Leder

Talebans nye regering viser, at bevægelsen langtfra er blevet mere ’moderne’

Den eneste pragmatiske politiker i den nye Taleban-regerings ledelse er tildelt den honorære post som vicepremierminister. De øvrige er hardlinere og veteraner fra borgerkrigen
Mullah Mohammed Hasan Akhund, der var udenrigsminister i Talebanstyret for 20 år siden, er blevet premierminister i Afghanistan. Billedet er fra 1999.

Mullah Mohammed Hasan Akhund, der var udenrigsminister i Talebanstyret for 20 år siden, er blevet premierminister i Afghanistan. Billedet er fra 1999.

SAEED KHAN

Indland
9. september 2021

Talebans annoncering af en foreløbig regering i Kabul har en umiskendelig aura af deja-vu. 

Og samtidig et brutalt dementi af Mette Frederiksens, Jeppe Kofods og Trine Bramsens forsikringer på den nyligt overståede flagdag om, at de 20 års militære besættelse har ændret Taleban til en modernitet, den nødvendigvis må inddrages i den regeringsførelse, der nu står for. At tabet på 44 soldater altså alligevel gjorde nytte.

Besværgelserne er hjulpet af de militante salafisters propaganda. De afviser ikke pigers skolegang og hævder, at kvinder fortsat kan arbejde, blot at det – og her ligger finten – foregår på islamisk lovs præmisser. Men da shariaen som bekendt ikke er en nedskrevet lovtekst, men består af korancitater, der er åbne for fortolkning, er løfterne akkurat så luftige, som de danske politikeres forklaringer.

Det har da også vist sig, at det er ønsketænkning, og at Talebans programerklæringer er varm luft.

FN-sanktioneret mullah

Den pragmatiske forhandlingsleder i den forudgående dialog med USA, mullah Abdul Ghani Baradar – der var medstifter af Taleban-bevægelsen i 90’erne og svoger til den i 2013 afdøde religiøse autoritet mullah Omar – blev af vestlige Taleban-eksperter tippet som den nye regeringsleder i Kabul. Men det er påfaldende, at han er blevet tildelt posten som vicepremierminister. En position, der er akkurat så tømt for indflydelse, som titlen angiver.

Premierminister og reel leder er i stedet mullah Mohammed Hasan Akhund, der var udenrigsminister i Taleban-styret for 20 år siden, og som i øvrigt er underlagt FN-sanktioner, blandt andet fordi han var organisator af heroinproduktionen i perioden 1996-2001. Mullah Akhund var som leder af Talebans eksilstyre i den pakistanske by, Quetta, den såkaldte Rebhari Shura, selvskreven på posten som regeringschef.

To andre centrale poster som indenrigsminister og forsvarsminister er besat af to konservative hardlinere – mullah Omars søn Mohammed Yaqub, der har ledet Talebans militære koordinering, er blevet forsvarsminister, medens Sirajuddin Haqqani, medlem af det berygtede Haqqani-terrornetværk, er tildelt indenrigsministerposten med ansvar for den indre sikkerhed.

Af de øvrige 29 ministerposter er to gået til tajik’er og en enkelt usbeker, så heller ikke i etnisk bredde har Taleban levet op til løfterne. Men det var – ret beset – heller ikke ventet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jan Henrik Wegener

Set herfra er det nu næppe nok at gå tilbage til halvfemserne til begyndelsen.
Snarere måske til 1978-79 og ayatollahernes overtagelse af Iran og, måske, til dels USSR invasion. Fra da af spillede moderne " politisk islam" en stor og vedvarende rolle, men næppe for det gode.

Arne Albatros Olsen

Talibanistan 2.0 , et mere passende navn for Afghanistan.

17 af 33 ministre er på terrorlisten.

Kort: en total ydmygelse af “Vesten”. Og en moralsk styrkelse af de ikke vestlige kulturer der ikke ønsker underordne sig det ”Vi” finder er helt ret – for os! Menneskeartes frihed til diversitet styrkes, og det er godt! Uanset hvor ”umoderne” og ”onde” vi i Vesten finder de er. For Danmark – med allierede – Kina næste? Good Luck!

Man ser det for sig Lars Løkke og Lars Christian Lilleholt hoppe i en burka for at komme ind i Afghanistan for at aflevere penge til Mujahedin aka Taliban 1.0. Penge de havde samlet ind til via et skoleprojekt.

Og nu har Løkkes og Lilholts skoleprojekt betalt dividende igen. For anden gang står Taliban i Kabul, og skal finde ud af at danne en eller anden form for regering. Og pænt bliver det ikke.

Tænk sig om vi havde set de samme i Syrien. Jeg mener selvfølgelig hvis terroristerne oppe i Idlib havde vundet krigen og indtaget Damaskus. De er jo vores og alle de andre vestlige regeringers venner og allierede. Så havde vores politikere sgu siddet i DR2 og lagt læbestift på terroristerne. Lige nu!

Sören Tolsgaard

Panjshir Hasn't Fallen, NRF Still Controls Valley | NRF Spokesperson Ali Maisam Nazary
https://www.youtube.com/watch?v=Q6wTMIlcx6g