Leder

Sygeplejerskernes fiaskoramte strejke kan forhåbentlig lægge pres på den kommende lønkomité

For sygeplejerskerne er der ikke meget godt at sige om resultatet af de seneste knap to måneders strejke, der nu afsluttes med et regeringsindgreb. Men konflikten har skabt et fokus på uligeløn, som den kommende lønkomité ikke kan ignorere. Og så understreger den behovet for at gå den danske model efter i sømmene på det offentlige arbejdsmarked
Medlemmer af Dansk Sygeplejeråd samledes torsdag foran Christiansborg i protest mod det regeringsindgreb, som betyder, at ti ugers strejke, udskudte ferier, ekstra travlhed oven på et coronakaotisk år og en drænet strejkekasse ikke ser ud til at have givet sygeplejerskerne en eneste ekstra lønkrone.

Medlemmer af Dansk Sygeplejeråd samledes torsdag foran Christiansborg i protest mod det regeringsindgreb, som betyder, at ti ugers strejke, udskudte ferier, ekstra travlhed oven på et coronakaotisk år og en drænet strejkekasse ikke ser ud til at have givet sygeplejerskerne en eneste ekstra lønkrone.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
27. august 2021

En rekordlang konflikt på det offentlige arbejdsmarked ser ud til at være slut. Med sygeplejerskerne, der har strejket siden den 19. juni, som de store tabere.

Onsdag meddelte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at regeringen nu griber ind i konflikten og ophæver den såkaldte mæglingsliste til lov. Dermed bliver den overenskomst, som to ud af tre af de sygeplejersker, der stemte tilbage i juni, afviste, vedtaget politisk. 

Ti ugers strejke, udskudte ferier, ekstra travlhed oven på et coronakaotisk år og en drænet strejkekasse ser altså ikke ud til at have givet sygeplejerskerne en eneste ekstra lønkrone.

Med overenskomsten, der formentlig hastevedtages, kommer sygeplejerskernes løn til at sige 5,02 procent over de næste tre år, og der bliver nedsat en lønkomité, som skal se på mulig uligeløn i den offentlige sektor.

Sygeplejerskernes krav om en »markant« lønstigning så fra begyndelsen ud til at være svær at realisere. Ikke mindst fordi strejken faldt sammen med opmærksomhedsstjælende begivenheder som fodbold-EM og corona, og at diskussionen hurtigt kom til at handle om, hvorvidt sygeplejerskerne overhovedet var så dårligt lønnede, som de påstod.

Oven i det var konsekvenserne af strejken i lang tid svære at få øje på, i hvert fald i mediedækningen. Og først et stykke inde i august blev stadig flere sygeplejersker løbende udtaget til strejke, så puklen af aflyste og udskudte operationer og behandlinger fik lov at vokse sig mærkbar. Det skulle måske være sket tidligere.

Sygeplejerskernes nederlag kan dog ikke kun tilskrives for høje lønkrav, uheldig timing eller en nølende strategi. Det udstiller især nogle grundlæggende problemer med den berømte danske model, når det handler om det offentlige arbejdsmarked.

Fordi sygeplejerskerne er offentligt ansatte i sundhedsvæsnet, har strejkens omfang hele tiden været begrænset af et krav om at stille med et nødberedskab. Faggruppen har derfor aldrig kunnet ramme arbejdsgiverne lige så hårdt med deres strejkevåben som eksempelvis fabriksansatte. Det kunne formentlig også have vendt folkestemningen mod sygeplejerskerne, hvis der pludselig var dukket mediehistorier op om dødsfald på hospitalerne, der skyldtes strejken.

Herudover er sygeplejerskernes arbejdsgivere politikere, som også er dem, der nu har grebet ind i konflikten. Den uhensigtsmæssige dobbeltrolle har Mette Frederiksen selv kritiseret tidligere.

Se den danske model efter i sømmene

Sygeplejerskernes kamp er heller ikke blevet nemmere af den begrænsede solidaritet fra andre offentlige faggrupper. Som Information har beskrevet, stillede Danske Regioner faktisk med et forslag om et »væsentligt lønløft« til sygeplejerskerne. Men ifølge regionernes chefforhandler sagde den samlede fagbevægelse nej.

For den danske models offentlige overenskomstsystem er indrettet, så lønforhandlingerne mellem de forskellige faggrupper er et nulsumsspil. Hvis sygeplejerskerne skal have mere, skal andre altså være tilsvarende tilbageholdende. Det er svært at forestille sig for pædagoger, sosu-assistenter eller jordemødre, som er endnu dårligere lønnet end de strejkende sygeplejersker.

Og selv om man måske kunne have ønsket sig den solidaritet fra mere vellønnede grupper som lægerne, strider det mod deres fagforenings natur ikke at kæmpe for de bedst mulige vilkår for deres medlemmer.

Sygeplejerskernes håb har været, at regeringen ville stille med ekstra midler, så de på sigt kunne opnå deres ønskede lønstigninger, uden at det gik ud over andre faggrupper. Som Enhedslisten tidligere har foreslået, skulle pengeposen ikke nødvendigvis kun gå til sygeplejerskerne, men bruges til at udjævne skævvridningerne i de offentlige lønninger generelt. Men det skete altså ikke.

Den hårdknuderamte konflikt viser endnu en gang, at der er behov for at gå den ellers velfungerende danske model efter i sømmene på det offentlige område. Men for sygeplejerskerne er der ikke meget godt at sige om resultatet af de seneste knap to måneders faglige kamp.

Man kan frygte, hvad det får af konsekvenser for tilslutningen til faget, som mange allerede søger væk fra. Og for vores sundhedsvæsen. Hvis udviklingen fortsætter, risikerer Danmark allerede i 2025 at mangle omkring 5.000 sygeplejersker. 

En ting, der dog forhåbentlig er kommet ud af den ellers fiaskoramte strejke, er et større fokus på og forståelse for den uligeløn, som stadig findes i den offentlige sektor herhjemme. Forhåbentlig kan det lægge et ekstra pres på den kommende lønkomité, så dens konklusioner resulterer i reel forandring for de mange offentligt ansatte med urimeligt lave lønninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Andersen

En stor sejr for Mette Frederiksen, hun fik tømt strejkekassen.

Eric Philipp, Søren Cramer Nielsen, olivier goulin, Alvin Jensen, Jesper Frimann Ljungberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Ophøjes mæglingsforslaget til lov, vil grundlønnen med pension stige med 1400 kroner om måneden, når den er helt indfaset - om 3 år. Det er en fornærmelse af sygeplejerskerne.

Efter tre år kommer grundlønnen inklusive pension op på 30,000 for fuld tid i dagtimer. Dét er stadig et godt stykke under andre jobs som; elektriker, tømrer, snedker og mange flere. Og hvad har det med sagen at gøre? Jo, det betyder at vi gerne betaler vore bygningshåndværkere en god løn men vore sundhedsarbejdere - dem vil vi skide på - de er jo offentligt ansatte og derfor en skattemæssig belastning.

Vi skal skamme os og i særlig grad skal der kastes skam på en regering og et folketing, der er ude af stand til at se hvilken risiko man løber med sundhedssektoren. Med ubesatte stillinger i tusindvis og et signal til unge der overvejer en fremtid som sygeplejerske om at - her er lønnen dårlig og arbejdsgiveren ikke til at hugge og stikke i.

De to Gøg og Gokke ministre, Hummelgaard og Heunicke kunne ellers ganske enkelt have imødekommet sygeplejerskerne, uden større udgift. Man kunne jo have tilbudt sygeplejerskerne lønstigningen på de 1400 kroner allerede nu og ikke splattet ud over tre år. Det ville sikkert også, Gøg og Gokke talentet taget i betragtning, have været muligt at overtale det flertal i folketinget der nu banker sygeplejerskerne på plads til, at give håndslag på at sygeplejerskerne vil få mindst det samme ved næste overenskomst. Men nej - hellere være dumstædig.

Torben Skov, Carl Chr Søndergård, Alvin Jensen, Ib Christensen, erene rusmann, Peter Høivang og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Løsningen for sygeplejerskerne er da enkel:

1: Sig dit job op i det offentlige sygehusvæsen.
2: Få dig et bedre betalt job i et vikarbureau.
3: Kom tilbage til dit arbejde på hospitalet, men nu som vikar med en væsentligt bedre løn.

At regeringen ikke kan indse, at dette bliver resultatet, undrer mig. Regeringen kommer under alle omstændigheder til at betale.

På den anden side, så undrer det mig også at regeringen efter 20 års krig i Afghanistan ikke havde en opdatedret exit-plan liggende parat i skuffen . .. men der er så meget, der undrer mig ved den nuværende regering ...

