Leder

Sygeplejerskernes frustration er forståelig, og det er vigtigt ikke at tryne dem

De nye overenskomststridige strejker blandt sygeplejersker viser, at de grundlæggende frustrationer ikke kan fjernes med et snuptag og regeringsindgreb
Sygeplejerskerne fik ikke noget ud af det, da 6.500 af dem gik i gaderne. Nu er en gruppe sygeplejersker i gang med en ny og lidt mere uhøflig strejkerunde, hvor blandt andet 100 sygeplejersker på Rigshospitalet nedlægger arbejdet i en time hver morgen.

Sygeplejerskerne fik ikke noget ud af det, da 6.500 af dem gik i gaderne. Nu er en gruppe sygeplejersker i gang med en ny og lidt mere uhøflig strejkerunde, hvor blandt andet 100 sygeplejersker på Rigshospitalet nedlægger arbejdet i en time hver morgen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
8. september 2021

Det var frygtelig pænt og forudsigeligt: Sygeplejerskerne sagde nej til overenskomstforliget og gik i strejke. 6.500 sygeplejersker gik i gaderne med røde T-shirts med ordene »vi er mere værd«. Strejken blev selvudslettende høfligt arrangeret, så intet kritisk blev lagt ned, og da strejkekassen efter et forventeligt tidsrum var ved at være tom, sendte et regeringsindgreb de frustrerede sygeplejersker tilbage i de hvide uniformer med nøjagtig det samme resultat, som de havde afvist ti uger tidligere, dog med en kommission, der skal undersøge lønnen, som eneste vinding.

Alt foregik som efter en køreplan, der med sin præcision kunne have gjort statsbanerne stolte.

Til sammenligning gik sygeplejerskerne i Paris sammen med lærere og andre offentligt ansatte med i en strejke i januar sidste år. Paris blev blokeret, i myldretiden var byens bilkøer tilsammen 200 kilometer lange, togtrafikken blev lammet, energiforsyningen vaklede. Den franske strejke gjorde nas.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det måtte jo komme dertil.
Jeg håber sygeplejerskerne får noget ud af deres aktion.

Thomas Tanghus, Lillian Larsen, Mads Greve Haaning, lars søgaard-jensen, Jane Jensen, Per Klüver, Steen Simonsen, Peter Høivang, John Andersen, Inge Lehmann, Ingrid Olsen, Alvin Jensen, Torben Skov, Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen, Holger Nielsen, Rolf Andersen, Jeppe Bundgaard, Torben Jensen, Claus Kristoffersen, Anne Søgaard, Inger Pedersen og erene rusmann anbefalede denne kommentar

Fritstilles - ha ha ha. En pukkel af udskudte undersøgelser og behandlinger skal afvikles samtidig med at en flodbølge af RS- virus er skyllet ind over Danmark og tvinger landets børneafdelinger i knæ. Alt sammen samtidig med at vi rigtig mange steder nu siger nej til frivilligt ekstra arbejde. Måske har vi alligevel fat i den længste ende af rebet? Hilsen børnesygeplejersken

Thomas Tanghus, Mads Greve Haaning, Erik Karlsen, John Andersen, lars søgaard-jensen, Per Klüver, Ruth Sørensen, Peter Høivang, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Torben Skov, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Thomas Helbo Hansen, Rolf Andersen, Jeppe Bundgaard, Lise Lotte Rahbek, Jørgen Ganshorn, Claus Kristoffersen, Anne Søgaard og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Sygeplejerskerne opfører sig indenfor normalområdet med nogle små oversenskomststridige arbejdsnedlæggelser efter et regeringsindgreb.
Efter et par ture i arbejdsretten hvor de får besked på at genoptage arbejdet, er der mulighed for bod, og så bliver det surt.

En ventet strejke? Det synes jeg nu ikke.
De sagde nej på grund af en app fra DSR som skruede en stemning op som gav et lille nej flertal og det gik de i strejke på.
Først var det stress de brokkede sig over, derefter var det mere i løn de ville have som ikke hjælper på stress.
Det er ikke rigtigt bevist at de er specielt lavtlønnet.
Var de gået efter bedre arbejdsforhold, så ville politikerne bedre kunne hjælpe dem, men det gjorde de ikke.

De kan blive ved at at strejke uden at få noget ud af det, kampen er tabt, så lev med det.
Men de har fået det ud af strejken at politikerne har lovet at se på tingene, om de holder hvad de lover må tiden vise.
De får intet godt ud af det her andet end at de ender i arbejdsretten og vil 100% tabe og få en bod som de ikke har fagforeningernes opbakning til og det kan blive dyrt, politikerne ændre ikke holdning.

De eneste det går ud over er de patienter som I skal tage jer af bag efter og køen bliver længere og længere for en strejke som ingen ikke har fået noget ud af.

Jeg synes det er en "kedelig " strejke den her.

Nu kommer Mette Frederiksen jo nok snart med de 1000 ekstra sygeplejersker, hun lovede i valgkampen - så er problemet jo løst ;)

PS: Hvem er dog de mennesker, der stemmer på hende ??

Thomas Tanghus, Jeppe Bundgaard, Erik Karlsen, lars søgaard-jensen, Peter Høivang, John Andersen, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Torben Skov og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Sygeplejerskerne må leve med, at strejken ikke gav den gevinst!

Sammenlignet med flere offentlige grupper(f.eks. politiansatte m.fl.)er de slet ikke dårligt lønnede.
De ofte dårlige arbejdsforhold deler de desværre også med andre offentligt ansatte.

Regeringsindgrebet var tiltrængt - men viser at den højt besungne Danske model intet er værd for offentligt ansatte.

Sygeplejerskerne har de facto ingen strejkeret! Noget de deler med Tjenestemændene, som også bare må æde utilfredsheden i sig eller finde andre jobs.

Tjaa .. "de må æde utilfredsheden i sig eller finde andre jobs".

Mon ikke det mest bliver det sidste. Mette Frederiksen kan jo tilsyneladende trylle sygeplersker frem, som gerne vil arbejde under de arbejdsvilkår hun tilbyder ...

Det er et simpelt spørgsmål om udbud og efterspørgsel, og hvis efterspørgslen på 'varen' (sygeplejersker) er større end udbudet, ja så må prisen på 'varen' jo stige.

Mette, det er så simpelt som dét.

Og nej. Den 'danske model' kan ikke bruges på det offentlige arbejdsmarked. Her er arbejdsgiveren jo i bund og grund statskassen med uendelige midler, og ikke en privat virksomhed med 'normale' kunder.

Holger Nielsen, Erik Karlsen, Inge Lehmann, Ingrid Olsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

De har da ikke tabt endnu. Der er nedsat en lønkommission til at kigge på om deres påstand om at de er dårlig lønnede holder vand. Så må de jo vente og se.

Arne Albatros Olsen

Med regeringsindgrebet overfor sygeplejerskernes strejke og de nylige "reformforslag" har Socialforræderier med de borgelige, DI og Da efterhånden fået indført en helt nye styreform.

Lad os bare den ARBEJDSMARKETS DIKTATUR !

Lillian Larsen, Inger Pedersen, Inge Lehmann og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Der er vist mange lægmands holdninger, og følelser, på spil om hvorvidt sygeplejerskerne er ordentlig lønnede eller ej.

Jeg syntes bestemt at de, og alle andre ansatte, fortjener en ordentlig løn. Jeg har dog ikke indsigt i om sygeplejerskerne er det eller ej.
Det mest rimelige er vel at vi alle venter på at kommissionen kommer frem til et svar.

Spørgsmålet er så om sygeplejerskerne vil acceptere det hvis kommissionen kommer frem til at de ikke er dårligt lønnede i forhold til sammenlignelige jobs.

Thomas Helbo Hansen

Generalstrejke NU!!! Det er så fckin usselt at se på alle "os andre" give sygeplejerskerne ret, men ikke gide lette røven og hjælpe dem.

Civil ulydighed! Læg hele infrastrukuren ned! Spam alle offentlige inst. med ansøgninger, anmeldelser og spørgsmål. Bestil tid og bliv væk fra møder med det offentlige, Lav fejl i din skat (til egen fordel self.), blokér veje, vejkryds og spor.. mmm.

Mads Greve Haaning, Peter Høivang og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

@Jens Christian Jensen
Den nu nedsatte kommission om løn er IKKE den første og de andre har sagt at de er ca. 15% bagud på løn. Giv dem nu de 15% i strædet for en syltekrukke!

