Leder

Det er et sundhedstegn, at der i 50 år har været plads til Christiania

Fristaden har i sine første 50 leveår langtfra været et uproblematisk bekendtskab. Men den idé, som Christiania bygger på, og det, som Christiania også kan være, når det fungerer derude, er værdifuldt
Christiania markerede onsdag sin 50-årsfødselsdag med en parade fra fristaden til Rådhuspladsen.

Christiania markerede onsdag sin 50-årsfødselsdag med en parade fra fristaden til Rådhuspladsen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
25. september 2021

Søndag er det 50 år siden, journalisten og reklamemanden Jacob Ludvigsen og hans venner gik igennem et hul i plankeværket på Bådsmandstrædes Kasserne og grundlagde Christiania. Siden har stedet været et eksperimenterende, livligt, berigende – men også indimellem et kriminaliseret og brutalt – alternativ til den måde, de fleste danskere har valgt at leve på.

Alle har en holdning til Christiania. Nogle har et idyllisk billede af fristaden og mener, at stedet er med til at gøre samfundet rigere, fordi det minder os om, at vi kan leve livet på en anden måde, og måske endnu vigtigere: at frihedstrangen bor i os alle: »I kan ikke slå os ihjel/ for vi er en del af jer selv«, som det hedder i den berømte sang.

Andre hader Christiania og ønsker området »normaliseret« eller måske ligefrem jævnet med jorden, så der kan opføres ejerlejligheder på de attraktive 34 hektar land midt i København: »Ryd Christiania/ Riv hele lortet ned«, sang Konservativ Ungdom for nogle år tilbage. Muligvis synger de stadig sangen, men efter en fond i 2011 fik lov at købe en stor del af bygningerne af staten til vennepris, burde Christianias ydre rammer være nogenlunde sikret.

Men er dét Christiania, som i denne weekend fejrer sin 50-årsfødselsdag, overhovedet er værd at bevare? I en stor reportage i Moderne Tider møder vi christianitten Tanja Zabell, der har klædt sig ud som en svane. Hun bruger den i forvejen meget brugte H.C. Andersen-metafor til at beskrive christianitterne som grimme ællinger, som dog, når de giver plads til hinanden og prioriterer fællesskabet »bliver til smukke svaner.« Det er fint, og det lyder flot.

Men besøger man Christiania en regnvåd onsdag i januar, kan det være svært at få øje på den smukke svane. Christiania er ikke kun et frirum, det er også rå kriminalitet, forsumpede eksistenser og børn, som mistrives.

Pusher Street er et ømt punkt

I 2015 viste dokumentarfilmen Christianias Børn, hvordan frigørelseseksperimentet havde omkostninger for i hvert fald nogle af de børn, som voksede op midt i det. Christiania er i øvrigt også et sted, hvor journalister risikerer at blive overfaldet, når de filmer, og hvor motionsløbere ikke kan løbe igennem Pusher Street, fordi pusherne tror, der er politirazzia. Det er der ikke meget fristad over.

Hashhandelen i Pusher Street er Christianias helt ømme punkt. Trods mange forsøg er det ikke lykkedes for hverken christianitterne eller politiet at komme salget livs, og det vil heller ikke lykkes med den aktuelle kampagne ’Nok er nok’. Det er svært at bebrejde christianitterne. Samfundet har ikke løst det grundlæggende problem: At der er en stor efterspørgsel på noget, som samfundet forbyder at udbyde – og derfor er problemet endt på Christiania.

Det eneste, christianitterne kan håbe på, er en legalisering. Det vil frigøre Christiania fra de kriminelle kræfter, der har alt for stor magt derude og formentlig også frigive energi til det, som egentlig var tanken med stedet: eksperimentet.

Brug for nye tanker, nye eksperimenter

Det kunne det godt trænge til. Når christianitterne hænges ud i offentligheden, er det ofte for at være fastlåste og ja, måske ligefrem konservative i deres billede af fristaden. En fristad skal gerne være i udvikling og ikke lukke sig om sig selv og sin egen fortid. Gennemsnitsalderen er højere på Christiania end i det øvrige København, og et generationsskifte med alt hvad det indebærer af nye ideer ville være kærkomment. Når samfundet accepterer en fristad, hvor man kan bo billigt, naturskønt og centralt, skal den gerne være åben og give noget den anden vej også. Nye tanker, nye eksperimenter.

