Leder

Sygeplejerskefagets ry som hårdt og slidsomt skræmmer endnu engang nye ansøgere væk

Det er især arbejdspresset, som betyder noget for rekruttering og fastholdelse af sygeplejersker, påpeger eksperter. Det er derfor svært at se, hvordan man kan knække kurven og få markant flere ansøgere til faget, uden at gøre noget ved det
Det har næppe hjulpet på de unges lyst til at uddanne sig som ’velfærdstatens fodsoldater’, når de i de seneste uger har set sygeplejerskerne demonstrere for bedre løn i gaderne og har kunne følge de seneste års debat om et hårdt og slidsomt arbejdsmiljø på eksempelvis hospitalerne. Fotoet er et arkivfoto.

Det har næppe hjulpet på de unges lyst til at uddanne sig som ’velfærdstatens fodsoldater’, når de i de seneste uger har set sygeplejerskerne demonstrere for bedre løn i gaderne og har kunne følge de seneste års debat om et hårdt og slidsomt arbejdsmiljø på eksempelvis hospitalerne. Fotoet er et arkivfoto.

Emil Agerskov

Indland
7. juli 2021

En ny årgang af unge gør sig klar til at begynde på en videregående uddannelse efter sommeren. Mandag var der frist for at søge ind, og umiddelbart efter blev ansøgerstatistikkerne offentliggjort. Ud af dem kan man læse, hvilke uddannelser der trækker i de unge, hvad de drømmer om at uddanne sig til.

Desværre viser tallene igen i år, at færre end tidligere drømmer om at blive sygeplejerske, pædagog og socialrådgiver.

Optaget på de fire store velfærdsuddannelser – altså uddannelserne til pædagog, socialrådgiver, folkeskolelærer og sygeplejerske – er stadig blandt de højeste sammenlignet med andre uddannelser. Men trods politiske løfter om at skaffe for eksempel flere pædagoger har alle fire uddannelser færre ansøgere end sidste år, og for de fleste af uddannelserne har udviklingen været nedadgående over en lang årrække.

Det kan ikke alene forklares med, at der i det hele taget er færre ansøgere i år. For mens antallet af ansøgere i alt er faldet med cirka en procent det seneste år, har fem procent færre søgt ind som pædagog i år, mens antallet af ansøgninger til socialrådgiveruddannelsen er faldet med syv procent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Natalie Barrington Rosendahl

Det er uforståeligt at nogen overhovedet vælger sygeplejerskeuddannelsen -
elendig hyre og totalt skæve arbejdstider, der slet ikke kan harmonere med et familieliv i en børnefamilie.

Jens Ole Mortensen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, John Andersen, Werner Gass, Kim Houmøller og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Sygeplejerskerne arbejder ikke spor hårdere og på tidspunkter der er svære for familielivet, end så mange andre fag:
Kokke, tjenere, taxachauffører, skraldemænd, bartendere og andre. Alle fag i den såkaldt private sektor, som er der hvor alle de værdier der betaler sygeplejerskernes løn, skabes.
Alle fag som betales minimum 25% ringere end sygeplejerskernes.
Ingen taler om at de fag er for hårde. De tales blot ned fordi ikke er akademiske nok.
Ind imellem betaler det sig at stikke fingeren i jorden. Måske er der en grund til at sygeplejerskernes enegang i overenskomstforhandlingerne, ikke har fået den helt store opbakning.

Egon Stich, Søren Kramer og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Bo Jacobsen.
"Kokke, tjenere, taxachauffører, skraldemænd, bartendere....". Rigtig nok men, skal du så ikke slå et slag for disse gruppers lønforhold? Nogle gruppers dårlige løn- og arbejdsforhold skal vel ikke betyde at alle, så at sige i ligestillingens navn, må indordne sig under laveste fællesnævner?

Kevin Vilhelmsen, Thomas Tanghus, Stella Nielsen, Alvin Jensen, Ib Christensen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Peter Høivang, Jeppe Bundgaard, Eric Philipp, Inger Pedersen, Thomas Helbo Hansen, Gert Romme og P.G. Olsen anbefalede denne kommentar
Thomas Helbo Hansen

@ Bo Jacobsen. Jeg vil altså meget hellere have, at min kok, tjener, taxachauffør, skraldemand eller bartender laver en markant fejl, end jeg vil have min sygeplejerske til at give mig forkert medicin, fordi han/hun er nede med stress, men alligevel tvinges til at arbejde... Alle de jobs du nævner, kan tages som ufaglært (kok?).. Det kan sygeplejer(ske) heldigvis ikke! Det kræver både en ungdomsuddannelse og en bachelorgrad at blive sygeplejer(ske).

