kroner og en forventet gevinst på 1,5 milliarder, nu straks er gået i gang med en nedlukningsplan for de allerede vidt fremskredne anlægsarbejder.

Gasledningen har fra starten været stærkt kontroversiel og ledsaget af en række – hidtil afviste – klagesager. Nok vil gassen fra Nordsøen umiddelbart indebære en mærkbar CO2-reduktion i Polen, hvor gas vil erstatte kul, men den vil også betyde en binding til fortsat fossil energiforsyning i årtier frem, og den harmonerer dermed dårligt med Danmarks aktuelle kamp i EU for at forhindre EU-støtte til projekter, der som gasfyrede kraftværker »leder til fastlåsning af CO2-intensive tiltag«, som klimaminister Dan Jørgensen (S) skrev i et brev til EU-Kommissionen i marts.

Klagenævnets underkendelse af projektets miljøgodkendelse betyder ikke, at Baltic Pipe nu ender som en pipe dream, en ønskedrøm, der aldrig bliver andet. Nævnet pålægger styrelsen at foretage nye undersøgelser for at vurdere, om projektet kan realiseres uden at skade hasselmusen og dens skæbnefæller i de berørte områder. Man kan godt se for sig, at styrelsen under indtryk af de allerede foretagne milliardinvesteringer finder på noget, der kan passere som løsning.

For rørledningens modstandere er afgørelsen derfor mere et wakeupcall end en egentlig sejr. Der er stadig ikke plads til syvsovere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Vest-Hansen

6,3 milliarder? Havde det ikke været billigere at sætte et T-stykke i Nordstream2?

Jens Peter Madsen, Kenneth Krabat, Per Torbensen, Michael Gudnæs og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Håber vores små pattedyr får første prioritet. Havde de dog blot været heste- så ville deres forsvarer være mobiliseret talstærkt
Mvh Hanne Pedersen

John Scheibelein, Jens Peter Madsen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Peter Madsen

Der kunne let føjes flere bekymringer til. Hvad med den lille hval marsvinet som er forjaget fra sine ynglesteder i Lillebælt af Baltic Pipe. Hvad med den sjældne fisk i Vindinge Å på Østfyn, som står i fare for at miste en af sine to sidste levesteder, når Baltic Pipe lukker ufiltreret okkervand ud i åen. Det er godt, at hasselmusen igen bliver beskyttet. Men Baltic Pipe projektet har hele vejen været en katastofe, hvor lokale miljø tilsynsmyndigheder er blevet fejret til side af projektets arrogante fremturen.
Energinet.dk, regeringen og danske medier undlader også konstant at gøre opmærksom på at Baltic Pipe også er bygges til at sende gas den anden vej fra Polens LNG gaslagre ved Swinoujscie og måske fra russiske gasledninger i Polen. Baltic Pipe er dobbelt over Østersøen og kan dække hele det danske og svenske forbrug af gas, og polske GAZ-system agter at anvende Baltic Pipe til at gøre Polen til hele Centraleuropas store gasdistributør.

Kenneth Krabat, Estermarie Mandelquist, Ole Svendsen, Jens Peter Madsen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Tja gid de handicappede her i landet var Hasselmus!