Leder

Tilbyd fri abort til økonomisk trængte kvinder fra Polen

Abort bør være en universel rettighed. Når Polen afskærer sine egne borgere fra den, må den danske stat hjælpe. Det er ikke særlig dyrt og sender et klart signal
Demonstration mod den polske abortlovgivning på Rådhuspladsen i København i november 2020. Nu foreslår flere partier at se på, hvordan man kan tilbyde polske kvinder at få en abort i Danmark.

Demonstration mod den polske abortlovgivning på Rådhuspladsen i København i november 2020. Nu foreslår flere partier at se på, hvordan man kan tilbyde polske kvinder at få en abort i Danmark.

Ewa Godd

Indland
21. juli 2021

Siden januar har polske kvinder måttet krydse grænser for at få en abort, fordi indgrebet er blevet så godt som forbudt i deres eget land.

Som et af de eneste EU-lande har Polen frataget kvinder retten til at afslutte en uønsket graviditet, også selv om fostret har misdannelser, og selv om der er udsigter til, at barnet vil blive dødfødt. Kun hvis kvinden er blevet gravid som følge af voldtægt eller incest, eller hvis graviditeten udgør en alvorlig sundhedsrisiko for hende, er det lovligt at få en abort.

Siden loven trådte i kraft i januar, har abortorganisationer i landet angiveligt smuglet abortpiller i tusindvis ind i landet, mens det anslås, at hundreder af polske kvinder, som har været for langt henne, til at aborten kunne klares medicinsk, altså er strømmet til nabolande som Tjekkiet og Tyskland for at få foretaget den der. Både i Polen og i nogle af nabolandene har private organisationer og aktivister samlet penge for at dække kvindernes omkostninger i forbindelse med at få foretaget en abort uden for Polens grænser.

Stærk symbolsk markering

Nu foreslår en række danske partier, at den danske stat spæder til. Både Enhedslisten, De Radikale og Venstre vil nemlig se på, hvordan man kan hjælpe polske kvinder til at få en gratis abort i Danmark. Helt konkret foreslår Enhedslisten og De Radikale at afsætte fem millioner kroner årligt i fire år til via et samarbejde med en polsk abortorganisation at betale for, at økonomisk trængte polske kvinder kan få foretaget indgrebet i Danmark. Beløbet anslås at kunne hjælpe omkring 165 kvinder årligt.

Men hvorfor skal Danmark hjælpe kvinder fra et andet land, når vi har vores egne problemer at slås med, spørger for eksempel Dansk Folkeparti, der afviser at støtte forslaget.

Det skal vi, fordi retten til abort burde være en universel rettighed, som var alle kvinder forundt. Ikke mindst i et EU-land. Set i det lys er fem millioner kroner om året et lille beløb at betale for den danske stat.

Samtidig vil Danmark med en sådan håndsrækning sende et klart signal til den polske regering om, at andre står klar til at hjælpe dens borgere, når den ikke selv vil. Det vil være en stærk symbolsk markering over for et naboland, som er på vej i den helt forkerte retning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Rink

Historisk set ville det være fint - mange danske kvinder benyttede sig af polsk gæstfrihed til at få foretaget abort, på et tidspunkt hvor det ikke var muligt i DK.

Johanna Haas, Kim Houmøller, Estermarie Mandelquist, Birte Pedersen, Pia Hansen, Eva Schwanenflügel og uffe hellum anbefalede denne kommentar