Lillian Larsen, Mads Greve Haaning, Peter Høivang, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Resultatet af regeringens diktat, bliver nok det samme som diktatet for lærerne da de strejkede. Med dårligere undervisning af endnu flere børn med endnu flere uuddannede lærer. Nogle steder er 25% af lærerne uuddannede. I forvejen måler Danmark sig dårligt med udlandet med hensyn til kvalitet af undervisningen. Den bedste løsning, kunne være, som en god kollega engang sagde til mig, - Min chef bestemmer min månedslån, jeg bestemmer selv min timeløn. Sundhedspersonalet kunne måske også tænke på denne løsning i stedet for at strejke, som kun rammer dem selv

Jens Christian Jensen

@Alvin Jensen
Hvis det står til troende at de er ca. 15 bagud på løn syntes jeg bestemt også at de skal kompenseres.
Send lige et link på det.

Sygeplejerskerne beklager sig over arbejdstempoet, men ½ delen af sygeplejerskerne arbejder på halv tid i følge DSR.
Hvis deres løn er så lav, hvorfor arbejder de så på ½ tid :-)
Arbejder de på ½ tid for at kunne få arbejde igennem et vikar bureau og få en højere løn og arbejde med de samme kollegaer som arbejder til en lavere løn?

Det er et skråplan og gør hospital væsnet langt dyrere.

De kommer nok ALDRIG op på lægernes (var det ) 30-40.000 på en weekdend på at tage en telefon:-)

@ Rene Andersen

Tror du sygeplejersker bare frit kan vælge om de har fuldtid eller deltid? Du udstiller din uvidenhed.

Det er få år siden, at DSR tvang regionerne til, at slå stillinger op på fuldtid. Indtil da var det næsten altid deltid de slog op.

I den afdeling, jeg er ansat i er vi alle sundhedsuddannet, flere er sygeplejersker.

Ud af de ca. 25 ansatte er der et par stykker på fuldtid. Over halvdelen ønsker flere timer og har ønsket det i flere år.

Så kom ikke her og sig det er frivilligt, for nogle er det, men langt fra alle.

Holger Nielsen, Inge Lehmann, Mads Greve Haaning, erene rusmann, lars søgaard-jensen og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Hvad angår rimelig løn, så er der mange meninger om det og det er svært, at sammenligne.

Altinget.dk har dog gjort et godt forsøg.

Det jeg syntes er mest påfaldende er at i kommunen, tjener en nyuddannet sygeplejerske kun 800 kr mere om måneden, end social og sundhedsassistenten.

SSA'en har ikke taget en videregående uddannelse, har ikke en gymnasiel uddannelse og har modtaget elev løn under sine praktikker.

Altinget skriver også: "Kigger man på bygningskonstruktørerne - som har samme uddannelseslængde som sygeplejerskerne, er der også stor forskel. Startlønnen for bygningskonstruktørerne er 4.000- 8.000 kroner højere end sygelejerskernes."

https://www.altinget.dk/artikel/sygeplejersker-strejker-for-bedre-loen-s...

Holger Nielsen, Inge Lehmann, uffe hellum, erene rusmann, lars søgaard-jensen og Jane Jensen anbefalede denne kommentar

René Madsen - jeg er ansat på 32 timer/ uge. Alene i sidste uge blev jeg pålagt 3 gange at arbejde over. Dvs at jeg i sidste uge ( og mange andre uger) på trods af min deltidsansættelse, har arbejdet > fuldtid. Jeg kan fortælle dig at det sker hele tiden for mig og mine kolleger, og kan berolige dig med at vi ikke har tid til at arbejde i et privat vikarbureau udover vores ansættelse i det offentlige sundhedsvæsen. Iøvrigt er det sådan at vi ikke må kontakte et privat vikarbureau hvis der mangler kolleger, fx pga sygdom. Det er for dyrt. Vi må kontakte det interne vikar bureau - som, sidst jeg ringede, kunne hjælpe med en pædagog. Desværre kan en pædagog ikke passe et kritisk sygt barn som ligger i Cpap, så jeg måtte takke nej og pålægge en af mine kolleger at blive i yderligere 8 timer.

Holger Nielsen, Peter Høivang og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

@Gert Romme
08. september, 2021 - 11:29

De respektive lønniveauer kan du slå op - hvilket du sikkert allerede har gjort.

Nu er uddannelseslængde jo ikke det eneste forhold man skal tage med når man vurderer hvorvidt et lønniveau er rimeligt. Det har mange en tendens til at gøre i denne debat.
At du kan mene, at en polititjenestemand "i princippet ingen uddannelse har" fortæller mere om din manglende indsigt end om deres uddannelse.

