Leder

Nye coronavarianter som lambda er en påmindelse om, at verden hænger sammen

Ligesom med de andre nye coronavarianter, viser lambda os, at pandemien ikke bekæmpes med nationalisme og grænsedragninger
Lambdavarianten er i lighed med den indiske delta markant mere smitsom end sine forfædre. Den blev opdaget første gang i vinter i Peru, der er det land i verden, som har været hårdest ramt af pandemien. Den er blevet fundet i 29 andre lande, herunder USA, og flere medier beskriver den i mangel af bedre betegnelser for »mystisk«.

Lambdavarianten er i lighed med den indiske delta markant mere smitsom end sine forfædre. Den blev opdaget første gang i vinter i Peru, der er det land i verden, som har været hårdest ramt af pandemien. Den er blevet fundet i 29 andre lande, herunder USA, og flere medier beskriver den i mangel af bedre betegnelser for »mystisk«.

Denis Mayhua

Indland
17. juli 2021

Endnu en ny og ekstremt smitsom coronavariant har nået forsiderne og bekymrede forskere i de seneste uger. Det er den sydamerikanske lambdavariant, der i lighed med den indiske delta ser ud til at være markant mere smitsom end sine forfædre og muligvis også sværere at få has på for immunforsvaret.

Den blev opdaget første gang i vinter i Peru, der er det land i verden, som har været hårdest ramt af pandemien. Næsten 600 ud af 100.000 indbyggere har mistet livet til virussen, hvilket er dobbelt så meget som Ungarn, der er det næsthårdest ramte, og i dag udgør varianten 97 procent af COVID-tilfældene i Peru. Den er blevet fundet i 29 andre lande, herunder USA, og flere medier beskriver den i mangel af bedre betegnelser for »mystisk«, mens nogle forskere har udtrykt bekymring for, hvor godt vaccinerne virker på den.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den tyske kansler Angela Merkel er i USA for at møde præsident Biden, men uden for Det Hvide Hus bliver hun mødt af demonstranter, fordi Tyskland (og også Danmark) tilbageholder en dispensation for vaccinepatenterne, hvilket truer millioner af menneskers liv over hele verden, og forhindrer landene i selv at producere vacciner.

WHO opfordrer Angela Merkel til at holde op med at hindre en dispensation af intellektuelle ejendomsrettigheder for COVID-19-vacciner. I mellemtiden advarer Verdenssundhedsorganisationen om, at Coronasmitten fortsætter med at stige over det afrikanske kontinent. Hospitalerne er ved bristepunktet og dødsfaldene er steget stejlt i de sidste fem uger.

Coronavirus infektioner er i eksponentiel stigning i Afrika og Sydøstasien. I Indonesien er frivillige bedemænd begyndt at indsamle ligene af COVID-19-ofre direkte fra de private hjem, efter at hospitalerne er fyldt op. Indonesien er Sydøstasiens værst ramte nation.

COVID-19-sager stiger i næsten alle amerikanske stater, hvor delta-varianten nu er dominerende. Efter måneders nedgang i både smitte, indlæggelser og dødsfald, er smitten begyndt at stige igen, med over 35.000 amerikanere smittede i torsdags. I mellemtiden der en nedgang i vaccinationer til lidt over en halv million skud om dagen, det er en tilbagegang fra over 3 millioner daglige skud i april.

Millioner af mennesker dør rundt omkring i verden. Men de rige lande har ikke bare hamstret vacciner - hvilket medfører, at med den nuværende hastighed vil det tage 57 år, før alle i verden er vaccineret - de ti rigeste lande har aktivt opbakket medicinfirmaerne for at beskytte disses milliard overskud. Vi taler end ikke om at give vaccinerne gratis, men om at beskytte patenter. Milliardærerne ville stadigvæk tjene milliarder på vaccinerne.

I ni måneder har de fattige lande kæmpet for at få lov til at producere vaccinerne lokalt til eget brug. Men bl.a. EU inkl. Danmark har blokeret for denne mulighed. Dette har allerede resulteret i hundrede tusind dødsfald, hvilket kunne have været undgået, hvis producenterne i de ti rige lande, som har fået vaccineret en stor del af deres befolkning - hvis ikke de 19 nye corona-milliardærer forhindrede udflytning af produktionen.

Producenterne i de rige lande kan ikke selv producere nok vacciner til hele verdens behov, men i 9 måneder har milliardærernes lobbyister omringet de politikere der har beslutningsret til en udflytning af produktion til de fattige lande. Dette er et kynisk spil, hvor hundrede tusinde er døde, der fortæller alt om, hvad det er for et sygt system vi lever under.

Først nu starter WHO med at skabe de første faciliteter i Sydafrika, således at de der kan producere vaccinerne selv. Men stadigvæk vil det tage næsten et år før produktionen starter. Når de rige lande ikke har villet frigive patenter på corona-vacciner, hvilket håb er der så for de fattigere lande, at de rige lande vil frigive teknologi og finansieringen til at håndtere klimapåvirkningerne, så de fattige lande bliver i stand til at komme væk fra den fossile brændstoføkonomi?

Hans Bruun Jensen, Lise Lotte Rahbek, Morten Balling, Kenneth Krabat, Thomas Tanghus, Torben Skov, erik pedersen, Jens Voldby Crumlin, Sören Tolsgaard, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar