Leder

Nye coronavarianter som lambda er en påmindelse om, at verden hænger sammen

Ligesom med de andre nye coronavarianter, viser lambda os, at pandemien ikke bekæmpes med nationalisme og grænsedragninger
Lambdavarianten er i lighed med den indiske delta markant mere smitsom end sine forfædre. Den blev opdaget første gang i vinter i Peru, der er det land i verden, som har været hårdest ramt af pandemien. Den er blevet fundet i 29 andre lande, herunder USA, og flere medier beskriver den i mangel af bedre betegnelser for »mystisk«.

Lambdavarianten er i lighed med den indiske delta markant mere smitsom end sine forfædre. Den blev opdaget første gang i vinter i Peru, der er det land i verden, som har været hårdest ramt af pandemien. Den er blevet fundet i 29 andre lande, herunder USA, og flere medier beskriver den i mangel af bedre betegnelser for »mystisk«.

Denis Mayhua

Indland
17. juli 2021

Endnu en ny og ekstremt smitsom coronavariant har nået forsiderne og bekymrede forskere i de seneste uger. Det er den sydamerikanske lambdavariant, der i lighed med den indiske delta ser ud til at være markant mere smitsom end sine forfædre og muligvis også sværere at få has på for immunforsvaret.

Den blev opdaget første gang i vinter i Peru, der er det land i verden, som har været hårdest ramt af pandemien. Næsten 600 ud af 100.000 indbyggere har mistet livet til virussen, hvilket er dobbelt så meget som Ungarn, der er det næsthårdest ramte, og i dag udgør varianten 97 procent af COVID-tilfældene i Peru. Den er blevet fundet i 29 andre lande, herunder USA, og flere medier beskriver den i mangel af bedre betegnelser for »mystisk«, mens nogle forskere har udtrykt bekymring for, hvor godt vaccinerne virker på den.

Ser man på den reelle forskning, der er publiceret om lambdavarianten og WHO’s officielle udmelding, er der dog ikke noget, der på nuværende tidspunkt gør den direkte mystisk. Lige som deltaen fra Indien og alfavarianten fra Storbritannien ser det ud til at være en forudsigelig udvikling for virussen, der bliver ved med at overgå sig selv i mere effektive varianter, og der er gudskelov heller ikke noget, der tyder på, at de store vacciner for alvor har problemer med at klare varianten.

Dog puster variantens hurtige udbredelse til den skræk, mange sidder med: at COVID-19 ikke forsvinder foreløbigt, men konstant optimerer sig selv og måske en dag risikerer at stille os et sted, hvor vaccinerne ikke virker optimalt. Og så starter vi forfra.

Intet land kan klare pandemien alene

Både deltavarianten og lambdavarianten er opstået i lande, vi til dagligt ikke skænker meget opmærksomhed og som ikke har et sundhedsvæsen, der er så veludbygget og effektivt som vores. Så man på det problem, som vi ser på mange af verdens ulighedsproblemer, kunne man anføre, at det måtte være deres eget problem, og at vi først og fremmest må sørge for, at vi selv holder os raske og tilfredse.

Men som denne virus har vist os, siden vi for halvandet år siden lærte navnet på den at kende, kan den ikke bekæmpes med nationalisme og grænsedragninger. Selv om vi kan standse flyene og lukke grænserne, har det vist sig umuligt at standse de nye varianter fra at brede sig og overtage de eksisterende, og således bliver de en konstant påmindelse om, at intet land kan klare denne pandemi alene.

Velstand og veludbyggede sundhedssystemer er en hjælp under en pandemi, men ikke en redning. Verden hænger sammen, og før vi står sammen om at få alle lande med i vaccinekapløbet, forbliver det en ulige kamp mod virussen og et problem for os alle sammen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her