Leder

For Danmark er afghanistankrigens største tragedie, at ingen havde mod til at sige fra i 2001

Efter 20 års besættelse trækker Vesten sig ud af Afghanistan efter en krig, der med Mogens Lykketofts udtryk blev en tragedie
Mest interessant i de 20 års danske krigsførelse i Afghanistan er, at der på intet tidspunkt var optræk til dansk mobilisering af folkelig modstand mod den dengang stadig nye militarisme. Modstand mod krigen i Afghanistan er blevet holdt inden døre i såvel de røde som blå regeringer.

Mest interessant i de 20 års danske krigsførelse i Afghanistan er, at der på intet tidspunkt var optræk til dansk mobilisering af folkelig modstand mod den dengang stadig nye militarisme. Modstand mod krigen i Afghanistan er blevet holdt inden døre i såvel de røde som blå regeringer.

Ditte Valente

Indland
29. juli 2021

Det var givetvis velovervejet, at statsministeren undlod at møde op i Københavns Lufthavn den 22. juni for at hilse de sidste danske soldater velkommen hjem fra Afghanistan. Mette Frederiksen samler ikke på nederlag, så hun valgte at heppe på fodboldlandsholdet i de dage, der trods nederlag i semifinalen til forveksling lignede vindere.

Det var aldrig tilfældet i Afghanistan – ikke for 20 år siden, da Poul Nyrup og Anders Foghs iver efter at spille statsmænd og behage præsident George W. Bush mundede ud i udsendelse af jægersoldater til Tora Bora.

Ikke i 2006, da Fogh Rasmussens ’globale værdikamp’ var mantra for udstationering af 11.000 danske soldater til Helmand, hvorfra 44 vendte tilbage i kister, 214 blev såret og hver femte fik psykiske mén. Og ej heller i dag, hvor de sidste veteraner nærmest inkognito luskede hjem fra den krig, som Mogens Lykketoft i tirsdagens avis betegnede som »en tragedie«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Damskier

Ingen havde mod til at sige fra? Så alle partier i Folketinget stemte for?

Janus Agerbo, Alvin Jensen, Peter Høivang, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Du mangler i lederen at beskæftige dig med "mission creep".

Vi startede med at ville gøre op med Al-Qaeda -
hvilket Taleban var helt imod -
og derefter begyndte al snakken om pigeskoler & nation building.

Begge dele viste sig helt umuligt at gennemføre -
og skulle i bagklogskabens klare lys aldrig have været forsøgt.

Men i 2001 forekom det ret indlysende at stille Al-Qaeda til ansvar for de 3.000 amerikanere, der blev myrdet 11. september.

Alle partier, undtaget SF og EL, stemte for at sende soldater til Afghanistan.
Et borgerligt flertal stemte for at sende soldater til Irak, i 2003. Men kunne have været forhindret, hvis ikke folketingets partier havde lavet en clearing (aftalt stemmefordelingen i forvejen). Der var 68 fraværende, men Irakkrigen blev stemt igennem med 61 stemmer(!). Det er tankevækkende, ikke?

Eric Philipp, Vibeke Olsen, Steen Sohn, Bo Stefan Nielsen, Franz Nitschke, Flemming Jensen, Steffen Gliese, Søren Kristensen, Alvin Jensen, Flemming Berger, gregers hoff, Carsten Wienholtz, Josephine Kaldan, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Steen K Petersen, Lars Løfgren, Karen Grue, Susanne Kaspersen, Finn Jakobsen, John Andersen, Hanne Utoft, Ervin Lazar og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

@Torben Lindegaard, I din forsvarstale glemmer du i øvrigt helt at nævne Mission Torture og Mission Guantanamo. Intet i denne krig har været til at forsvare - meget har været direkte ulovligt ifg gældende konventioner, og landet har på ingen måde været direkte skyld i 9/11 - ud over at huse en flok banditter. På samme måde som England, Frankrig og USA gennem tiden har huset diverse tidligere diktatorer og folkemordere.

Anders Graae, Eric Philipp, Vibeke Olsen, Franz Nitschke, Erik Boye, Lars Løfgren, Søren Kristensen, Alvin Jensen, Ib Christensen, Carsten Wienholtz, Josephine Kaldan, Eva Schwanenflügel, Palle Yndal-Olsen, Steen K Petersen, Søren Dahl, erik pedersen, Karen Grue, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, John Andersen, David Zennaro og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Og hvad med de store demoer foran USA's ambassade og Christiansborg, før krigserklæreingen?? Jeg var der i hvert fald. Nok forgæves, men alligevel.

Steffen Gliese, Janus Agerbo, Alvin Jensen, gregers hoff, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Palle Yndal-Olsen, Steen K Petersen, Malcolm McGugan, erik pedersen, Lars Løfgren, Karen Grue, Susanne Kaspersen, Per Madsen, Sigridur Eythórsdóttir, John Andersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Pressen spiller vel en ikke ubetydelig rolle for, om der opstår folkelig modstand. Her savner jeg i lederen lidt selvkritik – og lederen kunne nok have gravet et spadestik dybere. Sagde I selv fra? Gav I plads til kritikken – og informerede I om implikationer for den afghanske befolkning – og også om Talibans motiver (det er så nemt at skabe og vedligeholde et fjendebillede)? Typisk for pressens behandling af ”vestlig” krigsindsats er der også i denne leder henvisning til egne tab, som et argument for at være kritisk. Men hvad med de langt større tab i landet, som vi angreb? Hvilke civile og militære lidelser har vi påført den anden part og landet som helhed? Hvor mange er dræbt og såret her, og hvad er ødelagt ved bombninger og fjernstyrede drab og sprængninger? Ja i egen selvoptagethed ved vi kun lidt. Er pressen gået i dybden for at undersøge muligheder for retssager om krigsforbrydelser mod ansvarlige politikere? Osv. Man kan blive ved. Desværre er det min opfattelse, at mainstreampressen i forhold til militarisering i dag, fare for atomkrig, og dæmonisering af andre lande – ikke er kommet et skridt videre siden 2001. Vi påduttes samme ”vestlige” og aggressive indstilling – og fredstænkning med folkelig mobilisering har tiltagende og vanskelige vilkår.

Stig Hartvig Nielsen, Anders Graae, Vibeke Olsen, Erik Boye, John Johansen, Alvin Jensen, Flemming Berger, gregers hoff, Ib Christensen, Palle Yndal-Olsen, Peter Høivang, Søren Løvborg, Søren Dahl, erik lund sørensen, Lars Løfgren, Susanne Kaspersen og Martin Mørch anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

Afghanere er genstridige, (nogle, betydelig mere, - end andre.)
Englænderne prøvede om de kunne bestemme i landet, (det slap de skidt fra.)
Russerne forsøgte, (de blev jaget hjem til sig selv.)
Amerikanerne + vedhæng, (incl. danskerne,) - kunne heller ingenting i Afghanistan.
Sådan går det, (når man har læst til det, som alle vi andre vidste i forvejen.)
Pengene kunne være brugt bedre, - der er nogle, der har for mange af dem.
I den sidste ende, kan det vise sig, at det bliver et + for EU, med 1/2 mill. afghanske indvandrer, (der er jo flere "krummer" i dem, i forhold til hvad, vi ellers har set.)

Steffen Gliese, Søren Kristensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Daniel Joelsen 29. juli, 2021 - 09:22

Storbritannien, Frankrig, USA og sikkert mange flere lande incl. Danmark har huset diverse tidligere diktatorer og folkemordere, som du beskriver det.

Forskellen til Afghanistan og Taleban, der husede Al-Qaeda, er, at Al-Qaeda fortsatte myrderierne fra afghansk område.

Mit indtryk dengang i 2001 var, at Taleban og Al-Qaeda var stærkt forbundne; men det indtryk kan være forkert og skabt af alt for dygtige presserådgivere i både Danmark og USA.

Men Taleban nægtede pure at anholde Al-Qaeda's ledelse med Osama bin Laden i spidsen - så meget er i hvert fald sandt - men i øvrigt er jeg enig i, at der intet er at forsvare ved Afghanistan-missionen, som var en 100% fejltagelse, der har kostet mange mennesker - både soldater og civile - kun alt for dyrt.

Torben Lindegaard

@Niels Makholm 29. juli, 2021 - 11:19

Du har ret - ingen invasionstyrke er sluppet helskindet fra at invadere Afghanistan. Winston Churchill, himself, beskriver i "De unge År" en britisk invasion i Afghanistan, som han selv deltog i - for at lægge et antal dale øde med ild og sværd.

Målet var at afskrække de afghanske stammer fra at gennemføre røveriske overfald ind i Indien.

Det er år og dag siden, jeg læste bogen; men jeg husker stadigvæk Churchill's beskrivelse af, hvordan det mægtige britiske armékorps blev udvandet til ingenting og forsvandt i mødet med de vældige afghanske bjergdale og deres krigslyste beboere.

Den tidligere britiske minister Rory Stewart beskriver fremmede magters invasion i Afghanistan i 2 YouTube indslag oprindeligt udsendt i på BBC i 2012.
Her er links:

https://www.youtube.com/watch?v=_m7uL4Q44ws&list=WL&index=4

https://www.youtube.com/watch?v=j6jItZF5ZeU&t=680s

Arne Albatros Olsen

Der er dog en krigsherre , for hvem det lykkedes af erobre Afghanistan, og det var Djengis Khan, men det er mange hundrede år siden.

Vores deltagelse i Afghanistan-krigen var godt nok en tragedie for de soldater der i tiden løb blev sendt derover, og entenikke kom hjem igen, eller blev såret og mistede førligheden fysisk eller dem der mistede "sig selv" mentalt derovre.

Men den store tragedie er vel, at det intet havde med terroren i vesten at gøre, da Taleban primært koncentrerer sig om noget indenlands i Afghanistan og Pakistan.

Altså en helt unødvendig indsats imod terror, og en kamp imod Taleban, der aene ønsker en streng islamisk stat for beboerne i staten, og ikke udenfor.

Jo, Al Qaeda gemte sig i Afghanistan ligesom som især Osama Bin Laden, men som bekendt flyttede han ret hurtigt til Pakistan, og han var i øvrigt den eneste som Amerika havde et udestående med i forbindelse med 11. september 2001.

Danmark blev deltagere i en unødvendig krig, og - igen på et falsk grundlag, en løgn om terror fra Talebans side.

Det mest problematiske her er det manglende opgør om krigen i Afghanistan, og naturligvis også krigen i Irak, og hvilke politikere der traf de forkerte beslutninger, - og hvoraf nogle løj bevidst for krigsliderlighedens skyld og for at ville gå det Amerikanske ærinde.

Andre lande har siden taget opgøret om deres deltagelse i krigene, og tage ved lære af det forløb der gik forud for krigene.

Det er den virkelige tragedie, at Danske politikere hellere vil gemme sig i den sag, end lære fra den.

Vibeke Olsen, Lars Løfgren, Steffen Gliese og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

@Espen Bøgh
29. juli, 2021 - 17:19
Vores deltagelse i Afghanistan-krigen var godt nok en tragedie for de soldater der i tiden løb blev sendt derover, og entenikke kom hjem igen, eller blev såret og mistede førligheden fysisk eller dem der mistede "sig selv" mentalt derovre.

Det er værd at bemærke, at ingen soldater har gjort tjeneste i Afghanistan i mod deres vilje. Alle har befundet sig i et frivilligt indgået ansættelsesforhold med Det Danske forsvar.
Skriver ikke dette for at forklejne de enkelte soldaters indsats(for det er værd at bemærke, at vi har nogle af verdens bedste soldater).

Tragedien havde været mangefold større hvis vi som nation havde tvangsindkaldt mænd til tjeneste(som USA gjorde til Vietnam fra 1964 til `73.)

Steffen Gliese, Søren Kristensen, Alvin Jensen og Jesper Sano Højdal anbefalede denne kommentar
Kenneth Lund

USA blev angrebet af Al-Qaeda som gemte sig i Afghanistan og valgte derefter at gå i krig og hjælpe afghanerne med at fjerne Taliban som beskyttede Al-Qaeda og vi valgte at støtte USA
Situationen er ikke meget anderledes end at USA blev angrebet af japanerne under 2 verdenskrig og det fik USA til at gå ind i krigen, da japanerne var allierede med Tyskland.
Problemet er ikke at vi gik i krig i Afghanistan sammen med USA, problemet er at vi i vesten ikke gjorde noget for at fjerne Taliban når vi havde muligheden, hvilket er grunden til at Taliban nu er på vej tilbage, man skulle aldrig have gået i dialog med Taliban, men i stedet forsat med at sende soldater til deres landsbyer som man gjorde i starten og fjernet lederne, så havde der ikke været en ny generation af Taliban og dermed fred i dag.
Hvis vesten ikke havde bevæbnet Taliban i 80'erne så havde Sovjet vundet, men hvem mon bevæbner Taliban i dag?

