Leder

Med færre benspænd kunne Ydelseskommissionen have givet mere nyskabende anbefalinger

Kommissionen har givet et svar på et kompliceret spørgsmål om indretningen af kontanthjælpssystemet. Men hvis den havde fået mere frihed og færre benspænd, kunne vi muligvis have fået nogle mere interessante, effektfulde og nyskabende anbefalinger
Kontanthjælpssystemet skulle bygges helt om, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (tv.), da han nedsatte Ydelseskommissionen for halvandet år siden. Det lægger kommissionen ikke op til med sine anbefalinger, men Hummelgaard burde også have givet kommissionen med Torben Tranæs (th.) i spidsen mere frihed til eksempelvis at regne på forskellige scenarier. Hvis man eksempelvis tilførte systemet lidt flere penge, hvor mange fattige børn ville man så kunne hjælpe?

Kontanthjælpssystemet skulle bygges helt om, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (tv.), da han nedsatte Ydelseskommissionen for halvandet år siden. Det lægger kommissionen ikke op til med sine anbefalinger, men Hummelgaard burde også have givet kommissionen med Torben Tranæs (th.) i spidsen mere frihed til eksempelvis at regne på forskellige scenarier. Hvis man eksempelvis tilførte systemet lidt flere penge, hvor mange fattige børn ville man så kunne hjælpe?

Niels Christian Vilmann

Indland
2. juni 2021

Klodserne i kontanthjælpssystemet skulle bygges om. Sådan formulerede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) opgaven, da han nedsatte Ydelseskommissionen for halvandet år siden. Mandag fremlagde kommissionens formand, Torben Tranæs, så eksperternes bud på et nyt kontanthjælpssystem, som med formandens egne ord er tænkt »helt forfra«.

Kommissionen ser ud til at have fundet en løsning, der kan rydde op i et system, som efterhånden er blevet så svært at finde rundt i, at selv en forskningsdirektør som Torben Tranæs bliver rundtosset, når han skal finde hoved og hale i det.

I modsætning til de i alt 29 forskellige kontanthjælpslofter, som findes i dag, virker kommissionens model mere gennemskuelig. I stedet for tre ydelser kommer der én. Væk med med en masse komplicerede regler og ind med to satser, som fastsættes ved hjælp af et optjeningsprincip.

Kommissionens model vil ifølge eksperterne give borgere bedre mulighed for at navigere i systemet, øge retssikkerheden og gøre det nemmere at reagere på økonomiske incitamenter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Kommissionen består af
3 professorer, heraf den ene fra den statslige institution VIVE
en analysechef i en statslig institution VIVE
en borgmester
et tidligere medlem af folketinget

Der var vist ikke de store forventninger til, at mennesker med så megen institutionel dannelse ville kunne foreslå noget nyt udenfor de eksisterende samfundsadministrative cirkler.
I så fald ville organet være blevet kaldt "fattigdomskommissionen" eller noget andet fremfor "Ydelseskommisionen". Dens arbejde var så rigeligt udstukket fra navngivningen.

Poul Erik Pedersen, Bjarne Andersen, Rolf Andersen, Freddie Vindberg, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Ole Svendsen, Carsten Munk, Steen Sohn, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Jens Erik Starup, Anne-Marie Paul og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Nej. Spørgsmål om sociale ydelser stilles i et 'domæne' nemlig det juridiske -økonomiske (love - regler - takster - procedurer) - men svaret skal højst sandsynligt findes findes i et helt andet nemlig det humanistiske - sociale - pædagogiske (menneskelig erkendelse og adfærd). For at give mening ud over noget mindre god jura - økonomi-tænkning

Poul Erik Pedersen, Bjarne Andersen, Freddie Vindberg, Lise Lotte Rahbek, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Flertallet af politikere på Borgen er faktaresistente.

Med mindre de bare er stakkelhadere, der mener de fattigste mennesker skal straffes for deres sygdom og økonomiske uformåen.

Vi ved, udlændinge ihvertfald skal pines for at være flygtninge, indtil de indser det er for utåleligt at leve i Danmark.
Her er der nultolerance.

Ellers ville regeringen selvfølgelig have udvidet kommissoriet, så der var flere penge til rådighed, og så man kunne beregne flere alternative modeller.

Det er jo ikke fordi der ikke er råd til at løfte folk ud af fattigdom, det er fordi man ikke har lyst til at gøre det.

En politisk prioritering.

Susanne Kaspersen, Pia Nielsen, Poul Erik Pedersen, Bjarne Andersen, Rolf Andersen, Gert Romme, Lise Lotte Rahbek og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Et sørgeligt faktum, Eva S.

Susanne Kaspersen, Poul Erik Pedersen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, det er bare ærgerligt at så forholdsvist mange køber ind på højrefløjens spin, Lise Lotte..

Susanne Kaspersen, Ib Christensen, Poul Erik Pedersen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Forvent ingen solidaritet. Den eneste måde at presse Socialdemokratiet på er ved at tage støtten væk og stille nogle krav. Det gør enhedslisten ikke så jeg bliver hjemme ved næste valg og håber at andre gør det samme. Jeg gider ikke blive pisset på mere. Der er en grænse og den er nået med denne regerings politik.