Leder

Det bliver spændende at se, hvor længe Israels nye regering holder

Israels leder gennem i alt 15 år blev afsat af sine kasserede kronprinser og vender næppe tilbage – spørgsmålet er, hvor længe den nye regering holder, før den enten omdannes eller falder
Højrenationalisten Naftali Bennett tager over som Israels nye premierminister. Efter to år på posten er det aftalt, at midterpolitikeren Yair Lapid skal tage over.

Højrenationalisten Naftali Bennett tager over som Israels nye premierminister. Efter to år på posten er det aftalt, at midterpolitikeren Yair Lapid skal tage over.

Jini Xinhua/Ritzau Scanpix

Indland
15. juni 2021

Benjamin Netanyahus måtte søndag aften sige farvel som Israels regeringschef.

Han har bebudet »fortsat kamp med løftet hoved« mod den »farlige regering«, der sendte ham ud på oppositionsbænken med mindst mulig margin, nemlig 60-59, da en deputeret fra det arabiske støtteparti efter aftale stemte blankt. Men indtil videre er en ny regering – med højrefløjspolitikeren Naftali Bennett som premierminister og bestykket med 11 kvinder og en israelsk araber blandt de 27 ministre – på plads.

Når det giver mening at antage, at Netanyahus afgørende indflydelse i israelsk politik er endegyldigt forbi, er det ikke kun, fordi han står tiltalt i en sag om bedrageri, bestikkelse og mandatsvig. Principielt er han uskyldig, indtil der afsiges dom, og sagen kan trække ud i årevis. Men hans politiske kapital er fordampet i brudte løfter, gentagne løgne og rutinemæssige svigt af de politiske lærlinge, han optog i sine regeringer og derpå kasserede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her