Leder

Barselsorloven er et skridt frem, men måske burde man i stedet give børn ret til alle deres forældre

Regeringen og støttepartierne varsler en ændring af barselsloven, så regnbuefamilier får bedre mulighed for at dele orloven. Ændringen er kun en lappeløsning på børneloven, der i stadig større grad er ude af trit med virkeligheden
Ifølge Børneloven kan et barn kun have to forældre, hvoraf den ene er den kvinde, der har født det. Det er i stadig større disharmoni med virkeligheden, da antallet af homoseksuelle par med børn ifølge Danmarks Statistik er fordoblet de sidste ti år til godt 1.500.

Ifølge Børneloven kan et barn kun have to forældre, hvoraf den ene er den kvinde, der har født det. Det er i stadig større disharmoni med virkeligheden, da antallet af homoseksuelle par med børn ifølge Danmarks Statistik er fordoblet de sidste ti år til godt 1.500.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Indland
19. august 2021

»Familier anno 2021 kommer i mange former. Lovgivningen skal naturligvis følge med

Sådan starter et debatindlæg i onsdagens avis, signeret af blandt andre beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S). Her varsler regeringen og støttepartierne en ændring af barselsloven, så regnbuefamilier får bedre mulighed for at dele orloven.

I dag er den forbeholdt barnets to retlige forældre, men regeringen ønsker, at en medmor, en medfar eller anden såkaldt ’social forælder’ skal kunne tage del i de ikkeøremærkede uger af forældreorloven.

Hos LGBT+ Danmark var der stor glæde over udmeldingen. »Historisk,« sagde sekretariatschef Susanne Branner Jespersen og påpegede, at det var helt nødvendigt for at give barnet den bedste start på livet. Men – for interesseorganisationen havde også et stort men – forslaget adresserer ikke problemets rod.

»Det er en symptombehandling på de problemer, vi ser i børneloven,« sagde hun.

Det handler om børns trivsel

Ifølge børneloven kan et barn nemlig kun have to forældre, hvoraf den ene er den kvinde, der har født det. Det er i stadig større disharmoni med virkeligheden, da antallet af homoseksuelle par med børn ifølge Danmarks Statistik er fordoblet de sidste ti år til godt 1.500 – og det er kun de familier med par, der er gift eller registreret.

Loven betyder altså, at et stigende antal danske forældre ikke kan tage deres børn til lægen, ikke har adgang til offentlige registre, ikke har den vifte af rettigheder som forældre har opnået på arbejdsmarkedet og står fuldkommen retsløse i tilfælde af konflikt i familien og ved en ’retlig’ forælders død.

Peter Hummelgaard konstaterer, at det er: »vanskeligt at tage ordentlig del i barnets opvækst fra start for enten medmor eller medfar, hvis ikke man er den retlige forælder«.

Men svaret er altså ikke at gøre de berørte til retlige forældre, men derimod at lave en række lappeløsninger på de praktiske problemer, der opstår.

Barselsorloven er et skridt frem. Men tilbage står endnu en gang børneloven som en sært urørlig monolit i dansk lovgivning. Det bør den ikke være. For det her handler om børns trivsel. Diskussioner om børneloven ender ofte med, at ’barnets tarv’ – for eksempler i skrækscenarier om børn, der kastes rundt mellem mange forskellige hjem – stilles op over for ’forældres krav’ på rettigheder. Som var der tale om to modsatrettede hensyn.

Måske skulle man i stedet spørge, om alle børn ikke har ret til alle deres forældre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Zennaro

Jo, det er et virkelig godt spørgsmål. Og heldigvis vil vi formodentlig se det gennemført rimelig hurtigt. Når først der går hul på bylden, så kommer de andre ting også.

Anna von Sperling, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Måske skulle vi tænke mere på barnets tarv, og ikke som her med mere hensyn til endnu flere forældres krav/behov.
Vi kan begynde med at stoppe al anonymitet omkring sæddonation, rugemor og adoption.
Al anonymitet er for at tilgodese forældrenes behov, og forhindrer/vanskeliggøre børns ret til at kende sit genetiske ophav.
To retlige forældre er alt rigeligt, når de for ofte ikke kan enes/deles om ansvaret.

P.G. Olsen, Anne Søgaard og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar