Leder

Prognoser er ikke ubrugelige, men har deres begrænsninger. Det må politikerne ikke glemme

Kampen om magten er også kampen om viden, men ikke al viden er, som den ser ud til ved første øjekast. Den kan også bruges forkert og forsimplet, så det sælger lige præcis det budskab, som en politiker ønsker at sælge
I 2030 vil der mangle 99.000 faglærte, lyder det i en prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Men tallet er »sandsynligvis overdrevet«. Og det samme gælder dermed også det store politiske fokus på mangel på arbejdskraft, som der er for tiden, lyder det i en ny analyse fra en anden tænketank, Kraka.

I 2030 vil der mangle 99.000 faglærte, lyder det i en prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Men tallet er »sandsynligvis overdrevet«. Og det samme gælder dermed også det store politiske fokus på mangel på arbejdskraft, som der er for tiden, lyder det i en ny analyse fra en anden tænketank, Kraka.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Indland
22. september 2021

I 2030 vil der mangle 99.000 faglærte, lyder det i en prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Det lyder jo unægtelig som et gigantisk samfundsproblem, og med sådan et tal i baghovedet forstår man godt, at den socialdemokratiske regering ser det som en politisk kerneopgave at udvide den faglærte arbejdsstyrke i fremtiden. Det er heller ikke overraskende, at flere ministre har henvist til prognosen, der jo udpeger præcis det samme samfundsproblem, som de selv peger på. Der må omgående handles, tænker man.

Men tallet er »sandsynligvis overdrevet«. Og det samme gælder dermed også det store politiske fokus på mangel på arbejdskraft, som der er for tiden.

Sådan lyder det i en ny analyse fra en anden tænketank, nemlig Kraka, som Berlingske skrev om tirsdag.

Kraka henviser til, at lignende prognoser om mangel på faglært arbejdskraft tidligere har vist sig ikke at holde stik, og at det »formentlig« skyldes, at den slags prognoser ser bort fra, at arbejdsmarkedet tilpasser sig.

Kampen om viden

Historien belyser et vigtigt problem. Kampen om magten er også kampen om viden, men ikke al viden er, som den ser ud til ved første øjekast, og viden kan også bruges forkert og forsimplet, så det sælger lige præcis det budskab, som en politiker ønsker at sælge.

Det sker langtfra kun med analyser og prognoser fra tænketanke. Derfor skal vi altid være kritiske over for den viden, vi får – og måske især over for den, der forsøger at spå om fremtiden.

Det betyder selvfølgelig ikke, at prognoserne er ubrugelige. Hvis man vil forsøge at være på forkant med fremtidens problemer, giver det mening at forsøge at identificere dem – selv med usikre metoder.

Men i sådanne tilfælde er det afgørende, at man ikke undervurderer prognosernes begrænsninger, men derimod kommunikerer dem klart til offentligheden og husker dem, når man laver politik. Det har både medier og særligt politikere et ansvar for. Elles risikerer vi, at politiske beslutninger rammer skævt i forhold til de egentlige samfundsudfordringer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man må gå ud fra, at vi aldrig kan løbe tør for arbejdskraft, fordi den enkeltes produktivitet er så stor.

Brian W. Andersen

@ Steffen Gliese

Jeg er ret sikker på at der menes "kvalificeret arbejdskraft" set fra arbejdsgiversidens perspektiv og forventninger, hvor det også er underforstået at arbejdskraften skal være fleksibel og være oppebåret af et stærkt arbejdsudbud. Lige præcis denne form for arbejdskraft kan virksomheder og brancher let løbe tør for i land, hvor opgaven med at uddanne borgere til arbejdsmarkedet ligger fordelt mellem det skatteyderbetalte samfund og individet.

Prognoser er ikke ubrugelige, men deres resultater afhænger helt af kvaliteten af de forudsætninger og data, man lægger ind i modellerne. det viser artiklen i dagens avis "Det er en myte, at klimakrav til landbruget blot flytter udledningen til udlandet" med al ønskelig tydelighed. Økonomiske prognoser fra diverse tænketanke er derfor mere partsinlæg (meninger) end videnskab (fakta).

Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar

Det, Brian W. Andersen, kommer an på, hvad vi taler om. Taler vi om overproduktion, som den vi har, eller taler man om, hvad et samfund har brug for?