Leder

Regeringen skal have ros for at smadre det danske torskefiskeri

Det er en katastrofe for fiskeriet, men godt for torsken, at der nu endelig bliver taget beslutning om at lukke for torskefiskeriet i den vestlige Østersø, og EU’s fiskeriministre skal have ros for at tage den nødvendige – men upopulære – beslutning
En meget tydelig indikator for, hvor presset og stresset torskebestanden er i Østersøen, er, at torsk i dag blot er 20 centimeter lange, når de gyder første gang. I 90’erne var de 40 centimeter.

En meget tydelig indikator for, hvor presset og stresset torskebestanden er i Østersøen, er, at torsk i dag blot er 20 centimeter lange, når de gyder første gang. I 90’erne var de 40 centimeter.

Joachim Adrian

Indland
15. oktober 2021

Ser man på tallene for det seneste kvarte århundrede, står det lysende klart, hvor alvorlig situationen er: I 1996 blev der i Danmark landet 62.248 ton østersøtorsk. Siden er tallet faldet støt til nu at være tæt på nul. Torskebestanden er hurtigt på vej mod total kollaps.

Tirsdag landede minister for landbrug, fødevarer og fiskeri, Rasmus Prehn (S), en fiskeriaftale for 2022, der giver danske fiskere tilladelse til at fange 489 ton torsk i den vestlige Østersø og 595 ton i den østlige. Begge kvoter er bifangst. Til næste år må danske fiskere altså ikke målrettet fiske torsk i Østersøen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bravo ! Godt initiativ .

Mvh Hanne Pedersen

Gitte Loeyche, Torben Bruhn Andersen, Lasse Nielsen, ingemaje lange, Bent Nørgaard, Alvin Jensen, Carsten Munk, David Zennaro, Holger Nielsen og Dan Ysnæs anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Som ringe i vandet...
Jeg er enig i at stoppe torskefiskeriet.
Men jeg ser nogle følgevirkninger i demografien, som bliver betydelige og som skal håndteres; Hvor skal fiskerne, som typisk IKKE bor i en alt for dyr lejlighed på Vesterbro i København, gå hen? Hvad skal de leve af og hvilke betydninger har det for vandkantsdanmarks erhverv, skoler og mulighed for at 'klare sig selv', som det så populært udtrykkes.
Hvor er der snart mulighed i Danmark for at have sin egen forretning, eller iværksætteri, hvis ikke man er god til IT og kan sælge den samme vare i nye indpakninger og til forhøjet pris, som med NemID som bliver til MitID og sikkert snart til VoresID.
Hvad er det for en udvikling, der er i gang ude i landet med nedlæggelsen af minkhvervet og nu torskefiskeriet. Skal landet yderligere affolkes og flere flytte til byerne, hvor de kan få arbejde i restauranter og hotelller til 0-timerskontrakter.

Hvis ikke det er den ønskede vej, så må politikerne gerne begynde at tænke nye planer. Nu.

Niels K. Nielsen, Rolf Andersen, Per Torbensen, arne tørsleff, Peter Beck-Lauritzen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Lise Lotte Rahbek, så galt går det heldigvis ikke. Næsten alle de tidligere minkavlere er i anden beskæftigelse i dag. Og nu, når torskefiskerne er ved at tømme havet for torsk, skad de nok - ligesom minkavlerne - finde anden beskæftigelse, måske endda en beskæftigelse, der ikke driver rovdrift på naturen.

Hans Martens, Peter Knap, Ruth Sørensen, Erik Tvedt, Alvin Jensen, Anne-Marie Esmann, erik pedersen, Carsten Munk, Jan Fritsbøger og Niels Borre anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Lasse Nielsen
Det er ikke fornærmende ment, men kan du underbygge din påstand?.
Hvor er disse mennesker nu ansatte? Er der pludselig opstået nye arbejdspladser, der hvor minkavlerne boede eller er de flyttet et andet sted hen? Arbejdspladser opstår som regel ikke ud af det blå og slet ikke i tyndtbefolkede landegne.

Lise Lotte Rahbek
Jeg har læst i en artikel, at "langt de fleste minkavlere har allerede fundet nyt arbejde":

https://nyheder.tv2.dk/business/2021-10-07-minkavlere-vil-ikke-tilbage-t...

De skal have den ros, at de er driftige mennesker, som ikke har tænkt sig at lade staten betale for dem (udover kompensationen!) men hellere vil ud og arbejde.

De har måske taget jobs, som ellers ikke kunne besættes på grund af mangel på arbejdskraft.

Rolf Andersen, ingemaje lange og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Fra Lasse Nielsens link:
Flere end 70 procent (af 171 adspurgte tidligere minkavlere) svarer nemlig, at de enten er i fuldtids- eller deltidsarbejde – de fleste indenfor landbrug, skovbrug, fiskeri og industri.

Nu har jeg ingen uddannelse i statistik, men når der var ca. 1000 minkavlere i DK i 2020 ( https://www.dst.dk/da/Statistik/bagtal/2020/2020-10-28-fakta-om-minkbran... ) så er der ikke nogen vildt stor andel, der er blevet spurgt, og af dem er der så åbenbart stadig 30% som ikke havde lønnet indtægt.
De minkavlere som har fået arbejde indenfor torskefiskeri vil jo så skulle ud og være "driftige" mennesker i arbejdssøgning igen.