Eric Philipp, Bjarne Andersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Søren Cramer Nielsen, Jane Jensen, Alvin Jensen, Ib Christensen, Inger Pedersen, erene rusmann og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nej, Krister Meyersahm, vi betaler ikke gerne vore bygningshåndværkere en lidt for god løn - vi er nødt til det for ellers dukker de bare ikke op. Hvad der får sygeplejerskerne til at møde til en løn de angiveligt ikke er tilfredse med ved jeg ikke. Men jeg gætter på det er fordi de, trods alt, er glade ved deres job. For der er jo det ved den strejke, at alle andre end sygeplejerskerne har haft svært ved at få øje på hvordan der skulle mangle ligeløn i netop deres fag. De havde måske haft mere succes med at begynde et andet sted, fx med et rendyrket lønkrav uden omsvøb og begrundet i dokumenterede ulemper og forskudt arbejdstid mv. Men så igen kun måske; for i disse nøjsomme tider, hvor de færreste rejser udenlands, hvad har sygeplejerskerne så egentligt at bruge flere penge til, som ikke alle andre hårdtarbejdende lønslaver også har? Men får den fornyede fokus på lønspørgsmålet over hele linjen den effekt, at der i fremtiden bliver skruet lidt ned for håndværkerregningerne, så skal de nu alligevel have tak, sygeplejerskerne.

Ib Christensen

Fiasko ramte?
Hvor skulle jeg vide det fra?
Pressen har da fundet Olympiaden mm, mere vigtig end vores sundhedsvæsens ve og vel.

Men det er i hvert fald vand på møllen for dem, der gerne ser vores sundheds væsen, flyttet over på private hænder og fortjeneste.

Håber folk er glade for deres "sundhedsforsikring" for fremadrettet bliver den nok mere værdifuld end deres løn forhandlinger.

Jeg vil hermed anbefale sygeplejerskerne, (dem der ikke siger op)at sygemelde sig med "stress forbyggende sygemeldelse". Når politikerne kan, så kan vi også!

Vi har ikke råd til flere stress omkostninger. Så det er den økonomisk nødvendige politik.

Sundhedsministeren ser frem til det private sundhedsvæsen, så han kan betale sig fra ansvaret, og blot selv bære pengene hjem.

Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Rolf Andersen

"At regeringen ikke kan indse, at dette bliver resultatet, undrer mig. Regeringen kommer under alle omstændigheder til at betale."

1: ikke regeringen, men borgerne kommer til at betale.
2: måske vi skulle interessere os lidt for hvem der er bag disse vikar bureauer, hvem der har penge at se frem til der.
3: Ikke så sært der er fag der mangler arbejdskraft, når sikkerheds nettet udskiftes med bungy jump ture til salg.

Torben Skov, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Søren Kristensen

De sidste mange gange jeg har skullet til lønforhandlinger, har chefen altid gået helt i stå når jeg starter ud med at jeg ikke vil forhandle løn, men arbejdsforhold.

"Men jeg gætter på det er fordi de, trods alt, er glade ved deres job."

Denne parameter varierer nok en del, men de allerfleste sygeplejersker kender deres ansvar - og de ved at det vil gå ud over kollegaer og sagesløse patienter, hvis de er fraværende. Dette er en meget alvorlig presball på stort set alle, som arbejder med helbredsmæssigt og/eller socialt udsatte; de ved at opgaverne har menneskeligt set stor betydning og at de ikke kan vente eller droppes. De ved også at mulighederne for, og økonomien til, at rekvirere vikarer som kompetent kan løse opgaven - og derfor vil det typisk lande på kollegaerne, som skal løbe stærkere. Det giver sig selv at et sådant arbejdsliv er særdeles stress-risikabelt - men forestillingen om at man kan betale sig ud af dette via løn, eller fastholde ansatte på sådanne vilkår ved blot at øge deres løn, er ikke særligt realistisk. Der skal et opgør med NPM-filosofien til, foruden en værditransformation i det danske samfund som befordrer at disse opgaveløsningers absolutte og etiske værdi er høj - og at rammerne og grundlaget skal forbedres betragteligt. Tid til opgaverne, tid til kollegialitet, tid til supervision og tid til refleksion er meget afgørende for både trivsel, kompetence og medarbejderfastholdelse. Langt mere end lønnen (så længe at denne gør det muligt at have en anstændig tilværelse) er. Undersøgelser viser at løn (sammen med arbejdsmiljø, faglig og kollegial trivsel) typisk er blandt de 3-4 vigtigste parametre ved rekruttering af medarbejdere, mens den glider ned i skalaen når det kommer til afgørende parametre for trivsel og fastholdelse.

Thomas Helbo Hansen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

De ved også at mulighederne for, og økonomien til, at rekvirere vikarer som kompetent kan løse opgaven, er stærkt begrænsede, skulle der stå.

Hvorfor kan man ikke foretage en generel udjævning sf den offentlige løntrinskala og nærme top til bund ? Akademikerne vil højst sandsynligt ikke engang registrere ændringen.

Eva Schwanenflügel

Der er ikke råd til ordentlig løn eller arbejdsforhold i det offentlige.

Men der altid råd til at hyre private aktører ind i stedet for :

"Det private firma Practio ender med at få knap 250 millioner kroner for at tilbyde danskerne vacciner fra især Johnson & Johnson, som de danske sundhedsmyndigheder fravalgte i foråret."

https://www.dr.dk/nyheder/indland/mange-gange-dyrere-privat-firma-faar-k...

Mogens Holme, Alvin Jensen, Torben Skov, Hanne Utoft og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Bl.a. fordi, Peder Bahne, at stærke interessegrupper er imod nedbrydningen af lønhierarkier; de mener (og argumenterer) bl.a. (med) at det svækker den nødvendige incitamentstruktur, som er nødvendig for at mennesker vil yde en indsats. Til sidst, forestiller de sig, vil de værste af os dermed ødelægge det hele for de bedste.

Alvin Jensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Gert Friis Christiansen

Er der en der kan forklare mig hvordan sygeplejerskerne har tænkt at løse den gordiske knude:

1) Man har lavet en lønramme for offentlige ansatte, der skal sikre at de ikke sakker bagud i forhold til privat ansatte. Det er dog en forudsætning, at de ikke bliver lønførende.
2) Sygeplejerskerne siger, at de ikke vil tage fra andre offentlige ansatte, f. eks lærerne.
Hvordan kan man give sygeplejerskerne en ekstra sum penge uden at p. 1 bliver forulempet?
Kan man overhoved regulere et enkelt fags løn, uden at regulerer de andre faggruppers løn ? Altså en intern lønforskydning ?

Jeg ser gerne, at de får ligeløn, men det kan vel ikke ske uden en intern lønforskydning i de offentlige erhverv. Måske vil lærerne, der jo også er et kvindefag, holde sig lidt tilbage ved næste overenskomst, måske kan de også få bygningskonstruktørerne med?

Ib Christensen

@Hanne Utoft

Ang. visse folks interesse i incitamenter, bør vi andre huske på:
"tyv tror hver mand stjæler"

!

Alvin Jensen, Torben Skov, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Gert Friis Christiansen

Har du oplevet, at vi her i landet har givet statsstøtte til dit og dat, men her i landet, hvor vi selv skal sikre den fri konkurrence ved, at fravælge de ukvalificerede og de uetiske, må vi ikke få at vide hvem og med hvad vi støtter, fordi det vil gå ud over modtagerens konkurrence evne?

Der er mange kasser, så hvor pengene skal tages fra er blot et spørgsmål om prioritering. Så her i landet hvor "Arne pension" er en sag, prioriteres det ikke at vi ikke skal have flere Arne'r.

Det prioriteres at dem der ikke takkede Arne for, at have ydet og slidt sig op, kan få nye.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Hvad er den logiske og retfærdige årsag til den store forskel i aflønning af top og bund i den offentlige sektor ? Hvorfor er nogle grupper mere lige end andre ? Er det fordi deres uddannelse har kostet samfundet mere ? Yder de da mere til fællesskabet ?

Jeg forstår det ikke, og så er det stadig et patriarkalsk levn.

Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Spørgsmålet kunne også være hvor stort et incitament mod højere uddannelse, samfundet har behov for nu i forhold til flere sundhedsarbejdere.

jens peter hansen

Ville det ikke være oplagt at lægge sygeplejersker; sosuer, læger etc. i den samme kurv i stedet for sammen med lærere, pædagoger og politibetjente ?

Kaster kalder de det i Indien

erene rusmann

Lige præcis Hanne Utoft - mulighederne for at rekvirere vikarer som kompetent kan løse opgaven er stærkt begrænset! Så - som ansvarshavende sygeplejerske er jeg nødt til at pålægge en kollega at blive 8 eller 12 timer mere. Nå nej - det er for svært, den tager jeg selv ( og bliver temmelig sur over det). Det er rigtigt at udvikling og supervision er vigtigt - men løn er altså et væsentligt sted at starte ift fastholdelse af sygeplejersker.

Rolf Andersen, Peter Høivang, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Ib Christensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

...men er det ikke løntrin start ved ansættelse og efterfølgende avancement trin for trin. Værdisætning af starttrin er problematisk men håndteret ulogisk og uretfærdigt. Man kunne starte blidt og reducere spand med 6% og fordele puljen og dermed løfte pædagoger og fængselsbetjente og lærere og sosuer og sygeplejersker og...

alle under snit.

Inger Pedersen

Peder Bahne

Det handler for mig at se om simpel magt.

Og de offentligt ansatte er stadig mærket af forne tiders tjenestemandsansættelser uden strejkeret - men til gengæld med favorable ansættelsesvilkår og nærmest livstidsansættelse - hvis man da ikke kvajede sig ekstremt.

Dengang respekterede statsmagten sine ansatte og passede på dem - vel ud fra et simpelt regnestykke om, at det var godt for alle parter på langt sigt.

Tiderne er skiftet.
I dag ser statsmagten sine ansatte somobjekter til fri udnyttelse i den grad, det kan lade sig gøre. På kort sigt.
Og det kan det så, så længe de offentligt ansatte ikke bare går hjem alle sammen.
Af mange grunde.

I foråret stod min søde og artige pædagog-datter og mente, at "her i disse vanskelige corona-tider" kan vi jo ikke bare strejke - det er der jo ikke råd til..."

Min syrlige kommentar:
" Hmmm... Og det er lige præcis derfor, jeres løn er så lav!"

De offentligt ansatte er i et krydsfelt mellem loyalitet over for systemet - og over for "kunderne i butikken" - og det udnytter Statsmagten groft!
Den statsmagt, der både bestemmer budgetter og opgaver.
For både regioner og kommuner.
DERES hænder er bundet, men "ansvaret er jo deres"...

Smart!

Mikael Velschow-Rasmussen, Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Peder Bahne

Det handler for mig at se om simpel magt.

Og de offentligt ansatte er stadig mærket af forne tiders tjenestemandsansættelser uden strejkeret - men til gengæld med favorable ansættelsesvilkår og nærmest livstidsansættelse - hvis man da ikke kvajede sig ekstremt.

Dengang respekterede statsmagten sine ansatte og passede på dem - vel ud fra et simpelt regnestykke om, at det var godt for alle parter på langt sigt.

Tiderne er skiftet.
I dag ser statsmagten sine ansatte somobjekter til fri udnyttelse i den grad, det kan lade sig gøre. På kort sigt.
Og det kan det så, så længe de offentligt ansatte ikke bare går hjem alle sammen.
Af mange grunde.

I foråret stod min søde og artige pædagog-datter og mente, at "her i disse vanskelige corona-tider" kan vi jo ikke bare strejke - det er der jo ikke råd til..."

Min syrlige kommentar:
" Hmmm... Og det er lige præcis derfor, jeres løn er så lav!"

De offentligt ansatte er i et krydsfelt mellem loyalitet over for systemet - og over for "kunderne i butikken" - og det udnytter Statsmagten groft!
Den statsmagt, der både bestemmer budgetter og opgaver.
For både regioner og kommuner.
DERES hænder er bundet, men "ansvaret er jo deres"...

Smart!

Inger Pedersen

Undskyld dobbelt kommentar - det var ikke meningen

c",)

Det er ikke arbejderklassens kamp mod kapitalisterne, det er de små starttrin mod de store, men det er stadig udnyttelse og overgreb. Hvad er algoritmen for forskelsbehandlingen ?

Højere uddannelse højere starttrin ? Et udmærket princip inden for de naturvidenskabelige uddannelser, men med hensigt mod flere højtlønnede, højt belæste somewhats med svendebrev fra det lokale beskyttede værksted bli'r det en lang dag :)

slettet slettet

Vi hører kun fra dem der tjener under 30.000 kr. om måneden. Når gennemsnittet er over 40.000 kr. for en sygeplejeske i en ikke-ledende stilling, må der være en temmelig stor gruppe der tjener langt mere. Måske de skulle fokusere mere på grundløn end tillæg i deres forhandlinger.

Ib Christensen

@Inger Pedersen

Din pædagog-datter er offer for skrædderne.
Hun kan fortælle dig at kejseren klædt på.

Prøv at spørge hende om kejseren har kjole eller bukser på. Og hvad farve tøjet har.

Jeg finder, at jeg ret ofte skammer mig over mine landsmænd, da jeg ofte ser kejserens kvalificerede borgere iblandt dem.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Ib Christensen

Moderen er totalt enig!

Men datteren strækker sig - og strækker sig - og sad i bilen og græd en halv time på vej hjem fra arbejde, før hun var klar til at møde egne egne børn - og blev sygemeldt med stress.
Har fattet pointen med hovedet - men ikke i handling: SKRID!!!

Alvin Jensen, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Allan Petersen: Hvilket gemmensnit? Nej, det er TOPLØNEN der er på de godt 40.000 og ikke hvad de fleste tjener. Du skal stoppe med at tro på cepos-løgnene. De fleste tjener kun godt det halve.

erene rusmann, Peter Høivang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Gert Friis Christiansen

@Ib Christensen
Jeg ville gerne svare på dit indlæg rettet til mig. Problemet er, at jeg ikke kan finde sammenhæng i, hvad det er du skriver. Det har vist ikke noget med mit indlæg at gøre.

Peter Høivang

@ Allan Petersen

En gennemsnitlig sygeplejerske tjener ikke 40.000.

Altinget har lavet en fin gennemgang og skriver bla.

"Det er altså betydeligt lavere end Cepos-opgørelsen på 42.817 kroner. Den store forskel skyldes dels, at Cepos udregner gennemsnittet for både basissygeplejersker, ledelse sygeplejersker og specialsygeplejersker, mens Altingets gennemsnit kun er baseret på basissygeplejersker."

Men vi skal måske væk fra at give højere løn til personer der tager en 2 - 3 årig efteruddannelse, eller som tager ledelsesmæssig ansvar?

Vil det gå i andre fag?

Sjovt nok så viser opgørelsen fra Altinget, at en nyuddannet sygeplejerske tjener 25900 i kommunen og en nyuddannet sosu assistent tjener 25000.

https://www.altinget.dk/arbejdsmarked/artikel/sygeplejersker-strejker-fo...

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og erene rusmann anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Gert Friis Christiansen

Mit indlæg var angående det med at sygeplejerskerne ikke vil tage fra andre ansatte.

Jeg mener, at der er andre muligheder for at hente pengene til dem fra andet end nuværende lønbudget.

f.eks. mangles inddrivelsen af offentlig persongæld for 114,1 milliarder kroner.

Er det ikke lidt over 5 millioner vi er?
Så der må være nogen blandt os der får ret lang snor der.

slettet slettet

Alvin, det er den gennemsnitlige løn der ligger på over 40.000. Det vil altså sige, at en stor del tjener langt mere, når den almene opfattelse er at en sygeplejeske kun tjener 25.000.

Peter, jeg skriver også at de måske skulle fokusere på grundlønnen i forhandlingerne, når nu de synes der er for store forskelle. Der gælder vel også lige løn for lige arbejde inden for sygeplejen?

Jesper Frimann Ljungberg

Der er mange aspekter i det her.

Får sygeplejerskerne for lidt i løn i forhold til ansvar, uddannelse og vigtigheden af opgaver ? Ja.

Det underliggende problem, hvis man tager det bredere perspektiv, er jo at offentlige ansatte traditionelt har haft større jobsikkerhed, lave arbejdstid, mere rimelig arbejdstakt, større rummelighed mv over en bred kam. Således at den samlede ydelsespakke har været ok.
Det har bare ikke rigtig været tilfældet i et pænt stykke tid.

Med implementeringen af NPM i det offentlige er arbejdstakten steget, jobsikkerheden er væk mange steder, rummeligheden indskrænket, overenskomsten køres til stregen og gerne over. Og sidst men ikke mindst er ledelseslaget vokset kraftigt, og især i toppen hvor både antallet og lønningerne er eksploderet.

Hvad man i det private ville kalde cost centre, har i det offentlige i dag både fuld ledelsesstruktur, bestyrelse og andet overhead. Hvilket jo kun kan undre med den micromanagement der udføres fra toppen af embedsværket.

Og den lovgivende forsamling (folketinget) har mere travlt med at blande sig i micromanageningen af det offentlige end at lave politik.
Det er ikke politik at beslutte at give et privat selskab 250 millioner for at vaccinere 50.000 borgere med en vaccine, hvor de vaccinerede alligevel skal vaccineres om med en bedre vaccine.
De penge kunne have finansieret 200 kr mere om måneden de næste tre år til alle sygeplejersker.

Men igen er den rigtige faglige kamp nok mere at slippe af med NPM, så man kan få nogle tålelige arbejdsforhold.

// Jesper

Ib Christensen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Jeg kan se at opfattelsen af sygeplejerskernes løn stadig tolkes meget forskelligt i denne debat.
Det er vist meget godt at der kommer en lønkommision og få styr på fakta. Jeg håber dog at kommisionen arbejder upartisk og ikke, som overskriften i dette indlæg, føler sig presset til noget bestemt pga. denne kaotiske strejke.

Peter Høivang

@ Allan

God pointe med at se på grundlønnen.

Det jeg vil pointere, er at Cepos tal er korrekte, men misvisende.

Det svarer til, at udregne en fabriksarbejders gennemsnitsløn ved at tage hans teamledere, fabrikkens specialister og konsulenters løn med i beregningen.

Derudover tager man hans nattillæg, skifteholds tillæg og risiko tillæg med i udregningen.

Det vil være en løn, som vil være svært for ham, at genkende, ligesom det er for en sygeplejerske, der arbejder i primært dagvagter.

Vigtigst af alt, så får du ikke en løn der kan sammenlignes med fx. en lærers.

Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Høivang

"God pointe med at se på grundlønnen."
og
"Vigtigst af alt, så får du ikke en løn der kan sammenlignes med fx. en lærers."

Men man er jo nødt til, at sammenligne med hvad faggruppen reelt tjener. Ellers så står du jo netop med "undskyldninger", som f.eks.

" Ja Ja, men det er jo fordi at sygeplejerskerne har valgt at fokusere på tillæggene"
"Jo jo, men f.eks. en lærer der er på lejerskole er på 24x7 og det giver kun ..."

Som er nogle af dem vi har set nævnt.

Og i samme kontekst så liste antallet af weekend vagter, nattevagter overarbejde, reelle timeløn etc. etc. for at male det reelle billede.

Jeg er heller ikke enig i at:
"Det svarer til, at udregne en fabriksarbejders gennemsnitsløn ved at tage hans teamledere, fabrikkens specialister og konsulenters løn med i beregningen."

For de vil i det private erhvervsliv typisk tilhøre forskellige faggrupper.

Man er simpelt hen nødt til at tegne hele billede, og når det er gjort.. så mener jeg at der stadig er en 'case' for at give sygeplejerskerne mere i løn.

Men igen så kommer vi tilbage til at grundet den offentlige 'danske model' så bliver den lønstigning spist af udligninger mv. altså at i det nuværende 'system' der er det fløjtende lige meget.

Det er derfor jeg siger, at der er brug for andre, bredere og mere gennemgribende reelle reformer.

// Jesper

Eva Schwanenflügel

Nu kommer der et nyt krav fra regeringen :

Man skal stemme ja til regeringsindgrebet for at få lov til at deltage i arbejdet med lønkommissionen..

Beklager, Allan, men andre har dokumenteret at jeg har ret. Det cepos gjorde var at blande æbler og pære sammen og endog forskellig uddanneseslængte. Når nogen har dobbelt så meget uddannese som andre ødelægges regnestykket.

Ib Christensen, Eva Schwanenflügel og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Eva Schwanenflügel

https://www.youtube.com/watch?v=HZ7wB4rm5Hw

Galadriel tog bare ikke ringen.

// Jesper

Peter Høivang

@ Jesper

De fabrikker jeg kender til har groft sagt 2 kategorier af ansatte.

Ufaglærte eller basis faglærte fabriksansatte, som har større eller mindre grader af efteruddannelse.

Uddannede arbejdskraft. Det kan være elektriker, smed, laborant, salgsuddannede, HK'er, akademikere osv.

Der er nogle basis fabriksansatte, der har mulighed for at efteruddanne sig til fx. Smed, laborant, elektriker, maskinspecialister og mellemleder.

Det sker, jeg kender flere der er gået disse veje.

Det sker også på sygehusene, hvor en sygeplejerske kan læse videre til kandidat i fx. folkesundhedsvidenskab, sundhedsformidling osv. Der er også specialist uddannelser til fx. intensiv sygeplejerske.

