Leder

Tilbyd fri abort til økonomisk trængte kvinder fra Polen

Abort bør være en universel rettighed. Når Polen afskærer sine egne borgere fra den, må den danske stat hjælpe. Det er ikke særlig dyrt og sender et klart signal
Demonstration mod den polske abortlovgivning på Rådhuspladsen i København i november 2020. Nu foreslår flere partier at se på, hvordan man kan tilbyde polske kvinder at få en abort i Danmark.

Demonstration mod den polske abortlovgivning på Rådhuspladsen i København i november 2020. Nu foreslår flere partier at se på, hvordan man kan tilbyde polske kvinder at få en abort i Danmark.

Ewa Godd

Indland
21. juli 2021

Siden januar har polske kvinder måttet krydse grænser for at få en abort, fordi indgrebet er blevet så godt som forbudt i deres eget land.

Som et af de eneste EU-lande har Polen frataget kvinder retten til at afslutte en uønsket graviditet, også selv om fostret har misdannelser, og selv om der er udsigter til, at barnet vil blive dødfødt. Kun hvis kvinden er blevet gravid som følge af voldtægt eller incest, eller hvis graviditeten udgør en alvorlig sundhedsrisiko for hende, er det lovligt at få en abort.

Siden loven trådte i kraft i januar, har abortorganisationer i landet angiveligt smuglet abortpiller i tusindvis ind i landet, mens det anslås, at hundreder af polske kvinder, som har været for langt henne, til at aborten kunne klares medicinsk, altså er strømmet til nabolande som Tjekkiet og Tyskland for at få foretaget den der. Både i Polen og i nogle af nabolandene har private organisationer og aktivister samlet penge for at dække kvindernes omkostninger i forbindelse med at få foretaget en abort uden for Polens grænser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Rink

Historisk set ville det være fint - mange danske kvinder benyttede sig af polsk gæstfrihed til at få foretaget abort, på et tidspunkt hvor det ikke var muligt i DK.

Johanna Haas, Kim Houmøller, Estermarie Mandelquist, Birte Pedersen, Pia Hansen, Eva Schwanenflügel og uffe hellum anbefalede denne kommentar