Leder

Gang på gang ender militært udstyr fra Danmark i lande, der krænker menneskerettighederne

Trods klare forpligtelser om ikke at eksportere våben og militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater, fortsætter eksporten dertil fra Danmark – bare med den finte, at udstyret sendes via Storbritannien først
Hvis Danmark vil hjælpe krisen i Yemen, burde vi stoppe med at eksportere våben til de Forenede Arabiske Emirater.

Hvis Danmark vil hjælpe krisen i Yemen, burde vi stoppe med at eksportere våben til de Forenede Arabiske Emirater.

Essa Ahmed

Indland
21. september 2021

Man kan godt af og til føle behov for at gentage sig selv: »Det er forbudt at eksportere våben og militært udstyr, hvis der foreligger en ’klar risiko’ for, at det kan blive brugt til at overtræde den humanitære folkeret.«

Sådan skrev Information på lederplads den 19. maj 2020, og sådan kan vi skrive det igen og igen og …

Danwatch og TV 2 afslører nu, at IT-firmaet Systematic har leveret militær software til de Forenede Arabiske Emirater (FAE), på trods af at Danmark og EU’s medlemslande i 2008 tilsluttede sig et princip om ikke at levere våben til lande, hvor der er risiko for, at våbnene bliver brugt til at overtræde folkeretten. Og til trods for at Udenrigsministeriet i november 2018 besluttede at suspendere godkendelser af eksport af våben og militært udstyr til netop de Forenede Arabiske Emirater og til Saudi-Arabien på grund af disse landes engagement i borgerkrigen i Yemen.

Hvis man skal ridse sagen kort op, så har den årelange borgerkrig i Yemen udløst en humanitær katastrofe, som af FN bliver betegnet som verdens værste. Ifølge FN har mere end 230.000 mennesker mistet livet, og det frygtes, at landet er på vej ud i en sultkatastrofe. Selv om FAE i 2019 annoncerede en tilbagetrækning fra Yemen, viste satellitfotos og rapporter i maj i år, at FAE sigter mod en permanent tilstedeværelse i Yemen blandt andet ved at opbygge en militær luftbase på vulkanøen Mayun i strædet Bab el-Mandeb ud for Yemens kyst.

Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater holder konflikten varm. Danske virksomheder må ikke eksportere våben og militært udstyr til disse lande, fordi de bliver brugt i en krig med uhyggelige humanitære omkostninger.

Alligevel er virksomheden Systematic, beliggende i Aarhus, nu i søgelyset for at omgå dette eksportforbud. Systematic leverer og implementerer det avancerede kommando- og kontrolsystem SitaWare til FAE’s militær.

Smuthul

SitaWare bygger på et kommunikationssystem, der først blev leveret til den danske flåde. Senere blev det leveret til en lang række andre kunder, og siden er det blevet væsentligt udbygget til at kunne styre kontrol og kommando i en militær konflikt fra det taktiske til det strategiske niveau.

Det fremgår af de nye afsløringer, at Aarhus-firmaet Systematic har fundet en finte til at levere våben og militært udstyr til FAE på trods af det danske forbud. Finten består af ’licensshopping’:

Efter at Udenrigsministeriet i 2018 afviste en ansøgning fra Systematic om at levere udstyret til FAE, ansøgte firmaet i stedet den 28. november 2018 om tilladelse til at eksportere udstyret til Storbritannien. Blot fire uger efter søgte det britiske firma om og fik tilladelse til at eksportere militær software fra Storbritannien til FAE.

Efter de seneste afsløringer vil Rigspolitiet nu bede Systematic om supplerende oplysninger og om at undersøge, »om der er grundlag for at iværksætte yderligere sagsskridt eller for at indgive en anmeldelse til det stedlige politi«.

Desværre er der nok næppe grund til at holde vejret i ængstelig venten på, at Rigspolitiet kommer tilbage med en afgørelse om, at Systematics eksport er klart ulovlig. Historien følger typisk et andet mønster. I 2020 blev det for eksempel afsløret, at Terma eksporterede militært udstyr til FAE, og i 2021 lukkede politiet sagen.

Rutinemæssigt mørklægges oplysninger om dansk eksport af militært udstyr. Når det en sjælden gang afsløres, åbner de ansvarlige ministre for at kontrollen skærpes, et oppositionsparti kræver en redegørelse, og efter et stykke tid erklærer ministeren, at salget var helt efter bogen.

Der er gode penge i salg af våben og militært udstyr. Systematic havde ifølge seneste regnskab en omsætning på lidt over 1,1 milliard kroner og ifølge de seneste tal, der er fra 2019, betalte firmaet via sit holdingselskab 12 millioner kroner i skat.

Til sammenligning meddelte Udenrigsministeriet i marts i år, at Danmark ekstraordinært støtter Yemen med 125 millioner kroner: »Jeg håber, Danmark dermed kan være med til at forbedre situationen for de mange udsatte i Yemen, ikke mindst børnene,« sagde udviklingsminister Flemming Møller Mortensen dengang.

Hertil er bare at sige, at hvis man vil forbedre situationen, så ville en god start være at stoppe med at eksportere våben til krigen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når der nu er så megen mangel på arbejdskraft, kunne det være vi skulle stoppe med statsstøtte til våben industrien her i landet, under påskud af, at "det sikre danske arbejdspladser"

Vel ingen grund til at lade skatteyderne betale for kunstigt at holde liv i arbejdspladser, når arbejdskraften sådan mangles andre steder.

Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Franz Nitschke, Holger Nielsen, Carsten Munk, Jan Fritsbøger, Christel Gruner-Olesen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar

helt enig med Gert Rommer: Lad os afsminke vores moralske smil - og vise vores egentlige ansigt! afskaf den regel, med flere. er det utaaleligt for en dansker?

Jeppe Bundgaard

Samme problematik, som når firmaer sender overskud rundt til firmaer i skattely, hvor lovgivning er anderledes. Her er det bare militært isenkram, det drejer sig om.

Dansk våbeneksport følger vel bare de almindelige politiske vinde der er mellem Emiraterne og Danmark.

Emiraterne er allieret med lederen af den såkaldte frie verden. Og det er vi som bekendt også. Så vores forhold til Emiraterne, er det samme som til Saudi Arabien. På det retoriske plan, kan vi kvidre løs om deres middelalderlige politiske forhold, mens vi, hvis tingene blev reelle og landet for politiske problemer, nok skal sende vores soldater derned og forsvare landet, ligesom vi i øjeblikket sejler rundt og gør med Saudi Arabien. Vi har et helt udenrigsministerium til at finde ud af hvilke fjender Emiraterne kunne have. Mon ikke de kan finde en fjende som vi gerne vil ned at slås for.

Jan Fritsbøger

gad vide hvilken regel Kjeld vil afskaffe,
reglen om at det ikke er tilladt at sende militært udstyr og våben til lande som overtræder humanitær folkeret ?
jeg synes selvfølgelig den regel skal overholdes, og ikke afskaffes, skal noget afskaffes er det da hykleriet, faktisk bør al våbenproduktion og salg afskaffes for det er jo i virkeligheden en forbrydelse imod menneskeheden,
militær og våben kan jo ikke bruges uden at menneskers rettigheder krænkes, at bilde sig noget andet ind er hykleri,
og så håber og tror jeg Gert var dybt sarkastisk når han antyder der ikke er et problem, men det har Kjeld muligvis ignoreret.

Carsten Wienholtz, Viggo Okholm, Steen Bahnsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Andreas Munk-Madsen

Hvorfor er den danske våbenembargo ikke koordineret med England?

Og hvorfor er der ingen kritiske journalister, som stiller det spørgsmål?

Konsekvensen er jo, at der er et smuthul i embargoen, eller at den eneste effekt af embargoen bliver at begrænse dansk våbenproduktion. De "uartige" lande kan bare købe deres våben i et andet land.

Sinne Lundgaard Rasmussen

Jeg synes efterhånden vi ser et overordnet mønster - hvis man ikke er interesseret i at følge loven, kan man altid finde måder at omgå den på, hvis man er stærk og/eller rig og/eller har adgang til ressourcer. Det er et kæmpe problem. Og jeg vil gerne tilslutte mig efterlysningen af kritiske journalister...

Jeppe Bundgaard, Jan Fritsbøger, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Steen Bahnsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Sinne Lundgaard Rasmussen
21. september, 2021 - 13:28

Det er nemlig sandheden i en nøddeskal! Løgnen trives kun alt for godt blandt mennesker og specielt i de "højere lag" i samfundet, dér hvor pengene spiller hovedrollen. Sikke en udsigt vi har, herfra hvor vi står!

Sinne Lundgaard Rasmussen, Jan Fritsbøger, Jeppe Bundgaard, Ib Christensen, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

Det skorter ikke på villige og arbejdsomme mennesker og virksomheder (hvoraf flere ofte omtales særdeles positivt); f.eks. Terma med en indtjening på 748 mill for 20/21 og en ordrebog på 1053 mill. - ca. 10% til space resten er våbensalg til primært mellemøsten og asien.

http://webarkiv.ft.dk/samling/20031/spor_sv/s1574.htm
http://fred.dk/artikler/vaabprod/beret1996.htm#firmanavne
https://datacvr.virk.dk/data/visenhed?enhedstype=virksomhed&id=35236252&...

Jan Fritsbøger

andreas, nu er det jo i sig selv en rigtig god ide at begrænse dansk våbenproduktion, og ikke kun dansk, faktisk bør produktion af militære våben forbydes totalt og globalt og det samme burde militær,
men militarismen er nok verdens absolut mest opreklamerede vanvittige ide,
vi bliver faktisk tæppebombarderet med ideen om våben som den rigtige løsning på alt,
hvor mange actionfilm som sælger den ide har du set indtil nu, 1000 ? flere end det ?
ikke sært at en del (mange) mennesker ikke kan tro andet end at militær er nødvendigt, men det er jo kun nødvendigt hvis man ønsker at kunne gå i krig, det er en del af propagandaen at det kaldes "forsvaret", faktisk er navnet en løgn !