Nå, lad nu det ligge.
Jeg spørger til demografien.
Lasse Nielsen forlader sig på, at der altid er arbejde nok til dem, der vil arbejde, så der er ingen grund til bekymring.
Det er jeg uenig i. Men det kommer jo igen an på, hvordan man gerne vil have landet udvikler sig. Personligt ville det være en rædsel at skulle flytte til storby i menneskesiloer, mens de mindre samfund bliver hægtet af og forladt, indtil de sidste driftige lukker og slukker. Men måske begynder de bare at fiske sort. Det er der jo også driftighed i, og de klarer sig selv - på en måde
Men sådan er vi forskellige i vores visioner.

Ole Kresten Finnemann Juhl

Torskedumt, thi "Evigt ejes kun det tabte" (Henrik Ibsens skuespil "Brand", 1866).

Anne-Marie Esmann

Det kan jo ikke nytte noget at blive ved med at overfiske. Det siger jo sig selv. Og efter sigende er der mange ledige jobs på restauranter, hoteller og rengøring. Så smøj ærmerne op og kom igang. Lad den lille danske forkælelse i andedammen ligge.

Det koster dyrt at rette op på vores overforbrug af alle naturens ressourcer. Det må vi vende os til.

Ulla Hansen, Erik Tvedt, erik pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Tænk hvis den samme omsorg man nu udviser overfor dyrplagere var blevet vist over for typografer, litografer samt skibsværtsarbejdere. Et erhverv der burde nedlukkes af mange årsager.

Millioner i kompensation!
Vor herre til hest!

Egon Stich, erik pedersen, Alvin Jensen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Michael Slotsted

Jeg har ikke specielt stor sympati for torsk. Fisken kan uddø med min gode vilje.

Den enkelte torsk er jeg selvfølgelig ked af må lade livet, men such is life. Arten kan rende mig - jeg lever fint uden torsk. Og det gør du også. I det hele taget er den fokus på diversitet, man diverterer med i disse dage ret sjov.

For hvorfor egentlig? Tjo, mest fordi man har hørt, at det skulle være godt. Plus diverse. Som almindelig torskedum følgagtighed.

Det er ikke den helt rigtige beslutning, men det er et godt skridt på vejen. Fiskere piver over sæler der spiser 1600ton fisk om året, mens de selv for få år tilbage fangede 62000 ton, jeg vil sige at fiskerne ligger som de har redt.
EU burde tage et område ad gangen og starte med Østersøen, og så tage alle EU fiskere ud på dagpenge i 3år, eller en kompensation i den størrelses orden. Jeg tror der er 8 EU lande ud mod Østersøen og Danmark har 900 fiskere og hvis det er normen så skal vi aflønne 7200 fiskere hvilket vil koste ca. 2mia om året fordelt på 8 lande.
Til gengæld vil antallet af fisk forhåbentlig explodere sammen med vægten på de fisk der fanges. Men vi burde nu have gjort det allerede for 5 år siden.
Sidenhen burde vi (EU) jo gøre det tilsvarende i mange andre farvande.

Carsten Munk, Inger Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Hvad skal minkavlere og fiskere så leve af? Endnu et godt argument for UBI. En borgerløn er et godt alternativ til erhverv, der mishandler dyr og eller overudnytter vores ressourcer.

Per Christiansen

Fiskerne har sgu selv ødelagt fiskeriet, hvem ellers?
Fiskeriet leder efter en syndebuk, og det er lige nu sælerne.
Som “naturligvis” skal skydes væk.
Derefter er det skarven, den er skyld i ålens forsvinden.
Det er ganske vist.
Det er sgu da hele konceptet fiskeriet anno 2021 der er helt galt.
Det er ligesom om at ikke forstå fiskerne tankegang, at man den ene dag støvsuger havet for fisk og ødelægger bund.
For så dagen efter, ikke fatter hvor de blev af.
Og så stå og anklage politikerne for at lukke erhvervet.
Det har de sgu selv gjort.

Der bliver i artiklen spurgt efter andet arbejde til de fiskere der ikke længere kan fiske torsk.
Lad os betale dem for at fiske efter plastik, fiskenet og andet affald der flyder rundt i havene. Det kan de gøre helt uden kvoter men med en fast pris per ton afleveret. Danmark som foregangsland mod bedre tider.

Per Christiansen. Sælen har betydning, men mest ved overførsel af parasitter. Fiskeriet har ikke været voldsomt, men da der ikke fødes nok nye torsk, er selv et reguleret fiskeri belastende for torskebestanden. Så er udledning gødningsstoffer fra spildevand og landbrug, der skaber algevækst med iltsvind til følge. Den grimmeste del er klima ændringen, der opvarmer Østersøen til ugunst for torsken, der foretrækker køligt vand, samtidig med at det varmere vand indeholder mindre ilt og mere CO2, der gør havområdet mere surt, ikke torske venligt.
Man skal sgu sætte os ordentligt ind i tingene.

Jeg vil gerne spørge alle Jer bedsteborgere: Hvorfor er det værre, at en minkavler, eller en fisker, mister arbejdet, end det er for en arbejdsmand eller en smedesvend? Venter spændt på svar, men holder ikke vejret.

Lise Lotte Rahbek

Egon Stich
Hvem henvender du dig til?

Til bedsteborger Egon Stitch. Der er en stor forskel på om en arbejder på en fiskekutter eller i tekstilindustrien bliver arbejdsløs, og så på at lukke et erhverv helt eller delvist ved lovgivning.

Hvad var det nu, der stod på laden i slutningen af "Animal Farm"