Eva Schwanenflügel

Danmark tilbyder de dansk ansatte tolke på ambassaden i Kabul gyldne håndtryk.

Andre lande er i fuld gang med at evakuere deres medarbejdere.

"Tilbuddet, som medarbejderne blev orienteret om på et møde på ambassaden i søndags, indebærer imidlertid ingen mulighed for evakuering til Danmark, og dét skaber både frygt blandt dem og kritik på Christiansborg.

- Penge kan ikke købe vores liv. Vores liv er i fare i øjeblikket, fordi vi har arbejdet for Danmark. Vi ønsker at blive reddet fra døden, siger en ansat på ambassaden i Kabul, som TV 2 har talt med. Han ønsker ikke sit navn frem af frygt for sin sikkerhed."

https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-07-29-mens-usa-evakuerer-siger-danma...

Skal pengene bruges til at betale menneskesmuglere, eller hvad ?!?

Vibeke Olsen, Niels Makholm, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Ib Christensen, Torben Lindegaard og Josephine Kaldan anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Eva Schwanenflügel 29. juli, 2021 - 19:36

Vores behandling af de afghanere, der arbejdede for Danmark - f. ex. tolke og ambassademedarbejdere - er en skændsel for os.

I dag havde Orientering en historie om en tidligere combat interpreter, der havde arbejdet for det danske forsvar i Afghanistan. Tolken kunne ikke komme til Danmark, da F.E. havde konkluderet, at det ikke kunne udelukkes, at han var en trussel imod Danmark - uden i øvrigt at begrunde denne konklusion.

Han havde i stedet modtaget et beløb til repatriering i en anden provins i Afghanistan. Hans forældre var gentagne gange blevet truet med repressalier, hvis de ikke oplyste hans opholdsted - Taliban ønskede at stille ham for en domstol !! - så han så sig nødsaget til at forlade landet og sin kone og barn.

Tolken havde netop brugt pengene til menneskesmuglere, der havde kørt ham fra Tyrkiet til Serbien - og det var til slut lykkedes ham at komme ind i Kroatien og dermed EU. Han er nu i Belgien og har søgt om asyl dér.

Det er ikke værdigt for Danmark, at vi blot lader dette ske.

Vibeke Olsen, Niels Makholm, Steffen Gliese, Inger Pedersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Før hver ny krig blev der sendt massiv propaganda ud, al modstand bliver banket ned, dem som ikke er enige med USA blev knægtet. Alle der tænkte at det var forkert at kaste bomber ned over kvinder og børn blev tromlet ned i medierne. Aldrig har magteliten trådt så tydeligt frem. Uge efter uge med konstante kampagner i alle medier, aviser og TV, døgnet rundt. Således ser magten ud, vi kommer aldrig til at se mere af magtelitens fjæs end dette. Det er igennem medierne at magteliten styrer landet. Dette fænomen har vi ikke set så tydeligt siden magteliten fik et flertal af borgerne til at råbe: Krig - krig - krig, hvilket førte til deltagelse i krigene i Afghanistan, Irak, Libyen og Syrien i starten af århundredet.

Mediekampagnerne opstår blandt redaktørernes netværk som har pæne formuer, nogle i netværket er milliardærer. Det samme indflydelsesrige netværk som fik nedlagt Irakkommissionen, for at undgå offentlighedens dom. Det var de samme som fik indsat Anders Fogh Rasmussen, som sammen med Lars Løkke smadrede de sociale institutioner, Skat, jobcentrene, socialcentrene, lokalhospitalerne, 600 lokalskoler etc. Nøje planlagte krige førte herhjemme bl.a. til at De Konservative ramte bundgrænsen, det var for deres skyld at Venstre nedlagte Irak-kommissionen. Når krigspropagandaen igen kommer tordnende hen over vores land, og al modstand forsøges tromlet ned må vi sige stop, vi må stoppe de journalister som er købt og betalt.