Ikke fordi jeg synes at det var en påfaldende god ide` med den akademisering(eller nogen akademisering, for den sags skyld) - men indtil den seneste spareøvelse i politiet var politiuddannelsen en bacheloruddannelse!

Det var blevet sådan for at give politifolk mulighed for at bygge ovenpå. og uden tvivl også uden tvivl også fordi Politiforbundet mente, at det på længere sigt ville kunne betyde en højere løn.

Altså igen den platte og utidige leflen for uddannelseslængde! Noget som er/burde være mindre relevant i et land hvor de øvrige skatteydere betaler både uddannelserne og SU.

@Peter Høivang
08. september, 2021 - 18:13

Sådan er det i de fleste brancher.

Lige så snart der er kommet noget ancinnicitet på ændrer billedet sig markant. Så livslønnen for en sygeplejerske er højere.

Endelig er der ingen naturlov der dikterer at sygeplejersker nødvendigvis skal have meget mere end SSA ´erne som har væsentligt mere opslidende arbejde!!

Jens Christensen

@Alvin Jensen 13:02 d 8. sep:

Hvis du henviser til den seneste store undersøgelse som redegjort for af Lønkommissionen i 2010, så siger den bestemt ikke det, du hævder. Check selv dens resultater, som er ret fine at kende nu, hvor en faggruppes overenskomstforhandlinger i så høj grad er gjort til en offentlig debat:

https://fm.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2010/maj/loenkommissionens-redegoerels...

At kvinder samlet set i DK tjener måske 15% mindre end mænd, er en helt anden diskussion og egentlig ikke tegn på uligeløn som sådan.

Der var ved 2. afstemning 74,4% af de afgivne stemmer, der ikke godkendte overenskomstforslaget.
Hvad med de øvrige 25,6%. Måske har der været udtalelser fra denne gruppe, jeg har så bare ikke hørt og set dem. Interessant at vide, hvad de tænker om processen, der som jeg hører det, handlede om løn. Nu er det så dårlige arbejdsforhold, der fylder. Det er der utvivlsomt mange steder, men det gælder også for andre faggrupper. Så arbejd frem mod næste overenskomst sammen med de øvrige faggrupper om et fælles løft for alle, og med fælles hjælp nå et acceptabelt resultat for alle.

@ John

SSA'en får jo også tillæg og mere i løn over tid.

I mit indlæg var der tale om en nyuddannet SSA og en nyuddannet sygeplejerske.

Men du fortæller, at livslønnen for en sygeplejerske er markant højere. Hvor meget højere er den?

At SSA'en har et hårdere arbejde er en del unuanceret, det kommer an på så meget. En SSA der arbejder på et demensdaghjem har ikke så hårdt et arbejde som en sygeplejerske på en kirurgisk senge afdeling.

Men jeg vidste ikke at samfundet belønnede arbejde efter hvor hårdt det er, det er nok derfor at min bankrådgiver tjener markant mindre end min nabo der er gartner, eller hov, det er vist omvendt!?!

@ John

Og så skøjter du let og elegant henover det faktum, at en kommunalt ansat bygningskonstruktør tjener 4 - 8000 mere end den kommunalt ansatte sygeplejerske.

Jeg ser dagligt konsekvenserne af sygepleje manglen og det er ubehageligt.
Jeg regner med at min alderdom bliver kortere eller langt mere uværdigt, hvis det her fortsætter.

Hvis sygeplejerskerne ikke bliver anerkendt for deres ansvar og uddannelses længde, så er jeg meget bekymret for fremtiden for de danske sygehuse og behandling i eget hjem/på plejehjem.

Holger Nielsen, Thomas Helbo Hansen og erene rusmann anbefalede denne kommentar

Det er da uhyggeligt at regeringen favoriserer industrien frem for pleje /omsorg.
Der er virkelig sket et skred i værdierne her i Danmark - når regeringen vil koste måske over 100 milliarder på endnu en bro over Kattegat ( fra Kalundborg til Århus, som yderligere smadrer havet /fiskeri og skader klimaet ) - fremfor en solid, stærk og uundværlig SUNDHEDS-SEKTOR.
Hvordan kan en regering være så elendige til at forudse afviklingen af vores velfærdssamfund, når lobbyister for industrien kan gennemføre en så forfejlet og idiotisk politik - broer fremfor menneskers helbred ?