Leder

Hvis Danmark vil kritisere Ungarn og Polen, bør vi selv værne om retsstatsprincipperne

Som EU-Kommissionen påpeger, mangler vi i Danmark regler for, hvornår og hvordan ministre og topembedsmænd kan skifte job til den private sektor. Et regelsæt på området bør være lempeligt og smidigt. Men at der ingen regler findes, er uacceptabelt
Vi har et problem, når Brian Mikkelsen uden videre kan stoppe som erhvervsminister for umiddelbart efter at blive direktør for Dansk Erhverv, og når Bjarne Corydon kan lande en direktørpost hos McKinsey, kort efter at han som finansminister har benyttet samme konsulenthus til at løse den ene lukrative opgave efter den anden, skriver Anton Geist.

Vi har et problem, når Brian Mikkelsen uden videre kan stoppe som erhvervsminister for umiddelbart efter at blive direktør for Dansk Erhverv, og når Bjarne Corydon kan lande en direktørpost hos McKinsey, kort efter at han som finansminister har benyttet samme konsulenthus til at løse den ene lukrative opgave efter den anden, skriver Anton Geist.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
2. august 2021

Når Brian Mikkelsen uden videre kan stoppe som erhvervsminister for umiddelbart efter at blive direktør for Dansk Erhverv, og når Bjarne Corydon kan lande en direktørpost hos McKinsey, kort efter at han som finansminister har benyttet samme konsulenthus til at løse den ene lukrative opgave efter den anden, så har vi et problem.

Og der er vel at mærke masser af lignende eksempler. Gang på gang har ministre og topembedsmænd taget turen gennem svingdøren til en privat virksomhed, der kan gøre god brug af deres viden og netværk.

Det problem er noget af det, EU-Kommissionen sætter fingeren på, i kapitlet om Danmark i sin såkaldte Årsrapport om retsstatsprincippet 2021, der netop er udkommet.

Rapporten er et led i EU’s nye retsstatsmekanisme. Mekanismen er oprettet for at imødegå særligt Ungarns og Polens grove tilsidesættelse af de retsstatsprincipper, som ellers skulle være sikret i EU-traktaten. Men rapporten behandler alle medlemslandene.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Vi betaler ministre og folketingsmedlemmer høje pensioner, så de kan trække sig tilbage, når de har aftjent deres samfundspligt - evt. fungere som frivillige i veldædige organisationer, men absolut skal de formenes adgang til det private erhvervsliv.

John Scheibelein, Eric Philipp, Flemming Berger, Jeppe Bundgaard, Peter Wulff, Ole Frank, Majken Munch, Bitten Jensen, Torben Skov, kjeld jensen, Elise Berg, Alvin Jensen, Holger Nielsen, David Zennaro, Ete Forchhammer , Minna Rasmussen, Eva Schwanenflügel og Kent Bajer anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hørt !

Det er en kilde til stadig undren, at Danmark altid beskrives som det mindst korrupte land i verden, når der er komplet fravær af regler for svingdørslobbyisme, partistøtte, erhvervsklubber, erhverslivets indblanding i videnskabelig universitetsforskning, et skattevæsen hullet som en si der på trods af skandaler fortsat giver virksomhederne lov til at udnytte den manglende kontrol, hvor forvaltninger i mange kommuner driver gæk med de folkevalgte, hvor retssikkerhed for udsatte borgere er en by på Månen, etcetera.

John Scheibelein, Kjeld Pedersen, Egon Stich, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Halfdan Illum, Susanne Kaspersen, Katrine Damm, Klaus Schwab, Jeppe Bundgaard, Jan Fritsbøger, Majken Munch, Peter Wulff, Svend-Erik Runberg, Bitten Jensen, Torben Skov, Signe Hansen, erik lund sørensen, Jesper Frimann Ljungberg, kjeld jensen, Elise Berg, Alvin Jensen, David Adam, Jens Jørgen Hansen, Jørgen Mathiasen, Holger Nielsen, David Zennaro, Ete Forchhammer og Minna Rasmussen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Hvis reglerne for ansættelse i det private erhvervsliv blev strammet som udlændingeloven, kunne man nok forudse et mindre antal uduelige levebrødspolitikere.

Win-win for Danmark.

John Scheibelein, Bjarne Andersen, Halfdan Illum, Susanne Kaspersen, Jeppe Bundgaard, Jan Fritsbøger, Bitten Jensen, Torben Skov, Signe Hansen, Jytte Lind, Jesper Frimann Ljungberg, kjeld jensen, Alvin Jensen, Holger Nielsen og Minna Rasmussen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Eva Schwanenflügel, årsagen er jo den simple, at vores parlamentariske system er kommet til at fungere helt anderledes i løbet af de seneste årtier - hvor der tidligere var tale om en repræsentation for nogen: arbejderbevægelsen, de intellektuelle, landbruget, handelen, industrien, er politikerne i mange partier i dag reelt frit svævende i luften med forestillinger om samfundet langt fra den levede virkelighed og de ønsker, der rimeligvis findes for den fremtidige udvikling (mere ret og mindre pligt).

John Scheibelein, Ole Svendsen, Nike Forsander Lorentsen, Bjarne Andersen, Halfdan Illum, Susanne Kaspersen, Jeppe Bundgaard, Jan Fritsbøger, Peter Wulff, Daniel Joelsen, Bitten Jensen, Torben Skov, kjeld jensen, Elise Berg, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Ete Forchhammer og Minna Rasmussen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, det er helt rigtigt, Steffen.

Med andre ord, det er levebrødspolitikere uden hverken erfaring eller substans ;-)

Ole Svendsen, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, Jan Fritsbøger, Steffen Gliese, Torben Skov og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PPS. Min bemærkning om udlændingeloven var selvfølgelig sarkastisk.

Det burde være svingdørslobbyisme, der burde strammes godt og grundigt op på, og udlændingepolitikken, der burde lempes betydeligt, for den er blevet en hån mod både retssikkerhed og retfærdighed.

Ole Svendsen, Bjarne Andersen, Jan Fritsbøger, Ole Frank, Torben Skov og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Man kan vel ikke bebrejde politikkere for at være taburetklæbere og samtidig forbyde dem at finde en anden metier.

Erik Fuglsang, Susanne Kaspersen, Ole Frank og Signe Hansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

ups: politikere

Jørgen Mathiasen

Det er ikke sikkert, at alle Inf.-læsere har set, at Danmark havnede på forsiden af The Guardian, fordi landet vil sende syrere tilbage til regimet i Syrien og derfor er truet af sagsanlæg.

Endnu har ingen foreslået, at DK skulle hældes ud af EU, fordi landet overtræder bestemmelserne om menneskerettighederne, men der var rigeligt værdipolitisk grund til at gøre det. Et lignende forslag for Polens og Ungarns vedkommende kommer vi heller ikke til at se foreløbig.

Det betyder ikke, at man skal sidde med hænderne i skødet. DK kan blive dømt ved domstolen, Polen kan melde sig selv ud, hvis landet opretholder forretten for polske domstole over for EU domstole, og Ungarn kan ikke undvære skillingerne, men i sidste ende ville det være bedst, hvis alle tre lande, stillet over for konsekvenserne, holdt sig på den rette side af den røde streg.

Ole Svendsen, Bjarne Andersen, Ete Forchhammer , Jeppe Bundgaard, Ole Frank, Steffen Gliese, Jesper Andersson , Christian Mondrup, kjeld jensen, Elise Berg, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

I artiklen i The Guardian står der at der er 35.000 syrere i DK. Jeg støtter naturligvis heller ikke hjemsendelse, men i UK der har en befolk der er 11 gange større end dk har de 17.000. Skulle de UK tage det samme antal forholdsmæssigt som DK, så skulle de altså tage mere end 350.000. Jeg har ikke hørt noget om at briterne har tanker i den retning.
Læs denne artikel i samme avis og man vil se at UK selv er ude i en strammerkurs:
https://www.theguardian.com/politics/2021/jul/06/uk-to-block-visas-from-...

Et grundlæggende princip for det liberale demokrati er at de tre magter; lovgivende, udøvende og dømmende; er adskilte, men i den danske Grundlov er dette ikke tilfældet. I praksis er det tillige sådan at vore lovgivere udpeger sig selv som udøvere, ligesom vore lovgivere jævnligt optræder som dømmende magt (indfødsretsudvalget, bl.a.).

I øvrigt er interferens og sammenblanding mellem/af magterne gennemgående for hovedparten af de vestlige, liberale demokratier i EU - hvilket naturligvis gør EU-landene uegnede som demokratiets vogtere.

"Det er ikke sikkert, at alle Inf.-læsere har set, at Danmark havnede på forsiden af The Guardian, fordi landet vil sende syrere tilbage til regimet i Syrien og derfor er truet af sagsanlæg.

Endnu har ingen foreslået, at DK skulle hældes ud af EU, fordi landet overtræder bestemmelserne om menneskerettighederne"

Hvordan skulle dette kunne ske? Apropos menneskerettigheder og international ret, så har både Danmark og en række EU-lande forbrudt sig mod den FN-garanterede suverænitet, som Syrien har - alene ved at deltage i krigshandlinger i/mod den lovlige regering i landet.

Det er påfaldende at Danmark kan havne på forsider når det kommer til flygtninge - mens der ingen forsider findes om de enorme krigsforbrydelser, som Danmark og mange andre lande har udsat Syrien for.

Lars Løfgren, Flemming Berger, Jan Fritsbøger og Peter Wulff anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

En del af de ministre der er smuttet til et godt job i den private sektor er/var samtidig medlem af folketinget. Jeg mener ikke, at de folkevalgte skal bevilges udtræden af folketinget - de er trods alt valgt på 4 år. Det er da at røvrende vælgerne bare at skride før tid fordi man fristes af et andet job. Det er mangel på respekt og anstændighed for folkestyret og sådanne personer bør aldrig mere vælges til offentlige hverv.

John Scheibelein, Per Torbensen, Susanne Kaspersen, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Glem ej heller Mette Frederiksens særlige spindoktor Martin Rossen, der smuttede til Danfoss :

"Danfoss-koncernes brændende ønske om en fast broforbindelse mellem Als og Fyn er rykket et stort skridt nærmere, efter regeringen torsdag vil præsentere et udspil til en styrkelse af den danske infrastruktur for de næste mange år.

Med i udspillet er en stor millionpost, der skal undersøge grundlaget for den faste broforbindelse mellem Als og Sydfyn.

Ekstra Bladet har de seneste måneder afsløret, hvordan Danfoss-bossen Jørgen Mads Clausen har fedtet for en fast broforbindelse ved statsminister Mette Frederiksen."

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/rossen-chefs-vaade-...

Susanne Kaspersen, Ole Frank og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

hmm kan det tænkes at Mette F. ikke er helt borgerlig nok for EB ?

Annette Munch

præcis det samme gør sig gældende i masser af andre sektorer - problemet er at det er nødvendigt at regelsætte menneskers opførsel, når deres moralsk/etiske kompas går ud af kurs

Martin Sommer

@Eva:
"Det er en kilde til stadig undren, at Danmark altid beskrives som det mindst korrupte land i verden"

Næh - det er jo blot ud fra de samme parametre, som en gruppe lande måles på. Hvis du er i tvivl, så kan du jo tjekke på transparancy internationals hjemmeside eller direkte kontakte dem. Her kan du jo også foreslå dem nye parametre at måle på.

Mærkeligt, at der ikke kritiseres, når folketingspolitikere går til vellønnede stillinger i NGO'ere osv. - jeg kan ikke huske, at man anså det for "korruption", at Mimi gik til Red Barnet eller når Johanne fra EL gik til samme ? Og Bondam, der fik et godt ben ved Det Danske Hus i Paris og bagefter gik til en cykelforening....Men det var vel "de gode", der gik til "det gode" og de brugte vel ALDRIG deres kontakter inden for politik til at drive lobbyisme for sagen? For den rene er alting rent...

Vedr. "Endnu har ingen foreslået, at DK skulle hældes ud af EU, fordi landet overtræder bestemmelserne om menneskerettighederne" - nej, selvfølgelig ikke, for alle EU-landene er før eller siden blevet dømt for overtrædelse af menneskerettighederne, flere har sager kørende (flere end DK har kørende) og så skal man jo til at vurdere, hvor grov en overtrædelse, som der skal til for at kunne smides ud af EU.

Jørgen Mathiasen

"Den Afrikanske Union er langt fra begejstret for den lov, Folketinget vedtog i juni måned, som gør det muligt at oprette modtagecentre til dansk asylbehandling uden for EU. Det har Den Afrikanske Union, der har 53 medlemslande, skrevet i en pressemeddelelse.

Ifølge unionen lever Danmark ikke op til sine internationale forpligtelser, herunder FN's flygtningekonvention fra 1951.
EU-Kommissionen har gentagne gange afvist den danske idé om modtagecentre i udlandet. Men regeringen har haft kontakt til enkelte EU-lande og mulige værtslande uden for Europa - som for eksempel Rwanda."