De fleste husker hvordan forsvarets talsmænd stod og grinede TV-seerne lige ud i ansigtet, og udtalte den ene løgn efter den anden, angående udliciteringen af tortur. Vores "Partners in Crime" USA droppede Genevekonventionen, da de indledte krigen i Irak. Derefter opbyggede de torturcentre rundt om på kloden, bl.a. i Polen, i hvilket tilfælde de ikke bare overfløj dansk territorie, men også landede i Danmarks lufthavne med fanger. Danmark gik med i krigene i Irak, Afghanistan, Syrien og Libyen. Til gengæld for krigsindsatsen, forsynede de 5 lande i koalitionen Danmark med informationer omkring evt. terrortrusler mod Danmark, det var Danmarks beskyttelsespenge. Den omfattende overvågning som vi lever under, er en del af den aftale; informationer om os alle, flyder frit mellem de 5 lande som er inderkredsen i koalitionen.

I starten af december 2019 udkommer Washington Post med The Afghanistan Papers. Det er en skandale og en erkendelse på størrelse med The Vietnam Papers. Men herhjemme var der pinlig tavshed. Afghanistan Papirerne blev lagt på is i den danske presse af hensyn til de politikere og deres bagmænd som stod bag krigene der skabte kaos i Afghanistan, Iraq, Libyen og Syrien, hvis konsekvenser med flygtninge verden stadig lever med. Information havde en artikel og Deadline omtale den. De andre medier omtalte næsten ikke Afghanistan papirerne. Stadigvæk i dag er der ingen herhjemme som har skrevet om hvem de ansvarlige er, og netop derfor har de ansvarlige haft mulighed for at fortsætte manipulationen med befolkningen.

Fortielserne gjaldt også den danske indsats. Det handlede om samarbejdet med torturstaten USA, Bush, Rumsfeldt, Rice, Cheney, Powel, og torturcentre over hele kloden. Claus Hjort Frederiksen var chef strateg lige efter Anders Fogh Rasmussen, og derfor direkte medansvarlig for mørkelægningen af forholdene omkring krigene, som USA og dets allierede startede. Skal vi fortsat finde os i at en hel nation er underlagt mørkelægning når det gælder så vitale informationer?

I to årtier har amerikanske og danske politikere og militærfolk løjet og sagt, at det gik fremad i Afghanistan, selv det modsatte var tilfældet. Det viser hundreder af hemmeligt-stemplede papirer, som avisen Washington Post har afsløret. Manipulationen var nødvendig for kunstigt at skabe et flertal blandt befolkningen for krigene. Manipulationen fortsætter her tyve år senere.

Det er som om at alle erfaringerne fra DDR bliver brugt til at skabe NSA. Det er som om at alle erfaringerne fra Vietnamkrigen bliver brugt til at skabe krigene i Afghanistan, Iraq, Libyen og Syrien. Men nu er krigene privatiserede. Forstået på den måde at våbenproducenterne er store private virksomheder. Og disse virksomheder har enorm magt. De har enorm erfaringer med krigsførelse. De kender verdens brændpunkter. De har tonsvis af rapporter om skøn af hvor mange penge de kan få ud af at puste til ilden. I USA er den militære produktion naturligvis i hænderne på private investorer. USA er verdens største producent af militærisenkram med hele 38 %. Deres interesse er så mange krige som muligt, og netop i Afghanistan så de deres snit til store indtjeninger.

I Afghanistan var Al-Queida nedkæmpet efter få måneder i 2003, men de private militær producenter var ikke tilfredse med den korte indtjening. Investeringen i det politiske landskab gav pote. USA fortsatte, selvom der ikke var nogen som anede hvorfor USA stadigvæk var i Afghanistan. De store virksomheder fik USA til at pumpe uhyggelige summer ind i området og korruptionen steg til nye højder. I USA var der en republikansk Senator som erkendte potentialet i at starte en krig, og med private midler fra milliardærer fik han USA til at jage USSR ud af Afghanistan og draget USA ind i en årtiers lang krig: Vilsons krig.