Det er desuden en (gammel) og langstakt løgn, at alle værdier i samfundet skabes af private virksomheder.. Læs et par kapitler længere i din samfundsøkomonibog og du vil forstå ;)

Helle Brøcker, Stella Nielsen, Alvin Jensen, Ib Christensen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Lotte Tvede, Peter Høivang, Jeppe Bundgaard og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Fordi andre fag måske også trænger til et løft, skal det vel ikke forhindre en kamp for bedre arbejdsforhold for sygeplejersker.

Rikke Nielsen, Jette Kjældgaard, Peter Høivang, Jeppe Bundgaard, Inger Pedersen, Alvin Jensen, Ib Christensen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Det er jo ikke svært at regne ud at vi ville komme i problemer uden sygeplejersker. De har jo et stort ansvarsområde. Ligeså har flere andre fag . Som f.eks. skraldemænd, kasse personale, chaufører, bus chaufører og mange andre. Derimod er der flere offentlige stillinger, hvor ingen ville tage notits af de strejkede. Vi kan jo ikke afgøre hvad det private erhvervsliv vil betale i lønninger. Men er der ikke en masse bulshitjob i det offentlige, hvor man kunne overføre penge fra til f.eks. sygeplejersker og andre med de store ansvar. Hvis de så også strejker og vi indser de ikke kan undværes. Så har vi lært det. Den startløn jeg har læst sygeplejersker har. Den er saftsuseme ikke ret høj.

Jeg har , selv som arbejdsgiver i restaurationsbranchen, arbejdet for bedre lønninger og ALTID sørget for at mine ansatte har arbejdet under de gællende overenskomster.
Det jeg skriver handler IKKE om ikke at løfte grupper som er dårligere lønnet end sygeplejerskerne, men om at de bestemt ikke er de dårligst stillede, hverken når det gælder løn eller arbejdsforhold.
Dette handler om at de går enegang og IKKE arbejder for at løfte andre grupper end dem selv, netop med argumentet om at være dårligt stillede.
Ulykkeligt er det at blive bekræftet i den højrøvede nedgøring af håndens arbejde der foregår i Danmark, når jeg læser at, mit fag bare er noget man kan få som ufaglært og at den private sektor er fuld af "Bulshit" jobs. Så en ufaglærts arbejde er mindre værd end en faglærts eller en akademikers?
Jens Ole Mortensen og Thomas Helbo Hansen, I skulle skamme jeg noget så grusomt
Og jeg har læst både min samfundsøkonomi og min historie

Thomas Helbo Hansen

@ Bo Jacobsen

Jeg er uddannet akademiker, men arbejder faktisk ufaglært, fordi det passer bedre til mit liv :) .. Jeg får 3F-overenskomst, og ikke en krone mere for mit arbejde. Det er helt okay med mig. Jeg er glad for mit job :) .. Når jeg laver fejl, ender en pakke Vojens (hvilket den ikke skulle).. Det er der heldigvis ikke nogen, der dør af..

Thomas Helbo Hansen

@ Bo Jacobsen

Sygeplejer(ske)ne går jo netop IKKE enegang, når de kræver, at T69 bliver lavet om til noget tidsvarende lovgivning. De kæmper jo netop en kamp for holdet (os alle). Ingen kan være tjent med at vores lovgivning fremmer strukturel diskrimination af visse befolkningsgrupper.. T69 er et stykke anakronistisk og diskriminerende lovgivning, der selvfølgelig ikke hører hjemme i et moderne liberalt samfund.

Jens Ole Mortensen

@Bo jakobsen.

Danmark, når jeg læser at, mit fag bare er noget man kan få som ufaglært og at den private sektor er fuld af "Bulshit" jobs.
Jens Ole Mortensen og Thomas Helbo Hansen, I skulle skamme jeg noget så grusomt.

Jeg ved ikke hvad du laver, men får du ikke anerkendelse og betaling nok, efter din mening. Så strejk. Det er ligegyldigt at fortælle vor dygtige vi er, hvis andre ikke kan se det.

Hvordan kan du læse at jeg er nedladende mod mennesker uden uddannelse. Jeg nævner jo netop ufaglærte fag, som er af stor vigtighed for vores samfund.

Det er jo også et liberalt grundprincip, at lønninger følger bla. efterspørgslen.

Det jeg skriver handler IKKE om ikke at løfte grupper som er dårligere lønnet end sygeplejerskerne, men om at de bestemt ikke er de dårligst stillede, hverken når det gælder løn eller arbejdsforhold.

Dette afslører da netop at du har en højrøvet tilgang til både håndens arbejde og sygeplejerskers arbejde.