Leder

Konflikten mellem Mette Frederiksen og medierne er ufrugtbar

Både medierne og politikerne bør spørge sig selv, hvordan de kan bidrage til at hæve niveauet for den offentlige samtale
I en tale ved Socialdemokratiets kongres spurgte statsminister Mette Frederiksen (S), hvordan medierne kunne bidrage til at udvikle demokratiet og sikre en god offentlig debat.

I en tale ved Socialdemokratiets kongres spurgte statsminister Mette Frederiksen (S), hvordan medierne kunne bidrage til at udvikle demokratiet og sikre en god offentlig debat.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
2. oktober 2021

I de seneste uger er en konflikt mellem landets medier og statsminister Mette Frederiksen begyndt at ulme. Det er trist, for alle de involverede er – i hvert fald, hvis man tager deres udsagn for pålydende – interesserede i at skabe en god, offentlig samtale. Og det opnår man ikke, hvis medierne og landets ministre konstant er irriterede på hinanden.

Her i avisen er Mette Frederiksen blevet kritiseret for sin tale på Flagdagen, hvor hun beskyldte danske medier for ikke at udvise respekt for de danske soldater. Soldaterne skulle have »arbejdsro« og »fuldstændig opbakning«, sagde Frederiksen. Det var imidlertid ikke soldaterne, men regeringen, der blev udsat for kritik for Afghanistan-håndteringen, og de medier, der siden har forsøgt at få svar på, hvornår de har udvist manglende respekt for soldaternes indsats, har ikke fået svar. Heller ikke Liberal Alliances Alex Vanopslagh kunne få eksempler, da han spurgte igennem Folketingets Forsvarsudvalg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Er det bare mig eller er det sådan, at når vi har en blå regering så er dens politikere i medierne hele tid og det er de også når vi har en rød?

Ole Svendsen, Torben K L Jensen, Holger Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Medierne er de mest ømskinnede deltagere i den offentlige debat, for de har jo magten til at slå tilbage med de sædvanlige benægtelser, og tenditiøse udlægninger af modstandernes udtalelser.
De hyler som stukne grise og vedligeholder åbner for mobning af modstandere med allehånde konfliktskabende vinklede indlæg.
Mediemaskinen skal fodres 24/7.

Jesper Frimann Ljungberg

@Søren Kristensen
Det er lidt svært at sammenligne når vi haft blå regeringer de sidste mange år.

// Jesper

Niels østergård, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Peter Mikkelsen, Torben K L Jensen, Holger Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Det er et problem at politikerne kan gøre medierne irrelevante, ved blot at ignorere dem.

Og i stedet pleje et publikum på facebook, der ikke nødvendigvis læser eller abonnerer på medierne.
Men som udgør deres brede vælgerskare, mens os der rent faktisk læser og abonnerer på aviser udgør en svag minoritet, der ikke kan afgøre valg.

Det hænger ikke sammen at politikerne på den ene side bevilger en absolut nødvendig medie støtte.
Mens de samtidig prioriterer facebook på bekostning de medier, der er blevet gjort afhængig af mediestøtte, på grund af at de har mistet mere end halvdelen af
annonceindtægterne til facebook og Google.

Jeg har et forslag til fælles fodslag mellem danske medier og politikere, mod i første række facebooks underminering af økonomien i at producere afgørende nødvendig
fagprofessionel journalistik.

1.

Danske Dagblades Forening opretter et stærkt dansksproget socialt medie, hvor alle medier i fællesskab udvikler incitamenter til trække flest mulige af facebooks
danske brugere.
Med tilbud der gør det mere interessant, og opleves som mere udbytterigt at være bruger her fremfor på facebook.

Desværre er det nødt til grundlæggende at være et gratis tilbud, men med alle muligheder for at udvikle betalings tilbud i takt med at der skabes volume, trafik og
aktivitet.

Men det kræver at alle medier gør op med den forestilling som facebook lukrerer på, at de i enhver henseende er hinandens konkurrenter.
Og derfor ikke kan få sig selv til at samarbejde fælles på tværs af hinandens medier, ud fra en forestilling om at de kæmper om andele af et publikum de ikke længere har:-(

Jeg ved godt at Information og Kristelig Dagblad har fremgang, andre aviser er ved at lykkes delvist med brugerbetaling, men det er for lidt i sammenligning med
det som branchen samlet taber økonomisk til facebook og Google.

2.

Der indgås en aftale med alle partier om at alle politikere lukker deres profiler på facebook og Twitter, og opretter nye profiler på mediernes fælles sociale platform.

Medierne selv lukker deres egne platforme på facebook og Twitter, og opretter sig på deres egen brancheforenings fælles platform.

3.

Der indføres en afgift på 25 % af alt annoncering på sociale medier, som omdirigeres som direkte støtte til de traditionelle medier.

For ikke at blive beskyldt for konkurrenceforvridning gælder det også mediernes egen fælles sociale platform, som deres ejere så selv får afgiften fra.

Facebook

Det er uholdbart at en platform som facebook, der faciliterede det arabiske forår, men som siden også har faciliteret undergravelsen af demokratiet, i kraft af
sammensværgelser og konspirationsteorier.
Samt givet mulighed for at undergrave vaccine udrulningen og pandemi bekæmpelsen.
Og som har givet regimer mulighed for at opildne til folkemord og etnisk udrensning.
At dette facebook nu er i færd med at parkere de samfundsbærende traditionelle medier på et sidespor, som politikerne ikke behøver at frygte, og som de derfor ikke har brug for.

Politikerne må vågne op, og lade være med at tænke så kortsynet og snævert, at de agerer nyttige idioter for et facebook, der er ifærd med undergrave demokrati forståelsen hos opvoksende nye generationer af fremtidige vælgere.

Hvis nogen tror at vi med Trump oplevede kulminationen på virkningen af, og indflydelsen fra brugen af sociale platforme, tager de grundigt fejl!

Vi har kun set begyndelsen på denne udvikling, hvis ikke Danske Dagblades Forening og de politiske partier gør fælles front mod facebook mfl.
Og sammen udvikler en fælles dansksproget platform, der kan tiltrække alle danske brugere fra facebook, og dermed begrænse brugen mest muligt af facebook i Danmark.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Danny Hedegaard

Det er jo helt forfærdelig at prøve på at læse det jeg opretter, når jeg ikke kan rette kladder til i skrivefeltet, som jeg har skrevet først i Notepad, og har kopieret over i tråden efterfølgende.

Jeg prøver virkelig at rette til inden at jeg opretter indlægget, men alligevel kommer mine indlæg til at se ud som mit forrige indlæg:-(

Jeg bliver nødt til fremover at skrive mine indlæg direkte her i skrive feltet, og så kopierer det over i Notepad, før jeg opretter indlægget.

Sådan gør nok også alle andre?

Jeg er træt af som mine tekster ser ud, og at jeg intet kan gøre efterfølgende:-(

Hvis bare Information ville give 1 time til redigering efterfølgende ville det være en kæmpe hjælp.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard