Leder

Det er bekymrende, at Højesteret vil tvinge TV 2 til at udlevere råbånd i plejehjemsskandalen

Højesteret går imod TV 2 i sagen om de skjulte optagelser af den demente Else på plejehjemmet Kongsgården, men afgørelsen kan underminere pressefriheden og kildebeskyttelsen
TV 2 er blevet pålagt at udlevere råbåndene med de skjulte optagelser af plejehjemsbeboeren Else, så optagelserne kan bruges til politiets efterforskning, dels mod TV 2 og stationens ansatte, dels mod plejehjemspersonalet fra Kongsgården i Viby (på billedet).

TV 2 er blevet pålagt at udlevere råbåndene med de skjulte optagelser af plejehjemsbeboeren Else, så optagelserne kan bruges til politiets efterforskning, dels mod TV 2 og stationens ansatte, dels mod plejehjemspersonalet fra Kongsgården i Viby (på billedet).

Mads Frost/Ritzau Scanpix

Indland
29. september 2021

Det var ulovligt at bringe optagelserne af den 90-årige, demente Else på plejehjemmet Kongsgården, og TV 2 er blevet pålagt at udlevere de uredigerede optagelser til politiet.

Det afgjorde Højesteret i to kendelser tirsdag, og der er især grund til at se bekymret på den anden af de to kendelser, den der pålægger TV 2 at udlevere alle råbånd til politiet.

Hvis man kort skal oprulle sagen, så foretog TV 2 gennem 16 dage i 2019 skjulte optagelser af den 90-årige Else Marie Larsen på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Optagelserne viste, hvordan den demente kvinde blev behandlet af de ansatte på plejehjemmet.

Optagelserne skulle have været sendt på TV 2, men Aarhus Kommune meldte sagen til politiet og fik nedlagt forbud mod, at optagelserne blev bragt. I sommeren 2020 trodsede Ekstra Bladet forbuddet og bragte optagelserne.

Derefter bragte TV 2 selv dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Højesteret lagde herved vægt på, at der ikke indgik hensyn til kildebeskyttelse eller tilsagn om anonymitet, og at udlevering af optagelserne ikke ville forringe mediernes generelle vilkår for at udføre sædvanlig journalistisk virksomhed."

https://domstol.dk/hoejesteret/aktuelt/2021/9/anmodning-om-udlevering-af...

Når vi taler om mennesker, så hedder det lifte, ikke kraner. Jeg kan ikke helt gennemskue det, men måske er det rent faktisk en fordel at blive hævet op for at komme af med sin afføring, uden at skulle have den smurt ud i en ble? Når man sidder på et toilet, sidder man jo også ophængt over kummen...

Carl S. Rasmussen

Tænk at højesteret ikke mener at sandheden om hvordan samfundet undertiden behandler vores medborgere kommer frem i al sin ækelthed.
Endvidere havde persones værger givet tilladelse til optageserne blev foretaget. Det har de ikke gjort for at krænke personen, men i afmagt over det svinske og nedværdige behandling personen over længere tid blev udsat for.