Efterfølgende bliver disse sygeplejersker ansat i special stillinger, forskningsstillinger, leder stillinger, konsulent stillinger osv.

Hvis special stillinger, lederstillinger, konsulent stillinger og andre efteruddannelser, skal tælle med i sygeplejerskernes løn, bør de vel også tælle med i fabriksarbejdernes gennemsnitsløn.

Det gør det bare ikke i dag og så sammenligner du pærer og bananer.

Eva Schwanenflügel

@ Jesper

Tak for gensynet med en af mine yndlingsscener fra LOTR :-D

Men jeg er i tvivl om, hvad den skal hentyde til, når det gælder mine kommentarer..?
Det må du gerne lige forklare.

Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Høivang
Jo, men i dit fabriks eksempel, er det igen meget forskellige faggrupper. Elektrikeren, smeden, laboranten etc.
De ufaglærte vil typisk være i 3F.

alt imens

Smeden er med i Dansk Metal. (FH)
Elektrikeren er i Dansk Elforbund
Laboranten i Dansk Laborant forening (HK)
Salgsuddannede måske i Business DK eller ?
Lederen i Ledernes fagforening.
Kontormedarbejderne i HK.
Akademikerne i Akademikerne
IT folkene i Prosa eller Samdata (HK)
.... etc. etc.

Når det kommer til sygeplejeske faggruppen så er de generelt alle medlem af DSR, sagt med andre ord det er den samme organisation, der forhandler løn for dem alle.

Så det er altså dig, der er gal på den. Og den eneste grund til at jeg stikker til dig, er at jeg mener, at dit eksempel mudrer tingene til og er counter productive.

Jeg mener stadig ikke man skal være bange for at tegne et sandt billede og tage sammenligningerne.

Hvis man f.eks. sammenligner lønningerne for en ledende overlæge med dennes kollega som f.eks. en afdelings sygeplejeske.

https://dagensmedicin.dk/ledende-overlaeger-halter-langt-efter-kollegern...

"Ifølge Kommunernes og Regionernes Løndatakontor er gennemsnitslønnen for en ledende overlæge på 111.000 kr. pr. md. eller knap 1,35 mio. kr. om året."

Nu ved jeg tilfældigvis, hvad en afdelings sygeplejeske tjener...så man skal ikke være bange for at lave sammenligningen.

Jeg mener helt klart at objektivt, at sygeplejersker tjene for lidt ift. Uddannelse, belastning, bemanding etc. etc. Og ja man kan tale krone og øre, men uden grundlæggende ændringer i hvordan tingene virker ift. løn og 'den danske model', så bliver disse ædt op af modellen, skat og afgifter.

Men det at kunne møde på arbejde på en afdeling der er fuld bemandet (m/k). Det at man kan få et pusterum og når at spise frokost, det at man ikke skal beordres i arbejde for sølle kompensation, etc. etc. det batter nok mere.

// Jesper

Jesper Frimann Ljungberg

@Eva Schwanenflügel

Forstået på den måde, at det er ikke nok at Mette laver et indgreb, du skal også selv stemme for at hun gør det, selv om det er dig det går ud over.

// Jesper

Eva Schwanenflügel

@ Jesper

Det var en kringlet sammenligning..

Beklager, jeg forstår desværre stadig ikke, hvad afstemningen kan have at gøre med at vælge almagten over hele Midgård fra :-O

"Det er rigtigt at udvikling og supervision er vigtigt - men løn er altså et væsentligt sted at starte ift fastholdelse af sygeplejersker."

Nej, det er et temmeligt uhensigtmæssigt sted at starte - ikke blot fordi ambitionen er snæver, men også fordi øget løn strider imod vort nødvendige opgør mod forbrugerismen og vækstfilosofien. I langt højere grad skal der sættes loft over lønningerne og gives ressourcer til en holdbart arbejdsgrundlag - foruden skrues ned for præstationskulturen på en række specialområder. Med i puljen ryger dermed også karrierelivsformen, som også huserer blandt sygeplejersker - og det vil være hensigtsmæssigt for os alle.

opgør med

Forestillingen om at løn/penge styrer mennesker er ikke blot dubiøs i sit fundament, men også produktiv for en dehumaniserende udvikling. Lige lukt ned i den homoøkonomiske grad, som neoliberalismen har beredt for os.

grav, skulle der stå.