Leder

Det er den rigtige afgørelse, når Skattestyrelsen siger, at Wolt-bude er lønmodtagere, ikke partnere

Skattestyrelsen har i en bindende afgørelse punkteret myten om at Wolt-bude er ’kurerpartnere’. Men afgørelsen fjerner ikke presset fra platformsøkonomien
Det er svært ikke at se fremgangsmåden med de soloselvstændige hos Wolt og andre som en kreativ måde for arbejdsgiverne at undgå alt ansvar over for de ansatte.

Det er svært ikke at se fremgangsmåden med de soloselvstændige hos Wolt og andre som en kreativ måde for arbejdsgiverne at undgå alt ansvar over for de ansatte.

Kim Haugaard

Indland
27. oktober 2021

Det meste taler for, at Wolt-bude er lønmodtagere. Det konkluderer Skattestyrelsen i en bindende afgørelse, der er blevet fremlagt for Skatterådet. Dermed har styrelsen punkteret den ballon, som Wolt har rejst rundt med: at budene er »kurerpartnere«.

I Wolts verden var budene selvstændige virksomheder, der selv skulle stå for alt det praktiske med blandt andet afregning af skat og moms, indkøb af udstyr, forsikring, og som så kunne indgå i et mere eller mindre ligeværdigt partnerskab.

I praksis har budene dog ikke haft meget spillerum, Wolt har bestemt, hvad der skulle hentes og hvornår, hvilket i Skattestyrelsens begrundelse for afgørelsen beskrives som, at budtjenesten har en »vidtgående instruktionsbeføjelse« over budene.

Blandt andet på den baggrund er der mest, der taler for, at budene reelt er lønmodtagere, forklarer Skattestyrelsen. Nu er sagen bragt videre til Skatterådet, der endeligt skal træffe afgørelse i sagen.

Med Skattestyrelsens afgørelse er døren åbnet for, at Wolt-bude kan få de samme rettigheder som andre lønmodtagere med blandt andet løn under sygdom og arbejdsgiverbetalt pension.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Bo Elkjær

Selvfølgelig stikker mange Wolt bude af sted uden at få afregnet hverken moms eller B-skat - for slet ikke at tale om at få afleveret et firmaregnskab og en selvangivelse !!!!

Men det er altså os selv, der har strikket et for menigmand stort set uoverskueligt moms- og skattesystem sammen .... og hvis man så ikke taler dansk, så er den uendelige mængde af cirkulæreskrivelser, man som selvstændig modtager fra Told&Skat, bare 100% uoverskuelig.

Og så må Skattevæsnet ellers selv forsøge at få afregningskopier halet ud af Wolt og så få rigget et regnskab sammen som grundlag for en skatteansættelse og opgørelse af momsgæld .... så mangler blot at få fremsendt opgørelsen til Wolt budet og få vedkommende til at betale restancen !!!!

Jeg tør slet ikke afvise, at jeg ville have gjort noget tilsvarende dengang for over 50 år siden - og da især på fremmed jord.

Skatte u-væsnet skal gå efter arbejdesgiverne, ikke buderne!

Den ligger lige til højrebenet: I stedet for at fedte rundt med definitioner af "lønmodtagere" skal vi have etableret ansvar for alle underleverandører.

Wolt kan trække omkostninger til bude fra, i præcis det omfang, budene har rapporteret indtægter. Alt derudover er naturligvis ikke fradragsberettiget.

Derudover kan budene jo forlange feriepenge og fratrædelsesgodtgørelse, hvis det viser sig, at deres forhold egentlig mest er som lønmodtagere.

Det er helt fint med platformsøkonomi, men store selskaber skal naturligvis (som altid) hæfte for fejl begået af underleverandører, så vi ikke belønner ansvars-fralægning.

Det adskiller sig ikke spor fra hvis jeg får bygget et hus: Hvis en underleverandør laver fejl på taget, og jeg ikke selv har lavet aftalen med underleverandøren, så skal byggefirmaet naturligvis til lommerne of finde et nyt tag-firma.

På præcist samme måde skal Skat naturligvis ikke hæfte for Wolt-budenes eventuelle skattefejltagelser, når det er Wolt, der har valgt budene.