Christiania kan vitterligt være smuk. Lad os huske alt det gode: Skørheden, den kreative arkitektur, kunsten. Modsætningen til hele det kontrollerede samfund uden for, som bliver mere og mere mondænt. Og den følelse, man kan få, hvis man går ud på Christiania en varm sommerdag, hvor alt dufter sødt, og hvor folk sidder langs volden og nyder en bydel, som ikke ligner nogle andre bydele i København, Danmark eller verden for den sags skyld. Fristaden har i sine første 50 leveår langtfra været et uproblematisk bekendtskab. Men den idé, som Christiania bygger på, og det, som Christiania også kan være, når det fungerer derude, er værdifuldt. Grundlæggende er det et sundhedstegn for det danske samfund, at der er i foreløbig 50 år har været plads til Christiania midt i landets hovedstad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Christiania har været foran på en lang række områder, selv når det kommer til decentraliseret valuta, som blev introduceret i fristaden allerede tilbage i halvfjerdserne i form af en "FED", der vist nok dengang svarede til prisen på ét gram spliff. Jeg ved ikke om mønten - eller på nudansk: coinen der, så vidt jeg husker, havde en chillum på forsiden og sikkert ganske utilsigtet navnet på den amerikanske centralbank på bagsiden, blev for upraktisk især siden tilkomsten af dankortet - eller om projektet bare ligger i dvale, for evt. at blive genoplivet som ægte krypto-valuta i en eller anden blockchain? Man ved jo aldrig med nitterne, på nogle områder er de lysår forude, mens de på andre sakker en anelse. Heldigvis ser det samlede regnskab ud til at tippe til den rigtige side og det er da optur.

Så længe at den rå kapitalisme også råder på Christiania kan skuden ikke synke.

"I 2015 viste dokumentarfilmen Christianias Børn, hvordan frigørelseseksperimentet havde omkostninger for i hvert fald nogle af de børn, som voksede op midt i det. Christiania er i øvrigt også et sted, hvor journalister risikerer at blive overfaldet, når de filmer, og hvor motionsløbere ikke kan løbe igennem Pusher Street, fordi pusherne tror, der er politirazzia. Det er der ikke meget fristad over."

Burde motionsløbere også kunne løbe gennem Strøget? Jeg kan ikke lade være med at tænke på hvor mange børn som lider skade af at vokse op i rigmandsghettoer med fraværende, karriereorienterede forældre, eller i fattigdomsramte byområder med ressourcesvage forældre - og på de mange journalister som har fået knubs/tæv af politiet ved demonstrationer udenfor Christianias farlige volde. I sandhed er det da problematisk at Christiania ikke har været problemfrit - ligesom resten af det lykkelige Danmark.

Ruth Sørensen, Palle Yndal-Olsen, Nikolaj Lykke Nielsen, Marianne Jespersen, Rolf Andersen, Carsten Munk, Estermarie Mandelquist, Birthe Drews, Eva Schwanenflügel og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Gert Romme 25. september, 2021 - 09:05

Jeg er bange for, at der er 9 atommagter på denne klode.

@Gert Romme At få Huawei’s CFO udleveret har vist sig at være svær måske fordi der ikke var en sag? Til gengæld sider Assange stadig i fængsel i den frie verden, uden at noget medie i den samme frie verden gider at beskæftige sig med sagen. Manden der afslørede sandheden bag krigen i Irak.

Men tillykke til Christiania som måske overlever trods en ihærdig ideologisk, litterær og fysisk kamp fra begge sider af det politiske spektrum.

"Til gengæld sider Assange stadig i fængsel i den frie verden, uden at noget medie i den samme frie verden gider at beskæftige sig med sagen. Manden der afslørede sandheden bag krigen i Irak."

Assange og Wikileaks har også bidraget væsentligt til afsløring af Libyen-krigens falske præmisser, til afsløring af det vestligt støttede kup i Ukraine i 2014, til afdækning af proxykrigene i Syrien og Yemen m.m. - og til afsløring af flere kinesiske og russiske, politiske forbrydelser. Derudover bidrog Wikileaks væsentligt til afsløringen af Demokraternes censurering og ødelæggelse af den amerikanske venstrefløj samt til afdækning af Trump-administrationens kriminalitet i bl.a. Mellemamerika og i Mellemøsten. Wikileaks modarbejdede også Obama-administrationens dronekrigsførsel og intensivering af kampen mod whistleblowers.

Assange og Wikileaks har, som mange andre, fået nærmest offentligt tæv af myndighederne i den vestlige verden - mens medierne blot har kigget på og ladet historien gå under radaren. Og idag er den seneste nyhed på Wikileaks' forside så vidt jeg husker fra 2019.

Utroligt så stor indflydelse Christiania har på verdensplan.

Daniel Joelsen

@Erik Pedersen - nej, men det er de samme politiske fnidder der har styretChritianias opvækst og ungdom.