Alle USA's præsidenter har været ansvarlige for massedrab gennem de krige de har været Kommander in Chief for, men Bush stod ud for de krige som skabte kaos i landene Afghanistan, Iraq, Libyen og Syrien. Ud af Iraq og Libyen fik IS medvind, hvorefter de involverede krigsførende lande igen måtte bekæmpe dem. I øjeblikket smadrer USA 38 lande ved økonomiske sanktioner, som skaber hungersnød og øger flygtningestrømmene i verden. Samtidig nægter USA at give vacciner til disse lande, det er folkemord. Man kan roligt sige at USA er verdens farligste nation - i hænderne på hvilken som helst præsident.

Anders Graae, Vibeke Olsen, Nikolaj Lykke Nielsen, Pietro Cini og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

John S. Hansen, 29. juli, 2021

Jeg mener at kunne huske, at jeg afslutnignsvis lægger ansvaret for deltagelse i bådåe Afghanistan-krigen og Irak-krigen på den politiske elite.

René Arestrup

George W. Bush:

'Either you are with us or you are with the terrorists.'

Både en trussel og et ultimatum, som småstaten DK var helt ude af stand til at stå imod.

Realpolitisk var der intet valg.

Tragedien er historie.

kjeld hougaard

Nu starter hvidvasken og mytedannelsen. Danskere – das Volk – som lige under fodbold EM han vist et enestående sammenhold og mental styrke, konfronteret med et eneste menneske faldt dod om en kort stund. ”Folket” har bestemt ikke handlet forkert, vi blev snydt og begravet af løgne fra ”den politiske elite” Vi vidste ikke hvad der egentligt skete. Og de danske stammefolks hær – med ”verdens bedste soldater” – som ikke har vundet en krig i 1000 år gjorde en strålende indsats. Eller: vi blev intimideret af USA, i virkeligheden var der et slør af sorg over Danmark i tyve år. Dette fænomen er det danske stammefolks natur, vi er altid uden skyld!
Det kan ingen ændre, som ingen kan ændre ”talibaner”. Vi / De ER sadan. Ikke?
Vi kan tage lakmusprøven nu: Va’ mæ’ den danske hærs krigsindsats i Afrika? Har das Volk igen ladet sig bedrage? Intimideret? Er Information til den grad et propagandaorgan for ”USA/Vesten”?
Kan Informtion give svar: Er det en rigtig markering af det danske stammefolks kærlighed til og forsvar af ”Vestlige værdier” = USA at skyde Afrikanere?

Alvin Jensen

Hvornår var det nu at der var en demo i København så stor at den ikke fik lov til at stanse ved en ambassade - men uden at pressen skav så meget som et ord om den?

Steffen Gliese

Man kan vel ikke udelukke, at Afghanistans historiske uindtagelighed er et selvstændigt motiv til lige at se, om man ikke kan gøre det bedre end forgængerne.
Og lad os se på baggrunden for overfaldet på USA - det var jo udtrykkelig gengældelse for den amerikansk nykolonialisme, der holder den saudiske kongefamilie ved magten for at tjene USAs interesser i fossile brændstoffer.
Det var jo et ganske andet Saudi-Arabien, al-Qaeda bekæmpede - et langt mere frisindet og vestligtorienteret 70er- og 80er-samfund, og det er en kamp de til dels har vundet ideologisk, men som måske igen går imod deres puritanske Islam-tolkning.
Vesten ønsker, at alverden skal tænke ud fra en vestlig logik, men for andre dele af verden er det bare andre værdier, der er på spil, og det er tydeligt, at vesten ikke længere kan opretholde den samlede front, der sikrer uovervindeligheden.
Det var det problem, allerede Eisenhower påpegede: det militær-industrielle kompleks, der i kraft af den liberalistiske tro på markedets selvregulering i dag reelt udfører femte kolonnevirksomhed i forhold til de lande, produktionen skulle gavne, ikke i økonomiske, men sikkerhedsmæssig forstand.
Man kan glæde sig over, at USA ikke kan opretholde sit hegemoni over lydstater, men man kan på den anden side også være bekymret over, at det trods alt ikke er bedre og friere forestillinger, der derfor kommer til magten. Slet ikke i Mellemøsten, mens det i Asien i højere grad ser ud til, at befolkningerne ikke længere vil acceptere undertrykkelsen.
Og bag det hele ligger jo den gammelkendte sandhed, at man ikke kan kæmpe andres kampe for dem.

Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar